tisdag 28 juli 2015

Så har det då börjat bli rumsrent att ifrågasätta tesen om ekonomisk tillväxt

Så är man då inte längre betraktad som idiot därför att man kritiserar jakten på ekonomisk tillväxt. Inbjudningar till ställen där man tidigare varit persona non grata - för att tala om tillväxtens problematik - dyker allt allt oftare upp.

Och minsann: i SvD:s näringslivsbilaga intervjuas Luiten van Zanden (professor i ekonomisk historia och utvecklingsekonomi) om sin kritiska hållning till ekonomisk tillväxt. Rubriken på artikeln: "Tillväxt gör inte att folk mår bättre".

I höstas kom OECD-rapporten How was life? ut, där forskare sammanställt data om allt från människans livskvalitet till ekonomiska klyftor och biologisk mångfald. Därefter har man kopplat detta med ekonomisk tillväxt och kom fram till - det för många av denna bloggs läsare självklara: det finns ingen direkt koppling mellan ekonomisk tillväxt och högre livskvalitet. Luiten van Zanden pekar på det väl egentligen alla vet innerst inne: ekonomisk tillväxt kan till och med vara negativ för befolkningen - och att ekonomisk tillväxt inte är en förutsättning för att öka välståndet hos befolkningar.

Allt det här fattade redan John Stuart Mill och Karl Marx - för att ta en liberal och en socialist i högen av sådana. Det som så länge varit tabu att säga börjar bli accepterat. Tragiskt att de absoluta makthavande inom näringsliv, politik och fackföreningar kommer att bli de som vaknar sist av alla. När det blivit accepterat att kritisera tillväxten så kanske till och med Miljöpartiets språkrör vågar sig på det efter alla år av kompakt tystnad på grund av feghet à la finget upp i luften för att se om vinden blåser. Att själva bidra till vind har väl känts för obekvämt i jakten på statsrådsposter.

Läs gärna min längre essä om tillväxt och utveckling, och om varför vi fastnat i tron på ekonomisk tillväxt som något naturligt och nödvändigt, här.

47 kommentarer:

 1. Att tillväxt inte längre ger jobb blev väl för några år sedan närmast "informellt" accepterat som sanning? Men hur är det idag egentligen? (s) menar ju att "bara manuellt arbete" kan ge välfärd, visst måste det väl betyda att man gått tillbaka till ruta 1 angående detta. Man befinner sig officiellt i väntan på att "företagen ska börja gå bra" & därmed anställa, som förr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte tacka Dr EKPEN TEMPEL tillräckligt för att hjälpa mig återställa glädje och sinnesfrid i mitt äktenskap efter många frågor som nästan leder till skilsmässa, tack gud för att jag menade Dr EKPEN TEMPEL vid rätt tidpunkt. Idag kan jag säga till dig att Dr EKPEN TEMPLE är lösningen på det problemet i ditt äktenskap / förhållande, med Dr EKPEN TEMPLE kärleksförtryck kommer du säkert att le mer i din relation. Kontakta honom på (ekpentemple@gmail.com)
   Radera
 2. Neoliberal Agendatis juli 28, 11:43:00 fm

  "det finns ingen direkt koppling mellan ekonomisk tillväxt och högre livskvalitet. "

  Och hur definieras livskvalité?

  Om det innebär mat i magen, varmt boende, långt och hälsosamt liv, möjlighet att resa i världen och få utbildning, så finns det en glasklar koppling. Bara se dig runt i världen eller studera vår egen historia.,

  SvaraRadera
 3. Sossar är inte särskilt intresserade av verkligheten. Se gårdagens kolumn av Martin Klepke på DN kulturdebatt. Han låtsas skriva om arbetskritik men vill i själva verket bara styra över fokuset till "rättvisefrågor". Han nämner arbetstidsförkortning men vägrar ta ordet medborgarlön i sin mun. Han har inte ens lyckats lära sig namnet på Paulsens bok "Vi bara lyder". Det fick man rätta i efterhand. Han har blott ett fejkat intresse för ämnet alltså.

  SvaraRadera
 4. Neoliberal, ta och lås OECD-rapporten så kanske dina föreställningar kan mildras.

  SvaraRadera
 5. Inget parti till vänster är väl särskilt intresserat av arbetsmarknadspolitisk verklighet? Någon slags "reaktionär autistisk konservatism" verkar härska, där varje ny störande bild från verkligheten bemöts med än mer av det gamla (a-kasse justering t ex). Hamnar man ändå i ett hörn drar man fram det anti-intellektuella kortet typ: "-Vi tror inte på dom beskrivningarna, för bara eget arbete kan ge hållbar välfärd". Man får aldrig följdfrågor om tvättmaskiner & robotgräsklippare.

