onsdag 21 oktober 2015

Vänster, höger och Mänsklighetens Sol....

Igår fick några sydkoreaner åka in i diktaturens Nordkorea för att under några timmar träffa släktingar de inte sett på årtionden.. Föranleder mig att åter  - ni är så många nya läsare - berätta om hur svenska politiker och näringlivet gick hand i hand in i diktaturen för att ta hem lite vinster.

Det gick inte så bra. Nordkorea är fortfarande skyldig svenska skattebetalare över tre miljarder kronor i dagens penningvärde. Staten hade nämligen stått för exportgarantier - för att tillgodose inte minst Marcus "Dodde" Wallenbergs önskad och begäran.

Så här var det: Det var 1970-tal. Den svenska näringslivseliten tjatade på svenska staten för att tillsammans med den kunna bygga en stor industrimässa i Nordkorea. Så skedde. Sverige blev det första västland som erkände Nordkorea. Den 6 april 1973 upprättades diplomatiska förbindelser.

För i länder där staten kontrollerar handeln är det viktigt med goda politiska kontakter. Svenska företag skulle gynnas om politikerna inte engagerade sig så mycket för demokrati och människors rättigheter - och det var regeringen villig att leva upp till.... Diktaturer har sina fördelar, goda förbindelser med diktatorn öppnar portar. Exportrådet fick fria händer att "sätta in lämpliga exportfrämjande åtgärder".

Nordkoreanska handelsdelegationer välkomnas till Sverige, besök hos företag och fabriker. Svenska delegationer åker till Nordkorea "för att berätta om produkter, visa bilder och skapa sig en uppfattning om landets behov". Order från Nordkorea börjar rulla in. Atlas Copco får en prestigeorder värd 225 miljoner kronor. ASEA, Kockums. Alfa-Laval och Volvo får stora beställningar. Här skall skäras guld.

1974 påbörjas planeringen för det stora slaget. Industrimässan. Trettio svenska företag inom tung svensk industri deltar i planläggningen. Exportkreditnämnden menade att det var säkra pengar att hämta. Nordkoreas vänner i Sovjetunionen skulle nog stå för fiolerna om nordkoreanerna fick betalningssvårigheter. Kanske skulle kineserna också bistå. Diktaturer kan man lita på. Dessutom håller de nog ihop. Så var tanken.

Portarna kunde dock öppnas än mer om Sverige före mässan öppnade en ambassad. En ambassad skulle fungera som olja i maskineriet. Affärer och kontraktsskrivande skulle underlättas. . Politikerna var faktiskt  tveksamma. Ambassad i Nordkorea,,, Va fan, var det verkligen nåt att tänka på. Vad skulle världen i övrigt säga...

Men näringslivet tjatade. Visst hade erkännandet av Nordkorea öppnat upp för svensk industri - i en UD-promemoria kan man läsa: "Den nordkoreanska ledningen har givit uttryck för sin uppskattning... detta har tagit sig uttryck i form av omfattande beställningar av industriutrustning m.m...". Vad skulle då inte en riktig ambassad innebära... Så fick det bli.

Gruvutrustning var något som nordkoreanerna intresserade sig speciellt för. Malmkrossare, anrikningsverk, elektrisk utrustning... Svenskarna kan dessutom samordna och installera utrustning, femtio svenska ingenjörer behöver bosätta sig i Nordkorea för att få allt på plats. Så planeras det. Marcus "Dodde" Wallenberg blir ordförande för det konsortium som bildas. På kort tid skrevs kontrakt på över 700 miljoner kronor. Det hela pimpades med att Volvo fick beställning på 1000 fina bilar.

Så kom då dagen då industriutställningen öppnade. Mässområdet var förlagt några kilometer utanför centrala Pyongyang. Flera stora hallar hade uppförts, utanför hallarna huserade Volvo BM med hjullastare och dumpers. Varje morgon radade de svenska industriutställarna upp sig framför hotellet i Pyongyang i väntan på transporter ut till mässområdet. Men en morgon dyker inte bussarna upp...

