fredag 29 januari 2016

"Det nya fräscha alternativet"


På väg till Nyhetspanelen, som avdankad politiker i detta land där allt över 60 bast anses vara förlegat - och politisk modernitet är att administrera system vars bäst-före-datum gått ut för länge sedan.

Tänker på detta när jag läser att Bernie Sanders, 74 år, beskrivs som det nya fräscha alternativet i USA. I Sverige hade han, med den åldern, varit ett skämt.

Det ligger mycket i att Sanders är det fräscha alternativet. Han har störst stöd bland ungdomar, talar om en politisk revolution.

Detta bör man fundera på ur en rad vinklar, inte minst i Sverige där en 74-åring skulle hånas och "politisk revolution" är det minsta riksdagens partier står för i det grådask där de håller till; räddhågsna, sneglande på medelklassen som de fått för sig inte kan ta till sig budskap bortom grådasket. Tragiskt när vi skulle behöva rensa upp i system och strukturer som visserligen tjänat oss väl, men som nu är destruktiva.

Tragiskt när vi skulle behöva en debatt om varför liberalerna tycks tro mer på kapitalets än på människors frihet - och misstror verksamheter som inte har vinst som syfte. Tragiskt när socialister envisas med att se hög skatt och höga avgifter på arbetstid som något gott - när detta i själva verket innebär att allt det som kännetecknar ett socialt och ekologiskt hållbart samhälle blir hårdbeskattat: vård, skola, omsorg, kultur, reparation, underhåll. Tragiskt när konservativa är helt ointresserade av sådant som var konservatismens styrka en gång i tiden: naturvård, bevarande av arter. Tragiskt när gröna lagt ner den systemkritiska politiken och blivit ett med de andra.

I USA finns en 74-åring som kan vända upp och ner på det mesta som blivit politisk norm. I Sverige kramar alla den i vårt land gällande normen: arbetslinje, tillväxt och åldersfobi.

Dags att ta rullatorn till SVT för att där se vilka omoderna idéer jag kan haspla ur mig på det skröpliga sätt som anstår en man som för länge sedan gått hädan.

PS!
Lär bli frågan om utvisningar - den rödgröna regeringen vill utvisa nästan 1 procent av oss som för tillfället bor i Sverige, vilket förstås är mindre än de 3 procent av boende i USA som Donald Trump vill utvisa. Men Löfven och Fridolin lär ligga god tvåa efter Trump på den procentlistan. Ja, jisses!


60 kommentarer:

 1. Man måste se det som ytterst anmärkningsvärt att en sån som du anser att det är anmärkningsvärt att regeringen avser att utvisa dem som bryter mot Svensk lagstiftning och de som visat sig inte ha flyktingstatus!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle aldrig sätta min fot i Syrien i dagens läge, inte hellre med mina barn. Så i min värld så borde det räcka med att man kommer därifrån för att ha tillräckliga skäl. Men upplys mig gärna. Finns det fredliga områden i Syrien som är helt ok, eller vadå? Jag trodde hela landet bara var en massiv skitstorm.

   Radera
  2. Är inte det en fråga som borde riktas till regeringen?

   Radera
  3. Arne, nu skrev jag inte ett dyft om rimlighet eller vad som är anmärkningsvärt eller inte. Jag påtalade hur siffrorna ser ut. Inte minst utifrån hur bilderna som kommer att kablas ut, när tvångsutvisningarna sker under en regering där tex Gustav Fridolin är statsråd. I logikens namn bör han också då stötta Trumps motsvarande politik. Jag undrar hur det känns.

   Radera
  4. Jag blir väl förvisso gärna utvisad om det sker till ett land som jag själv får välja. Men framförallt så föredrar jag att det landet vill ta emot mig vilket fallet nog inte är för många av dem som rimligen har flytt från landet de är uppväxta i. Dessutom skulle jag gärna kunna bryta mot landets lagar precis som jag accepteras göra i landet jag nu bor i.
   Men jag är väl dock inte bland de en procenten som Fridolin vill ska lämna landet.

   Radera
  5. Ibland tycker jag att politikerna kanske inte ska känna efter så mycket hur det känns, utan genomföra väljarnas politik istället. Vi lever ändå i en globalt sett väldigt framskriden och jämlik demokrati. Min uppfattning är inte att vi kom dit genom att "känna efter".

   Radera
  6. Vi behöver mer förstånd och mindre av hjärtnupenhet och andra känslor.

