tisdag 25 augusti 2015

Lugn det kommer mera

Börsras. Lugn det kommer fler. Hela systemet bygger på lösan sand. Istället för att bygga en robust ekonomi så byggs en hitte-på-ekonomi. Istället för att se till att det finns nationella och regionala skyddsmekanismer bygger man ett så sammanvävt komplext globalt system att darrningar på ett ställe fortplantar sig som en tsunami. Jag har skrivit det förr, i själva verket ända sedan mitten på 90-talet.

Så lugn, det kommer att bli värre. Innan man begriper vad ekonomi är, innan finansjoddlarna inte längre tillåts joddla på andra ställen än i väl isolerade rum. Då, och först då, kan tillstymmelse till robusthet börja byggas.

Ge mig ett enda skäl till varför de system som man i total naivitet byggt upp inte skulle utsättas för bristningar och till slut kollapsa. Dina digitala siffror är inte så mycket värda IRL. Tyvärr kan man inte äta dem, inte ens ta på dem, inte ens garantera att de finns kvar imorgon. För det är bara siffror, tal som blåses upp av känsloyttringar och imploderar när det där som kallas IRL ger sig till känna.

Så lugn, det blir värre de närmaste femton åren. Det bästa man kan lära sig är att inse att det finns ingen trygghet i siffror.

35 kommentarer:

 1. http://cornucopia.cornubot.se/2015/07/gastinlagg-den-annalkande-kollapsen.html

  SvaraRadera
 2. *Diktad Demokrati

  Enväldig Härskare över Ekonomistiska
  GLOBALDIKTATATUREN är MAMON.

  EKONOMISMENS DIKTATUR är
  byggd på SIFFROR.
  SIFFROR utgör denna DIKTATURS
  Grundlag, Konstruktion, Konstitution.

  SIFFROR utgör alla övriga
  DIKTATUREN bärande, Heliga lagar
  & Regler.

  DIKTATURENS alfabet´ =
  SIFFROR.
  MAMONS ord = SIFFROR.
  SIFFROR är högsta VÄRDET inom
  DIKTATUREN .
  *Diktad Demokrati
  Enväldig Härskare över Ekonomistiska
  Diktaturen I-världen är MAMON.
  EKONOMISMENS DIKTATUR är
  byggd på SIFFROR.
  SIFFROR utgör denna DIKTATURS
  Grundlag, Konstruktion, Konstitution.
  SIFFROR utgör alla övriga
  DIKTATUREN bärande, Heliga lagar
  & Regler.
  DIKTATURENS alfabet´ =
  SIFFROR.
  MAMONS ord = SIFFROR.
  SIFFROR är högsta VÄRDET inom
  DIKTATUREN .
  SIFFROR anger alla värden inom
  DIKTATUREN
  Ekonomisk VINST = 100 upphöjt till
  1000.
  Jorden = 0
  Liv = 0
  Naturen = 0
  Känslor = 0
  Skönhet = 0
  Humanitet = 0
  Kärlek = 0
  Omtanke = 0
  Värdighet = 0
  Integritet = 0
  Ärlighet = 0
  Rättvisa = 0
  Renhårighet = 0
  Ordhållighet = 0
  Jämställdhet = 0
  Icke stress = 0
  Lugn = 0
  Ro = 0
  Harmoni = 0
  Ej ekonomiserad kulturyttring = 0
  Humanistiska värderingar = 0
  Friskt vatten = 0
  Frisk mylla = 0
  Frisk luft = 0
  Frisk mat = 0
  Hälsa = 0
  Tankar på Framtid Å BEBOELIG JORD= 0

  Falskhet = 100
  Smartnes = 100
  Lurendrejeri = 100
  Mygel = 100
  Mutor = 100
  Korruption = 100
  Ekonomiska värderingar = 100
  upphöjt till 1000
  LYCKA över Penningsamling =
  100 upphöjt till 1000
  Hjärntvätt till MAMONDYRKAN =
  100 upphöjt till 1000
  APPLÅDER för MAMON = 100
  upphöjt till 10.000!

  Emotionell LYCKA = TABU!
  © s-e forslin

  SvaraRadera
 3. Påståendet att Systemet ska krascha har vi hört länge. Efterföljarna till Marx talade om det i decennier. Inte ens börskraschen kunde mer än skaka världen en aning. Men Systemet består, och utvecklas. Det är nog faktiskt mindre sårbart idag. Ju mer komplext, desto stabilare blir det. Sedan är det ju så att Systemet faktiskt kräver en krasch då och då; sedan kan man börja om igen med förnyade krafter, en slags kreativ förstörelse. Många drabbas naturligtvis, men Systemet överlever och stärks.