Det visar sig att någon buss inte skulle komma denna dag. Skälet sades vara att nordkoreanska regeringstoppar skulle besöka mässan. Så där stod högt uppsatta chefer för svenska industriföretag med lång näsa. De hade portats från sin egen utställning... Följande dag får de åka ut till mässområdet. Och konstaterar att maskiner hade skruvats isär och sedan satts ihop på ett icke helt korrekt sätt... Men svenskarna låtsades inte om detta, de höll god min, här gällde det ju stora affärer...

Hemma i Sverige började avbetalningarna på redan överskeppade tingestar förfalla. Oron ökade. Pengarna kom inte in. Tre miljarder fattas fortfarande. Ingen tror att staten får in pengarna, skulden är i realiteten struken. Men en del vinster drog näringslivet in. Vinster privatiseras gärna. Lika gärna låter näringslivet skattebetalarna stå för förlusterna. Det är den gyllene regeln. Liksom det där med att pengar inte luktar.


PS!
Nordkoreas ambassad i Sverige fick också ekonomiska problem. Så man fick order från den store ledaren att finansiera sin egen verksamhet. Det gjorde man genom att smuggla cigarretter och sprit som sedan såldes till krogar i främst Stockholm.

PS2!
Mitt eget första minne av Nordkorea är en liten lokal vid Hornstull i Stockholm, där den svenska vänsterns vänner till Kim Il Sung sjöng diktaturens lov. Givetvis iförda skygglappar och gärna springande i flock med Maos Lilla röda i näven... Jag har alltid varit misstänksam mot människor som springer i flock.

Och här en hyllning till mänsklighetens sol... direkt från propagandaministeriet.

d

82 kommentarer:

 1. Det lönar sig aldrig att göra affärer med kommunister och det oavsett på vilket sätt man räknar.
  Det är en ideologi som helt enkelt inte fungerar även om den pimpas till att vara lite mindre blodröd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog många som gör affärer med Kina och tycker att det är en bra idé. Dom är trots allt "lite" kommunistiska.

   Radera
  2. Jo med betoning på lite.Sen får vi se hur länge det varar och vilka förluster det kan dra med sig...

   Radera
  3. Diktatur fungerar utmärkt som styrelseform, mänskligheten har levt längre under olika typer av auktoritära regimer längre än under demokratiska.

   Och hatar man fackföreningar och hatar socialistiska tankar om lika rättigheter, som t ex demokrati, kan man bli miljardär på att göra affärer med dem.

   Radera
 2. Ska man läsa det som att Birger Schlaug tar kraftigt avstånd från miljöpartiets förslag till en ny kulturpolitik som rymmer många inslag med inspiration från sin nordkoreanska motsvarighet?
  I så fall borde BS kunna skriva det och fastna i ett svunnet 70-tal.
  Kim Il Sungs svenska gengångare finns i dag i det med BS för alltid associerade Miljöpartiet så ett avståndstagande vore väl på sin plats?
  Annars är det självklart rätt att vara misstänksam mot människor som springer i flock men man ska kunna stå för det också!

  Anders P Svensson

  SvaraRadera
  Svar
  1. P.S INTE fastna ska det vara!

   Radera
  2. Anders, jag utgår från att du läst det förslag som den delvis externa arbetsgruppen lagt till MP.s partistyrelse? Jag har det nämligen inte. Och kan därför inte uttala mig. Jag utgår också från att du studerat Nordkoreansk kulturpolitik eftersom du hävdar att arbetsgruppens förslag inspirerats av denna.

   För det är väl inte bara så att du upprepar vad några andra skrivit i några tidningar? Eller bygger din analys på några enstaka citat?

   Själv väljer jag att läsa förslaget innan jag uttalar mig. Särskilt eftersom de som hittills recenserat pappret kanske är upprörda över att det kanske står något negativt om den livsstilspropaganda som medierna, och därmed skribenterna, lever av - nämligen den reklam som sida upp och sida ner propagerar för rejäla koldioxidutsläpp genom reklam för ökad konsumtion, mer prylar som skall leva allt kortare tid och längre resor. Allt på temat: var aldrig nöjd din jävel. Konsumera mer, gör din plikt att hålla igång de hjul som är på väg att föröda de planetära processerna. De där som är beroende av att vi släpper ut 11 ton koldioxid per person i Sverige, och har klättrat från 13:e till 10:e plats på listan över länder som gör störst ekologiska avtryck - trots att vi borde ligga på 1,5 ton om vi skall fixa klimatet.

