söndag 7 februari 2016

7 februari - Fastlagssöndagen

Söndag. Som troende ateist brukar jag kolla upp vad man har för sig i kyrkorna. Har till och med talat i några av dem,  vilket var synnerligen upplyftande. Dagens evangelietext - det är fastlagssöndag - inleds på detta kärleksfulla (?) sätt:

"Bland dem som kommit upp till högtiden för att tillbe Gud fanns några greker. De sökte upp Filippos, han som var från Betsaida i Galileen, och sade: "Herre, vi vill gärna se Jesus." Filippos gick och talade om det för Andreas, och Andreas och han gick och talade om det för Jesus. Och Jesus svarade dem: "Stunden har kommit då Människosonen skall förhärligas. Sannerligen, jag säger er: om vetekornet inte faller i jorden och dör förblir det ett ensamt korn. Men om det dör ger det rik skörd. Den som älskar sitt liv förlorar det, men den som här i världen hatar sitt liv, han skall rädda det till ett evigt liv."

Förutom att man bör hata sitt liv anbefalls att det på altaret skall stå mörkröda blommor och fyra ljus. Precis som på vårt köksbord faktiskt. Här kommer lite gospel, lite lära och bästa evolutionära predikan... Gomorron!
 

 

75 kommentarer:

 1. "Den som älskar sitt liv förlorar det" Ja så är det. Minns då en i min mycket klok kvinna frågade mig "Hur mår du?" Svarade som det är brukligt man vill ju inte verka gnällig. Tack bra!
  "Var inte orolig det går snart över" Att klamra sig fast vid ett "perfekt" liv eller prylar, karriär är att vara död i sinnet. När man "hatar" sitt liv hamnar i stora svårigheter, så händer något. Man tar inte längre något/någon för given. Många vänder sig då till en högre makt. Kan vara Gud, naturen. Sedan när vi mår bättre är det lätt att vända sig bort igen.
  Mänsklig kärlek är "bara" attraktion? Den kan lika gärna övergå i hat.

  Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. en i mina ögon mycket klok kvinna ska det vara.

   Radera
  2. Lisbeth. Är det Lars Bern som du beskriver ?

   Roland

   Radera
  3. Nej har inte beskrivit Lars Bern. De flesta klamrar sig väl fast vid sina ägodelar. Det är mänskligt. De som inga har, önskar ofta att de hade några, eller mycket att klamra sig fast vid. Det visar forskning. Och vi vet det innerst inne. Mänsklig kärlek och hat verkar ligga mycket nära varandra. "Ena stunden" "smek" andra "hat". Även irritation är väl närmare hat än kärlek? Ironi också. Och det gäller väl oavsett om man tror på evolutionen eller Gud eller något annat. Eller om man kallar andra för troende. Vill man omfamna kärleken till sist helt och fullt, så bör man våga se och omfamna även hatet också? Främst inom sig själv, men även andra. Oftast är det lättare att se hatet hos andra. Menar inte att man bör försvara hatiska handlingar. Utan att för att kunna känna kärlek/attraktion, måste man även ha upplevt hat. Så jag förutsätter att även "den bäste" har känt hat.

   Lisbeth

   Radera

 2. 16. Ovis man
  tror sig alltid skola leva,
  om för vapenskifte han sig aktar,
  men ålderdomen giver
  honom ingen frid,
  fast honom spjuten spara.

  Havamal. Den höges visa.

  SvaraRadera
 3. Milda makter...
  Att man än idag, i norra Europa, läser Bibeln som man gjorde den första tiden efter att Bibeln blev översatt till lokalspråket....
  Ordagrant, utan några som helst reflektioner över tidsanda och språkbruk.
  En del ateister avslöjar sig som totala dumbommar.
  Miljöpartister klarar inte att förstå miljöproblem, så ge er inte in i religiösa funderingar för då blir det än värre...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ta upp det där med t ex Ulf Ekman. De värsta missbrukarna av guds ord är knappast miljöpartister.

   Radera
  2. Norra Europa, skrev jag.
   Det handlar om kultur och språkbruk.
   Det är väl ganska aktuellt??

   Radera
  3. Ulf Ekman bor i norra Europa senast jag kollade. Eller missförstår jag dig?