  SvaraRadera
 4. Systemet du pratar om är inget som existerat sedan dinosarierna. Det har existerat kortare tid än Romarriket. Det är bara fånigt att tillskriva systemet några supermannaegenskaper som gör att det överlever allt och bara blir starkare och starkare. Ett ohållbart system blir inte starkare och starkare, om det inte reformeras på olika sätt.

  SvaraRadera
 5. Politikers visioner om kommunism och inga siffror och byteshandel fungerar dåligt i verkligheten. Det har vi många exempel på.

  Skulle gärna se att man tillämpar försiktighetspricipen här, gör något i liten skala först. Kan inte en liten grupp, kanske 5000 personer leva rätt och visa oss andra? Ett land inom landet.

  Visst kollapsen kommer, men kommer det något gott ut ur det? Man ska inte vara lika naiv som våra politiker var när de i riksdagen debatterade arabiska-våren. Vårt största hot just nu visades på Svt igår, sverige är en växande krutdurk. Och briserar den finns ingen plats för miljöpartister eller feminister.

  SvaraRadera
 6. Stackars Anonym, vågar inte inse att ngt. fysiskt, biologiskt absolut begränsat, Jorden tex. omöjligen kan "rymma" ngt. fysisk, biologiskt obegränsat, vilket fordras vid ett system av exponentiellt växande världsekonomi ...

  Vi kan babbla, vända och vrida på vår nuvarande livsstils problem inom Dödskulturen hur mycket vi förmår, vi kan tänka och göra vad vi vill för att behålla nämnda livsstil - Världfsekonomin & Dödskulturen är under uppenbar, just nu pågående upplösning!
  ENDA räddningen undan Förintelse av hela mänskligheten & miljontals andra arter = Häst & Vagn & Genuint Självhushåll till jordens alla familjer! SÅ förmår Jorden återfå sin självläkningsförmåga, på sikt.

  SvaraRadera
 7. sef 10:03:00

  Du är allt bra vetenskaplig du!
  ÄR DET DÄRFÖR DU SKRIVER MED STORA STORA BOKSTÄVER?

  SvaraRadera
 8. Verkar som Birger tagit intryck av Johan Ehrenbergs visioner. Den killen slussar runt cirka 23 miljoner i bidrag mellan företagen på ett visserligen kreativt sätt. Betalar minimum i skatt.
  Men det är ett typexempel på joddlande socialistisk företagarmodell som vänstern tror fungerar.

  Ett annat avslöjande Rebecka Uvell nyligen gjort är undomstyrelsens pengacirkus. Skattepengar som ofta går till politisk vänsterpropaganda av olika slag.

  SvaraRadera
 9. Ett första steg: fasa ut ränteavdrag och göra det ännu svårare för bankerna att låna ut pengar till köp av bostäder.

  SvaraRadera
 10. @Fred Lane

  Ett än bättre förslag kanske är att stoppa bankerna från att lura i folk att banken lånar ut pengar. Banken kan bara låna ut till ett kundkonto vad kundkontot kan innehålla. Vad innehåller då bankens kundkonton? Jo, enligt bankens egna balansräkning innehåller den bankens skuld till kontokunden. Så bankerna "lånar ut" sina egna skulder till kontokunder och aldrig pengar. Eller som ekonomiprofessor Hyman Minsky uttryckte det:
  “Banking is not money lending; to lend, a money lender must have money"

  Ovan är grunden för det finansiella pyramidspel väst vilar på. Resten av världen skapar reella varor - vi i väst skapar finansiellea fiktioner i form av dvs pyramidspel varav börsen är ett.

  Skrev om det här:
  https://parasitstopp.wordpress.com/2015/08/25/ar-borsraset-ett-tecken-pa-ost-frikoppling-fran-vasts-finanssystem/

  SvaraRadera
 11. Hej Fredde,
  väst är inte ensamma om pyramidspel. Det är som så att asiater är duktiga på gambling, med kineser åkte flera turer till kasino i Macao innan det förbjöds förra året (eller var det skattehöjningar?). Pyramidspel är universellt. Vad som är mer universellt är förmågan att försöka lura in andra i pyramidspel. Här sker ingen bortkoppling, utan det är ingrott som genetisk potential vilket kan förstärkas kulturellt eller stävjas. Finanselitens kultur förstärker, balanserande rättskipning har historiskt stävjat. Men med mer komplexitet, kan hugade advokater snurra upp ansvaret i dimension 0.
  Alla dessa spel, rör människans förmåga att sysselsätta sig för att inte dö av tristess. Adrenalinkick upp, adrenalinkick ner plus lite rädsla på vägen ner. Varför tror Fredde Lane att åkattraktionerna på tivolin är så populära, eller "extreme sports"?

