tisdag 1 december 2015

DN - en gigantisk reklamplats för fortsatt klimatangrepp

Dagens Nyheter meddelade igår, i en anklagande ton, att flera svenska politiker tog flyget till Paris. Man kunde läsa: "Att flyga med plan som inte ens är halvfulla, i Paris fall på grund av minskat intresse att åka till staden efter terrordåden den 13 november, är bland den mest ogynnsamma man som privatpersoner kan göra för utsläppen av växthusgaser."

Snart kan man i samma tidning läsa helsidesannonser om hur man för en billig peng kan åka till Peking eller Barcelona för att julhandla. Bara planen är fulla kanske det inte är så farligt...

Det största problemet för klimatet är att nästan hela världens medier är beroende av reklam. Tidningar, som t ex DN, är en gigantisk reklamplats för utsläpp av koldioxid.

Det handlar om makt. Om betingande maktutövning. Sådan maktutövning som skapar normer. Normer för vad som är det naturliga, det självklara, det önskvärda. Varje enskild reklamsnutt kan tyckas harmlös, men hela reklamfloden blir till livsstilspropaganda. Budskapet är: konsumera mer, du är värd det. Flyg längre, se isarna kalva och upplev främmande kulturer - du är värd det. För att du har råd.

Så var aldrig nöjd din jävel. Konsumera planeten. Nu. Inte sen. Köp nu, låna nu, ta hem vinsten nu. Kortsiktighetens förbannelse. Förpackad i DN och TV 4 och de andra. Det fria ordet finansierat av livsstilspropaganda och betingande maktutövning. Demokratins och planetens dilemma.

Kommer vi inte tillrätta med systemfelet, så kommer vi inte heller till rätta med vår framtid. Vi pratar om, och ordnar med, bladverket. Medan stammen ruttnar. Svårare än så är det inte. Eller rättare sagt: Så svårt är det. Ett klimatmöte, som det i Paris, som inte ens vågar knysta om dilemmat blir snarare ett hot än en möjlighet.

Efter det att Stefan Löfven talat på temat "klimatförstöring och terrorism är inte okej" så åt han middag på Svenska Handelskammaren vilket han ansåg vara okej.Svenska Handelskamrar ägnar sig åt lobbying på bland annat EU-nivå i syfte att underlätta för företag att öka flödet av varor. Handelskammare har drivit opinion mot  trängselavgifter och miljöskatter på flyg men för Förbifart Stockholm, vilket Löfven anser vara okej.

Imorgon på bloggen: vet du att tillverkningen av en vanlig bärbar dator medför över 1 ton avfall och utsläpp av drygt 200 kg koldioxid? 
36 kommentarer:

 1. Så var aldrig nöjd din jävel.Våra politiker lever som dom lär.Allt annat är propaganda.

  SvaraRadera
 2. Här vill jag nog påstå att teknikens framsteg, laptop-utsläpp till trots, är oss till gagn.

  Färre och färre köper papperstidningar. Klassisk media kommer att gå under snart. Vad gäller TV-tittandet så medför internet och streamingtjänster att man kan välja bort tidsödande reklam. Etc osv. Nu gäller inte längre masskommunikationens regler och den makt Birger pratar om håller på att sakta undermineras. Det tycker jag är rätt. Jag betalar hellre fullpris för en tidning eller TV-serie än betalar den med min tid via reklam.

  När det gäller utsläpp från laptopar och annat håller jag med. Vårt grannland Estland har gjort sig ett enormt stort och enormt bra åtagande - samtliga medborgare skall garanteras internettillgång av bl a demokratiska skäl. Men man verkar inte alls ha funderat på att gamla Olga kanske faktiskt inte vill äga en dator. Naturligtvis borde man erbjuda publika datorer som vi gjorde på bibblan förr i tiden så att fler kan dela på datorerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ben, tyvärr är det så att vi som har råd kommer att välja bort reklamen, medan de som inte har råd, eller inte anser sig ha råd, kommer att leva kvar i träsket- Undersökningar visar vilka man skall nå med reklambudskap för skitprylar - de är de med lågutbildning, vilket TV-shop och liknande utnyttjar, och de med osäker självidentitet som är beroende av att markera genom de saker man köper.

   Radera
  2. Den som inte har råd att köpa reklamfri film på t ex Netflix torde inte Heller ha så mycket pengar att konsumera för. Problem solved.

