måndag 5 oktober 2015

Femton rum

På ett överbelagt boende i Solna tar omsorgsbolaget Attendo i snitt ut 1 940 kronor per dygn och barn. Fyra barn som flytt genom Europa i varje rum. Åttatusen kronor per rum. Per dag. Det motsvarar 2, 8 miljoner per år. För ett rum. Och lite mat.

Hela Sverige skramlar, med artistgalan på Globen, samlade in 43 miljoner. Det räcker till 15 rum. I ett år. Om Attendo får bestämma.

44 kommentarer:

 1. Det finns väldigt många indikationer på att dagens politiker inte klarar av situationen Sverige befinner sig i. Denna blogg serverar ett par sådana varje dag till läsarnas frukost. Ha en god aptit!

  SvaraRadera
 2. Är skandalen att leverantörerna vill ha mycket betalt? Det vill väl alla leverantörer?

  Skammen borde väl falla över dem som använder andras pengar (aka skattepengar) på ett oansvarigt sätt.

  Skam borde även drabba de unga män som ljuger om sin ålder för att få bättre villkor i Sverige.

  Sedan undrar jag om alla ensamkommande barn verkligen har asylskäl. Betänk att varje person vi tar emot som saknar asylskäl tränger undan en person med asylskäl

  SvaraRadera
 3. Reinfeldts & Borgs skyndsamma Privatisering, "bortskänkande" av alla våra gemensamt ägda samhällsfunktioner, skolor, sjukhus, apotek osv, kunde inte sluta på annat sätt, då "Vinstmaximering" är det enda gällande inom all företagsamhet. Moral? Empati? Sånt står i vägen för maximering av vinst! Begrep privatiseringsivrarna det - eller var det ogiltiga pengar som växlades?

  SvaraRadera
 4. Ballahu:
  "DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN."
  Instämmer!

  SvaraRadera
 5. Hela Sverige skramlar samlade väl in pengar främst till biståndsorganisationer? För att kunna bekämpa fattigdomsproblem och de på flykt i världen. Inte i huvudsak till Attendo. Hans Rosling rev av stora applåder, då han med sina byggklossar förklarade, att de flesta finns kvar. Fast gick det hem hos kändisarna och publiken? De jublade mest när han sa "flyktingar välkomna".

  Diskussionen just nu är sannerligen märklig. Lite vriden. Allt tyder på att Frankrike, Tyskland och EU kommissionen planerar för EU:s gemensamma framtida flyktingmottagande, så att inte så många kan komma till Europa. Trots klimathot och framtida klimatflyktingar.

  Ang. Attendo det är för jäkligt att de, politiker och många kändisar, envisas med att fokusera på vinster. Attendo på sina egna och kändisarna och de flesta politiker på, att flyktingar, är lönande för oss i längden.
  Jo, jo för oss. MP och regeringen kan knappast minska på biståndet mycket länge till. Sanningen kommer alltid ikapp.

  Arma flyktingar som bollas mellan "onda" och de självutnämnda "goda" Vinster i skolan och välfärden de måste bort.

  Stefan Hill det är ett problem, att alla leverantörer vill ha mycket betalt som första prioritet. Inte konstigt men ett stort problem. Och problem är till för att lösa. Första prioritet som leverantör, bör vara att leverera. Sedan får man se vad som blir kvar. Förmodligen inget i dessa dagar. För då har man inte levererat, det som man bör och ska.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 6. Neoliberal Agendamån okt. 05, 11:05:00 fm

  Felet är väl inte Attendos, utan de politiker som ger dem pengar.

  Vilka är det nu som sitter i regeringen…

  SvaraRadera
 7. Kommentarsfältet är som vilken skolgård som helst.
  Klusterbildningar, mobbning, invektiv, förhävelser, självömkan,
  självgodhet eller självförakt. Kärlek, hat och likgiltighet i en salig röra.
  Att skrota alla raster är ingen lösning, rektor Birger.
  Rasterna är lika viktiga som alla dina intressanta lektioner.
  "Vaktis" Aran

  SvaraRadera
 8. Attendo måste tvingas av regeringen att sänka hyran så att skattebetalarna har råd.
  Annars kommer flyktingarna snabbt bli mer än en utmaning!

  Anders

  SvaraRadera
 9. Birger: Du skriver "Det räcker till 15 rum. I ett år. Om Attendo får bestämma." Men både du och jag vet att det inte är så. Att det inte är Attendo som bestämmer om de ska få pengarna. Det är istället politiker och tjänstemän som bestämmer att det absolut bästa vi kan göra av våra begränsade medel är att köpa dessa tjänster av Attendo.

