torsdag 12 maj 2016

Efter en paus...

Så. Startar upp igen. Efter dels ett påtvingat stopp pga en kapning av bloggen, dels några dagars tvivel på att jag ska ta upp bloggen igen. Intresset för den politiska världen har avtagit den senaste tiden... Det som sker tycks mig helt snurrigt.Får se hur länge jag håller på. Ingenting blir ju bättre av att jag ältar i mitt lilla hörn...

Nåja, har skrivit om situationen i Fria Tidningens inledare igår: så här blev den.

 • En längre artikel kommer i Syre på fredag. Där jag konstaterar att det knappast är det kvinnliga språkröret som kallat sig liberal, med grön som prefix, eller hävdat att sänkt arbetstid är otidsenligt eller... Jag avslutar med att De gröna borde mopsa upp sig, känna tillit i grön ideologi istället för att gömma undan gröna värderingar - ja, till och med baktala dem.
 • I t ex Expressen har Per Gahrton, Eva Goës och jag funderat en del på det rimliga att just - eller bara -  Åsa Romson skall sparkas efter den senaste tidens krishantering där det skramlat värre när man försökt dra ur foten ur klaveret än när man råkat trampa i.det - dinosaurierna tycks överens om den saken.
 • Märkligast av allt: I DN har Per Gahrton och Maria Wetterstrand äntligen kommit på att det kanske var ett misstag att inbilla sig att S skulle ge något tillbaka till MP - att två så erfarna politiker på fullt allvar fått för sig att Löfven skulle ge MP något tillbaka är förunderligt. MP:s förhandlingsläge var ynkligt svagt med tanke på att Löfven mer än väl visste att partiledningen i mer än tio är haft som främsta mål att sitta i en regering. Kära hjärtanes så naiva så erfarna politiker kan vara.
1998 hade partiet reell möjlighet att kräva regeringsmedverkan. Partistyrelse, riksdagsgrupp och språkrör var - bortsett från Peter Eriksson - i stort sett eniga i att MP i så fall minst måste ha 12 procent av rösterna. Skäl: Dels att en tillräckligt stor grön massa kommer in i regeringskansliet, dels att det skulle finnas fallhöjd - otåliga gröna väljare skulle riskera att bli besvikna för minsta kompromiss...

Bakom talet om nya språkrör finns något kanske mer intressant: partiet skall byta partisekreterare. Amanda Lind från Härnösand. Där har man klart för sig att utan ideologisk grund att stå på kan man hamna snett - och hamna på det sluttande plan där det enda man får är en S-märkt spottloska tillbaka, om än i ett skrin av kattguld.

För övrigt: fjärden ligger stilla, lommen har intagit viken, knölsvanarna seglar stillsamt fram, potatisen är satt i god jord, tomatplantorna är frodiga och gurkor och chili är redan på väg. Tidningarnas rubriker - för att inte tala om skvalet på sociala medier - mår man bra av att inta i synnerligen små doser. Frågan är världen eller medier/sociala medier är galnast. Eller om det rent av är jag...:-)

TACK alla ni som hört av er under de senaste veckorna! Jag har inte möjlighet att svara er alla. Kul att ni uppskattar bloggen!

22 kommentarer:

 1. Av mig är du uppskattad även om jag inte alltid håller med dig, tvivla inte.

  SvaraRadera
 2. Starkt att du inte låter dig knäckas av idioterna som saboterade ditt jobb.
  Stå på dig!

  Miljöpartiets valberedning satte upp fingrarna i luften och pratade med enligt egen utsago hundratals medlemmar, och kom fram till att det var mest logiskt att kicka bara det ena språkröret, och till på köpet den som inte har haft så stor påverkan på de senaste debaclen.
  Fridolin är bra på intriger och lyckades plantera idén om att språkrören inte alls fungerar i par, även om de väljs som par och alltid har tillträtt och avgått i par...

  Inte mycket som går rätt väg just nu.

  SvaraRadera
 3. Kul att du är tillbaka, ja. Men läget känns som du säger lätt hopplöst. Det har ju knappast blivit någon diskussion kring vad som blivit fel i den gröna ideologin. Jag tror att man skulle behöva börja om med hållbarhet som alltings mått, istället för att tjata så mycket om frihet och solidaritet mm som vissa gör. Det finns redan liberala partier och vänsterpartier och miljöpartiet behövs alltså inte i dessa roller.

  SvaraRadera
 4. Som bortskämd med läsningen av Birgers blogg varje morgon, åkte jag på en neuros (nästan), när det blev ett avbrott. Och ovissheten om ett återupptagande, gjorde inte saken bättre.

  Men nu är vi åter på banan och tackar Birger för det!

  Gt

  SvaraRadera
 5. En mycket bra inledare i Fria tidningen - kul att du är tillbaka här, trots att lommen lockar!

  Fred Lane

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja fint att Birger är tillbaka :) ! Jag brukar läsa Birgers blogg lite då och då.