   Hur som, jag skall läsa förslaget vid tillfälle, lär kanske skriva nåt om det också.

   Radera
  3. Birger Schlaug
   Självklart refererar jag till vad som skrivits i tidningarna.Det är den information jag har tillgänglig.
   Du däremot är kanske i besittning av någon annan?
   Menar du att journalisterna inte skulle gå att lita på i det här fallet?Att de medvetet skulle smutskasta miljöpartiet för deras engageman för klimatet?
   Att du hellre för någon slags miljödiskussion är inte så förvånande.Gamla lojaliteter och gammal kärlek kan man drista sig att gissa.Du gräver hellre ner dig i 70-talet än tar ställning för något som är relevant i dag.Inte så förvånande kanske men det visar tydligt vilken undfallenhet du är beredd att visa extremister i ditt gamla parti.Samt,inte minst,vad ditt kulturvurmande egentligen är värt!

   Anders P Svensson

   Radera
  4. Nejdå, Anders, några journalister har inte smutskastat utkastet, de som refererat har gjort det helt ok, vad jag hört. Kritiken kommer inte från journalister, utan från ledarskribenter.

   Radera
  5. Och när var det senaste gången som en journalist kritiserade MP...

   *ASG*

   Radera
 3. Jag förstår inte vad vissa vänsterkretsar ser för storhet i Nordkorea, Sovjet, eller Pol Pots Kambodja. Idag verkar det vara samma människor som engagerar sig i kulturen och därmed vill att staten ska betala deras uppehälle när dom ritar streckgubbar på trottoaren.

  Näringslivet är i alla fall ärliga. Dom vill tjäna pengar men vill inte veta av några förluster, låt staten ta den den notan också.

  Men hur var det nu? Staten är dess innevånare, alltså ska skattebetalarna hosta upp pengar för dessa utsvävningar också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bara hålla med.Men att mp skulle komma ut och visa sig vara större diktatur-kramare än V var otippat.V har i varje fall sin "stolta historia" att skylla på även om K:et gömts undan så att ingen ska kunna se det och minnas.

   Radera
  2. Anonym 09:03 - undrar vem du är som tydligen läst programförslaget som vare sig partistyrelse eller kongress antagit... eller är du bara retoriskt lagd?

   Radera
  3. Är det månne denna inledning som får en del att gå i taket:

   "Det var aldrig tänkt att bruttonationalprodukten,
   BNP, skulle vara ett mått på välfärd men det har ändå
   kommit att användas så. Detta är på väg att få för-
   ödande konsekvenser. Den mest påtagliga är givetvis
   klimat- och miljöpåverkan, men alla verksamheter
   som arbetar med och skapar icke mätbara värden
   drabbas av den grava förenkling som måttet innebär.
   Miljöpartiet ska vara pådrivande i frågan om ett nytt
   välfärdsmått, utifrån en helhetssyn på människa och
   samhälle. I detta nya välfärdsmått har kultur och
   bildning en given plats som ett fjärde välfärdsområde,
   tillsammans med vård, skola och omsorg."

   Eller detta?

   "Under senare år har många av våra gemensamma
   rum i snabb takt privatiserats och invaderats av ko
   -
   mersiella budskap. Detta har fått en rad konsekven
   -
   ser, med bland annat ökad segregation och ojämlik
   tillgång till en av demokratins hörnstenar – yttrande
   -
   friheten. Det vi behöver är alla människors möjlighet
   att göra sin röst hörd – yttrandejämlikhet.
   Äganderätten över våra gemensamma tillgångar
   måste få ett lika starkt skydd som den privata ägan
   -
   derätten.
   Alla offentligt ägda lokaler med icke kommersiell
   kulturverksamhet ska genom lag- och regeländringar
   skyddas från marknadshyror.
   Befria kollektivtrafiken från reklam till förmån för
   konstnärliga uttryck."

   Eller detta?