  SvaraRadera
 6. När MP var grönt, på 80-talet, var Kenneth Bouldings ord från början av 70-talet partiets själva grundbult. ”Anyone who believes exponential growth can go on forever in a finite world is either a madman or an economist.” Själv skrev jag och uttalade dessa ord hundratals gånger i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Det var insikten om tillväxtens gränser som var den egentliga anledningen till partiets bildande. Många tror ju än idag att det var missnöjet med utgången av kärnkraftsomröstningen i mars 1980 som var anledningen till att MP bildades. Visst, det fanns folk som var missnöjda med folkomröstningen. Men de verkligt seriösa gröna gick med i partiet på grund av dess helhetssyn. Tillväxtkritiken skulle nu äntligen få ett politiskt utrymme. Detta utrymme har under de senaste 15-20 åren fuskats bort av ett flertal ledande miljöpartister, och idag återstår ingenting av partiets gröna grund. Istället kallar man sig liberaler! De flesta som röstar på MP idag känner inte till denna förvandling av partiet, och hade partiet fortsatt sin tillväxtkritik hade man förmodligen inte haft några riksdagsplatser. Men man hade då åtminstone varit ett språkrör för gröna idéer, ett verkligt framtidsparti. Den ekomodernism MP bedriver idag förs ju, i större och mindre utsträckning, av riksdagens övriga partier.

  SvaraRadera
 7. Länken till essän funkar rätt dåligt med telefon. I övrigt tack för alla kloka ord

  SvaraRadera
 8. Vilken smart farbror!
  Och hur förklarar han att "lycklighetsindex" är högst i

  Schweiz
  Island
  Norge
  Danmark
  Kanada
  Finland
  Holland
  Sverige
  Nya Zeeland
  Australien

  Eller med andra ord, ungefär de 10 rikaste länderna.
  En slump?

  SvaraRadera
 9. (s) tankar om "hållbar frihet", att folk måste få ett arbete för att räknas som fria, är nog den fulländade tillväxt-filosofin? Eller om nu "utvecklings-moralen" är den "mentala oxe" som frustande plöjer fårorna? (v) verkar inte flyga lika högt rent tillväxt-filosofiskt, man verkar se människans "slut-tillstånd" som jobbandes på en bilfabrik? När så sker står "planeterna i linje", så att säga. Då är det som det ska vara, som det var tänkt.

  SvaraRadera
 10. Alice Teodorescu, GP:s politiska chefredaktör, sa mycket kloka saker i P1:s Sommar. Bl.a. att hon inte lever för att arbeta, utan arbetar för att leva. AT säger mycket som jag tycker ligger i linje med Birgers tankar. Hon säger även en del som ligger i linje med "icke-PK" vad gäller exv migrationspolitiken.

  Gt.

  SvaraRadera
 11. Min dator kan inte heller komma in på av Birger hänvisade esän med röd text.

  Men kan säga till Ulf Lövgren att jag var med i Folkkampanjen mot kärnkraft då inför folkomröstningen och var fruktansvärt beskviken på kampanjearbetare från vänster och center när jag förstod hur det skulle sluta. Jag gick också med i MP därför att kritiken mot tilväxt var kopplade till Kärnkraften. Jag minns när Pappersfackets medlemmar nästan spottade på mig när jag delade ut information om Kärnkraften De trodde fullt och fast att mer billig energ skulle göra att de fick behålla sina jobb Pappersarbetarna är så få nu att de ingår i Metall eller - Fabriksarbetar facket. Vad är det för fel på oss som försökt beskriva sambandet mellan kraven på tillväxt och miljöproblem samt brist på demokrati? Jag kände det som att de aktiva inte ville stöta sig med partiförträdarna från andra partier istället för att hålla och utveckla kontakten med de som röstade på oss. MP skulle inte ligga för långt före! Men det finns inget att kompromissa om när partiet har anpassat sig redan i valplattformerna tycker jag Tant Barbro när partiet snart ligger efter opinionen

  SvaraRadera
 12. Luiten van Zanden säger att världen måste bli mer jämställd om världen ska klara sig. Forskare påpekar i filmen "Godheten" samma sak. Jämställda samhällen mår bättre. Vi hör det larmas dagligen.

  "-Då är det viktigt att veta att man kan öka välmåendet ganska drastiskt även utan ekonomisk tillväxt säger han"
  Han säger dessutom inte att man ska glömma ekonomiskt tillväxt. Utan att det är en viktig aspekt. Samt han säger att BNP är ett begränsat mått. Och det stämmer väl att BNP är ett trubbigt mått på välmående?
  BNP säger inget om jämställdhet mellan män och kvinnor eller hälsa. Eller om integrering. Brist på integrering.