   Radera
 4. Thomas, beskyll inte MP - eller miljöpartister - för sådant du anser brista för mig - eller vad jag anser och skriver och säger. Jag är inte medlem i något parti sedan mer än tio år. Såväl jag som MP är måna om denna distinktion. Däremot är jag ganska övertygad om att miljöpartister rent generellt är de politiker som bäst förstår miljöproblemen, att partiledningen (enligt min uppfattning i alla fall) däremot inte förmår/vågar dra slutsatserna av sitt eget kunnande har nog mest med politisk feghet att göra.

  Vidare: På vilket sätt avslöjas "en del ateister" som totala dumbommar. Genom att citera dagens evangelietext?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, genom att inte förstå tidens gång och kulturskillnader så missar man helt vad det handlade om.
   Det mest typiska är berättelsen om kamelen och nålsögat.
   Det blir helgalet som vi ser det -ordagrant.
   Men ganska vanligt....
   På Jesu tid var budskapet enkelt.
   Kanske revolutionärt då, precis som nu... Med våra (uteblivna) skatteväxlingar och omställningsfunderingar.
   Nålsögat var tydligen den lilla porten i den stora stadsporten som man öppnade nattetid för att släppa in nattliga vägfarare. Den var så trång att man måste lyfta av lasten på kamelerna...
   Men det innebär att man mycket väl kan klara att lösa problemen om vi inser att miljöproblemen inte är så svåra att lösa om vi tänker till....
   För vi tycker väl att vi är "en rik man"...?
   Lämna ekorrhjulet så blir livet mer harmoniskt!
   Värre än så var inte buskapet i vberättelsen om "Kamelen och nålsögat"!

   Radera
  2. Egentligen så handlar dagens text, som du tar upp, om samma fenomen.
   Bibeln har ett extremt "blomsterspråk" som är lika aktuellt i dag som för tvåtusen år sedan....
   Särskilt i mellanöstern, där man än idag använder språket på samma sätt.

   Radera
  3. Det är "nog" så att miljöpartister på en glidande skala är åtminstone några av dem, som mest förstår miljöproblemen. De har en vilja att försöka att förstå dem och de ser dem. En bra början. Sedan krävs att man lyssnar och lär. Av dem som är mer drabbade.

   Idag åker Isabella Lövin (MP) till bl.a. Tonga, Kiribati för att undersöka, hur vi kan hjälpa till. Vi har en skyldighet att göra det säger hon. Människan har en uppgift att försöka förstå, så mycket som möjligt. Men det säger hon inte.
   "För dem är klimatförändringen inget påhitt. Den är högst verklig och pågår nu" säger hon i ett pressmeddelande. Enligt regeringskansliet kommer hon att ägna sig åt att "Lyssna och lära" Klok kvinna! Hon åker alltså dit av fri vilja med goda förkunskaper och är villig att lyssna och lära. Fler sådana politiker tack!

   Lisbeth

   Radera
  4. Ja, vem skulle inte vilja åka till Tongaöarna....
   Särskilt nu i januari.

   Radera
  5. Sedan tycker jag att man från miljörörelsen blivit alltmer dogmatiska.
   Så fort som motstridiga åsikter och kunskaper kommer fram så hittar man på nya problem för att inte den dogmatiska/teologiska vinkeln skall brista....

   Radera
  6. På semester vill förmodligen många åka. Jag unnar henne resan eftersom den görs i ett gott syfte. Lyssna och lära är gott. Hon är vår biståndsminister. Och jag vill att människor ska få mer hjälp på plats. Kunskaperna tar hon även med sig hem. Resan sker då inom ramen för "allas" bästa.

   Lisbeth

   Radera
  7. Hmm....
   Hon kanske borde studera vad hennes politiska åtgärder har åstadkommit på hemmaplan...
   Som fisket, som varit hennes käpphäst...

   Radera
  8. Hmm... hon har jobbat i EU som Europaparlamentariker. Där har hon åstadkommit en del inom fiske t.ex. Hon reagerade också på smusslet och att vissa partier manövreras ut. Nästa gång kan det vara vi gröna sa hon. Och där är vi mer eller mindre nu. En del vill helt bli av med miljö och klimatdebatten. Hör inte till dem.