   Radera
 6. Förhandlingspositionen har knappast blivit starkare av Kaplan-gate och nu har det gått så långt in i mandatperioden att "ingen" vill ha extraval av det skälet, förutom Sd. Möjligen att M skulle kunna se ett tillfälle att kapitalisera på sin opinionsuppgång. Men som det ser ut så är sannolikheten att Löfven sitter kvar som minoritetsregeringen oavsett om regeringen spricker eller inte. För att fälla Löfven krävs 175 mandat, vilket kräver SD stöd.
  Löfven avvaktar nu utfallet av Mp-kongressen, vilket mandat den ger det uppdaterade språkrörsparet. Men som det ser ut så har väl valberedningen satsat på att sitta stilla i båten.
  Löfven skulle kunna en regeringsombildning med en ren S-minoritetsregering som hög sannolikhet inte kommer att fällas. V kommer inte att fälla en S regering och S + V är ett mandat större än Sd + M i budgetomröstning.

  SvaraRadera
 7. Jag tror att /lasse har rätt. Det blir en ren sosse-regering som varken Mp och Vänsterpartiet kommer aatt fälla. Sen kommer eventuellt folkpartiet smyga in bakifån. Björklund har ju blivit modern,

  SvaraRadera
 8. @Birger Schlaug
  Intern direktdemokrati kombinerat med språkrör har lett käpprätt åt helvete i MPs fall. Är det inte så?

  Varken Ekologiska partiet, Ekosolid och Gröna partiets försök att skapa mer ekologi genom en ny kultur har du inte stöttat Birger. Är inte detta ett faktum? (länk förbjuden)

  Var de bloggposter som tagits bort, som finns att läsa på Wayback Machine dina egna eller "hackerns"? (länk förbjuden)

  SvaraRadera
 9. Uppe på banan igen. Strongt!
  Kom åter att tänka på följande ord:

  Det är meningslöst att tänka, säga eller skriva något mänskligt, det är meningslöst att låta goda tankar gro i hjärnan – på ett par tre människor som gör detta kommer varje dag tusen tidningar, tidskrifter, tal, offentliga och hemliga sammankomster, som alla strävar till motsatt mål och även uppnår det.

  HERMANN HESSE
  Stäppvargen, 1927

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan också säga något bra om det som är bra och något dåligt om det som är dåligt, samtidigt som man pekar ut den positiva lösningen. Motsatsen är naturligtvis att ljuga. Du skall icke ljuga!

   Tala sanning! Det är enkelt. Sanningen gör inte ont. Endast motståndet mot sanningen gör ont. Alla gör fel. Det är bara att rätta till den saken.

   Tänk vilken upplevelsee att tala med eller lyssna på den människa som slutat skämmas, slutat ljuga för sig själv och alla andra!

   Låt mig påminna om en av Schlaugs halvt erkända lögner:

   "Lögnen kan få dystra politiska konsekvenser. Under många år fanns en outtalad överenskommelse mellan journalister, politiker och tyckare att inte säga sanningen om det framväxande mångkulturella samhället. Vi – jodå, jag tillhörde lögnarna – förnekade problemen, fast vi alla såg dem. Vi satt i teve och förnekade att det vid sidan av det positiva och nödvändiga också fanns svårigheter och problem. Människor utanför den lilla svenska tyckareliten kände naturligtvis inte igen sig. Politiker ansågs leva långt borta från verkligheten. Ny demokrati föddes som en följd av den välmenande lögnen och den hatfyllda lögnen kunde ta säte i parlamentet."
   / Birger Schlaug i boken Svarta oliver och gröna drömmar

   Lögnen om "det positiva och det nödvändiga", samt lögnen om "den hatfyllda lögnen" är nu endast nu de lögner som skall erkännas!

   Dessa lögner har resulterat i sekteristisk radikalisering, nedmontering av svensk välfärd, samt våld och våldtäkter.

   Den previlegierade elit som sitter pampiga och värdiga i sina retoriskt konstlade luftslott är den elit som skapat den politik som dränkt oskyldiga barn i medelhavet.

   Detta har varken varit "positivt" eller "nödvändigt". Det har aldrig varit något "hatfyllt" att säga nej till detta och försöka satsa sin energi på förebyggande åtgärder mot det som orsakat problemet.

   När sanningen ekänts på riktigt kommer allt bli lättare och som en följd av att man talar sanning kan då problemen naturligtvis åtgärdas, något som i högsta grad måste anses vara både mänskligt och anständigt.

   Radera
 10. Löfven kan möjligen ha en orsak att behålla MP i regeringen, detta för att han tror det ger ett stänk av grönt alibi. Men vartefter det går upp för väljarkåren att MP inte längre är så grönt som annodazumal, kommer bilden att blekna.

  SvaraRadera
 11. @Birger
  Har nu skrivit en replik på ditt inlägg i Fria Tidningen (länk förbjuden)

  SvaraRadera
 12. Härligt att bloggen är tillbaka. Med nuvarande kris i MP kan den göra än mer nytta.

  Ska sprida på FB den glada nyheten att Birgers blogg nu nystartat igen.

  SvaraRadera
 13. Sluta inte skriva! Din klarsynthet behövs mer än någonsin.

  SvaraRadera
 14. Bara ett tips: Man behöver inte blogga varje dag.

  SvaraRadera
 15. Bara ett tips: Man behöver inte blogga varje dag.

  SvaraRadera
 16. Du behövs Birger! För att hjälpa många andra av oss med att fundera på annat än hur hopplös dagens politiska samtal känns.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.