  Man kan, som du gör, på goda grunder ifrågasätta om det är rätt prioriteringar. Det är det självklart inte. Den svåra men sällan diskuterade frågan är vad som är rätt prioriteringar. Det lite naiva svaret är att prioriteringar inte behövs eftersom "man inte ska ställa grupper mot varandra" och sedan gör man likafullt det när man prioriterar.

  Jag tycker som du att det är fel prioriteringar när Attendo får miljontals kronor som mellanlandar på deras konton på vägen till ett skatteparadis. Jag tycker också att det är fel att regeringen fortsätter att göra stora avräkningar av biståndet. I förlängningen är det alltså sjuka och fattiga i världens eländigaste länder som får betala priset för att Attendo ska dra in en smärre förmögenhet för varje barn som kommer till Sverige.

  Vi får bara aldrig glömma att det är politikerna som vill ha det så.

  /Magnus

  SvaraRadera
 10. Visst är det hemskt att de som tillhandahåller bostäder utnyttjar situation för att sko sig själva maximalt. Men jag hörde nu på dagens SVT Nyhetsmorgon en debatt, om att pengarna tas från Sveriges bistånd till de fattigaste, för att bekosta nyinkomna i Sverige... Vad är alla "goda" debattörer i medierna nu? Har bara ett ord att säga: Vidrigt. Det är vidrigt att pengarna avsedda för världens fattigaste ska bekosta Sveriges extrema flyktingpolitik!

  Jörgen Eriksson

  SvaraRadera
 11. Det är väl mer än husrum som ingår?

  Ingår sjukvård, psykologhjälp, undervisning, tandläkare mm?
  Kan tänka mig att ensamkommande barn inte direkt är självgående utan antagligen krävs dagliga besök av kvalificerad personal, därav räkningen.

  SvaraRadera
 12. Stefan Hill, du ställer frågan "Är det fel att leverantörerna vill ha mycket betalt". Jag tänker så här: Vad är det för fel på samhället när någon ställer frågan? I ett fungerande grannskap tar man inte så mycket betalt som möjligt, den säljande uppskattar vilket värde som kan vara rimligt för insatt arbete och insatta kostnader. I en tid av kris - för det är det vi har just nu - finns det all anledning för alla parter att tänka längre än till plånboken. Vårt samhälle kommer inte att fungera annars, vi kommer att förlora det som vi i högtidliga sammanhang kallar "vår egen mänsklighet".

  Lisbeth, det var så att att insamlingen gällde bidrag till organisationer, men jag använde siffrorna för att ge en bild av det absurda.

  Magnus, jag är inte säker på att det är politikerna "som vill ha det så". Det finns politiker som vill ha det så, men de är inte ett samstämmigt kollektiv. I det här fallet med kostnaden för boendet har nog snarare varenda politiker och tjänsteman som varit insyltat känt sig tvungen att ta besluten eftersom det varit brist på boenden. Jag menar att vi nog alla har ett ansvar - såväl de som betalar, menockså de som kräver betalning.

  Jörgen, frågan om att pengar för att hjälpa människor som flytt hit till ökande del tas från biståndet har varit uppe till diskussioner många gånger (även på denna blogg) - inte minst eftersom MP hårt kritiserade Alliansregeringen för att göra på det sättet. Nu gör man det själv - i än större omfattning. I princip är detta sanktionerat av de internationella överenskommelser som finns - man får göra så. Eftersom Sveriges biståndsbudget uppgår till betydligt mer än vad FN anser vara den nivå som alla rikare länder bör uppnå (0,7% av BNP)så anser väl biståndsministern trots att allt det är acceptabelt. Man lär väl känna att man måste balansera för att inte de akuta kostnaderna för mottagning av människor på flykt skall inskränka på sådant som kan få Sverigedemokraterna än få större opinionsvind. Personligen anser jag dock att en progressiv solidaritetsskatt på inkomster över genomsnittet borde införas för att klara de akuta kostnaderna.

  SvaraRadera
 13. Uppskattar en rationell och sansad debatt och att vi kan dela åsikter och synpunkter på ett konstruktivt och respektfullt vis. Hoppingivande och upplyftande.