   Lisbeth

   Radera
  9. Hmm...
   Åter, effekterna av att skuldbelägga, enligt manis tankar, en hel yrkeskår för miljöproblm till havs och istället importera fisk...
   Jaja, en del kallar det dubbelmoral, men egentligen (enligt dagens tema) en variant av manikeismens resonemang. Att leta reda på en syndabock som skall stå till svars....

   Radera
  10. Genom att skapa en nationell fiskepolitik där vi idag har fler byråkrater inom svenskt fiske än yrkesfiskare så har vi jobbat helt i Manis anda. Pekat ut ett antal syndabockar och gjort dem arbetslösa...
   Och importerar fiskprodukter.
   Strålande....
   Jag hoppas du förstår vad jag menar.

   Radera
  11. De ligger något i det du skriver! Birger Schlaugs 6:e budord "Vi bör lyssna för att kunna finna svar" Är ingen EU fantast.
   Jo jag förstår vad du menar. Men Isabella Lövin har inte uppfunnit någon nationell fiskepolitik. Däremot så har hon försökt påverka och t.om. lyckats påverka EU:s. EU kommissionen måste man ha med sig.
   En del tycker att hon gjort det strålande. Andra inte. "Att leta upp en syndabock som skall stå till svars..." gör man förmodligen om man inte anser att hon påverkat fiskeripolitiken på ett bra och kunnigt sätt. Då pekar man förmodligen med hela handen på henne. Och gör det väldigt enkelt för sig.

   Lisbeth

   Radera
  12. Jovisst... Som politiker och opinionsbildare måste man också ta med effekterna av sina åsikter.
   Annars är man oärlig.

   Radera
  13. Eller inte. Man kan sakna förmåga att se effekterna av sina åsikter. Man kan inte beskylla någon för att vara oärlig, om det är så.

   Lisbeth

   Radera
 5. Bibelen, som den heter här i Skåne, är full med festligheter. En personlig favvis är habackuks bok. Meningslös, förvirrad och obscen. Hur tänkte dom när dom tog med den i den ganska godtyckliga sammanställning som blev bibeln?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen väldigt enkelt.
   Gamla testamentet är den bakgrund som Jesus levde med.
   Nya testamentet är det som Jesus lärde...
   Skillnaden är då kristedomens kärna.
   Det har egentligen inget med Guds existens att göra..
   För eller emot. Det har man diskuterat i alla tider, utan om vårt sätt att förhålla oss mot oss själva, som enskilda, mot varann och mot vår omvärld - planeten. För att använda moderna termer....

   Radera
  2. Jag jobbade en gång med psyksjuka. En grabb hade i sitt rum en uppslagen Bibel. Hesekiel...
   Jag insåg direkt att det var det mest galna för honom att läsa!
   "Du, vi hedningar skall inte läsa Hesekiel. Vi fattar inget! Läs Markus rakt igenom, som en berättelse! Och inget annat!"
   Så blir det lättare...
   Då just Markus är skiven för de romerska hedningarna. Rakt och tydligt skriven...

   Radera
  3. Ett par veckor senare kom grabben in på kontoret och ville prata med mig...
   Å räckte han fram handen och tackade mig.
   Jag fattade inte vad han menade, för jag hade då glömt ad jag hade sagt....
   Men det hade gjort nytta, vad jag hörde sedan....
   Det är lätt att gå vilse i Bibeln.
   Hela den nordeuropeiska kristedomen,särskilt frikyrkorna, tycker jag missar kärnan.
   Tyvärr har just den amerikanska traditionen, som just är protestantisk, gått samma väg...
   Men skall man diskutera detta blir det en djupgående politisk diskussion...
   Då just denna faktor i politiken är nästan obefintlig i svensk debatt.

   Radera
  4. Nja, det ska ju vara en och samma gud I hela boken. Jesus har ett svårt jobb med att sälja in den megalomane, småaktige psykopatguden som framträder i gamla testamentet och kräver allt möjligt.

   Radera
  5. Thomas, jag tror nog att alla förstår budskapet i berättelsen om kamelen och nålsögat, även om de flesta nog inte vet varifrån liknelsen kommer. Att man inte kan tolka gårdagens blomsterspråk med dagens måttstock är väl inget nytt.