   Radera
 3. Att papperstidningen försvinner torde vara bra om vi istället läser tidningar mm på små strömsnåla enheter som surfplattor mm.

  Att ge varje människa en surfplatta kostar nog inte så enormt mycket resurser om de återanvänds när de tjänat ut. Mycket av resurserna kan tas från skrotade tjock-TV-apparater mm.

  Människor har för mycket tid både för arbete och nöjen och har för svårt att hitta arbeten och nöjen som är resursvänliga.

  Reklamen bidrar helt klart till olämpliga värderingar. Många reklamsnuttar är inte bara reklam för en viss produkt utan för en hel livsstil.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så lösningen är att man fritidssysselsätter sig med återvinning?

   Radera
  2. Hur strömsnålt blir det i längden om plattan är igång jämt och ständigt? En jobbplatta och en privatplatta. Barnen har en skolplatta. Ström sparas inte längre eftersom allting flyttas in i molnet där servrarna går 24/7. Ja de varvas ner men stängs aldrig av.
   Så världen skiftar över till ett ständigt hummande och brummande standby läge. Mer kol, mer kärnkraft mer.

   Radera
 4. En sak som inte alls är okej - enligt Björn Ranelid - är Löfvens språkbruk.
  Skönt att någon kommer med motargument!
  Det var nog nästan okej att han sa "okej" eftersom han är man - hade han hetat Mona, Margot eller Åsa, hade nog Twitteriet slagit rekord.

  Fred Lane

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog ingen större ide att oroa sig för twitteriet oavsett kön man själv eller andra har egentligen.
   Det finns större problem.
   Oaktat det så finns det anledning att fundera över regeringens språkbruk som tangerar reklamens tidvis.
   Det blir väl så när man har något att sälja in?

   Radera
  2. Fred, exakt så är det. Och det är fan i mig inte okej.

   Radera
 5. SCB:s opinionsundersökning visar att miljöpartiet kan driva sin egen politik utan att oroa sig för att Löfven ska sparka ut dom ur regeringen.SD rusar och ett nyval kan det helt enkelt inte bli fråga om.Det är därför dags för en omröstning där gräsrötterna får säga sin mening om den politik partiet ska driva i regeringen.

  SvaraRadera
 6. För de som hängt med ett tag ser mönstret ganska tydligt. Konsumera gärna produkter med lite (ofta marginellt) mindre miljöpåverkan men för sjutton:
  KONSUMERA ,MER,FLER OCH OFTARE!
  Så länge ovanstående uttalas utan minsta moraliska betänkligheter av samma politiker som talar så vackert om hur vi ska rädda klimatet så är det ett stort svek.
  Våra tillväxtberoende skuldekonomier är det största hotet mot klimatmålen och de flesta andra miljömål också för den delen. När såg du en annons om att minska din konsumtion senast? När hörde du en politiker rekommendera oss att handla mindre sist? Det s.k. Miljöpartiet har företrädare som talar med samma kluvna tunga:KONSUMERA ,MER,FLER OCH OFTARE bara lite "grönare konsumtion" och "modernare tillväxt".
  Så länge volymerna ständigt måste öka för att upprätthålla systemet kommer inga dramatiska förändringar att ske. Parismötet borde också handla om hur vi ska avskaffa tillväxtberoendet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så är det tyvärr och ingen politiker törs vidröra det som numera är vår livsstil och stora fritidsnöje. Jag har tappat hoppet, vår statsminister pratade helt ogenerat i går om hur vi kommer att sänka koldioxidnivåerna under tvågradsmålet samtidigt som han nämnde pratade om tillväxt och minskad arbetslöshet. Den dag någon politiker ställer sig upp och säger "Vi måste förändra vår livsstil" - då och först då kan jag få hoppet tillbaka.

   Samtidigt kan jag känna en ilska för hur vi blir behandlade, som dumburkar som inte begriper någonting.

   /Gunilla

   Radera
  2. Visst blir vi behandlade som dumburkar MEN möjligheten finns faktiskt att säga ifrån också.
   Vi kan välja politiker vi vill ha.Vi kan bojkotta media som driver egna agendor.Vi kan använda vår konsumentmakt och "rösta med fötterna" eller helt avstå.
   Det är när vi inte gör det som vi faktiskt ÄR dumburkar!