   Radera
  7. Ben, eller kan man göra så att väljarna sakta ändrar uppfattning om saker och ting. Så väljaren tillslut vill samma sak som politikern. Det kallas propaganda ibland och ibland bara ren och skär nyhetsvärdering. Något som SvD bland annat är ganska skickliga på, bara ganska, för en del av oss synar ju deras rysskräck.

   Radera
  8. Och när man tillhör nån politisk extremistsekt kan man alltid låtsas som att det finns en konspiration som involverar media och politiker.

   Det är ju betydlig smakligare än att tvingas inse att man har helt jävla fel.

   Radera
  9. Så du anser att SvD:s nyhetsvärdering är helt neutral? Att deras bildval, nyhetsflasher, rubriksättning och liknande inte bygger på någon agenda?

   När man tillhör kollektivet Naiv så går det ju alltid vända sin kappa i efterhand och hoppas att ingen synar given.

   Radera
  10. Ingen enskild människa kan vara helt neutral, det är närmast omöjligt. Däremot driver SvD ingen agenda, vilket du inte heller kan bevisa att de gör.

   Radera
  11. Men kan du bevisa att de inte gör det?
   Hur fungerar strukturer och normer exempelvis? Är det något som får oss att tänka fritt eller gör det snarare att vi tänker kollektivt.

   Radera
  12. Det har länge funnits kvar folk som har blivit kvar eftersom deras hemländer inte vill ta emot dem. Länderna finns inte kvar t ex. Det finns folk som avviker ochföredrar att leva i Sverige beroende på många skäl. Jag vill se en budget på vad det beräknas kosta i reda pengar för de som ska söka igen de som räknas illegala och själva transporterna samt kostnaderna för förvaren när de samlas ihop. Jag vill också se kostnaderna för ökat svartarbete, och annan kriminalitet som ökar när folk desperata stannar kvar. Nu kommmer arbetsköpare sänka lönerna ännu mer. Jag vill också ha en utredning på vad är det som Migrationsverket gör som tar sådan lång tid? Vad är det för fakta som samlas? Används verkligen modern teknik ? Är det inte unga utbildade maänniskor som jobbar på MV? Personalen drev igenom byte av lokal i Norrköping då skulle de kunna driva igenom bättre rutiner också. Enkla fall förstår jag inte vad de skulle vara för asylsökande: De som kommer från gamla Jugoslaviens nuvarande skurkländer? Undrande gamla tant Barbro som inte vill dra igång ett nytt parti utan vill få bort de förstörda unga som gamla som inte förstått vad som menas med att vara radikal.

   Radera
 2. Jag får hålla med Arne - är det situationen som är extraordinär eller är det den svenska reaktionen?

  I övrigt kan vi konstatera att den äldste tillträdande presidenten var Ronald Reagan, som tillträdde en mandatperiod vid 69 års ålder och omvaldes vid 73. Bernie Sanders tillträde vid 74 skulle väl alltså ändå vara nåt slags rekord.

  I Sverige kommer jag att tänka på Alf Svensson, han var ju partiledare till 66 och är väl fortfarande aktiv som EU-parlamentariker.

  SvaraRadera
 3. Sanders utmanar ungefär lika mycket som när MP skulle bli Sveriges tredje största parti.Önskedrömmar om än så våta.

  SvaraRadera
 4. Det kan kanske vara som så att politikereliten har ett lugnt och såsigt liv och bör tvingas jobba tills dom är 80+. Före det kanske dom inte få någon pension.

  Arne>>> så du menar att dom ekonomiska flyktingarna inte ska få vara här? Har inte vi i väst tömt och snott i stort alla naturresurser som finns i deras hemländer som dom behövt själva för att ha en dräglig tillvaro. Du är en elak en du Arne P. Skäms på dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta av kandidaterna är dollarmiljonärer, Trump är t o m miljardär. Sanders är fattig i sammanhanget.

   De flesta av de där skulle kunna pensionera sig imorgon om de ville, på egna pengar.

   Radera
 5. Det kan kanske vara som så att politikereliten har ett lugnt och såsigt liv och bör tvingas jobba tills dom är 80+. Före det kanske dom inte få någon pension.

  Arne>>> så du menar att dom ekonomiska flyktingarna inte ska få vara här? Har inte vi i väst tömt och snott i stort alla naturresurser som finns i deras hemländer som dom behövt själva för att ha en dräglig tillvaro. Du är en elak en du Arne P. Skäms på dig.

