söndag 14 augusti 2016

OS? Jaha. Men Isaksson har kommit hem.

Gomorron. Hösten gör besök. Växthuset behöver stödljus i form av växtvänliga LED-lampor. Kanoten ser övergiven ut, bryggan har nyttjats av gäss, ormarna har inga varma stenar att gotta sig vid - men bönodlingen trivs så här när skymningen kommer lite tidigare.
 
Det berättas att det är OS. Sänds i tevekanaler vars uppdrag det är att leverera tittare till reklamen, vars uppdrag det är att få oss att bli av med pengarna på så kallade kasinon och/eller konsumera sönder planeten fortast möjligt.

Själv är jag korkat road av OS, men denna gång har jag inte sett en enda tävling. Kombinationen av den kommersiella reklamen, som förstör det mesta av en sändning, och svenska friidrottsförbundets hanterande av Abeba Aregawi, som enligt spelreglerna aldrig varit dopad, har gjort att jag tappat intresset.

Johan Esk, sportkrönikör i DN, steg förresten i min aktning än en gång när han i lördagens tidning skrev: "Friidrotten har börjat i OS och Abeba Aregawi borde fått vara här". Självklart - jag skrev om det här.

Sen har vi då den kollektiva bestraffningen. Kollektiv bestraffning som slår mot sådana som testats för doping gång på gång och alltid funnits varit rena.  

Yelena Isinbajeva (Еле́на  Исинба́ева) utestängs från OS för vad andra gjort - det är lika absurt som när feminister och vänsterfigurer anser att alla män bör skuldbeläggas för vad några män gör eller när Sverigedemokrater och andra högerfigurer anser att alla asylsökande skall straffas för vad några har gjort.

Individer skall behandlar som individer, det är grundläggande för demokratin. Den kollektiva bestraffning som drabbat Yelena Isinbajeva är som hämtad från gamla tiders kommunistregim i Sovjetunionen.

Förresten hamnar OS i skuggan av att Djurgården fått hem Andreas Isaksson. Eller rättare sagt Andreas Isaksson sökte sig själv tillbaka till Djurgården. Han får tröjan med nummer 1 på. Den ägs egentligen av supporterföreningen Järnkaminerna, men de lånar ut den till Andreas. Snyggt, värdigt, välförtjänt. Nu väntar jag på Källström också. Och nytt blårandigt guld. OS? Vadå?

Jaja, Sjöström är bra.

Apropå OS.... Som bonus denna bloggdag kan nämnas Willie Mae Big Mama Thornton spelade in Hound Dog för 64 år sedan.

PS! 0,2 promille
Aida Hadzialic avgår som gymnasie- och kunskapsminister. Från att ha räknats som nykter nog att köra bil i Danmark, landet utan älg och annat vilt, till att bli rattfyllo i Sverige.

Utbildningsdepartementet hade tre statsråd, varav två sossar varit tillsatta för att inte låta Gustav Fridolin styra departementet själv. Så departementet klarar sig nog.

Huruvida Hadzialic varit ett bra statsråd har jag ingen aning om. Hadzialic tillhörde dock den ytterst begränsade skara statsråd som kunde svara tydligt på frågor i alla fall. Bara det hade, efter ursäkt och löften om bättring, förlåtit missbedömningen om hur länge två glas vin finns kvar i kroppen...

Hon tillhörde dock de statsråd som svärmiskt talat om det gemensamma Europa, och vikten av att Europa håller ihop - utan att nyktert reflekterat över vad som kan bli majoritetsvärderingar i EU om några år...

Statsråd och partiledare gör bäst i att ha vita mandatperioder. Och, om det behövs, trösta sig med att det finns ett liv efter politiken. Det är den enda eftersupning som kan accepteras.