måndag 21 december 2015

Anna Kinberg Batras julkväde


Kvarteren kring riksdagen - där man för övrigt handlat med blodiglar en gång i tiden - är veckorna före julefriden fylld av vilsna riksdagssjälar som luftar sina strupar i samband med partiernas julfester. Sålunda kunde man på Mynttorget - där riksdagsledamöter ständigt inväntar taxibilar - häromsistens, i den sena svarta kvällen, rent av framåt midnatt, hör moderata Anna stöna fram sitt julkväde.

Fredrik, Fredrik
en gång var du min hjälte,
jag såg i dig en smart nollåtta
nu känner jag i djupet av min mjälte
att du blott var en skallig lantispotta.

O, Fredde, Fredde.
du och ditt fåniga öppna hjärta
ger mig nu helvetisk politisk smärta.
Men nu, o Fredde, skall hjärtat stanna,
tycker jag, den nollåttasmarta Anna.

O, Fredde, Fredde!
Löfven tycks mig så vackert skön,
- vare sig hjärtlig eller grön -
så vi kan sjunga en gemensam sång
om stängda gränser och betong.

Så syntes Anna blicka mot himlen, dra in den fuktiga decemberluften i sina lungor och från sitt djupaste innandöme inte bara skalda utan även nynna med i den moderata julsången som hördes från husets innanmäte.Stefan Löfvens julkväde finner man här.

22 kommentarer:

 1. Stängda gränser ja…
  Om den förra regeringen och i synnerhet den nuvarande hade tagit ansvar för flyktingmottagandet hade vi ju inte behövt komma i den nuvarande situationen. Det var ganska enkelt att se i somras att det innan årsskiftet skulle komma förslag på området som skulle vara mer drastiska än vi egentligen ville ha, men det har väl blivit allmänt uppenbart för alla att regeringens handlingskraft på detta område, och de flesta andra områden är noll. Om man inte planerar alls, och inte gör någonting innan man blir tvungen till det, så blir det såhär. Praoelever i regeringen på viktiga poster kanske inte var så bra ändå?

  SvaraRadera
 2. Väntar med spänning på Åsas kväde.Det måste bli något utöver det vanliga nu när Birger vässar orden.

  SvaraRadera
 3. He he, samma dag publicerar DN en mätning som visar att AKB har högst förtroende av alla partiledare.

  Det mest intressanta är dock att Åsa Romson faktiskt kommer upp i tvåsiffrigt, även om det är knappt. Hela 12 procent har stort förtroende för henne, något som faktiskt måste ses som en bedrift. För att sätta detta i relation så har EBT 16 procent och Jimmie-Boy 21 procent.

  Är det någon som längre tror att det skulle kunna gått sämre med Waltersson?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hans i Viken, det handlar väl inte bara om opinioner utan om politiska värderingar, Valtersson var förkämpe för vinster i välfärden, i själva verket var hon som helt sonika ändrade MP:s uppfattning trots kongressbeslut... Hon hade inte minsta chans att bli språkrör, det var bara det lilla stockholmska journalistgänget som trodde det, och den lilla partieliten på Södermalm.

   Radera
  2. Och inte nog med det.
   LO har det riktigt jobbigt med siffrorna.
   MP:s regeringspartner Löfven har det riktigt jobbigt med siffrorna.
   MP har det alltid jobbigt med siffror.
   Men vi kan ju låtsas som om krisen är AKB:s..

   Radera
  3. Att man inte ska lita på journlistflocken, eller att Södermalm inte på något vis är ett tvärsntt av folket, det är känt sedan länge.

   Men, det var liksom inte min fråga, utan frågan jag ställde är ifall någon längre tror att det skulle gått sämre för Valtersson?

   Radera
  4. @Hans i Viken

   Med tanke på massmedias ägarförhållanden och journalistkårens nivå av objektivitet tror jag att en massmedial undersökning av saken skulle gen den mer borgerliga Valtersson (källa: Wikipedia) större stöd.

   Det är dock tveksamt om man ens bör befatta sig med detta eller ens diskutera saken med tanke på journalistkårens nivå av moral samt massmedias besynnerliga ägarförhållanden.

   Radera
  5. Inte för att jag riktigt hänger med i dina konspirationsteorier, men det är alltså inte DN som gjort undersökningen utan Ipsos. Att beskylla dem för den extrema vänstervinklingen i massmedia blir lite som att beskylla ICA för deras kunders åsikter...