  SvaraRadera
 14. I den här akuta situationen tycker jag att vi i Sverige skulle kunna gå före och införa en tillfällig extra solidaritetsskatt på t.ex. 1%, för att finansiera de olika hjälpinsatserna. Det vore ett sätt att visa att vi, som nation, tar vårt ansvar för våra medmänniskor. Det känns som en omväg med alla olika välgörenhetsprojekt - även om de också givetvis har sitt värde.

  Per Lager

  SvaraRadera
 15. En solidaritetsskatt för flyktingarna på 30-40% av de stora bankernas vinster tycker jag vore rimligt. Genomför en opinionsundersökning för att fastslå väljarnas åsikt i frågan och tvinga politikerna att fatta rätt beslut.

  SvaraRadera
 16. Varför ska vi vara så försiktiga med våra krav på dem som har?
  Med en grönröd regering borde det inte vara så svårt att få igenom höga solidaritetsskatter för dem som tjänar under och kring snittet?
  50% är ingen större summa för de flesta att klara av i dagens läge!
  Skatten skulle sedan öka progressivt så att den är som högst för dem som tjänar över 35000 i månaden.
  Sätter man gränsen för en solidaritetsskatt på kanske 15% under genomsnittet så får alla vara med och betala rättvist.Dessutom har det en utjämnande effekt som Sverige skulle må bra av!

  Allan Persson

  SvaraRadera
 17. Den typen av priser säger väl något om "utrymmet" i det land som politiskt påstås klara mass-invandringen jättebra? Nu tycks man dessutom planera enorma "kåkstäder" där tusentals personer ska bo. Undrar hur pass "tillfällig" den lösningen blir, i så fall? Undrar hur pass "jämlik" tillvaron där inne blir..?

  SvaraRadera
 18. Vad kostar egentligen en plats på ett HVB-hem?
  Varför skulle inte ensamkommande vara värda lika mycket som svenska placeringar?

  SvaraRadera
 19. Hela Sverige skramlar och det var verkligen vad det var frågan om.Småpengar som skramlar.I varje fall i det här sammanhanget är 40 miljoner småpengar.
  Det faktiska behovet är många gånger större.Det borde Löfven veta faktiskt.
  Det handlar om flyktingar nu.Inte om invandring.Ska Sverige klara detta måste det till helt andra åtgärder.Nya krav på arbetsmarknaden alltså nya minimilöner för okvalificerat jobb.LO får köpa den medicinen.Kåkstäder,modulbyggen,med en helt annan standard.Naturligvis skatter också.Höga skatter för det är mycket som ska finansieras.
  Jag har svårt att förstå vad regeringen väntar på!

  SvaraRadera
 20. I slutet på "omvandlingen" väntar ett helt förändrat Sverige, där de skrivande "pk-journalisterna" flyttat in i "gated communities" & det berättas historier om någons pappas brors kusin som en gång hade en varaktig försörjning, som han minns. Påminner lite om början på 90-talet då välfärden sades skulle "bevaras genom att tas bort", fast denna gång är det mera "grävskopa" än "spade" som är inblandad. Undrar om de som "jollrar med"ute i folkdjupet begriper så mycket om detta? Förstår de vilka som kommer att få "kalasets" faktura..?

  SvaraRadera
 21. Hej, ni som skriver kan ni inte vara schyssta och använda ert namn! Det är inte kul att svara någon som är anonym till och med utan signatur. Grrreenline skrev häromdagen vem hon var, det var trevligt eftersom signaturen dykt upp i många år. Mia likaså. Så vädjan som bloggaren gör här ovan i versaler är bra.
  Åka Fredriksson, Vingåker

  SvaraRadera
 22. Vidrigt av regeringen och Attendo.

  Tänk hur många flyktingar i flyktingläger man skulle kunna föda, skola och vårda med dessa pengar om man hade intelligenta politiker vid kontrollerna och då skulle man heller inte behöva stjäla från andra biståndsinsatser.

  Jag känner till två partier med sådan intelligent human strategi.

  SvaraRadera
 23. Birger, du räknar som en kratta. Då är det väl bara att ha en välgörenhetsgala varannan timme. Och det finns väl fler kanaler. Tvinga trean och fyran och femman och sexan och sjuan och åttan och nian och tian (finns elvan och tolvan?) att också ha välgörenhetsgalor. Hur svårt kan det va? Vi lever väl inte på 1800-talet!
  Lars Johansson

  SvaraRadera
 24. Anonym 06:01 - inget vidare att kommentera de som går under Anonym, men ändå.... Vet du, jag tror att just såväl dagens MP som vi var med redan på 80- och 90-talen har lättare att ha fördragsamhet med att Sverige - och andra länder i norra Europa - kommer att förändras eftersom vi varit medvetna om att så skulle bli fallet.