  SvaraRadera
 6. Thorsten Schüttefre jan. 29, 08:26:00 fm

  Saunders är en frisk fläkt och bevisar, precis som nuvarande Påven, att åldern är inget hinder för detta. Men för en så gammal presidentkandidat är det mycket viktig att ha en bra vicepresidentkandidat också, det blir spännande att se vem som blir den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. E. Warren!! :) Kan inte bli bättre

   Radera
 7. Seriös men antagligen naiv fråga:
  Varför startar du inte ett nytt eget parti Birger?
  Och om du gjorde det, och släppte massa bra tal på nätet som Bernie gör, vad tror du skulle hända då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp ett till grönt parti är precis vad som behövs..

   Radera
  2. Mp tappar medlemmar enligt rubrikerna.Men så är det alltid för ett parti som sitter i en regering meddelas det.Inget att oroa sig för m.a.o.Allt är som det ska vara.
   Så visst finns det potential.
   Om det sedan behövs ett grönt parti till och Birger Schlaug också skulle vara beredd att utmana sin gamla skapelse är ju en annan femma..

   Radera
  3. Det behövs ett regnbågsparti snarare än ett grönt parti. Det är svårt att bygga ett parti blott på att vara grön. Det har redan prövats, så varför inte pröva ett regnbågsparti istället?

   Radera
  4. Regnbågsparti är väl vad FI påstår sig vara?Behövs det verkligen ett FI till?

   Radera
  5. För att vara ett regnbågsparti måste man ha en komplex ideologi och helst också ha ett namn som återspeglar denna komplexa ideologi. Att kalla sig feminist är inte att ha en komplex ideologi. Att kalla sig ekosocialliberaldemokrat är däremot att ha en komplex ideologi. Kallar man partiet EkoSoLiD har man till och med lyckats uttrycka denna komplexitet i partinamnet.

   Radera
  6. Man kan väl överväga att kalla partiet Regnbågspartiet EkoSoLiD om man känner för det. Vilket också kunde förkortas till Reko. Det bör dock vara tydligt att "regnbågen" i det här fallet inte handlar om HBTQ, utan om att man står över den ointelligenta polariseringen i politiken. Det är korkat att bara vara socialist, att bara vara liberal, att bara vara demokrat, att bara vara grön, att bara vara konservativ osv. Ändå framhärdar våra politiker i sådant.

   Radera
  7. Kallar man sig "ekosocialliberal" eller "grön socialliberal" tycker man fortfarande att "frihet" är det viktigaste här i världen. Kallar man sig ekosocialliberaldemokrat är det däremot folket/partifolket som bestämmer politikens innehåll, men med den väsentliga reservationen att såväl ekologi, social omsorg och frihet är viktiga saker.

   Radera
  8. Så hur går det då med ditt parti Kuckeliku?Fixar du spärren?

   Radera
  9. Jag är inte särskilt road av att bli politiker, så det blir ingenting förrän någon kompetent person som är mer lockad av det anmäler sitt intresse!

   Radera
  10. I princip kunde Centerpartiet bli (Regnbågspartiet) EkoSoLiD, men Annie Lööf är väl fortfarande en nyliberal Ayn-Rand-kramare som brinner för vidöppna gränser snarare än medborgarlön, så jag ids inte ens försöka få Centerpartiet att tända på en omorientering. Och "Miljöpartiet" vill jag knappt ta i. Det är ju rejält skämmigt att ha något med det partiet att göra.

   Radera
  11. Tack för det.Enmanspartier finns det ändå rätt gott om på bloggen.

   Radera
  12. Jag kunde säkert blivit politiker för några årtionden sedan, om det bara hade funnits något parti man kunde tro på. Jag har kämpat länge för att hitta politiska värderingar, formuleringar och strategier som det går att tro på, men nu är jag inte särskilt ung längre så liksom Schlaug vilar jag hellre på mina lagrar än sliter ont för något som kanske inte leder någon vart för att folk är för tröga och imbecilla.

   Radera
 8. Birgers beskrivning av ledande politikerns liv liknar väl höggradigt
  en blogginnehavares liv...eller ?
  Go for The Old Boys !
  IQ

  SvaraRadera
 9. Den konservativa Marco Rubio gillade med tanken om Bernie Sanders som en presidentkandidat - för Sverige, meddelade han i natt.
  Förövrigt går det väl konstatera att bloggskrivaren börjar bli mer än lovligt åldersbitter. Kanske snart dags att omvärdera sin andlighet och börja tro på evigt liv Birger...

