fredag 18 mars 2016

Kontanter, varför det?

Det känns igen. Då var det "den gemensamma valutan". Nu är det sedlar på bankerna.

Då kunde det heta - såväl från de som inte visste bättre till de som av strategiska skäl ville reducera frågan till en detalj - att "det handlar ju bara om valutan, det är väl bra om vi kan resa utan att behöva växla". Det djupa problemet försökte man, så gott man kunde, negligera.

Nu kan det heta - såväl från de som inte vet bättre till de som av strategiska skäl vill reducera frågan till en detalj - "det är bara äldre som använder kontanter, de dör snart ut och alla vi andra använder ju redan kort, jag vet inte när jag hade en sedel i plånboken". Det djupa problemet negligeras.

Nämligen att en av de sista möjligheterna att värna sin integritet försvinner, att inte bara staten utan också bolagen ges full insyn i detaljerna i ditt liv, att du förvandlas än mer till en kugge  där staten och kapitalet i gemensamt intresse ser in i dina minsta skrymslen - staten för att hålla koll på dig, kapitalet för att kunna manipulera dig så du blir lönsam.

Och själv då? kanske någon frågar. Jo, likt förbannat använder jag för det mesta kortet, det är ju så praktiskt med de där ettorna och nollorna som snabbt förflyttas till ett konto till ett annat.

Hur ska vi göra då?

För det första bör lagstiftning ske så att bankerna tvingas hålla kontanter - aktuellt nu när inte bara Vänsterpartiet utan även riksbankschefen vädrat detta krav.

För det andra bör även Sverige, likt Island, utreda hur  den politiskt tillsatta Riksbanken inte bara har ensamrätt att ge ut sedlar och mynt, utan även digitala pengar. Bankerna skall kastreras så gott det går.

För det tredje hoppas jag att lokala valutor växer fram, byggda mer (men inte bara) på tillit än på underkastelse under de stora globalt sårbara systemen.

För det fjärde borde vi komma överens om att allra minst 10 procent av vår personliga handel sker med sedlar och mynt. Jag får skärpa mig.

Det handlar om mer än sedlar och mynt. Det handlar om det vi tidigare ansett vara omistliga värden i en demokrati, det handlar om att vi inte skall hamna i system där övervakningen steg för steg förvandlar samhället till något vi rimligen inte vill ha.

Och kom inte dragande med floskeln "jag har inget att dölja från insyn". Är det därför du så gärna dolt dig bakom anonyma eller fejkade namn när du kommenterat i det kommentarsfält som tidigare varit öppet på den här bloggen?

Elin Wägner - alltid denna Wägner - skrev i Väckarklocka följande: Kupper och erövringar underlättas när trådarna är samlade i en hand, och med ett grepp kan flyttas över i en annan. Det är också så, att människan blir så van att lyda... 

Vi bör bygga system som som inte kan missbrukas om den förment gode ersätts med den onde. Demokrati, inte ens politisk sådan, är något vi kan ta för givet.

Trevligt att du läst inlägget - kommentarsfältet är stängt, men vill du kommentera eller rätta  något i inlägget kan du skriva till synpunkterschlaugse@gmail.com