fredag 19 augusti 2016

Republikanerna får sin president...Hösten smyger sig på. Snart är det november och kärnan i USA:s republikanska parti kan fira sin seger. De får in en president i Vita Huset  som kommer att göra de flesta av dem tillfredsställda under fyra år. 

De får en president som försvarar privatiseringen av fängelser, stöder dödsstraffet, accepterar fracking, har goda förbindelser med Wall Street och tillhör den grupp som tjänar mest pengar i USA. 

Deras blivande president har varit drivande för Irak-kriget och högst ansvarig för kaoset i Libyen. Och, förstås, varit djupt involverad i den utveckling som gjort rikare än rikare, och fattigare än fattigare. 

Republikanernas blivande president heter Hillary Clinton. 


Det mesta talar ju för det. Att familjen Clinton levererar ännu en medlem till Vita huset. Den som tror att den republikanska eliten gråter för det misstar sig. De inser att fyra år med Donald Trump skulle leda till partiets kollaps. Så mycket lugnare med Hillary.

Men nog drömmer den republikanska eliten om att den hade en lika odemokratisk röstordning som Demokraterna. Dessa kan ju fiffla med sina ”superdelegater”, de där som tillhör eliten inom partiet och som enkelt kan sätta stopp för sådana som Bernie Sanders genom de röster de tilldelats på konventen.

Eliten inom Demokraterna har så att säga, genom superdelegaterna, gett sig själva extra röster. Något som bara är en våt dröm för Republikanernas elit. Hade de haft samma förmån hade de sett till att stoppa Trump och lansera någon som i vart fall inte är en galning.

Men. Som läget är: man är nöjd med Hillary Clinton.
Läs fortsättningen i Fria Tidningen här