  Om man lämnar allt till männen, så kommer ingenting att hända skriver han. Så om t.ex. kvinnorna som larmar i förorten lämnas åt sitt öde och inte blir lyssnade på bl.a. för att vänsterpartiet, hellre vill tala om klassklyftor i förorten, i stället för integrering och jämställdhet mellan kvinnor och män så ökar ojämlikheten. Har ingen naiv tro på att vi kan vara helt jämlika, för vi är olika. Men när det larmas så larmas det av en anledning. I detta fall säger sig kvinnor i förorten inte känna sig trygga i Sverige. Vi lyssnar ju t.ex. till kvinnors otrygghet när det gäller frigivna svenska våldtäktmän som återvänder till sin hemort. Otrygghet och ekonomiska klassklyftor gör ingen människa lycklig. Inte ens för dem som skapar det.

  Det han talar om är väl att vi behöver förbereda oss på livet EFTER den ekonomiska tillväxten. Om att vi kan vara lyckliga även utan ekonomisk tillväxt, om vi tänker på vissa saker.

  Sverige har snabbt växande klyftor så det är ju inte fel att fokusera på klasskillnader. Men om man lämnar allt åt männen som van Zanden skriver så överger man kvinnorna inte minst i förorten. Det är synd att göra det för att man är rädd för att bli kallad för rasist. Vilket våra partier verkar rädda för.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 13. Gt, Alice Teodorescu säger mycket kloka saker. Hon arbetar för att leva, samma sak sa Lena Anderson. Att vi inte arbetar i huvudsak för att det är roligt. Hon sa det mest som ett konstaterande. Ett bra konstaterande.

  Men de som inte klarar att arbeta av olika anledningar behöver också leva. Inte oroas i onödan när det är svårt nog. Där tycker jag det brister hos Alice T:s parti. Ett parti vars åsikter hon tillhör. Ett parti vars politik hon framför. Ett parti som anser att stupstocken hur länge människor får vara sjuka ska få vara kvar.
  Väntar på att den kloka Alice T ska tala för de sjuka och de arbetslösa och inte motarbeta förslag som gör att även de kan leva på sina omställnings försäkringar. Hon har bevisat att hon kan gå emot sitt eget parti gång på gång.
  Tycker inte hennes tankar ligger i linje med Birgers Schlaugs när det gäller synen på arbete. Tankar är en sak. Motiv en annan. Och vi har olika motiv. Hennes parti talar inte om vad vi ska göra efter den ekonomiska tillväxten. Det gör inget parti.


  Lisbeth

  SvaraRadera
 14. Titta en gång till på listan över de länder som har lyckligast befolkning. De är desamma som de rikaste länderna. Om man mätte jämställdheten, skulle de då placera sig i botten, mitten, toppen eller rentav på de tio första platserna?
  Man kan inte vara så cynisk och samtidigt korkad att man försöker övertyga folk om att tillväxt inte ger lycka, när de rikaste länderna har lyckligast befolkning och dessutom är mest jämställda. Det saknar varje spår av trovärdighet.
  Klyftorna är små i Sverige. Att de ökar statistiskt beror på att gruppen fattiga hushåll fylls på artificiellt med rätt hög hastighet. Så länge som försörjningsstödet inte överskrider 60% av medianinkomsten kommer gruppen fattiga hushåll att fortsätta öka med antalet flyktingar.

  SvaraRadera
 15. Finns det inte undersökningar som visar att ekonomisk tillväxt som fortsätter när standarden redan är hög inte ger någon mer lycka? Annika Lillemets MP riksdagsledamot har hänvisat till det. Det är därför viktigare att fördela resurserna bättre inom länderna och mellan länderna.Den Parlamentariska socialförsäkringsutredningen SOU 2015:21 ska ha remissvaren inne till 14 augusti. Alla ledamöterna förutom V verkar gå med på att kostnderna för sjukskrivningar och arbetslöshet måste minska. Jag kan inte se att det finns några tankar på hela samhället måste anpassas till lägre konsumtion och därmed lägre produktion. Utredarna vill inte rubba tilliten till systemen som de bara vill justera lite grand med att höja taket så att fler drabbade av arbets löshet eller sjukskrivningar ska erhålla 80 % av sin lön i ersättning. Jag Tant Barbro undrar hur de som har ramlat ur vårt fina system eller aldrig kvalificerat sig ska ha lyckan att komma in i det. Privata försäkringar fungerar väl bara om det finns ständig tillväxt?