  SvaraRadera
 12. Ekonomin är ett växande pyramidspel och kommer att kollapsa, alla överens, bara en fråga om när.

  Resurserna är också ändliga vi kommer få en kollaps, alla överens, bara en fråga om när.

  Om vi nu vet detta, hur kommer det sig då att vi fyller på med människor med stark leligiös övertygelse, utan att ha jobb och bostäder att erbjuda? I hundratusentals. När detta fått pågå tillräckligt länge, vad händer då när allt brakar samman? Jag tror tyvärr det kan blir blodigt.

  Och alla med någon form av makt eller plattform i Sverige är bakbundna. Ingen kan säga något. Det handlar om syltburken, man kan bli av med jobb, man kan inte ge ut sin bok, hålla föreläsningar etc etc, om man sätter ner foten.

  SvaraRadera
 13. @Anonym

  Men västs finansiella pyramidspel är härskande då dollarn står för 85% av världshandeln (om den nu inte minskat på sista tiden).

  Mycket möjligt att kinesernas plan är att bygga ett eget pyramidspel bortkopplat från dollarn iom att de skapar ett eget internationellt vägnät (CIPS) utanför dollarsystemets SWIFT-vägnät. Om du har rätt kommer kineserna försöka få Yuan att ersätta dollarn och planka dollarns pyramidspelsbyggande och bygga ett eget, Yuan-baserat, globalt pyramidspel med börser etc. Kan mycket möjligt vara så. Det som talar mot det är att Kinas centralbankschef förordat Keyenes Bancor-system (som förlorade mot dollarhegemonin i Bretton Wood). Det skulle inte gå att bygga globala pyramidspel baserat på en härskarvaluta (såsom dollarn idag)under Keyenes Bancor på samma sätt som jag beskrev i länken ovan.

  SvaraRadera
 14. Det bästa vore om vi kunde sluta mäta allt i hårda värden som siffror.
  Kanske till och med sluta använda siffror som ändå är ett omodernt och klumpigt sätt att försöka tvinga allt att se lika ut.
  Vi måste sluta prata om volymer och kvantiteter och börja inse att vi är människor och att vi har bara en enda jord.Det finns inget annat sätt att räkna.
  /Lorentz

  SvaraRadera
 15. "Det bästa man kan lära sig är att inse att det finns ingen trygghet i siffror."
  Vi kan också lära oss att det inte finns någon trygghet i rådande politik: Alla partier ingår i samma system av dessa "siffror".

  SvaraRadera
 16. Har (nya mp) varit indragna i "stenhårda förhandlingar" igen & bytt bort sin hjärtefråga (massinvandringen) mot lite bensinskatt? Likt en "formbar deg" så har man ännu en gång blivit det som andra önskat eller befallt? Än är det "sväng" i sommarkavajen..?

  SvaraRadera
 17. # Lorentz

  Du pratar som en riktig miljöpartist som tror att saker blir bättre om man skippar de dumma sifforna och därtill logiken och verklighetsanpassningen. Det är just sådana som du som aldrig borde få bli politiker.

  Tyvärr är det inte bara "miljöpartiet" som hatar matematik. Tills alldeles nyligen var det politiskt förbjudet att tala om volymer i Sverige. Inom "miljöpartiet" är det förmodligen fortfarande det. Om matematik är av ondo borde vi kunna friställa alla matematiklärare, så blir världen säkert snart bättre.

  SvaraRadera
 18. Kuckeliku
  Och du avslöjar precis att du är en fascist!Du vill ha en lag som förbjuder mjuka vetenskaper och du vill hindra andra att bli politiker för att skapa en bättre värld.
  Du använder matematik för att stötta ditt resonemang och det är därför vi inte ska tala om volymer eller kvantiteter.Alla vet att det bara är SD-argument när man räknar.
  /Lorentz

  SvaraRadera
 19. Forskning bevisar att SD:s anhängare är rasister,outbildade och har låg IQ.Det är därför man är emot främlingar.Ett sånt parti kan inte få majoritet i riksdagen.
  En demokrati måste kunna hantera rasister av den sorten.SD måste förbjudas!

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Intelligenskvot#V.C3.A4rldsbild

  SvaraRadera
 20. # Lorentz
  Du avslöjade precis att du inte är frisk i huvudet. Kanske är det du som är den där Lorentz Ovett i Grön Ungdom? Mer troligt är du dock bara ett troll.