   Kultur och utbildning har under de senaste decen
   -
   nierna präglats alltmer av det vi kallar nyttoideal.
   Dess effekter ska vara enkelt mätbara i enlighet med
   systemet ”new public management”. Utrymmet för
   bildning som syftar till att omvandla hela männis
   -
   kan, hens inre förmåga, insikter, moraliska och etiska
   uppfattning, har snävats in och begränsats, vilket i sin
   förlängning försvagar demokratin.
   Slå ihop kulturdepartementet och utbildningsdepar tementet till ett bildningsdepartement med ett sam lat ansvar för demokrati, kultur, skola, kulturskola,
   universitet, forskning, folkbildning och civilsamhälle."

   Är det den kritiska hållningen till tillväxt och kommersiell livstilspropaganda - och tal om rätten till bildning och gemensamma icke-kommersiella ytor - som skaver?

   Radera
  4. Ser man på!
   Grrreenline 1 har tydligen läst programförslaget som vare sig partistyrelse eller kongress antagit.Det programförslag Schlaug alltså inte läst eftersom han inte är retoriskt lagd.
   Inte utan att man undrar vem Grrreenline 1 är?
   Om man vore retoriskt lagd skulle man kunna tro att Schlaug duckar för något men är man inte det så får man nöja sig med att Schlaug inte läst och tagit ställning..

   Radera
  5. Att det finns tolv förslag är väl ingen hemlighet. Lyssnade till kulturnytt Sveriges Radio.
   Undrar mest över hur MP:s förslag rimmar med EU:bestämmelser. Om de är verklighetsvända eller verklighetsfrånvända. Många kulturarbetare är arbetslösa idag och man talade om att det kan skapas allianser. För mig innebär inte god kultur i första hand, det som kulturarbetare talar om dvs. gärna sig själva, som de flesta andra också älskar att göra. Utan kultur innebär medvetenhetsutveckling. Endast medvetenhetsutveckling kan skapa god kultur.

   En reklamfri kollektivtrafik vore underbart! Såvida vi slipper se kulturelitens alster i stället i tunnelbanan eller på bussen. Det har talats om poesi och konst i stället. Men som sagt jag undrar främst över, hur det rimmar med EU regler, som har en uppsättning regler för reklam, som gäller i alla medlemsländer. EU har en lista "svarta lista". Vet inte om det i den finns med, att man inte får förbjuda reklam i kollektivtrafiken. Men det skulle vara roligt att få det prövat i EU domstolen. Reklam får ju inte utgöra något hinder för handeln på den gemensamma EU-marknaden. Och med detta förslag så ställer vi oss utanför den gemensamma EU marknaden om reklam förbjuds inom kollektivtrafiken. Fast de skulle nog gilla detta med hot om sanktioner..... Straff gillar de.

   Det är ju bara förslag ännu så länge och de ska fungera i verkligheten också.
   Jag reagerade på detta kring arbetslösa kulturpersonligheter. När jag tänker kultur så tänker jag i första hand inte på dem. Även om jag unnar dem att arbeta och klara sig på sitt arbeten. Det kallar jag god kultur.
   Fast jag undrar om endast kulturpersoner bör utforma kulturen. De är väl jäviga. Det bör ju inte finnas misstankar om deras yttersta motiv, som sedan avgör vilka förslag det blir.
   Gillar Stina Oscarsson som är en av dem som varit med och utformat förslagen. Skulle varit bra om Lisa på ICA, den funktionshindrade, arbetslöse osv varit representerade. För det är ju alla grupper man vill synliggöra säger man. Då bör de också få vara med och utforma förslagen.

   Lisbeth

   Radera
  6. Anonym 11.02 - det är inte så märkvärdigt som du tycks tro, arbetsgruppens förslag finns på nätet och den som har tid och lust kan själv läsa -
   http://www.mp.se/just-nu/kulturen-det-fjarde-valfardsomrad

   Radera
  7. Under tisdagen presenterade Miljöpartiets kulturpolitiska arbetsgrupp sina förslag på hur svensk kultur kan främjas. Flera av förslagen har fått många att höja på ögonbrynen. Främst förslaget om att införa en bredbandsskatt.

   ”Någon form av bredbandsskatt ska införas och samtliga internetaktörer som verkar kommersiellt i Sverige måste kunna beskattas i landet”, skriver arbetsgruppen.