   Det är heller inget nytt att troende - det må gälla tro av religiös eller politisk eller filosofisk art - tolkar texter som man själv önskar, och än värre: man väljer just de delar i långa texter som passar ens syften eller stöder ens egen tro. Sålunda väljer ofta kristna ut texter där Jesus framställs som en mycket god, snäll och hjärtegod man - när hörde man präster och pastorer citera det förskräcklig som den som sägs vara Jesus skall ha sagt? Det är ju ohyggliga saker som sägs, vilket jag skrivit om förr. Och för övrigt också diskuterat i kyrkliga sammanhang i samband med att jag talat där.

   Nu gäller detta fenomen således inte bara kristna eller troende på andra religioner. Marxister väljer och vrakar också i de textmassor som Marx lämnat efter sig, leninister än värre, och maoister skall vi inte tala om... Men det gäller också liberaler som ständigt väljer bort sådant som Stuart Mill och Adam Smith sagt och som inte passar in i deras bild av liberalismen. Och gröna, inge går fri, inte jag heller.

   Men, Thomas, du har inte bemött det där med att det just skulle vara "ateister" som missuppfattar vad som står i Bibeln, ser du inte att det i minst lika hög grad är kristna? För övrigt, tack för att du reagerade på blogginläggets innehåll och inte, som ett antal av de sedvanliga kommentatorerna,passade på att delge oss sina åsikter om flyktingar.

   Radera
  6. Hmm...
   Jag ar träffat Darwinister. Troende...
   Det finns ju en del sådana.
   Problemet är att det är en elitistisk tro...
   Ed ett antal överstepräster/vetenskapsmän som "tolkar" dawinismens teologi för de "okunniga"...
   Det är en religion som inte håller!
   En religion måste kunna tolkas på ett begripligt sätt för alla människor.
   Och begripas utifrån alla människors fattningsförmåga och inte minst behov.
   Därför har vårt sekulära samhälle ett problem...
   Särskilt i norra Europa!
   Vi har inte ersatt statsreligionen med något annat, vettigt.
   Islam, som nu kommer på bred front, suger upp detta tomrum hos många!
   Och detta kommer att bli väldigt tydligt framöver när människors ekonomi försämras....

   Radera
  7. Islam fångar upp en och annan identitetssökande yngling bland svenskarna. Men det finns ju inte direkt högvis med svenska konvertiter. Så jag tycker inte alls att islam kommer på bred front.

   Radera
 6. Det liv man ska "hata" enligt Jesus är det liv som är fyllt av världsliga begär och mammons makter. Vet inte vad Birger vill ha sagt riktigt här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis...
   Jag försöker förklara det du insett.

   Radera
  2. Nja, det är väl öppet för tolkning. Det är ju där kyrkan förändrats, man tolkar, ändrar betoning och anpassar.

   Men visst kan man tolka texten så som du skriver. Eller på ett annat sätt...

   Radera
  3. Anonym 10:02 - jag vill inte ha sagt något speciellt... Jag citerade evangelietexten, vilket tycks uppröra några av er som är troende.

   Nu är det ju förstås så att de flesta på den tiden, då Jesus skall ha meddelat att man bör hata livet, inte levde ett liv fyllt med världsliga begär eller mammon - de festa var fattiga, barn dog tidigt, och det var säkert ett liv man också kunde hata... i hopp om att det skulle lösa sig efter döden.

   Som troende på evolutionen har jag dock väldigt svårt att ge rådet att man skall hata livet, livet här på jorden - och den långa kedjan från den första cellen - tycks mig som något helt fantastiskt värt att älska, vårda och förundras över. Ja, livet är, ut min ateistiska tro, något jag nästan skulle kunna kalla heligt, den fantastiska långa kedjan, evolutionens fantastiska kraft och samtidigt enorma sårbarhet - att hata det vore förskräckligt, det vore att skita i hur det går, att inte bry sig, att låta klimatet förändras, att störa de planetära processer som skall ge kommande generationer möjlighet att leva goda liv här på jorden med så stort frihetsrum som möjligt.

   Det är nog bara den som hatar livet som kan vara oberörd av att vi ställer till det. Det är bara den som tror på ett liv efter detta i en annan sfär som kan strunta i jordens framtid - den kristna högern i USA är exempel på detta.

   Radera
  4. Precis Ben Dover. Tolkningen är fri. Borde vara... Våra egna handlingar däremot behöver vi ta ansvar för.