  SvaraRadera
 16. Lisbeth, Birger S och Lena A är förståndsmässigt överanpassade.
  Neoliberal Agenda: Du är nog en av jordens mest Korkade Kreatur.

  Och Jorden framstod i sin Helhet och på otaliga platser så kunde
  den som hade ögon se Jordens bultande Hjärtan.

  Men militariseringen förutsätter girighet. Våld och makt och rätt är oupplösligt förbundna med varandra.

  Våra regeringar är bara vanmäktiga medvetslösa medlöpare.

  Ni själva är i god tro och vanmäktiga medvetslösa medlöpare.

  Tillbaka till neoliberal agenda.
  Du är köpt och ombud för Jordens mest Destruktiva Kreatur!

  SvaraRadera
 17. Roland Lidén, Ja då får man väl tacka om man nu är "förståndsmässigt överanpassad" för utan ett mentalt intellekt så kan människan inte tänka. Ditt förakt för de som du kallar för "förståndsmässigt överanpassade" lyser igenom.
  Vi är alla vanmäktiga medlöpare. Så långt har det gått. En del mer medvetslösa än andra.
  Varje gång du pekar på oss andra pekar tre fingrar tillbaka.
  Så varför gör du dig till ett ombud för jordens mest "Destruktiva Kreatur!" Som skulle le.
  Dessutom du gör det gång på gång.

  Undrar likt tant Barbro hur de som ramlat ur vårt "fina" system eller aldrig kvalificerat sig för det ska komma in i det. Regeringen ska försöka få igenom saker i höstbudgeten och nya krav infinner sig från olika håll. Nu senast tvångssteriliserade människor som med rätta kräver upprättelse och skadestånd. Samt LO som med rätta kräver att stupstocken ska tas bort. Vilka grupper ska ställas mot varandra? Vi måste prata mer om kollektiv och grupper. Samt se hela "rasismen" okunskapen.

  Med vänlig hälsning
  Lisbeth

  SvaraRadera
 18. Lisbeth. Kort sagt. Vi är alla delar av Kapten Konkurs på vår Jord.
  De som liksom "Obama" tvingar på världen sina värderingar och sin ekonomi är förödande. Medlöpare och Ombud som Neo avskyr jag.
  Nu är det sent. Någon dag när jag är snäll, så ska jag ge dig ett
  synnerligen utförligt svar. Konturerna finns.
  Ställ gärna skarpa frågor!

  Med vänlig hälsning
  Roland

  SvaraRadera
 19. Lisbeth. Följande av dig fattar inte jag.

  Varje gång du pekar på oss andra pekar tre fingrar tillbaka.
  Så varför gör du dig till ett ombud för jordens mest "Destruktiva Kreatur!" Som skulle le.
  Dessutom du gör det gång på gång.

  Du får förklara ovanstående när det passar sig och dig.

  Med vänlig hälsning
  Roland

  SvaraRadera
 20. Neoliberal Agendaons juli 29, 06:34:00 fm

  "Man kan inte vara så cynisk och samtidigt korkad att man försöker övertyga folk om att tillväxt inte ger lycka, när de rikaste länderna har lyckligast befolkning och dessutom är mest jämställda. Det saknar varje spår av trovärdighet. "

  Tyvärr kan folk vara det.

  Och anledningen att ekonomisk tillväxt står så högt på den politiska agendan är för man har politiserat ekonomin med massa socialism. Innan välfärdsstaten kom till (runt 1930) så fanns inte ens BNP-begreppet. När politiker började försöka vinna val genom att lova bidrag och offentliga tjänster, så blev det väldigt viktigt att se till att skatteunderlaget ökade (utan att de behövde höja skattesatser).

  Skulle vi montera ner välfärdsstaten och ersätta det den idag gör med privata försäkringar, föreningar och välgörenhet, så skulle få politiker tala om ekonomisk tillväxt.

  Och bäst av allt, tillväxten skulle öka!

  SvaraRadera

 21. Var och en av oss kan själv välja att vara en av de frivilligarbetare som utifrån bästa förmåga arbetar för att planeten Tellus ska få utvecklas i balans och harmoni. För att uppnå detta borde det vara självklart att motverka korruption och maktmissbruk. Det borde också vara självklart att frågor som rör miljöförstöring handlar om människans och annat livs överlevnad här på planeten Tellus; det är frågor som borde vara långt viktigare för oss och hela samhällsbygget än ständig ekonomisk tillväxt – som i stort handlar om att ta jordens resurser, producera, konsumera, slit och släng.