  Vi kunde inte ana Syrienkrisen, men de flesta av oss var medvetna redan på 80-talet att klimatförändringarna var mycket troliga - jag höll vår första presskonferens om klimatförändringarna 1987 - och att dessa kommer att leda till folkvandringar av ett slag som vår generation aldrig har skådat. Nu har vi flyktingströmmar tidigare än vi anade. Det är naturligtvis svårt för de som inte velat förstå hur klimatförändringarna kommer att rita om världen att se att det blir förändringar. Det finns mycket i den gröna politiken, som vi formulerade den innan MP vände och blev ett så kallat ekomodernistiskt parti, som faktiskt skulle fungera bättre i det nya samhället som växer fram - min övertygelse är att det varit bättre om vi kunnat genomföra stegen i stillsam takt. Grundtrygghet och stort grundavdrag är två sådana reformer som hade varit bra att genomföra. Liksom en stegvis avveckling av arbetsgivaravgifter - finansierat genom den gröna skatteväxlingen.

  Hur som helst: den som inte förstått klimatförändringarnas påverkan på världen kommer att bli överraskad inte bara av själva klimatförändringarna utan över hur samhället kommer att förändras. Inte minst beroende på de folkomflyttningar som blir följden av att människor inte kan leva på ställen där de idag lever. Få kan t ex bo kvar i det som idag heter Bangladesh.

  SvaraRadera
 25. Birger, om du är det minsta vetenskapligt lagd bör du ta en titt på Bob M Carter på Youtube!

  SvaraRadera
 26. Neoliberal Agendatis okt. 06, 05:07:00 fm

  " I ett fungerande grannskap tar man inte så mycket betalt som möjligt, den säljande uppskattar vilket värde som kan vara rimligt för insatt arbete och insatta kostnader."

  Jag antar att du upplåter rum åt kommunen, för vad du anser är en rimlig kostnad. Om inte, så gör Attendo trots allt mer än du.

  Varför ser du flisan i din broders öga men märker inte bjälken i ditt eget?

  SvaraRadera
 27. Jag undrar bara stillsamt varför namnet är viktigare än inläggets innehåll?
  Är det omöjligt att förhålla sig till en tanke men inte till ett eventuellt fabricerat namn?

  Anonym

  SvaraRadera
 28. Men det verkar som om det finns förutsättningar för billigare boenden i Sverige framöver.
  Kanske något färre miljonärer också?
  Eventuellt en krympande medelklass?
  Tomma lador och tomt skramlande kistor?

  "Ny varning: Sverige kan vara på väg mot bobubbla"

  http://www.svt.se/nyheter/ekonomi/ny-varning-sverige-kan-vara-pa-vag-mot-bobubbla

  SvaraRadera
 29. Vilka är det som kommer att stå för de stora folkvandringarna? Det är de allra fattigaste människorna, som bor i områden, med stora klimatförändringar, med vatten och stor livsmedelsbrist. De är svaga, sjuka dukar under och dör. De vandrar knappast. Övriga kan fly till storstäder. Och sedan vidare om de har råd. För att söka lyckan där de tror att den finns. Sverige och Tyskland signalerar här finns den. FN talar om klimatflyktingar. Men definitionen klimatflykting finns inte med. Och så länge den inte gör det, har klimatflyktingar ingen flyktingstatus. Livsmedels och vattenbrist i Syrien t.ex orsakar inbördes strider. Toleransen för andras lidande blir mindre. De som lider mest uppmärksammar vi minst. Vilket leder/lett till storskaligt krig. Många olika grupper som strider mot varandra. Räddande "änglar" som från början i mångt och mycket startat detta, bombar nu urskiljningslöst. Bombar sjukhus där t.om. läkare utan gränser arbetar. Samt rebellgrupper som stöder regimen. Som är rädd för sitt folk. Och ingen vet motiv eller syfte till varför detta händer påstår man. Antingen ljuger de, eller så vet de inte, vad de har varit med om att skapa.

  SvaraRadera
 30. Anonym, för det första är det lättare att svara om man har ett namn att hänvisa till, för det andra känns det olustigt att en del gömmer sig bakom flera olika "Anonym" för att ge stöd till sig själv, för det tredje är det sorgligt att människor inte kan stå för sina åsikter. Utan istället avsluta så här, så du inte vet vem som skriver det här, vem intresse den här skribenten går till mötes, vem som betalar den här avsändaren för att gå runt på nätet och tycka saker.
  Så visst är det mycket bättre att inte vara anonym.