   Radera
  3. Fred Lane
   Om vi inte kan avskaffa systemfelet men
   kan bibringas oss insikten att vi själva är
   en del av systemfelet skulle vi inte då bli
   lite mindre sturska, men fortfarande inte stödja
   Men åtminstone låta grupper av människor som gemensamt med
   varandra och med Jorden, vill utveckla Kulturer i fred Ifrån Fred och Mig oss andra.

   Roland Lidén

   Radera
 7. Nu skulle vi ju egentligen inte behöva shoppa mer per enhet för att få BNB att höjas exponentiellt. För den drastiska befolkningsökningen höjer ju den per automatik. För konjunktur institut och liknande verkar inte så intresserade och kika på BNB på enhet. Så sluta shoppa - riksbanken skulle inte bli gramse på er ändå. Vi kan antikonsumera med gott samvete och samtidigt välkomna nya invånare med andra ord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ditt förslag verkar inte få något genomslag politiskt direkt..

   Radera
 8. Björn, nu är det nog så att det är BNP per capita som politiker egentligen är intresserade av, även de förstår nämligen att Afghanistan inte är rikare än Monaco trots att deras BNP är betydligt större... Så tillväxtpolitikernas vurm för konsumtion, även på lånade pengar, kommer att vara kvar innan de inser att drömmen om evig tillväxt är en utopi.

  SvaraRadera
 9. Det tramsigaste rörande klimatmötet är att de låtsas ändra på något.
  We need climate change but at the same time we need more commerce to keep people occupied.

  Twitter-arméerna låtsas veta vad de pratar om medan de reflexmässigt och ängsligt trycker febrilt. Djupare informationsinhämtning har sedan länge förbytts med den politiska positionen. Att positionen kan ha inbördes motstridiga konsekvenser behöver Twittersoldaten inte bry sig om. Håller man endast högre Twittertempo än andra så dränks kritiska synpunkter av ängslig konsensus. Lyckas man stämpla någon med ett negativt kodord så är argumentationen vunnen på walkover.

  Stämmer då följande påståenden:
  Turkiet byggde flera vattendammar (för vattenkraft) som begränsade flödet av vatten till Syrien och vidare.
  Trots begränsade vattenresurser fortsatte Turkiets och Syriens befolkningar att öka, det vill säga man tog inte hänsyn till resursbegränsningar utan kopulerade blint.
  Flera torrperioder gjorde att överbefolkningen tvingade människor in i städerna. Samtidigt krigade USA i Irak vilket gjorde att ännu fler människor sökte sig till Syrien vilket förvärrade situationen. Där någonstans brast det och inbördeskriget var ett faktum.

  Kan situationen avhjälpas av att avsaltningsanläggningar byggs längs ökenländernas kuster. Avsaltningen sker genom avdunstning i glaskupoler
  http://s3.postimg.org/5a0z8brdv/desalinationsketch.png
  Pumparna drivs av solceller. Solcellerna kyls med avdunstat vatten för ökad verkningsgrad. Vattentorn säkerställer självtrycksflöde inåt landet. Salter skrapas av och näringsämnen separeras för att kunna odla upp öknarna med avdunstat vatten. Personal anställs.
  Sakta men säkert kan fler anläggningar byggas och grundvattenreservoarer kan byggas upp. En enkel anläggning om 1 kvm påstås kunna avdunsta 10 liter vatten på en dag. 100 kvm = 1000 liter, 1000 ...

  Det finns massor av sysslolösa män som nu krigar, men som skulle kunna bygga upp grönskande paradis i öknarna med solen till hjälp. Kombineras detta med tvåbarnspolitik kan överpopulationen på kort och lång sikt hanteras.

  SvaraRadera
 10. Gröna liberalerna då, har dom invändningar mot att folk ska konsumera så mycket de orkar? Med tanke på allt onödigt krafs som produceras i spåren av "gröna arbetslinjen" så får man väl förmoda att det är själva poängen med alltsammans?

  SvaraRadera
 11. Nu börjar toppar i Sveriges enda schizofrena parti hoppa av eller kräva omröstning om ledningens omröstning, eller, som ledningen, peka ut regeringskollegorna som rasister och fascister.
  De skyldiga finns att hitta hos antingen DN eller patriarkatet.Att det skulle kunna vara en schizofren politik förd av ett schizofrent parti är ett alldeles för enkelt svar för en miljöpartist!