  SvaraRadera
 10. Män som är aktiva, sköter sin hälsa och inte levt rövare som alla rockstjärnor som dött på sistone behåller inte sällan hälsan länge. Dagens sjuttioåringar är pga internet mm inte heller lika nattståndna som de var för 35 år sedan. De kan på nätet delta i alla slags sammanhang även om de är gamla gubbar.

  SvaraRadera
 11. Bäste Björn, är det du eller jag som har humor, båda lär det inte vara...:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen ironi utan ett mått av sanning i den. Jag förstår din ironi men jag är dock inte helt övertygad om att den fullt ute inte är besudlad med nån gnutta sanning.

   Radera
 12. Bättre med grått hår än grå politik. Äldre behöver ofta inte vare sig tänka på karriär eller att bevisa nåt för sig själva.

  SvaraRadera
 13. Trodde vi skulle sänka åldern för rösträtt?
  Då kan man passa på att sänka medianen för politiker också.
  Så där kring sex år skulle väl funka bättre än dagens tolv?
  Man är ju så gammal som man gör sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sänkt rösträttsålder och höjd Facebooksålder.Det gömmer sig nog en sanning bakom det?

   Radera
 14. Tja, Clint Eastwoods kreativa period startade i 60-årsåldern. Sådant är väl lite individuellt om man kan ta till sig nya saker eller inte.
  Reagan tillträdde vid 69, och är den enskilde president som har betytt mest för världen sedan andra värdskriget. Så ålder borde ju anses ovidkommande i sammanhanget.
  Om glöden finns där förstås, annars går det inte.

  SvaraRadera
 15. Pjaaa, knappt 1% av befolkningen ja . . som enligt Yngermanns kommer att få avslag på sina asylansökningar, vilket väl är långt mindre dramatiskt än utvisning. Vad tycker du? Skall vi upphöra med all asylprövning och i realiteten ha helt fri invandring från hela världen?? Samma räknelogik säger att ca. 1.6% av befolkningen utgörs av asylansökande från förra året. Yngemanns skattning bygger troligen på den lättillgängliga statistik från MV som säger att strax under 50% av de asylsökande får avslag. Så har det varit under många och synnerligen asylgenerösa år i Sverige.

  MVH
  //Ingemar Gråsjö

  SvaraRadera
  Svar
  1. Timmerman ger ungefär samma siffror.
   Man kan undra lite över stassministerns mantra om de"som flyr för sina liv"?
   Eller vet inte stassministern vad inrikesministern och justitieministern vet?
   Och vad säger vice stassministern?
   Mystiken tätnar!

   Radera
 16. Gratulerar! I all avdankad ungdomlighet som få bär som du (67)!

  PL

  SvaraRadera
 17. Märkligt att det skrivs så lite om Clintons problem här i Sveriga, knappt sett en rad. Först har vi Bill som har gjort en Cosby finns mängder av anmälningar och många gånger just advokat Hillary som har gjort upp till godo med juridik, hot och pengar. Sedan Hillary och emailskandalen. Utreds nu av FBI som verkar leda till parets välgörenhetsorganisation som har lagts upp på ett sätt för att ha noll insyn på bidragsgivarna, ser verkligen illa ut med donationer kopplat till gentjänster. Sedan har vi en av Bill och Hillarys närmaste förtrogna och strateg som nu har bytt sida och säger sig sitta på något som gör att Hillary och Bill får skaka galler och infon ska släppas om hon vinner för demokraterna.

  Att Obama nu bjöd in Sanders tyder på att han vill distansiera sig till Hillary. Men Sanders kan aldrig bli president eftersom Sanders ses som närmast kommunist och en kommunist kan aldrig bli president i USA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SVT har väl redan bestämt och utsett Hilary till USA:s nästa president?
   Nu är det upp till de amerikanska väljarna att tillgodose det svenska kravet!

   Radera
 18. Många ser Trump som en disclosure president. En loose cannon tillräckligt rik för att inte sätta sig i lobbyisternas grepp. Just nu ryktas det om att eliten är så nervösa att de tänker köra Blomberg som independent, då Hillary mer eller mindre är förlorad. Blomberg kan bli svår att knäcka med tanke på att de som inte vill ha förändring stoppar in väldigt mycket mer pengar än vad Trump kan få fram om han ska betala allt själv.