   Radera
  8. Grrreenline 1 "Anonym 09:03 - undrar vem du är som tydligen läst programförslaget som vare sig partistyrelse eller kongress antagit." skriver Schlaug.
   Jag raljerade lite över det faktum att Schlaug tydligen tycker att man behöver vara "någon" för att ha gjort det?Till exempel undrade jag vem du var som var så märkvärdig?
   Men det leder också till slutsatsen att Schlaug duckar fråga och det står ju redan däruppe.
   De flesta tidningarna bortsett Aftonbladet har ju också läst och kritiken är inte direkt nådig:

   Radera
 4. En intressant aspekt är att Nordkorea faktiskt hade större BNP/capita strax efter Koreakriget och delningen av landet. Det var inte förrän i mitten och slutet av 60-talet som Sydkorea gick om Nordkorea ekonomiskt, vilket kanske mest säger en del om hur fattigt södra delen av koreahalvön var.
  Under generalen och militärdiktatorn Park inledde Sydkorea på 1960- och 70-talet en statligt dirigerad industriuppbyggnad av skeppsvarv, stålverk och bilindustri. Sydkorea är ett bevis på att ett lands välstånd och kapitalistisk uppbyggnad inte alltid behöver komma från privata initiativ.
  Ett annat intressant exempel är Chile på 1970- och 80-talet där diktatorn Pinochet anlitade "Chicago-boys" för att lägga om hela ekonomin, skattesystemet och näringslivet i en nyliberal inriktning. Idag är Chile, efter omväxlande socialdemokratiska och borgerliga regeringar ett av dom rikaste länderna i latinamerika (bnp/capita).

  SvaraRadera
 5. Som Tåström sjöng: Alla vackra rosor är våta från blodet av ert heliga korståg. Det borde alla socialister tänka på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad har wallenbergs vapenaffärer i libyen och saudi med socialism att göra?

   Och det enda kvarvarande större kommunistlandet i världen är ju kapitalisternas favorit, industrier från västländer har ju vallfärdat till kina för hjälpa till att bygga upp kina till en ekonomisk och militär stormakt i frihandelns och nyliberialismens namn.

   Radera
 6. Tack Birger. Riktigt obehagligt att Sverige en gång samarbetat med den värsta kommunistiska diktaturen av dem alla. Det är sådant man helst inte velat veta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 7. Lite märkligt för mig som har jobbat hela yrkeslivet i industrin att se en f d politiker skriva:

  "Men en del vinster drog näringslivet in. Vinster privatiseras gärna. Lika gärna låter näringslivet skattebetalarna stå för förlusterna. Det är den gyllene regeln. Liksom det där med att pengar inte luktar. "

  Jag trodde det var vinsterna som hamnade i statens fickor i form av skatt. Vi har inga förluster att skicka vidare till skattebetalarna, och om vi skulle gå med förlust skulle vi inte kunna taxera skattebetalarna för det.

  Lite märkligt om ett misslyckat utbyte med en failed state för 40 år sedan, som ju förverkligade den fantastiska politik som diverse avgrundsrörelser propagerade för i Sverige också och fortfarande gör, skapar grunden för din syn på hur "näringslivet" fungerar. Om näringslivet tar vinsterna själva och skickar förlusterna till skattebetalarna, skulle vi klara oss bättre utan dem eller hur?
  Kanske detta arv finns kvar lite i (mp) idag, de strävar ju idogt med att avveckla industri, jordbruk och andra olönsamma sysselsättningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bäste King Edward, vinsten är det som delas ut efter skatten är betald.

   Radera
  2. Bäste ?, citat Wikipédia:

   Bolagsskatt är en skatt som aktiebolag i Sverige får betala på den vinst bolaget gör.

   För övrigt kvarstår ju problematiken, svårt att se varför vi ska ha företag om de bara producerar förluster till skattebetalarna och vinster till sig själva?

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 8. Neoliberal Agendaons okt. 21, 11:40:00 fm

  Du får det att låta som det är näringslivets fel, men sanning är att felet ligger på de politiker vi hade då och deras vurmande för socialism och centralplanering.

