söndag 20 mars 2016

Nyhetskollaps

Lysande. Om man ser det som en påminnelse om vår sårbarhet. Fast att vi skulle lära oss något av det är fullständigt osannolikt. Jag syftar på angreppet på flera nyhetssajter tillhörande ett antal tidningshus. 

Samhällsbyggarna - såväl den politiska som ekonomiska delen - anser inte att man har råd att bygga robusta samhällsmodeller. Det kostar, det är obekvämt, det är inte lika flashigt som det digitalt, ekonomiskt och praktiskt naivt sårbara. 

Så lugn, att leka med att stänga av nyhetssajter är bara början. Men vi har i alla fall JAS-plan som kan försvara oss. Вы верите в это?

Vänta bara tills ditt uppkopplade kylskåp, din uppkopplade bil, ditt energisystem, ditt reseföretag, din bank, ditt vattenverk, ditt kärnkraftverk, din växelriktare till solcellerna på taket, din drönare och din livsmedelsbutik kraschar. Då jäklar, då kommer varenda politiker att ställa sig frågan: hur kunde det hända? Och vi som skrev rapporter och hojtade redan för ett kvarts sekel sedan om behovet av att bygga robusta och icke sammanlänkade system - och som tack för det blev kallade pessimister och neandertalare - kommer att sucka (ursäkta den vulgära sucken) : Tja, vad tror ni era dumma jävlar. Men vi kan ju försvara oss med JAS-planen - om dom nu ens kommer att kunna lyfta...

Robusta system och strukturer är inte moderna, och politiker som saknar ideologi motiverar sin existens med att de i alla fall är moderna. Tjo flöjt. Det digitalt naiva (och kontantlösa) samhället där snart sagt varenda pryl, system och människa är i händerna på komplex teknik  med oändliga möjligheter till kollaps - på grund av sabotage eller nån sorts tänkte-inte-på-det-variant - är uppbyggt av oförmåga att tänka helheter. Snart rivs den sista kopparledningen.

Förresten kan du inte vara säker på att den här bloggen, med den här texten, ens är skriven av den du tror, den kan vara skriven av ett ryskt troll, en fjunig amerikansk tonåring eller en indisk universitetsstuderande som lagt beslag på hundrafemtusensjuhundratolv blogg- twitter- och instagramkonton och låtit texten automatskrivas utifrån analys av vad som tidigare skrivits och visats på respektive konto.

Så skyll inte på mig om du anser den här texten idiotisk. Vem nu mig är. 現在我

"Oss kan ni inte tysta", skriver Aftonbladets tf chefredaktör med anledning av angreppet på nehetssajterna.  Och inrikesminister Ygeman meddelar att han är bestört. Jo, sorry, du naive chefredaktör, er kan man stoppa, demokratin är inte bara politiskt sårbar utan också tekniskt.  Och Ygeman, hur i alls in dar kan du vara bestört när du tillhör den politiska sfär som fått ett litet smakprov på vad det är ni skapat?  Я не русский ведьма все равно ...

Ficklampor, jodtabletter, vedspis och några veckors matförråd anbefalls. Samt grannsämja. Och ett skeptiskt sinnelag, ingenting kanske är vad det synes vara. Om du nu ens existerar. Eller bara är en villfarelse i din egen värld av ettor och nollor. Uppkopplad till förbannelse. Eller  या पवित्र हाथी के लिए.

Trevligt att du läst inlägget - kommentarsfältet är stängt, men vill du kommentera eller rätta  något i inlägget kan du skriva till synpunkterschlaugse@gmail.com