   Lisbeth

   Radera
  5. Självklart förändras de religiösa funderingarna över tid. Jesus var ett tag på 1970-talet en revolutionär. I stil med Che....
   Uppfattningen ändras hela tiden.
   Och så måste det vara...

   Kyrkan kan föra en debatt men måste följa människornas rörelser i tiden. Det är ett typiskt problem för katolska kyrkan med sitt upplägg.
   Svenska Kyrkan har en annan tradition där man är mer politiskt känslig. PK, alltså...
   Och har så varit sedan Gustav Wasa tog över....
   Svenska Kyrkans förändring de senaste tjugo åren är spännandeför där händer mycket i grunden.
   En sakta övergång till arianismen....
   Och vad det innebär av anpassning till Islam...

   Radera
  6. Den stora debatten inom kristedomen, före katolska kyrkans delning, var debatten mot manikeismen. Mani och hans lära med rötter i Persiens gamla tankar var en intelektuell strid blande teologerna. Tanken om att det finns ont och gott och att man kan peka ut de onda och de goda. Katolska tänkare ansåg att det dinns gott och ont i varje människa och om man inte tänkte så innebar det fruktansvärda effekter på mänskligt leverne.
   De sista kända rörelserna enligt Manis tankar var tydligen katarena.
   Problemet är att miljörörelsen har ibland betraktat sig ha sina ideologiska rötter hos katarena...

   Radera
  7. Birger Schlaug du skriver:

   "Det är bara den som tror på ett liv efter detta i en annan sfär som kan strunta i jordens framtid - den kristna högern i USA är exempel på detta."

   Vad är det som säger att insikt om en annan "sfär" betyder att man "kan strunta i jordens framtid"?

   Förklara gärna, av egen erfarenhet, vad som händer när den fysiska kroppen upplöses/dör?

   Christer

   Radera
  8. Handlar evolutionen om tro egentligen?
   Alltså,man kan låta bli att tro på en evolution men kan man bara bestämma sig en dag för att tro på den och då är den verklig?
   Ett slags religiös evolution,vad det nu innebär?

   Radera
  9. Det finns gott om stöd för miljöignorans I bibeln. Människan är skapelsens krona, t ex, kan man ju tolka som att naturen enbart är till för att exploateras.

   Radera
  10. Det finns stöd för miljön också. Den som söker den finner. Man kan finna både stöd för reinkarnation och vikten av att värna miljön. Men man måste vilja söka. Man kan tolka det tvärtom också. Människan har en uppgift att inte exploatera naturen. Är man stor ska man vara snäll, "skapelsens krona" bör skapa gott och inte tvärtom. (Försvarar inte Bibeln) Men eftersom jag själv har deltagit i en kurs i ekoteologi, så vet jag att en del som benämner sig som kristna, vill väcka andra kristna. Intresset för miljöfrågor, verkar dock vara ganska svalt hos många. Det löser evolutionen. "Handlar evolutionen om tro egentligen" finns mycket vetenskap som bekräftar evolutionen. Men något kommer innan? Och efter? Ateister är även de troende. Mer eller mindre. Som vi alla. Kan ha fel? Kanske träder det in en profet och säger följ mig. I så fall spring så fort det bara går.

   Lisbeth

   Radera
 7. HÄR FINNS BIRGERS ELVA BUDORD: http://schlaug.blogspot.se/2011/02/tio-budord-avsanda-fran-ett-forsenat.html
  Konkurrerar ganska bra med de tio budorden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm...
   Man får en känsla av att du har Birger som din profet....

   Radera
  2. Illojal konkurrens;)? Är hans elva budord det? Vi är alla fria att att skapa våra egna budord? dvs. mänskliga lagar. Personligen föredrar jag de universiella lagarna. Sådd och skörd, Orsak och verkan osv. Finns ingen sådan om Nalle Puh och ludd i örat såvitt jag vet. Kan ha fel! Älskar Birgers elva budord!

   Lisbeth

   Radera
  3. Ja, just det. Profeten Birger.
   Inget fel i det...

   Radera
  4. Härligt med en tvättäkta följare!

