måndag 14 mars 2016

Regeringsdugliga gröna

Det gick bra för Die grünen i Baden-Württemberg. Till och med bättre än förra gången. Nu fick man över 30 procent... Man är större än CDU. Och betydligt större än Socialdemokraterna.

Förra gången fick man drygt 24 procent. Då bildade man regering. Och det har man skött bra uppenbarligen. Winfried Kretschmann blev ministerpresident. Nu är han 67 år och skriver grön historia.

De gröna i Baden-Württemberg har lyckats bli den kraft som andra måste förhålla sig till. Istället för att bli något som måste förhålla sig till andra.

24 kommentarer:

 1. Kul - vilar de tyska gröna på samma ideologiska grund som ni grundade miljöpartiet på, eller finns ideologiska skillnader? Generellt angående "gröna" i olika länder: Hur lika är dessa rörelser? Vilka är de samlande teoretiska/ideologiska krafterna och hur har man kommunicerat dessa emellan sig? Du talar ju mycket om Elin Wägner som inspiration för ditt personliga engagemang, men jag antar att grundarna av Die Grünen hade andra husgudar. Vore intressant att lära sig mer om detta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var precis inne på att ställa samma frågor. Vad skiljer Sverige och Tyskland åt?

   Radera
 2. – Det här är verkligen häpnadsväckande, det är helt utan motstycke, säger Stefan Rahmstorf, professor och chef för klimatforskningen vid universitetet i tyska Potsdam.
  AkkuratNå

  SvaraRadera
 3. Men vi pratar inte om AfD:s framgångar.Och vi pratar inte om Löfvens direkt pinsamma framträdande i Agenda.Vi pratar inte om gossen Fridolin som tydligen inte förstått att han sitter med i en regering och tar beslut.
  Klart vi inte gör.Vi vill ju ha bubblan kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym 10:30 - Vad menar du? AD:s framgångar är ju det enda man talar om - medan de grönas framgångar nästan tigits ihjäl. Löfvens framträdande i Agenda talas det hur mycket som helst om på sociala medier. Så "vi" kan tala om vad som helst, men jag väljer vad jag vill skriva om på den här bloggen. Här förekommer förövrigt kritisk analys av såväl Löfven som Fridolin. Ett tips är ju att du själv skriver på en egen blogg om allt det du vill tala om, om nu inte övriga asociala medier räcker för dig.

   Radera
  2. Precis.
   Vi vill ju ha bubblan kvar.

   Radera
  3. Nyliberala projektet EU med privata banker som - tack vare fördraget - får 80 miljarder euro från ECB varje månad är på väg mot ett sammanbrott. Medlemsländernas banker får inte finansiera underskott som övergår 3,7% av BNP. Allt över det ska finansiera genom lån hos privata banker.

   Det är inte oväntat att freds och välståndsprojektet EU är på väg att bli motsatsen.

   Radera
 4. Jonte, die Grünen var inspiration till bildandet av MP, de ideologiska grundbultarna desamma - den stora skillnaden mellan svenska och tyska gröna var vi i Sverige hade såväl ett vänsterparti (VPK) som ett landsbygdsparti (C) - de tyska gröna samlade allt från sådana som i Sverige skulle sympatisera med kommunisterna till sådana som skulle sympatisera med centern. Lägg till det urbana feminister. Trots detta samlades man på en ideologisk plattform där ekologin och fredsfrågan var de centrala och begrepp som livskvalitet lyftes upp som en motsats till det vi idag skulle kunna kalla ekonomismen. Maktfrågan var också central - på samma sätt som den tiden centerpartister i Sverige kunde tala föraktfullt om bolagshögern och få applåder från kommunisterna kunde de tyska gröna samlas krig maktfrågor och krav på decentralisering och deltagande demokrati. Gröna partier globalt vilar fortfarande på dessa grunder.

  Det är riktigt att Elin Wägner var en väckarklocka för mig, men det var innan De gröna bildades. Petra Kelly, de tyska grönas största namn, var en politisk förebild som jag verkligen saknar idag, hon stod upp för allt det som grön politik är. Tyvärr dog hon ung. Den gröna rörelsens politiska gren skulle behöva en ny Petra Kelly som förebild. Tyvärr blev istället Joschka Fischer en förebild för många istället... Hans politiska utveckling sedan han blev tysk utrikesminister är ingenting att vara stolt över om man är grön, menar jag till skillnad från många andra. Hans schackrande med gröna grundbultar för att bli rumsren i de fina salongerna har varit förfärlig på många sätt - rumsrenhet kan vinnas på annat sätt än genom anpassning, den kan vinnas genom integritet även om det lär vara mer besvärligt.

  SvaraRadera
 5. Winfried Kretschmann är 67 år. Jag vet en till som är 67 år.Birger nämligen. Men allt över 50 är ju helt passé i det svenska gröna partiet. Som vit heterosexuell man över 60 är man väl snarast att se som en parasit om man får tro värt kära kvinnliga språkrörs retorik. Äldre är inte välkomna i de svenska gröna som är helt åldersfixerat. Det gäller även oss kvinnor som samlat en och annat rynka och hamnat precis över halvsekelstrecket. Mogna människor över 50 är helt bortsopade från MP:s ledande skikt på såväl politiker- som tjänstemannasidan.
  L.