  SvaraRadera
 31. Anonym 12:42:00
  Sätt gärna ut ditt namn så ska jag visa dig vad jag kan hitta om dig på kanske 10 minuter.
  Så vill du stå för dina åsikter är namnet välkommet.
  Tänker du efter en stund så förstår du nog att viss försiktighet är påkallad av en mängd olika orsaker.Förstår du inte det så sätt gärna ut ditt namn och jag ska visa dig vad jag kan hitta om dig på kanske 10 minuter.

  Pseudonymen

  SvaraRadera
 32. 08:55 Men nu är väl blågult asylsystem inte konstruerat för "folkvandringar", det är väl tillverkat för en liten hanterbar "rännil" som kan integreras? Och därmed kommer diskussionen snart att övergå från att "skramla" till helt andra samtalsämnen. Och politiskt kan kartan komma att "ritas om" som nog kanske inte ens den mest visonära miljöpartist kunde föreställa sig där vid lägerelden med blommor i håret..

  SvaraRadera
 33. Detta inlägg handlar inte om att vara anonym eller inte. Tröttsamt med allt malande kring anonymitet! En av de viktigaste grundpelarna i en demokrati. Fast det fodrar en hel del av oss. Alla...

  Birger Schlaug, Tack för ditt svar 01:52:00. Ja visst var det så! insamlingen gällde bidrag till organisationer. Och det är bra, för alla har nu insett att det behövs mycket mer hjälp på plats, samt i flyktinglägren. En del har flytt från livmedelsbrist och torka, inte minst i Syrien och nu när bristen är så stor i flyktinglägren, så vill en del fly tillbaka hem. Inte främst till Europa, för alla har inte den förmågan, eller pengarna. Eller ens viljan. I den mån, liknar vi en del djur, vi flyr tillbaka dit där vi borde vara trygga. Om politikerna gjort sitt jobb.... Var och en i det land, där de i första hand bör se till sitt eget folks behov. När man klarat det kan man fylla andras behov.

  I ditt svar till Jörgen skriver du att "Man lär väl känna att man måste balansera för att inte de akuta kostnaderna för mottagning av människor på flykt, skall inskränka på sådant som kan få Sverigedemokraterna än få en större opinionsvind"

  Man lär väl känna... Ska känslan vara vägledande i politiken? De drar alltså ner på biståndet enligt dig, för att de känner förakt och rädsla för ett parti? Det trots att varje normalbegåvad människa, nu måste inse att det behövs enormt mycket pengar till hjälp på plats, samt i flyktinglägren.

  Håller med dig ang. att en progressiv solidaritetsskatt skulle vara bra, för att kunna lösa de akuta kostnaderna här hemma. Men vi får definitivt inte minska biståndet till de värst drabbade. Speciellt inte för att politiker inte kan erkänna, att SD hade rätt i att det behövs extremt mycket pengar till biståndsorganisationerna. Kan man kalla det för balans? Att den förra regeringen dessutom använde biståndet till löner gör inte saken bättre. Ett sken av godhet är vad vi bevittnar. Vi som har protesterat har kallats bruna och lätta att övertala.

  Är det politikers prestige eller är det flyktingar vi bör hjälpa? Om Hans Rosling hade ställt denna fråga på "Hela Sverige skramlar så hade artisterna och publiken svarat flyktingarna. Hans Rosling har t.om. kallat flyktingsmugglarna för räddare. Det lät konstigt då. Men de har inte handlat värre än många andra. Attendo t.ex. eller de politiker som vill ha vinster i skola och välfärd.

  Dags att hjälpa de på flykt! Samt erkänna att i detta hade/har SD rätt från början. Gör man det kan vi kanske börja hjälpa och inte stjälpa. Samt man kan tvinga SD att klämma fram med, vad som behövs för att hjälpa dem som lyckats ta sig hit. Det räcker liksom med att de ska skickas tillbaka.

  Lisbeth


  SvaraRadera
 34. Lisbeth
  Den här länken finns i ett annat inlägg.Som du ser håller Rosling med dig.
  Professor Hans Rosling: Jimmie Åkesson har haft rätt hela tiden
  https://youtu.be/efzZof2SBho

  SvaraRadera
 35. Anonym, och jag som inte brukar hålla med Rosling:) Lustig gala det där! Tittade och förundrades. Skänkte för att det behövs. En publik och artister som passade på, att göra sig lustiga över SD:s mer hjälp på plats. Här och där kom lite nålstick och sedan stod de och "ylade", för att samla ihop så mycket pengar som möjligt, till mer hjälp på plats och läger. Samt välkomnade en liten rännil till Sverige, ett par rader av globen.