   Radera
  5. Jo det finns ett problem mekanismen "Tänk själv" riskerar att bli satt ur spel om man ser på Birger Schlaug som en profet. Anonym skriver endast "Konkurrerar ganska bra med de tio budorden" Konkurrens är i och för sig något vi bör komma bort ifrån... Men Gud i maskinen (vi) konkurrerar gärna. Känslan kan vara att anonym ser Birger som sin profet. Men känslan bör inte vara vägledande. Det bör de långa tankarna däremot. De som är så svåra att tänka. Anonym kan ha sina egna budord och ändå älska (gilla) Schlaugs. Personligen så bara älskar jag hans elva budord. Men han är ingen profet eller Gud för mig. Kanske har jag lite ludd i ena örat:)

   Lisbeth

   Radera
 8. Det som sades var väl i den sista you-tubefilmen!

  SvaraRadera
 9. Birger Schlaug du skriver skriver:

  "Det är bara den som tror på ett liv efter detta i en annan sfär som kan strunta i jordens framtid - den kristna högern i USA är exempel på detta."

  Vad är det som säger att insikt om en annan "sfär" betyder att man "kan strunta i jordens framtid"?

  Förklara gärna, av egen erfarenhet, vad som händer när den fysiska kroppen upplöses/dör?

  Christer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart väljer man den kristna högern i USA som exempel på detta.
   Annars vore det inte tillräckligt tendentiöst för en rättrogen.
   Finns det andra paradisiska religioner på närmare håll?
   Representerade i Sverige tex?

   Radera
  2. Tja, Christer, jag ville bara betona - kanske på ett klantigt sätt - att många som tror på reinkarnation säkert har en mer ödmjuk inställning till vår planet än de som tror att de skall leva någon annanstans efter detta jordeliv...

   Anonym, tog utgångspunkt i dagens predikan i bloggen, eftersom det är kristendomen som dominerat i vårt land ända sedan jag föddes och den religion jag studerat bäst, eftersom det är kristen jag lär ha blivit om jag var religiöst lagd och bott sedan slutet av 40-talet i Sverige... Om du ser på gospeln i youtubeklippet så ingår många religioner där... Islam och judendom t ex.

   Radera
  3. Birger. Tack för ditt svar.

   Den kloka text som jag citerar här under skrev du sön feb. 07, 10:38:00 fm och den räcker långt. Det vore fantastiskt att gå ett steg längre och börja utforska frågan som handlar om vem Du/jag egentligen är: Vem är den inre vägvisaren? Är den inre vägvisaren hjärnan, våra känslor, våra tankar? Eller är den inre vägvisaren den som iakttar hjärnan, känslor, tankar etc.

   Citat. "Som troende på evolutionen har jag dock väldigt svårt att ge rådet att man skall hata livet, livet här på jorden - och den långa kedjan från den första cellen - tycks mig som något helt fantastiskt värt att älska, vårda och förundras över. Ja, livet är, ut min ateistiska tro, något jag nästan skulle kunna kalla heligt, den fantastiska långa kedjan, evolutionens fantastiska kraft och samtidigt enorma sårbarhet - att hata det vore förskräckligt, det vore att skita i hur det går, att inte bry sig, att låta klimatet förändras, att störa de planetära processer som skall ge kommande generationer möjlighet att leva goda liv här på jorden med så stort frihetsrum som möjligt." Slut citat.

   Christer

   Radera
  4. Birger så många påståenden...

   Radera
 10. Jag skulle hellre fotvandra de där femtio milen från Egypten, med Birger som ledare, än att bli drabbad av Moses dåliga orienteringsförmåga under 40 års tid..
  Jag skulle hellre leva efter Birgers elva budord på nätet än Mose stentavlor.
  Jag kommenterar mycket hellre Birgers tankegods än kontemplerar det hopkok av fantasier och gamla ointressanta anekdoter som kallas Bibeln.
  Religionen är alla tiders värsta bromsklots för allas vår fortsatta utveckling.
  Aran

  SvaraRadera
 11. Tar ni vägen över Sinai?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart, så nära himlen som möjligt.
   Katarinaklostret blir en oas i öknen.
   Brinnande buskar får vi själva stå för.
   Vatten att släcka buskar och törst med blir värre.
   Det får väl Birger ordna.
   Aran

   Radera
  2. Skönt.
   Hade du hängt på Margot är det inte säkert att du blivit insläppt i det heliga landet.

   Radera
  3. Aran, Nja vi får nog förlita oss till EU:s vattendirektiv. Det rår ingen ensam Birger på.