  SvaraRadera
 12. "Intressant" att man hittar flera beskrivningar i kommentatorsfälten numera av (mp) som ett rent borgerligt parti, där skribenterna inte begriper varför SVT jämt ska envisas att ställa detta borgarparti bredvid (s) & (v) i partiledardebatterna, då den rätta platsen ju är på andra sidan? Ligger det inte mycket i detta, det gradvisa smygande "övertagandet" har ju till sist resulterat i politik som inte alls kan kallas röd. Ändå är det som om media på något vis skyddar (mp) mot sådant, man skriver ju fortfarande samma lata "stolle-beskrivningar" som man gjorde 1988 när (mp) nämns, trots att det ju är saker som inte längre existerar. Teori: "trojansk häst" som är tänkt att "förborgerliga" vänsterkanten i lönndom..

  SvaraRadera
 13. Ett "trotsigt barn" var tjurigt
  det saknade språklig elegans
  for runt & betedde sig lurigt
  kanske rent av är lite "ur balans"..?

  SvaraRadera
 14. Jag är oxå väldigt arg på allt strunt som skrivs på Twitter varje dag.Har inte folk annat att syssla med?
  Det måste väl ändå finnas viktigare saker att göra än att hänga på Twitter i sin nya Iphone?
  Och vilken otrevlig ton man håller sen.Rena hatet.Det är heller inte bara svansen som uttrycker sig så utan också kändisar och andra gör det.Det är bara inte ok.
  Twitter borde förbjudas och det parti som gör det får min röst!

  SvaraRadera
 15. Banne mig. Jag tror snart jag kallar mig, inte Gaullist, utan Schlaugist. Men jag avskyr ismer.
  Fritänkande Varoufakis nedan Varför får det inte länkas i kommentarsfältet?
  https://www.youtube.com/embed/zWB6lY2GBjQ

  SvaraRadera
 16. Frågan om statsministerns språkbruk är ungefär lika intressant som de tafatta försöken att påverka jordens klimat medelst tafatta uppmaningar.

  Den som känner till Sveriges genomsnittliga medvetandenivå samt jordens paleoarkeologiska fakta om jordens varierande klimat kommer inse att det finns viktigare saker att fokusera på, ex. meditation och asteroidforskning.

  SvaraRadera
 17. meditation och asteroidforskning
  Vyssan lull dä ä en fin sång det.
  Sov du lilla vetenskap i händerna på
  Makten & Rätten & Vansinnet så är du bara, ännu ett snedsteg.

  Roland Lidén

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstod att det var ironi !

   Radera
  2. Även om jag inte håller med Martin Gustavsson i allt, vilket är sunt, att hålla med någon i allt är nämligen osunt... så anser jag att det är fantastiskt bra, att han talar om meditation och vetenskap som något som hör ihop. VETskapen hittar vi inom oss. Vi kan se det goda och det mindre goda inom oss. Och vi hittar det lättare genom meditation. Därmed inte sagt, att vi bör sitta endast med benen i kors hela dagarna och tro att det räcker med att meditera. Att det räddar världen. Undrar om inte alltför många tror det. Finns förmodligen många goda krafter, som nu skulle kunna delta mer kraftfullt. Menar inte de radikaliserade munkarna i Burma, som fördriver rohingya. Utan delta med mer kraft i orden. Och naturligtvis även i handling.

   Nog är det viktigt att förstå vilken medvetandenivå, de flesta av oss ligger på. Oavsett om vi mediterar eller inte. Vi glider lätt ner på barbarstadiet, vilket de radikaliserade munkarna bevisar. Civilisationer raseras lätt därför att vi gör det.

   Och jag vill ju inte att Christer Sturmark ska få rätt i allt. Risken finns att egen personlig livsfilosofi blir olaglig. Om personligheter som han får bestämma. För han har ju rätt i att Extremistiskt våld sker i religioners namn. Men det blir väldigt fel om de till sist förbjuds. Han anser att vi behöver formulera en ny upplysningsgrund. Och det är lätt att hålla med om. Men vem vilka ska göra det? Humanisterna?