  Christer

  SvaraRadera
 22. Tillväxt är bra frö bankiren. Kvittar om den är skadligt frö miljön, människor eller om det äventyrar vår existens. Bankiren har inget emot om det är förstoring av naturen, livet och människovärdet är det som krävs - bankiren ser bara silvermyntet. Avskaffa bankirmaffians makt så är man på god väg att återställa en hel del allvarlig problem (krig, miljöförstörelse, låneslaveri, klassklyftor mm).

  SvaraRadera
 23. Ser inte USA på listan. Eller Ryssland. Hur förklaras det? Vapnens, bröstförstoringens och läppförstoringens land finns inte med.
  Ändå är landet mångas förebild, på frågan vart man helst vill flytta säger många USA. EU blåkopian till orginalet gör sitt bästa för att efterlikna. Vi i Sverige värst i klassen avreglerar fortast av alla. Vårt skolsystem vill ingen ha. Samtidigt så återreglerar man t.ex. taxiverksamheten i USA. Nu höjs röster om att även vi måste göra något.
  Är lycka att förstora brösten, sova med ett vapen under kudden?
  Att göra som storebror vill. Finns det skillnader mellan mäns och kvinnors lyckoindex? Blir män eller kvinnor lyckligast av stora bröst och vapen?
  Luiten van Zanden säger att världen måste bli mer jämställd om världen ska klara sig. Är det en slump att inte USA finns med?


  Instämmer i Christers inlägg.

  Tant Lisbeth

  SvaraRadera
 24. Den som har längre minne än en guldfisk minns visionen om Sverige som ett nybyggarland. Liten vill bli stor och växa. Många hakade på.
  Även då höjdes röster om i stället en mer jämställd värld. Luiten van Zanden talar om fler kvinnor som lösningen. Han borde tala om fler kvinnor av rätt kaliber. Inte kvinnor som vill vara som maktens män. Och kommer till makten endast för att de är det. Mer forskning kring mäns och kvinnors lyckoindex tack.
  Förresten hur ska vi kunna lära oss av historien om vårt minne är så dåligt?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 25. Ja, Lisbeth, nog är det konstigt att i övrigt så kloka tänkare/talare plötsligt kan tvärvända och sticka iväg åt fanders. Alice Teodorescus parti är väl FP, eftersom Göteborgs-Posten kallas liberal. Hennes "frivolter" lär kännas besvärande för partiet. Men å andra sidan står ju ordet liberal för frihet, alltså högt i tak.

  Gt

  SvaraRadera
 26. Borgs åtta år är Sveriges sämsta åttaårsperiod under efterkrigstiden. Vi hade i princip ingen tillväxt då BNP bara växte med 0,3% under dessa åtta år.

  Givetvis slutade moderaterna lägligt att räkna per capita för att mörka detta men det märkliga är hur de tre vänsterpartierna inte använde sig av detta i valet. Väsentlig fakta ska nå svenska folket kan man tycka.

  Istället tillät MP, V och S moderaternas beskrivning att sverige hade europas starkaste ekonomi. Varför?

  källa:
  http://www.tino.us/2015/04/tillvaxt-och-produktivitet-i-oecd-2006-2014/

  SvaraRadera
 27. Lisbeth och Roland, rara kommentardebattörer, det är bloggen som ni skall kommentera. Annars starta egna bloggar, där ni kan breda ut er. I all vänlighet.

  SvaraRadera
 28. Anonym, Oj dags igen starta egen blogg. Igen... Nej jag tänker inte starta en egen blogg. Tänker inte skriva här mer heller. Om du anonym bara visste med vilken iver jag kommenterar/kommenterat bloggen. Hur noga jag läser länkar och faktiskt kommenterar innehållet. Hur viktig den varit för mig. Svävar ut visst! Det erkänner jag. Som de flesta andra.

  Med vänlig hälsning
  Lisbeth som likt Birger Schlaug är trött på att skriva. Det skulle jag också vara när så få verkligen läser det han skriver. Det sägs att man inte ska kasta pärlor. För svin... Gammalt ordspråk men det ligger något i det.

  Gt, Ja visst är det konstigt.

  SvaraRadera
 29. Ja, Lisbeth, jag säger inte att du inte är duktig, för det är du... Men ibland blir du inbegripen i debatt med andra kommentatorer och då, som du själv skriver, svävar det iväg. Det är synd. För dina kommentarer är både intelligenta och roliga, då du manglar och skär i Birgers åsikter. Du är bra och jag är bara en feg anonym...

  SvaraRadera
 30. Va? Ska du Lisbeth sluta kommentera? Äsch, du skojar va?