   Lisbeth

   Radera
  4. Gick det vägen för Mose under 40 år, så går det för Birger under de tre veckor som vandringen kräver.
   Aran

   Radera
  5. Ring mig när ni är framme så bjuder jag på pizza!

   Radera
  6. Falafel i pitabröd menar du väl.
   Bättre än mjölk och honung, som Mose blev lovad men ändå aldrig fick.
   Aran

   Radera
 12. Orden handlar om att man måste offra något för att vinna något större.
  Vill man inte så fröet, döda det, kan man inte heller skörda.
  Vill man ha mat ja då får man helt enkelt offra eller tränga undan det liv som fanns på det stället man hade tänkt odla eller föda upp maten man ska ha.
  Då duger det inte att peka finger och skrika mördare mot de som gör arbetet.

  SvaraRadera
 13. Jag har skrattat nu.
  Det var länge sedan.
  Dä ä bögarnas fel.
  Tack Birger

  Roland

  SvaraRadera
 14. sossen: "-Nu behövs det praktikplatser."
  väljaren: "-Men det där är ju det enda du sysslat med, utan resultat?"
  sossen: "-Men jag tror på oavlönat pyssel, min tro är orubbad!
  väljaren: "-Gud, hjälp oss!"

  SvaraRadera
 15. Ostadiga skola dina steg bliva ...
  Några kanske förstår, men ingen vill
  för egen del, dra några som helst slutsatser.
  Konsekvenser.

  Roland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt Rolle!
   Huvudet på spiken!

   Radera
  2. Spiken har också ett huvud, tids nog kommer det att programmeras, med konsekvens som följd.
   Ostadiga skola spikens steg bliva, mjukna och med ett slag på huvudet skola spiken krokna och knäböja inför sina begär.

   Radera
  3. Programmerbara spikar låter lite skruvat..

   Radera
  4. Lösningen är jag samtidigt håller Huvudet Högt
   och Traskar Fötternas Väg.

   Härifrån till evigheten.

   Roland L

   Radera
 16. "Bögarnas fel" är strålande satir över en snedvinklad världsbild. Ändå ganska typiskt att det är åt det hållet public service inkl. Allsång på Skansen drar det - för en satir av typen "Det är dom troendes fel" hade varit minst lika träffande, nej, träffat betydligt fler, men knappast framförts lika ivrigt. I många sammanhang tenderar ju alla missförhållanden anses orsakade av "di religiösa", då tagna i klump, precis som bögar eller för den delen ateister ("ni minns väl hur det var i Sovjet eller Albanien") av somliga religiösa (och även somliga andra).

  F.ö. är kristendomen även i Jesus´ tappning synnerligen livsbejakande. Målet är INTE (som i t.ex. hinduism eller buddhism) att slockna ut efter de där egentligen ganska meningslösa eller t.o.m. olyckliga reinkarnationerna. Och det är inte säkert att Jesus UPPMANAR oss att hata ens vårt eget rätt egotrippade liv (även om han använder själva ordet i fler sammanhang, där det har en mildare betydelse "älska mindre än") - men det finns verkligen aspekter av livet som bara den som förtvivlat på sej själv upptäcker. "Det finns mitt i skogen en oväntad glänta / som bara kan hittas av den som gått vilse." "Publikaner och horor ska gå in i livet före er", som Jesus sa till de fromma fariséerna. Men även en städad medborgare med gott självförtroende kan upptäcka intigheten - och Livet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. du är född entusiast du Andreas =) tycker Birger är ganska klar i vad han anser om kristendom och kristna.
   Lars

   Radera
  2. Andreas;
   Att fly "världen" och istället ägna sig åt bön och tacksägelse.
   Att klippa familjeband för att "rädda" fjärran länder.
   Att samtidigt brutalt stänga dörren för oliktänkande missionärer.
   Att låta gamla ritualer och syndabegrepp styra vardagslivet.
   Att fokusera på livet efter detta istället för vardagspolitiken.
   Att påstå att endast vilsegångna kan hitta den underbara gläntan.
   Att värdera forntida patriarker högre än upplysta vetenskapsmän....
   ...lägger god grund för ett berättigat ifrågasättande av kyrkans roll i vårt moderna samhälle.
   Aran

   Radera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.