   Lisbeth

   Radera
 18. Det finns en överkonsumtion som är allvarligare än det mesta, som inte nämns i denna debatt, och det är ensamåkande bilister i städer: 1 200 kg stål, plast och glas kring en enda människa! En investering som står stilla större delen av dygnet! Tillsammans med andra bilister gör man slut på bergoljan ca 100 gånger fortare än den nybildas. Tillsammans är man oanständigt livsfarliga, särskilt i mörker och halka. Man är mer dödliga och invalidiserande än "mäns våld mot kvinnor". Minst farliga och mest energieffektiva teknik heter tåg och båt. Varför skall man välja t ex en Volvo ? Jo den är RÖD!! var reklambudskapet för några år sedan. Detta budskaps ihålighet ekar fortfarande i mig flera år efteråt. Men man kan också köra en bil för att Slatan påstår att han gillar den.
  Allt fler vill använda sin restid till sin dator. Det går bara på tåg. Behovet av fler tåg har ökat betydligt! Satsningarna på ökad tågkapacitet är inte seriösa,inte ens från MP. Detta är ett av de tekniskt enklaste systemfelen vi har att åtgärda i Sverige. I och mellan städerna måste tåg gå före bil.
  I glesbygderna är tåget inte lika bra, även om t ex Inlandsbanan kan stanna här och var. Men det bor bara några 100 000 människor i den egentliga glesbygden. Det är en smal sak att stötta dem med lägre vägskatt mm + bussar. Bussar som gör att du kan ta dig til t ex Härjedalen med hekatomber av skidor, pulkor, ryggsäckar mm UTAN egen bil. Jag har prövat.

  SvaraRadera
 19. Varför är alla förslag så individualistiska, jo det beror på
  att alla grupper av människor som har levat på jorden
  och på dess villkor nu har utrotats av andra grupper där
  du och jag nu ingår som enskilda medlöpare.
  Som vi inte kan medge.

  Roland Lidén

  SvaraRadera
 20. De tio procent rikaste människorna på jorden orsakar hälften av växthusgasutsläppen. Den fattigaste hälften bidrar med bara tio procent, enligt en rapport från hjälporganisationen Oxfam.

  SvaraRadera
 21. Förklara detta: När man tittat färdigt på den övre videon, så kommer det upp fyra nya. Det märkliga är att en av dem är Fredagsbio med Jan Milld. Här går Milld minst sagt omilt fram mot Löfven.

  SvaraRadera
 22. Ni är jävligt roliga när Vi inte längre är delar av ett vettigt samhälle
  så har edra förstånd tagit sin tillflykt ovan där, till religiösa och vetenskapliga höjder.
  Men anpassning och medlöperi blev vår arvedel.
  USA: "Åtta länder på Tio år kan vi erövra. Sverige överger sig självt. Iraq, Syria, Lebanon, Libya, Somalia, Sudan och Iran. Vi planerar vidare. Vi är tacksamma för Sveriges bidrag i Afganistan, Irak och Libyen."

  Några länder som vi fortfarande har problem med är Russia, China, Iceland, Cuba, Syria, Iran, Venezuela och Hungary. Problemet med dessa länder är att de saknar banker ägda av Rotschild.
  Problemet med mig är att jag saknar ett samhälle att leva i.
  Och då kan jag ju som ni också gör trösta mig med att svamla på denna blogg.
  Man kan inte enbart snacka sig till ett samhälle, människor måste övertygas om att ett sådant är
  möjligt, vi måste organisera oss och skapa de samhälle som vi kan och vill leva i.
  Vartåt det lutar, lutar det allt mera och dit rullar det allt snabbare.
  Alla dumskallar på denna blogg inklusive Birger Schlaug önskas ett smärtsamt uppvaknande.

  Roland Lidén


  SvaraRadera
 23. Om du inte vaknar själv Roland kommer du att få ett väldigt smärtsamt uppvaknande. Religiös mångkultur är inget att leka med! Det kan bli vår och denna planets undergång. Så höj förståndet till "ovan där, till religiösa och vetenskapliga höjder" Med betoning på "religiösa". Religionen är vårt stora gissel och så kan även vetenskapen bli om vi inte vaknar.

  Organiserar mig gärna med reformerande krafter. Med dem som förstår att gör vi inga försök att reformera religionerna, så dukar vi och annat liv på denna planet under. Det vore ju lite synd om barn och barnbarn stod där om 15-20 år och sa varför fattade de inget?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 24. Lisbeth
  Jag får medge att jag inte så sällan
  framstår som lite bombastisk.
  Nu inser jag att det
  ingenstans leder.
  Tack för mig.
  Roland L

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.