tisdag 9 augusti 2016

Politikers värsta misstag: att photoshoppa verkligheten

Förnybar energi tar allt större andelar av energimarknaden. Så berättas av visionära realister som älskar att välja och vraka bland statistisk för att må bättre.

Vi har aldrig använt så mycket fossila bränslen som idag. Så berättar realistiska visionärer som väljer att se med båda ögonen och begriper att det enda realistiska är att vara visionär. Tiden kräver det. Läget kräver det. För det håller på att gå åt helvete. Trots den statistik som de som blundar med ett öga så gärna fäster blicken vid.

Procentuellt har vind och sol kraftigt. Det är sant. Men i reala tal har användningen av fossila bränslen ökat mer. Trots all debatt, trots alla konferenser, trots alla flygresor som klimat- och biståndsdebattörer anser det nödvändigt att göra för att upplysa världen om att alla inte kan leva som de själva gör.

Således: Visserligen minskar oljans andel av den totala energikonsumtionen i världen något, men världen har aldrig konsumerat mer olja än vad den gör i vår tid. Och så kommer det att fortsätta ett tag till. Trots... ja, ni vet.

Och sett ur svenskt lokalt perspektiv: hur vore det om åtminstone de gröna statsråden i den rödgröna regeringen hade modet, kraften och ärligheten att berätta att vi i Sverige ligger på tionde plats på listan över länder som gör störst ekologiska fotavtryck.

Hur vore det om de, istället för att framställa oss som liggande i fronten, hade modet att problematisera det faktum att det skulle krävas fyra jordklot om alla levde som vi gör.

Jag är övertygad om att människor - eller med politisk vokabulär: väljare - skulle uppskatta att några ledande politiker vågar samtala om att "hålla igång hjulen och skapa jobb och vinster" har en baksida som vi döljer genom att välja statistik.

Hur vore det om vi skulle erkänna, om den politiska ledningen skulle erkänna, att det är på väg att gå åt helvete, att vi måste göra något åt det, att det kommer att kräva något av oss, att vi får lära oss att avstå från en del av det som vi tror är någon sorts normalitet.

Problemet är att det inte finns någon enda ledande politiker som har tillräcklig tilltro till människor - förlåt: väljare - för att våga berätta i färger som inte är photoshoppade. När gröna politiker photoshoppar är det värst av allt - för de legitimerar fortsatt förljugenhet och minskar människors benägenhet att ta problemen på allvar.

Dessutom är det häpnadsväckande när politiker, även gröna sådana, hävdar att näringslivet fattat, att näringslivet går före, att näringslivet är på väg att vända utvecklingen. Det är ju rent skitprat. Det finns förvisso företag som kan få ut vinst genom att göra hållbara investeringar och minska sin påverkan på miljö och klimat. Men totalt sett är det inte så. HM vill sälja mer, Elgiganten vill sälja mer, Fritidsresor vill att vi flyger längre bort, Volvo lobbar för att miljökraven inte skall öka, ledlampor integreras i armaturen så att denna skall bytas ut när leden tar slut...

Det må vara så att varje sak vi köper tillverkats med allt mindre energi och råvaror men flödet av varor ökar allt mer - vilket innebär att tillväxten kan upprätthållas. Och flödet skall öka - det är tanken med det nya frihandelsavtal som förhandlas mellan EU och USA. Ett avtal som Miljöpartiets ekonomiska talesperson säger  att MP stöder - för "MP har alltid varit ett liberalt parti"...  Vad i h-e är detta annat än en ideologisk kollaps?

Politiker som photoshoppar verkligheten har hjälp av nyhetsjournalistiken som nästan aldrig kan koppla ihop de glada utropen när kläd- och elektronikförsäljningen ökar med nästa inslag om ökande klimatproblem, större ekologiska fotavtryck och Overshoot day som anländer allt tidigare för varje år.

Tänk att få höra ett grönt språkrör säga: Sorry, vi är på väg att med lånade pengar konsumera sönder planeten och det gör att dina barn kommer att få ett helvete under sin livstid. Vi i Sverige tillhör de som bidrar mest till denna utveckling. Det finns tre skäl till detta:

a) vi är alltför för giriga och egoistiska och
b) tekniken utvecklas inte i takt för att balansera denna girighet och egoism och
c) det värsta av allt - det ekonomiska system vi lever i kräver ständig ekonomisk tillväxt för att överleva.

Så låt oss samtala, som vuxna myndiga människor, om vårt ansvar och hur vi kan ta oss ur den fälla vi fastnat i.

Det vore på sin plats att gröna statsråd och gröna språkrör våga säga som det är. Istället för att photoshoppa verkligheten

Vi har kommit dithän i utvecklingen att storheten hos människan inte längre består i vad hon kan göra, utan i vad hon låter bli att göra. Det gäller även klimatdebattörer.