  SvaraRadera
 21. Att vi öht kan ha massinvandring kan vi tacka vita män för. Vita män som kan matte. De har byggt Sverige. Visst kan vi tacka fler, ex kvinnor men vita män är j-vla bra.

  Och nej jag är ingen SD:are. Jag är ingen rasist.

  //Sosse

  SvaraRadera
 22. Nu fattar vi händer och tittar på bättre underhållning https://www.youtube.com/watch?v=XxZCRmfV5fw

  Word wrestling federation. I blå ringhörna Kinberg, i vänster hjärnhalva Löfvén, ho-ho-ho-ho.

  SvaraRadera
 23. Bara nu inte någon avslöjar etnecitet på gärningsmännen till våldtäckten i Ludvika.
  Sverige har redan för mycket hat så vi behöver inte mera.Efter Ikea-dådet explodera hatet på internet och både polis och media tvingades avslöja sånt man inte ville släppa.Även fast rasistsajterna hotas med förbud är det nog för mycket att hoppas på!


  http://www.expressen.se/nyheter/atta-man-misstankta-for-grov-valdtakt/

  SvaraRadera
 24. Signaturen Kuckeliku skulle kanske bemöda sig om att sakligt och underbyggt bemöta signaturen Lorentz förvissa infantila påståenden för att kontrasten skulle stå klar.
  Som det är inget av inläggen något som direkt imponerar!

  /Liberal

  SvaraRadera
 25. Kuckeliku
  väldigt typiskt för din sort att släppa sakfrågan och gå till personangrepp direkt när argumenten tryter.
  Jag är varken troll eller Lorentz Ovett.Du själv då?
  Är du både sju och SD:are?
  /Lorentz

  SvaraRadera
 26. Hahaha en miljöpartist attackerar en kommentator för att vara SD:are och fascist för att denne kan alla fyra räknesätten.Alla fyra.Det är mycket det.Inte undra på att alla talar om det svenska PISA-undret.
  Inte undra på att sittande regering framstår som till och med dummare än den förra.
  Nu är plåstren och ögomskuggan rasistiska och matematik är fascistiskt eftersom det exkluderar.Snart måste vi rensa bort ord som IQ,dum och sjuk eftersom den goda vänstern annars känner sig helt utanför.
  En gång i världen kunde jag ha röstat på Miljöpartiet för att miljöförstöringen bekymrade mig.Nu inser jag att för Miljöpartisterna var det kemikalierna i svamparna som räknades.
  Tack Gud för att jag kom på bättre tankar!

  SvaraRadera
 27. Demokratin och SVT kommer till förorten.SVT mörkar igen.Sanningen kan gynna SD.
  Då pratar vi inte om den.

  http://www.expressen.se/nyheter/anklagar-svt-for-bortklippta-bilder/

  SvaraRadera
 28. Idag har Annie Lööf vaknat till liv och öppnar med att läxar de underlydande folkmassorna.

  Bl a "Jag tycker också att sociala medier under sommaren har utvecklats på ett beklagansvärt sett"

  Politiker och media har målat in sig i ett hörn. Sista fighten kommer bli att försöka stänga ner yttrandefriheten. Vi kommer se nedstängd media, bokbål, stigmmatisering och rasistanklagelser.

  Be aware... nu defcon 4

  SvaraRadera
 29. Tycker alla ni som kommenterr att era inlägg verkligen har ett sådant värde och är skrivna på sådant sätt att ni kunnat stå för det utan anonymitet? Om inte, varför inte vara så bra som ni vill och säkert kan vara om ni skrev era namn och visade era ansikten och visade vad ni skrev för era barn om ni har några. Det som förvånar mig lite är att så många gömmer sig bakom anonymitet på en blogg där skribenten vågar stå för vad han skriver. Varför är ni inte lika modiga??
  Alvar Nilsson, Stockholm

  SvaraRadera
 30. Med en språkligt sett undermålig och till innehållet genomskinlig insats fösöker något troll imitera undertecknad.Nåväl,kan man inspirera någon ska man inte låta sig förargas.Bristen på ansträngning förargar dock med rätta.
  Annie Lööfs utspel,trolig bakgrund är en svikande opinion och ett försök att åstadkomma bra press därför,förargar desto mer.Att skuldbelägga sociala medier och därmed yttrandefriheten nu känns beklämmande på många sätt.Debattklimatet har under lång tid skruvats upp.Inte minst av medias representanter som ser det som en journalistisk gärning att citera någon okänd på nätet.När det passar ändamålet rasas det på sociala media och ges därefter braskande rubriker i någon kvällstidning.
  Det känns varken särskilt liberalt,eller för den delen särskilt sanningsenligt,när Annie Lööf försöker sig på att förklara ett svikande väljarstöd med sociala medier.En bortförklaring av sämsta slag är en snällt omdöme.Politikerna har tappat greppet och endast,för verkligheten, fullständigt blinda kan förneka det.