   Men det centrala är, hur länge håller sig Romson över tio-procentslinjen?
   Hur mycket bottenfärg, nazijämförelser, gråtattacker, löftessvek, Paris-twittrande tål egentligen svensk folket?!

   Radera
  6. @Hans i Viken
   Brukar du alltid bedöma politiker efter andra saker än den politik de arbetar för. Sorgligt i så fall.

   Radera
 4. Falska pass i omlopp. Idag igen talar man om det som en nyhet. Vad återstår då stängda gränser? Såg på fyran att Fridolin fick en klädnypa, att sätta i näsan. På grund av dålig lukt, från politiska beslut, man egentligen inte vill ta.
  Jag undrar personligen hur människor är funtade, om de inte kvider nu. Enligt SVT så har stödet för Löfven och MP:s partiledare minskat. Anna Kinberg Batras har ökat. Om man nu ska ska tro på det. Nollåttasmarta går inte hem på landsbygden. I hennes fall är jag glad över det. Hur står det till med landsbygdens folk? När Uppdrag Granskning visar på centraliseringen till storstäder, så blir en del personligt kränkta. Förstår min kloka 08 vän, som nu överger landsbygden ger upp och kommer hem igen. Det är svårt att leva som en 08 på landsbygden, har flera vänner som provat. En gång 08, alltid 08 verkar det resoneras som. Anna Kinberg Batra kommer inte att se och försöka stoppa centraliseringen. Och tyvärr verkar inte Romson heller vilja det. Det behövs en 08 till partiledare eller någon annan "lantispotta" som vill det. Vi verkar vara väldigt hemmablinda.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 5. På landsbygden har jag ofta hört:

  "Kolla, kolla, kolla -
  Nollåttan är en nolla!"

  Rena mobbningen!

  Fred Lane

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, Fred, vi har genomskådat er...:-)Men du är ju engelsman så du slipper ta på dig det kollektiva ansvaret för nollåttor...

   Radera
 6. Nollåttorna åsido så är ju politiker i mångt och mycket en karriär och ett yrke idag. Att politiker står handfallna inför dränering av en åker, en hjärtoperation eller en kamaxeljustering är väl således helt att förvänta sig?

  Det gäller över hela linjen, även SD består väl till stor del av karriärspolitiker trots att de är ett ganska nytt parti.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer inte, Ben Dover. De flesta politiker är fritidspolitiker i kommuner, och bland de yngre - och de är många i Sveriges riksdag som dessutom har en av världens lägsta genomsnittsåldrar på parlamentariker - riksdagsledamöterna är omsättningen mycket stor, allt fler sitter bara en period, fortsätter att studera eller gå tillbaka till sitt tidigare jobb.

   Radera
  2. Fast det är inte deltidspolitikerna och en-mandat-period-politikerna som har störst inflytande i politiken.

   Radera
 7. Ryssarna har lagt ut Gen4-kärnkraft på elnätet. Jag väntar med spänning på Birger Schlaugs reaktion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant. Har kärnkraften nu nått rimlig teknisk höjd? Detta måste undersökas djupare.

   Radera
 8. Neoliberal Agendamån dec. 21, 03:35:00 em

  Fredde, Batra eller Löfven. Det kan kvitta. Hela riksdagen borde kastas ut.

  Svensk BNP/capita har stått och stampat på samma nivå i nio år (utan att folk fått mer fritid) . Det är en katastrof sett ur ett historiskt perspektiv, värre än 90-talskrisen

  Lågräntepolitik fungerar inte, det finns inga fria luncher. Frågan är hur kapital ska allokeras, till de företag som är framgångsrika och som har framtiden för sig, eller till home staging, bobubbla och företag med dålig lönsamhet.

  Hög tid att ekonomin ställs om - mot marknadsräntor, mindre regleringar och lägre skatter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, antingen det eller mindre skatt på arbete och mer på konsumtion.

   Radera
 9. En "krisande sommarkavaj" tjöt ut sin jul-ångest med en dikt:

  Att tjafsa med småfolk om löjliga principer
  att måsta käbbla med idioter som ej begriper!
  att Herrar ju är Herrar och så vill få vara
  "populasens" kritik, den kan ta & flyga & fara!

  SvaraRadera
 10. Den som inte har anpassat
  sig till de vansinniga får inget jobb.
  Då får jag väl skapa mig en egen kul tur då.

  Roland Lidén

  SvaraRadera
 11. Himla fint med symfoniorkester. Och så rolig text sen! Tack!
  Gt

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.