  SvaraRadera
 6. 67 år?!! Oj, oj, oj, oj, oj oj, så gammal! Att tyskarna inte fattar att man skall ha pojkspolingar vid makten för att saker skall gå bra!?

  Helt apropå förefaller Fridolin vara ett tyskt namn, såg jag vid en googling nyligen. Det förklarar allt! ;-)

  SvaraRadera
 7. Och i USA har kommit fram att Hillarys finnasiär George Soros ligger bakom protesterna i Chicago mot Trump enligt Washingtontimes mfl. Berniedekaler delades ut.

  Om det stämmer så gör man inte detta för att Hillary ska vinna lättare över Sanders utan det man är rädd för är att Sanders fans går över till Trump, alltså måste motsättning skapas från ritbordet.

  Jänkarna verkar dock gilla freedom of speech, vilket ställer till problem.

  SvaraRadera
 8. Professor Bodil Jönsson ser längre;
  Tycker du att tiden inte räcker till annat än att jobba, äta och sova? Då kommer du troligtvis att älska hennes förslag om två timmars arbetsdagar – för alla!
  IQ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv tycker jag nog att de som vill kan få jobba och försörja oss andra.Varför ska staten eller någon annan girig arbetsgivare få stjäla min tid som jag vill utnyttja på ett mycket bättre sätt?

   Radera
 9. Det är lite snålt och missunsamt att inte unna Birger Schlaug en stunds glädje över de gröna framgångarna i Baden-Württemberg.
  Birger Schlaug har ju annars inte så vidare värst mycket att glädjas över så
  det kan vi väl bjussa på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bäste Anonym 05:47, så trevligt att du unnar mig lite glädje. Att du till och med vill bjussa på det, så rart av dig. Nu har jag förskräckligt mycket att glädjas över i alla fall, barnbarn, värme i huset, vatten i kranen, jorden att odla på, inga större krämpor,goda vänner, bra uppdrag, pengar till mat och bor i ett land med fred. Jisses, lille vän, vad det finns mycket att glädjas över. En härlig doft av nyhuggen ved på tunet också. Och minst tretusen som läser bloggen varje dag, inte så dumt det heller. Hoppas du har nåt att glädjas över så du inte bara drunknar i din egen spydighet.

   Radera
  2. "inte så vidare värst mycket i politisk väg att glädjas över" menade möjligen Anonym, men hur många har skäl att glädja sig över den politiska utvecklingen i världen? Och hur rimligt är det att göra sig lustig över att vi alla är losers med den nuvarande samhällsutvecklingen? SD:are och deras själsfränder ute i Europa är knappast heller enormt lyckliga, trots att deras partier vinner mark. Så vilka är genuint glada? Enprocentarna? Bostadsbubblevinnarna? Vapentillverkarna?

   Radera
  3. Ganska onödigt att angripa Birger för den sittande regeringens fel och brister.Birger är som du säkert vet inte ens medlem i MP längre.
   Det är många som inte tycker MP överhuvudtaget är ett dugg gröna längre och det är garanterat inte Birgers fel.

   Radera
  4. Var inte blygsam Birger. Vi vet ju att du även gläds storligen av "Krym nash" dvs att Krim återförs till moderlandet.

   Radera
 10. Att Putinregimen har sina nättroll är vida bekant och avslöjat, att den andra sidan har sina nättroll är nog även det tydligt. Den gamle porrstjärnan Ben Dover tycks ha anslutit sig till den klicken. Den som likt liberalen Hans Blix, tex bloggaren Schlaug, försöker ha en nyanserad bild av konflikter häcklas och misstänkliggörs kontinuerligt. Nättroll och deras vänner bidrar verkligen inte till debatten annat än genom uppenbara partsinlagor och misstänkliggöranden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla som inte ser Birger Schlaugs storhet är av Putin betalda nättroll?
   Det är inte utan att man kan misstänka att du själv trollar en del..

   Radera
  2. Trams och snömos, givetvis. "Nyanserad bild" är naturligtvis helt subjektivt, t o m Mulla Omar tyckte ju att han var moderat och väl avvägd i sina åsikter.

   Det rimmar helt enkelt illa att:

   a) Vara för nukleär och annan nedrustning samtidigt som man,
   b) anser att man lite sådär på frihand kan rita om gränserna för det enda land som faktiskt avrustat riktiga kärnvapen - i utbyte mot förbehållet att deras gränser inte skall ritas om.

   Nästa gång vi (Blix?) förhandlar med Nordkorea, Iran eller varför inte Israel om kärnvapen kan de bara peka på Ukraina och fråga varför de ska hamna i samma sits.

   Radera
  3. Ja, förutom den rena historieförfalskningen om vad folkomröstningarna på Krim handlade om och vad de gav för utslag, givetvis. Men det har vi ju varit igenom redan.

   Radera
 11. Ben Dover, har följt den följetong som du driver men det här med folkomröstningar får du nog ta med Sveriges f.d. ambassadör i Moskva som uppenbarligen har Schlaugs uppfattning, eller om Schlaug fått sina sakuppgifter från ambassadören och de ambassadörsbrev som tillställs politiker i utrikespolitiskt inriktade riksdagsutskott. Men Ben Dover kanske anser att Sveriges mångårige ambassadör inte vet vad han talar om?
  Ursäkta att jag länkar trots vädjan om motsatsen: http://www.svd.se/krimhalvon-ett-ryskt-stridsapple-i-ukraina
  F.d riksdagsledamot

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.