  SvaraRadera
 31. Eftersom jag inte tycker att det bara är Birgers åsikter som bör gälla i kommentarsfältet så svarar jag. Både på dagens inlägg dvs. Birgers och andras åsikter och även insikter. Vika intressanta länkar...! Och på andra kommentatorers åsikter och insikter. Speciellt om de frågar något eller riktar sig speciellt till mig. Är fostrad så. Svårt att låta bli när man klumpas ihop med Lena Andersson och Birger Schlaug som om man vore någon kändis:) Det du skriver är att man bör mangla och skära enbart i Birgers åsikter och inte för mycket i andras och han deltar inte mycket i kommentarsfältet. Så med denna logik skulle kommentarsfältet vara tämligen tomt.

  Men det kanske blir fullt om jag inte brer ut mig. Andra kan tappa lusten och det vill jag inte. Skriver inte för att vara duktig. För att knäppa andra på näsan. Utan för att jag inte kan låta bli. Man kan bli beroende av allt t.om. en blogg. Kontrollbehov.
  Men jag vill låta bli! Och jag är nära. Sååå nära! Känner mig redan lite lyckligare.

  Du är som given från ovan. Har den filosofin att vi får det vi behöver. Möter dem vi behöver som mest. Du gör mig ännu mera nära ett avslut med allt skrivande. Tack! Menar det!
  Har skrivit så många år. Är trött! Så trött! En dag vaknade jag av att jag ska skriva. Tyckte det var konstigt men gjorde det. Är övertygad om att en dag ja i morgon! vaknar jag av att jag ska inte skriva. Utan läsa Ayaan Hirsi Ali "Reformera Islam". Har nämligen länge varit övertygad om att religionerna bör reformeras. Inte liberaliseras, utan restaureras som ett gammalt hus som ser lika ut men ändå inte är det... Precis så beskriver hon Islam...
  Nej du är inte bara en feg anonym. Låt ingen få dig att tro det. Du är så mycket mer!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 32. Anonym, Nej det hoppas jag inte. Det ska vara roligt att skriva inte göra en schack matt... Så pass att man inte orkar med annat. Ska definitivt försöka sluta skriva helt. Men inte sluta läsa Birgers blogg. För jag tycker den är väldigt utvecklande. Fråga inte mer för jag svarar:) Fast jag vet att man inte måste svara på allt.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 33. Lisbeth. Det heter avvecklande.
  De kulturer på jorden som lever på jorden villkor och som stöttar varandra blir allt färre och allt färre och allt maktlösare.

  Någon dag så kommer Mikaela och Birger att ge fullkomligt fan i oss
  och lasta sin kanot med mat och vin och vinky och mjölk och sylt och pannkakor och tält och bege sin till sin egen Ö och älska och se hur andra öar växer upp ur sjön och börja samarbeta med dem.
  ICKE TVÅTVINGANDE.
  Liberal agenda, när du retar mig så kan jag blind galen.
  Allt mera sällan, ska jag skriva på denna blogg.
  Men innan dess, Neoliberal Agenda så kommer jag att jaga bort dig ifrån Jorden. Och som vi brukar säga.

  Med vänlig hälsning
  Roland

  SvaraRadera
 34. Neoliberal Agendators juli 30, 08:48:00 fm

  "Neoliberal Agenda så kommer jag att jaga bort dig ifrån Jorden."

  Du låter som de jihadister som vill jaga bort de otrogna ur Irak.

  Ledsen, men din världsuppfattning är felaktig. Som ett litet lackmustest, så kan du titta på BNP-utvecklingen de senaste 35 åren i Sverige (+100%)
  http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Ekonomi/Tillvaxt/BNP---internationellt/

  och vad som hänt med miljön under samma tid.
  http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/

  Det är inte i den rika delen av världen miljön är dålig, utan i den fattiga (där man inte haft lika mycket ekonomisk tillväxt).

  SvaraRadera
 35. "Bruttonationalprodukt (BNP) styr regeringars politik. Vad innebär BNP? BNP mäter den mängd pengar som byter ägare för alla varor som produceras och betalas samt alla tjänster som presteras och betalas under ett visst år. Ekonomisk tillväxt är ingen mätare på ekonomisk framgång; ekonomisk tillväxt mäter ekonomisk verksamhet. Det är som om man mätte framgångarna för ett fotbollslag efter det antal meter spelarna sprungit under ett år i stället för det antal mål de gjort. Varje gång det inträffar en miljökatastrof på grund av jakten efter ekonomisk tillväxt ingår de pengar som förbrukas på att lindra skadeverkningarna i det som kallas den ekonomiska tillväxten. De pengar som förbrukas på att lindra skadeverkningarna ingår i den ekonomiska verksamheten. Varje gång en människa insjuknar eller skadas och behöver vård ingår kostnaderna för denna i BNP. Motsvarande gäller vid krig och annan massförstörelse.