  /Liberal (den riktige) som får allt svårare att kalla sig liberal

  SvaraRadera
 31. Alvar Nilsson, Stockholm
  Varför sätter du inte ut adress och telefonnummer så att din identitet går att kolla?
  Hört talas om hembesök?Eller folk med obekväma åsikter som fått sparken?
  Vem som helst kan underteckna med ett fejkat namn så vad spelar det för roll att det står anonym?
  Alvar Nilsson, Stockholm

  SvaraRadera
 32. En del står för sina åsikter, andra är fega.
  Alvar Nilsson

  SvaraRadera
 33. @Anton Nillson

  Jag skriver som anonym då jag blockas av googles blogger om jag skriver under mitt OpenId tillhörande min blogg. Däremot länkar jag tlll bloggen så jag är inte vidare anonym. Släpps det här igenom så är jag inte längre blockad.

  Tycker det är tragiskt med allt hat mot flyktingströmmarna. Var nivån på den svenska demokratin ligger visas av att INGEN diskuterar VARFÖR flyktingarna flyr sina hemländer. De flyr inte till Sverige för att de gillar två meter snö, mörkret och kylan i Sverige. De flyr för att deras hemländer destabiliseras eller bombas sönder.

  Det sjuka är att inte ens vänstern, som traditionellt brukar skylla allt på USA vågar säga som det är - att det är USA som är orsaken till flyktingströmmarna. Putin har sagt det och senast sa Tjeckiens president samma sak. Vi har mao en vänster som inte ens vågar säga ordet "imperialism". Det sjuka är att yttersta högerkanten och "liberaler" (typ Ron Paul) vågar uttrycka ordet imperialism i betydligt större omfattning än vänstern - och kollar man in vad t.ex Ron Paul sagt så är det i princip samma som Putin sagt - det är USA:s imperiepolitik som skapar flyktingströmmarna. (jag hat för övrigt inte mycket till över för Ron Paul men h'r har han rätt)

  Så vi har pseudodiskussioner där ett parti, SD, tillåts växa genom att de får pisssa ohämmat på offren för USA:s imperialism medan ingen vågar diskutera orsaken till flyktingsträmmarna.

  Det hela påminner ganska starkt om hur ingen vågar diskutera att bankerna inte lånar ut några pengar. Det enda som bankerna kan "låna ut" till kundkonton är bankens egna skuld och inget annat - detta enligt bankens egna balansräkning. Det finns ingen, inte ens på vänsterkanten, som vågar påpeka det absurda i att bankerna tillåts "låna ut" sina egna skulder men låtsas som om de lånar ut pengar. Ingen låtsas se bedrägeriet - precis som ingen låtsas se orsaken till alla flyktingströmmarna.

  Här är en länk till min blogg:
  https://parasitstopp.wordpress.com/

  Michael Thudén

  SvaraRadera
 34. Anonym hit: Visst!
  Anonym dit: Ska vi ses på Grönan? Då kan du få åka och skrika medan jag tar en öl.

  SvaraRadera
 35. Fasa ut ränteavdragen hur ska regeringen kunna undgå att göra det?
  EU kommissionen har haft ögonen på Sverige länge. I en rapport ligger vi längst ner. Sämst i klassen. Från flera håll hörs nu röster om att ränteavdragen måste trappas ner. Men regeringen är hårdnackad. Det talade man om på SVT i morse. Samtidigt så sa man att 40 procent har inte en buffert på två månadshyror. Ang. mitten på nittiotalet vi är många som minns hur det var då. Folk fick gå från hus och hem och de som inte annars kunde köpa fick nu sin chans. Den enes bröd den andres död. Till slut blir det allas död. Bankernas också. Systemet kan inte kollapsa hur många gånger som helst. Håller med Lincoln. Flera partiledare säger nu att vi folket måste skärpa oss:) Det är tragiskt att flyktingar diskuteras som om de inget annat vill än att komma hit.
  De flyr på grund av krig, fattigdom, annan förföljelse och det är väl på tiden att man inte talar om dem som en framtida tillväxtmotor för Sverige. Utan som medmänniskor.

  Lisbeth

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.