fredag 5 augusti 2016

Riksrevisionen, och om att hamna på det sluttande planet...

Nyhetspanelen 07.45 i Gomorron Sverige, SVT. Dags igen således. Tre veckor går fort... Men inte för Riksrevisionen. Riksrevisorerna ska KU-förhöras idag. Vi lär prata om det, och USA:s dysfunktionella politiska system där två partier, i lojalitet med varandra, håller andra ute. Känner på mig att det också blir  lite alkoholsurr...

Riksrevisionen. Tja, vad ska man säga om DN:s granskning som pågått några veckor. Annat än att det är så ohyggligt lätt att fastna i ett innanförperspektiv och sätta sig på det sluttande planet utan att se vart det sluttar. Och hur lätt det är att något med goda avsikter, som börjar så ädelt, krossas av tidens tand och vänskapsband.

Och plötsligt utser man varandra för att granska varandra så man sliper bli granskad...

Det ena ger det andra. Liknande finns överallt. i företag, i organisationer, i myndigheter. Vänskap, gränslandet till korruption, korruption. Som språkrör tjatade jag till förbannelse om att man alltid måste försöka se sig själv, och det man håller på med, med utanförperspektiv. Det gäller verkligen också politiken.

Även granskarna, i det här fallet Riksrevisionen, måste granskas. Precis som Ekoredaktionen, vars uppdrag det är att granska fiffel, och med brösttoner berätta om det, men själva blev inblandat i ett momsfiffel genom att uppmana frilansande att skattefiffla.

Goda föresatser kan man ha, men det kan gå snett - och börjar man försvara något sjukt, som Mats Svegfors i momsfrågan, så sitter man snart i smeten. Allt var inte bättre förr, om det kan vara någon tröst...

Tillägg:
Nyhetspanelen kommer 45 minuter in i sändningen, som finns här.