  Detta system för självförstöring bokför på samma sätt de värden tillväxten skapar och de värden tillväxten förstör. Systemet minskar inte de skapande värdena med de förstörande. SYSTEMET LÄGGER IHOP DE TVÅ. VANSINNE! Lurigt och manipulerande. Men detta är det system som styr våra liv och ödelägger planeten!

  Varje system som använder begreppet tillväxt som sin enda mätare på nationell, mänsklig och ekonomisk framgång måste skapa eller vidmakthålla en endimensionell värld som speglar innebörden av dess ekonomi. Men då är den också så som den härskande eliten vill ha den. Varje sunt samhälle måste istället ha mätare på mänskligt framåtskridande som speglar oss såsom de mångdimensionella varelser vi är."

  Christer

  SvaraRadera
 36. Väldigt undvikande debatt.
  Jag ser ingen som försöker förklara varför de rikaste länderna har lyckligast befolkning, när många verkar så eniga om att tillväxt inte ger lycka.
  Jämställdhet nämner några. Ja, är det i Afrika eller Europa man hittar den? Och varför finns inga afrikanska länder med på listan över de med lyckligast befolkningar, där måste ju finnas många bra exempel på länder som har haft historiskt låg tillväxt?

  Jag får känslan av att många gärna känner sig kallade att förkunna för fattiga länder att "satsa inte på tillväxt, det blir ni inte lyckligare av".
  Och varje bevis på att det kanske inte förhåller sig på det viset måste förtigas.

  SvaraRadera
 37. Kingedward24 "Jämställdhet" hittar vi i Europa... Läs gärna Ayaan Hirsi Ali "Reformera Islam" Så får du en viktig pusselbit. En kvinna som verkligen inte tiger. Hon ber om stöd från västvärlden till de reformerande muslimerna. Inte till fria ordets fiender. I de afrikanska länderna lever kristna och muslimer och det går inte så bra de flyr. Hirsi Ali förklarar att om livet efter döden är viktigare än livet här och nu, så föraktar man lycka här på jorden. Tillväxt ger lycka till en viss mån påpekar tant Barbro. Så vi kanske får sluta upp med att vilja pracka på våra tankar kring ekonomisk tillväxt på andra. Vi ska inte underskatta religionens makt. Säg gärna till muslimska brödraskapet att de bör satsa på tillväxt. Lycka är för en del att lämna detta jordeliv. Tillväxt kan användas till mycket.
  Tycker likt dig att inte bara denna debatt utan debatter över huvud taget är väldigt undvikande. Går liksom rundgång i dem.

  Väldigt bra om BNP Christer skriv mer om du har lust.

  Hon som inte skulle skriva. Men Snart betyder inte riktigt ännu:)

  SvaraRadera
 38. Lisbeth. Skriv!

  Christer

  SvaraRadera
 39. När jag sökte på, i Fäldt så fann jag.
  Anpassad för strid. Övning under fältmässiga förhållanden.
  Fäldt. Skriv!

  Roland

  SvaraRadera
 40. Ang. "Skriv" och "Anpassad för strid"...
  Richard Dawkins bl.a. Evolutionsbiolog kallar den svenska vänstern för "patetisk" Man kan instämma! utan att för den skull vara "Anpassad för strid" Vill se enhet och nedlagda vapen. För nog är det väl sorgligt att just vänstern, så till den gruvliga grad sviker både kvinnor och homosexuella samt transpersoner. Att de får ALLT att handla om sociala orättvisor och glömmer det viktigaste religionen. I andra länder undrar de hur vi är funtade. Det hela är oerhört ledsamt och pinsamt. Var finns alla feminister? Ismer lämnar mycket i övrigt att önska. Pride vem som helst ska få gå. Dessutom var som helst. Men allt hat är så starkt, så kärleken får inte rum. I stället görs partipolitik av det hela. Det är så vansinnigt. Luiten van Zanden säger "att världen måste bli mer jämställd om vi ska klara oss. Kommer vi att klara oss? Jo förmodligen men blodigt kommer det att bli. Hur blodigt avgör vi. Inte någon Gud.

  Det Dawkins gör är ju helt uppenbart inte att stötta SD som parti utan en reformering av Islam. Som ska ske av muslimerna själva. Med andras hjälpsamma vilja. Han skriver i "Reformera Islam" " -Denna kvinna är en av vår tids stora hjältar" Men hon behandlas då inte som en sådan. Man behöver inte benämna folk som hjältar, men säg den människa som inte har något värt att lyssna till. Varför ska vi inte reformera religionerna? Dvs. Arbeta mot en gemensam världsåskådning men kunna ha olika livsåskådning. Låta religion vara religion och politik vara politik. Låta människor har sin egen övertygelse i fred. Ska våra lägre känslor hindra oss? Det verkar så.