  Undrar personligen om dessa människor, anser att en progressiv solidaritetsskatt vore bra. Förslag om att alla kan skänka vad några coca-cola, en pizza och netflix kostar har hörts.
  Som om alla kan det... 300 spänn sisådär? per månad.

  Birger, Försök få med dig alla kändisar som har råd! (en del är slocknade stjärnor) och politiker som HAR råd, till att gå med med på en progressiv solidaritetsskatt. Så att vi kan skilja agnarna från vetet. Det vore en bra början.
  Nej jag skulle ju inte skriva mer här. Men ibland så är det VÄLDIGT svårt att avstå. Speciellt när det gäller liv eller död.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 36. Lisbeth o tis okt. 06, 03:01:00 em
  Rosling ger Åkesson rätt.Så långt är jag med.Men varför ska speciellt SD krävas på svar på vad som ska göras för dem som kommit?De är det enda partiet som hela tiden hävdat att gränserna inte kan stå öppna.Vilka svar har de som hävdat motsatsen?Moderaterna gör något halvtaskigt utspel idag och vet om det.Egentligen vill de inget annat än att vara osynliga tills det här är över.Reinfeldts samarbete med MP är ju början på "utmaningen".Löfven och hans regering har bara total-panik.Är det inte rimligt att just dom svarar på frågor?Hur tänkte dom sig det här egentligen?
  Orsak och verkan liksom?

  SvaraRadera
 37. Psedonymen, men visst är det väl fegt att som anonym gömma sig på en blogg där bloggaren själv vågar framgå med namn. Politiker med obekväma åsikter vågar stå upp, de som kritiserar dem gömmer sig.
  Miljöpartister var fruktansvärt kontroversiella på 80-talet. Men stod för det. Miljöpartist som jobbade på Volvo var inte populär, miljöpartistisk läkare som så nej till ökade löner blev mobbad,etc. Detta gäller alla som står upp för vad de tycker och tar konsekvenser.
  Stig Bergman

  SvaraRadera
 38. Anonym, därför att de (SD) inte verkar vilja hitta några lösningar, för dem som tagit sig hit. Och det måste till. Om vi ska kunna kalla oss för mänskliga. De omfamnar snarare ohållbara system dvs. orsaken. Vinster t.ex. "Orsak och verkan liksom"

  De ska väl alla partier svara på frågor och vrida och vända på alla stenar. Skrev inget om att just dem bör ställas till svars. Bör det i första hand handla om vem som haft rätt? Borde det inte handla främst om att göra rätt nu. Göra om, göra rätt. Kanske har Rosling banat vägen lite. Det hoppas jag personligen på. Och att andra kända som folk gärna lyssnar till hakar på. Med ett upprop om en progressiv solidaritetsskatt för dem som har råd t.ex.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 39. Snart rasar korthuset Sverige ihop. Det är helt omöjligt att ta emot 1.300 flyktingar per dygn.

  SvaraRadera
 40. Stig Bergman Verkligheten ser helt annorlunda ut i dag jämfört med 80-talet.
  Hoppas för din skull att du lär dig det den enkla vägen.

  SvaraRadera
 41. Lisbeth du har inte läst ditt Aftonblad idag förstår jag.Turkiet heter lösningen.
  Resten slänger ju regeringen ut.
  Kan vi kalla oss för mänskliga?Har något parti haft med den lösningen att göra?
  Är Sverige en stor stormakt eller är det bara inbillning?

  SvaraRadera
 42. @Lisbeth
  Det är väl ingen som talat om vinster,lönsamhet och berikning i dag?
  I bästa fall heter det utmaning annars är det kris!
  Ja bortsett från Stefan Löfven som ibland får för sig att sitaschonen är under kontroll och ordning och reda råder.
  /Markus

  SvaraRadera
 43. Hur många rum tillhandhåller du till ensamkommande flyktingbarn, Birger? Inga alls? Nå, då är du med min måttstock den verkligt omoraliska.

  /Mats

  SvaraRadera
 44. /Mats
  det är många som är goda när man kan like:a på Facebook.
  Det är många som är goda när någon annan (någon rik) betalar med höjd skatt.
  Det är några färre när det gäller i verkligheten!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.