  Hade Sverige varit en nattväktarstat så hade inget av detta hänt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är politikernas fel att oligarkerna trycker på dem? Wallenberg är bara ett oskyldigt offer som tvingas skriva debattartiklar om att behålla vapenkontrakt med diktaturer?

   Hade sverige varit en nattväktarstat hade ju wallenberg själv totalt bestämt politiken för inga hemska politker hade ju kunna sätta stopp för sånt då.

   Stor komik.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Wallenberg tryckte på om vapenfabrik
   "Helt nya uppgifter visar att finansmannen Marcus Wallenberg 2008 fick regeringen att ändra sig och fortsätta samarbeta om den olagliga vapenfabriken i Saudiarabien."

   Saab pressade regeringen att behålla Jas i Libyen
   "Håkan Juholt ville dra tillbaka svenska Jasplan från Libyen.
   Men Saab och Wallenberg lobbade hårt för att låta stridsflygplanet visas upp i insatser med Nato – vilket ledde till en förlängning av insatsen"

   Wallenberg: Naturligtvis vill jag göra affärer med Nordkorea
   "Investors styrelseordförande Jacob Wallenberg anser att det är viktigt och principiellt att Sverige inte avslutar Saudiavtalet. I en intervju med SVT Nyheter säger han även att han skulle kunna tänka sig att göra affärer med Nordkorea."

   -
   Normalt sett brukar usa tvinga fram sanktioner mot länder som inte fogar sig under imperiets regler som Iran eller Ryssland och då skriker man högt överallt om hur människorättsvidriga och odemokratiska de är.

   Om det är usa-vänliga regimer så hjälper man istället dem att begå krigsbrott:

   Yemen conflict: Civilian deaths 'amount to war crimes'
   "A report documents hundreds of cases in which people have been killed or injured in their homes since March.
   It accuses the Saudi-led coalition aiming to restore the exiled government of carrying out unlawful air strikes."

   Radera
  4. Neoliberal Agendators okt. 22, 12:38:00 fm

   "Det är politikernas fel att oligarkerna trycker på dem? "

   Finns alltid folk som tigger, felet är de politiker som tar skattepengar för att ge dem.

   "Hade sverige varit en nattväktarstat hade ju wallenberg själv totalt bestämt politiken för inga hemska politiker hade ju kunna sätta stopp för sånt då. "

   Nää, vet du vad en nattväktarstat är? Statens enda uppgift är att skydda medborgarna mot våld/tvång.

   Där ingår inte inte något Exportråd som ska vräka ut miljardbelopp av skattebetalarnas pengar.

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  12. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  13. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  15. Mikaela Holm/ProVokaons okt. 21, 05:25:00 em

   Dialog mellan två parter om ämnen som inte tas upp på bloggen bör göras på något annat ställa än här.

   Radera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  12. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  13. Mikaela Holm/ProVokaons okt. 21, 05:35:00 em

   Vore tacksam om ni två som använt kommentarsfältet i den nu raderade dialogen för er egen interna tuppfäktning får ägna er åt någon annan blogg. Vänligen, Mikaela Holm, medadministratör

   Radera

 11. U.S. refugee policy is not the least we can do, but it's close
  "For the first time in history, a pope addressed a joint session of the U.S. Congress on Thursday. Pope Francis, as nicely as he could, admonished the United States for not doing more for immigrants, whether they be from Mexico, Central America or Syrian refugees."

  Here's what the U.S. can do about Europe's migrant crisis, but isn't

  SvaraRadera
 12. Birger: Tack - intressant läsning!
  Synd att kommentarsfältet är fullproppat med alla dessa modiga anonymas klotter!
  Att följa en debatt som någorlunda håller sig till ämnet är omöjligt.

  Fred Lane

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla borde hålla sig till ämnet och sätta ut namn,adress och telefonnummer och inte gömma sig bakom anonymer eller pseudonymer!
   Går inte det att efterfölja är det bara att stänga ner fälten!

   Radera
  2. Ämnet är diktaturer och de kapitalister som tjänar pengar på dem. Och du kan ju föregå med gott exempel och skriva ditt namn,adress och telefonnummer.

   Annars ska det införas nordkoreansk censur?