  Lisbeth

  SvaraRadera
 41. Reformering/utveckling av religion? Snarare välfärdsstatens avveckling. Läste nyligen att Gadban i sin bok tydligen redogör för icke-nyheten hur landet utstuderat töms på pengar i religionens namn. Men självklart ett tabubelagt ämne för media och opinionsbildare. Vars enda kommentar till allt är "bruna krafter".

  "Det är inte utan att det finns ett politiskt sprängstoff i detta. Att blanda religion, asylmottagning och vinstdrivande verksamhet som byggts upp med skattemedel avsett för folkbildning borde räcka till kilometervis med artiklar och obehagliga frågor till ansvariga."

  http://ledarsidorna.se/2015/07/svindlande-affarer/

  SvaraRadera
 42. Personliga angrepp på medkommentatorer undanbedes, liksom angrepp på folkgrupp eller andra kränkningar. Anonyma inlägg undanbedes.

  Neoliberal Agenda är inte riktigt klok. Som folk är inte politiker.
  Utan styrda och vansinniga, det kan ses i deras härjade ansikten.
  Andra kränkningar, Obama är massmördare och psykopat.
  Sveriges regeringar agerade som legosoldater och idioter när det gällde Libyen, när det gäller ITTP och Värdlandsavtalet som blir giltigt den första Juli 1916. Anonyma inlägg undanbedes.

  Elak Norrlänning, så behöver ingen tvekan råda!

  SvaraRadera
 43. Anonym, "Reformering/utveckling av religion?" Ja naturligtvis! Har vi något val? Som anhängare av reinkarnationsteorin och Evolutionsteorin så anser jag, att de som tror på flera liv och dem som inte gör det bör leva sida vid sida. Ogillar kommentarer och åsikter som enbart ropar om "bruna krafter". Ser det som okunnigt. Det verkar du också göra. Föredrar reformering framför liberalisering. Men förstår att glada liberaler protesterar. Samt kanske också Gadban som nu vänder sig mot FP eller MP...

  Ja naturligtvis finns det ett politiskt sprängstoff. Och Gadban bör inte ses som en motståndare till andra som t.ex. Ayaan Hirsi Ali. Hänvisar fortfarande till Birger Schlaugs inlägg och Luiten van Zanden, som säger att världen måste bli mer jämställd om den ska klara sig och förstår "inte", varför mina medsystrar inte stöttar sina medsystrar för att den ska bli det.

  Pride paraden i förorten är här för att stanna... Dragna vid näsan fick de politiska partierna och organisationer bevittna, att i deras ögon fienden startade något, som de själva borde startat. Någon som säger gör ni inget nästa år så fortsätter jag. Lätt blir det inte. Men att religionerna, måste reformeras borde varje individ inse. Ska vi kunna leva sida vid sida i detta mångkulturella samhälle, så är det så. Säger återigen som Evolutionsbiologen Richard Dawkins "patetiskt" Det bör man göra som anhängare av Evolutionsteorin... Samt det går utmärkt att även göra det som anhängare av reinkarnationsteorin. Det vill säga om man anser att detta liv är viktigare än nästa. Mycket viktigare. Och det anser definitivt jag. Det är ingen åsikt utan en insikt.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 44. "Elak Norrlänning, så behöver ingen tvekan råda!"
  Nej ingen tvekan råder kring att den elaka Norrlänningen råder. Försök plocka fram den mer snälla. Vi människor är både och. För elakhet har inget med rättfärdigt krig vid pennan att göra. "Idiot" är elakt, idioti mer korrekt. Då skiljer man på sak och person.

  Med vänlig hälsning
  Lisbeth

  SvaraRadera
 45. Snälla Israel! Jag ser att Ni skiljer på sak och person
  när ni först mördar Palestinier, sedan hämtar kropparna
  sedan skär ut inälvorna och sedan slarvigt syr ihop kropparna
  och i nattens mörker återlämnar kropparna till dras anhöriga.

  Detta är psykisk terror och Israelisk Och Usaisk och Zionistisk
  och Svensk Statsterrorism på Global Nivå.

  Jag förstår mycket väl när vi ska skilja på sak och person.

  Men om sådant skriver jag sällan, i regel skriver jag om motsatsen.

  Med vänlig hälsning
  Roland

  SvaraRadera
 46. "Jag förstår mycket väl när vi ska skilja på sak och person.

  Men om sådant skriver jag sällan, i regel skriver jag om motsatsen."

  Då blir Lucifer glad.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.