  SvaraRadera
 19. När det gäller utvisningar så är väl detta samma sorts "symbolpolitik" som arbetsmarknadspolitiken: i slutänden, trots allt "tufft politiskt snack" så får nästan alla stanna? För övrigt är väl (mp) helt unikt politiskt; ett renodlat opportunistiskt parti? (s) årgång 96-06 påminde lite om detta, men (mp) har väl tagit det hela till en helt ny nivå. Man är inte ett parti bland andra..

  SvaraRadera
  Svar
  1. MP men flera har nu stort ansvar för att man ska kasta ut 80.000 pers, tidigare förd signalpolitik. Ett helt Norrköping ska ut. Vi har 20.000 poliser varav ett mindre del på fältet. Det här är personer som kanske lagt sina sista 150.000:- på att ta sig hit och blir nu helt blåsta. Farligt läge.. Och nu KU-anmäler M och S varandra för kollapsen.

   Maria Ferm vars parti nu ska kasta ut 80.000 ljög i SVT friskt om Ungern. Man är kvar i inga gränser tänket och förstår inte vilket helvete man ställer till med för fattigt folk och vilka farliga krafter man leker med. Se Ungerns svar till Maria Ferm.
   https://www.facebook.com/Embassy.of.Hungary.Stockholm/posts/1019640558092040

   Radera
  2. Och vem tror det ska ske rent konkret? Många länder VÄGRAR ta emot hemvändare & jag har för mig att de senaste årens konkreta utvisningar till hemländerna har varit VÄLDIGT FÅ. Trolig politi(s)k taktik: att prata med "mörka basrösten" om utvisningar, då kan ju ingen få för sig att man politiskt avser att få motsatta resultat i verkligheten..

   Radera
  3. Det kunde ha varit etter värre tänker Maria Ferm och kastar ut 80000 med högra handen samtidigt som hon bjuder in nya med den vänstra.
   Skulle inte Maria kunna jobba med turism istället?

   Radera
 20. sossen: "-Studiecirklar är vägen ur opinions-krisen!"
  skeptikern: "-Tror du inte politiken bör ändras?"
  sossen: "-NEJ, DET BEHÖVS MINSANN INTE! INTE ALLS!"

  SvaraRadera
 21. Äldres "offertänkande" står i vägen för deras politiska potential: den som i Sverige skulle samla ihop ett gäng rejält "radikala russin" som bildar ett (icke-liberalt) pensionärs/prekariats parti skulle antagligen kunna bli Prekariats-demokraterna (pd) med siffror kring 45%?

  SvaraRadera
 22. @Birger
  Har du läst lite i den våldsamma sektens texter? Om inte, så gör det!
  Du kommer då inse problemet.

  SvaraRadera
 23. Det är dags för ett nytt parti.

  Ett parti som fokuserar på fördelningsfrågor.

  Ett parti som inte fastnar i teknikaliteter om hur vi ska möta klimatförändringar.

  Ett parti vars budskap är att klimatkrisen är en effekt av ett galet, kapitalistiskt system.

  (Det här förändrar allt! Kapitalismen kontra klimatet.)

  Du har sju år på dig, Birger!

  /anita

  SvaraRadera
 24. Birger!
  Varm Grattiskram på Din 67-årsdag!
  Tack för att Du bryr Dig i våra många kommentarer.
  Jag hoppas Du orkar fortsätta med Din värdeblogg länge till.
  En riktigt fin fortsättning på Ditt livs äventyr önskar jag Dig.
  IQ

  SvaraRadera
 25. Nu behöver inte twitter och medievänstern ta omvägen via Trump och Åkesson. Nu när Ferm, Romson och Fridolin finns på närmare håll och deporterar hundra tusentals innan mandatperoden är slut. De tre sistnämnda gör det dessutom i praktiken inte i teorin som Trump och Åkesson som hittills är helt utan makt och inte gjort en fluga förnär. Ungern måste se ner på dessa tre kallblodiga.

  SvaraRadera
 26. På Birgers årsdag: Gratulation!
  Du varvar ner på gamla dar?
  De bästa åren är ju kvar.
  Från din stora publik: Salutation!
  /Gt

  SvaraRadera
 27. Gröna grattis-kramar, Birger!
  AK

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.