   Radera
  3. John, den här bloggen behöver inte alls vara öppen för kommentarer, det är en privatperson som skriver utan offentlig anställning så han gör precis vad han vill, din jämförelse med nordkoreansk censur visar väl snarast att du saknar omdöme. Stängs den här ner igen så har du hela nätet att skriva på.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  5. Ett namn som John Mynona, som inte är alldeles vanligt, kan enkelt spåras mycket detaljerat för den som vet hur man gör.
   Naturligtvis måste man bibehålla den anonyma möjligheten om man vill ha ett fritt meningsutbyte.
   Jag har dessutom väldigt svårt att förstå den oerhörda skillnad mellan anonym och pseudonym som somliga säger sig uppleva.
   Försiktighet på internet är solklart påkallat!

   Nemo

   Radera
  6. Av vilken anledning censurerades inlägget där jag varnade för så kallad OSINT i händerna på tex dödsknarkarnazister som lägger upp en databas?
   Om termen OSINT inte är bekant var god googla!
   Om termen dödsknarkarnazist inte är bekant var god googla!
   Om termen databas inte är bekant var god googla!

   En mycket förundrad!

   Radera
  7. Mikaela Holm, en av bloggadministratörernators okt. 22, 08:02:00 fm

   Du behöver inte vara förundrad. Hela konversationen, som bestod i en dialog mellan två personer som tuppfäktades om något som inte hade med blogginnehållet att göra, togs bort eftersom det inte hade här att göra. Sånt kan ni hålla på med genom att mejla, eller i något annat forum, men inte här. Ditt senaste inlägg får vara kvar, så du inte får för dig att det är en konspiration på gång. Så nu finns såväl OSINT, dödsknarkarnazist och databas med i kommentarsfältet.

   Radera
  8. Nu förstår jag ännu mindre.
   Inlägget handlade om att man inte ska bjussa på information som kan användas genom OSINT och läggas i databaser för att sedan kopplas ihop till en mycket detaljerad bild.På nätet brukar man lite ironiskt hänvisa till dödsknarkarnazister dvs de farligaste av de farliga.
   Det uppmanas hela tiden på den här bloggen till att använda namn och stå för vad man säger.
   Verkligheten är inte riktigt så enkel.Information kan användas.Rätt var det är så är bankkontot tomt.Någon handlar på din kredit.Din dator är låst och du får betala för att öppna den osv.
   Det är kanske inte konspiration på Snowden-nivå men rätt kostsamt ändå om man inte är säkerhetsmedveten på internet.
   En bloggadministratör borde kanske fundera över det?
   En mycket förundrad!

   Radera
  9. Så du menar att Birger bör sluta med bloggen eftersom information kan användas, bankkontot kapas och datorn låsas. Hmmm... ska tala med Birger om saker. Får se om det blir något blogginlägg imorgon. Kanske du blir lite nöjd i så fall. För du är väl lika omtänksam om andra som om dig själv?
   Mikaela

   Radera
  10. Missförstår du medvetet?
   Jag menar att man ska ha rätten att kommentera anonymt.
   Att man ska vara försiktig med vad man lämnar ut(som ip och id o mailadresser)
   Att många samlar på ip:n och annan information (inte minst Google som bloggen ligger på)
   Att man ska tänka sig för innan man klickar på länkar.
   Kan du som bloggadministratör garantera att inte några länkar från bloggen leder till virus tex?
   Kan du som bloggadministratör tänka dig sämre reklam för bloggen och Birger om det skulle hända?

   Radera
  11. Länkar ska än alltid vara försiktig med.
   Mika

   Radera
  12. Och en kommentators identitet?

   Radera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 14. "De batikauktoritäras manifest
  Av Fredrik Johansson

  Miljöpartiet – denna outsinliga källa till politisk underhållning – har presenterat ett nytt kulturpolitiskt program: "Kulturen - Det fjärde välfärdsområdet"

  Eller, rättare sagt, miljöpartiets partistyrelse har fått ett förslag presenterat för sig. Distinktionen är viktig. Inte minst för miljöpartiets partistyrelse. Som ägnat en del möda de senaste dagarna åt att markera avstånd till programgruppen."

  http://www.svd.se/de-batikauktoritaras-manifest/om/hogermarginalen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att batik är så känsligt? Lite färgat tyg?

   Radera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.