onsdag 6 maj 2015

Nordegren, Klorin och bildningsnivån...

Bild: SR.Fem avdankade dinosaurier och en ansvarslös Klorinfrälst yngling.
Godmorgon. Frukost på altanen, grått väder, ska skriva en text om Elin Wägner med snar deadline. Funderar på hur det kan komma sig att Thomas Nordegren meddelat att hans favoritmedel vid städning var Klorin. Det luktar så rent, sa han.

Tänker på hur Elin Wägner vävde samman kvinnors rättigheter med freds- och miljöfrågor. Hade hon dykt upp idag hade hon blivit förvånad över att vi inte kommit längre. Krigsretoriken, oförmågan att hantera klimatfrågan, den konsumtionsstinna vulgariteten. Och Nordegrens Klorin...

Hade hon hört Thomas Nordegren häromdagen (i P1:s Nordegren och Epstein) hade hon nog förvånats över hur korkat omedveten en man, som kan ge intryck av att vara bildad, kan vara än i dessa dagar. Hon mötte ju mängder av den arten under sin livstid.

Kanske hade Elin muttrat nåt om att "den mannen skall du inte låta dig fotograferas med". Eller också hade hon varit på sin mer storsinta sida. Tagit honom i lätt örat och hållit en kort och koncis föreläsning om hur vi behandlar jorden. Kanske hade Louise Epstein nickat bifall till en dylik behandling.

14 kommentarer:

 1. Undrar personligen om hon blivit så förvånad. Det är fortfarande mest män som uttrycker sina åsikter. Som på hennes tid. Inte minst på denna blogg. Önskar fler kvinnliga "dinosaurier" som påverkar dagens politik. Det är ju rent skrattretande med dagens "feminism". Kvinnor i "makten" i politiken förväntas tänka som män rationellt och handlingskraftigt. Ja t.om. mer. Annars når de inte maktens fina korridorer.

  Du vet och har studerat Wägner mycket mer. Jag väldigt lite. Så det är kanske förmätet att uttala sig. Men jag önskar och tror att hon tagit samtliga kvinnliga partiledare i örat. Inte bokstavligt utan muntligt. Av det lilla jag läst, så har jag uppfattat att hon var besviken på männen, men främst på sina medsystrar. Det finns många kvinnor genom historien väl värda att ta upp.

  Men frågar man en man om kvinnliga förebilder, så svarar han ofta min fru. Frågar man kvinnor svarar de min man. Heder åt dig Birger Schlaug du verkar gilla både frun och Wägner. Världen lider brist på kvinnlig energi. På moderlig omsorg. Den 12 maj är det ME dagen uppkallad efter en stark kvinna med moderlig omsorg. En kvinna som inte ville starta krig utan såg och tog hand om dess offer.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Det finns förmodligen flera kvinnor som skulle vilja ta dagens kvinnor och män "i örat". Florence N inte minst. Hur många vet att Sveriges omvårdnadssystem har sitt ursprung ur hennes omvårdnadssystem? Att hon kallades för The lady with the lamp. Jo omvårdnad bör ske även nattetid...

  Kanske något för dagens politiker att förstå, när t.ex. dementa får irra runt ensamma i natten utan personal.

  Önskar att kvinnlig moderlig omsorg erkännes som minst lika viktig, som fler kvinnor i bolagsstyrelser. Att fler kvinnor i politiken, som tänker och handlar som män kommer att ändra på det, tror jag personligen inte en sekund på.

  Önskar att en kvinnlig dinosaurie en enda kvinnlig "avdankad" politiker sa detta. För om man ser krigets baksida tar hand om dess offer, så vore det väl själva fan om vi till slut inte väljer en annan väg. En väg där kvinnor och män kan mötas och arbeta sida vid sida.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. Ett lästips till dig Schlaug som är intresserad av historiens kvinnor. Om du inte redan läst. Hon var ingen Florence Nightingale...

  http://www.popularhistoria.se/artiklar/florence-nightingale/

  SvaraRadera
 4. Jag brukar ganska ofta lyssna på det där programmet. För den som är en trogen lyssnare framgår två saker:

  1. P1 generellt har ju glidit mer åt underhållningshållet de senaste 10 åren.
  2. Nordegren säger sjuka grejer hela tiden för att provocera. Det är en del av dynamiken mellan programledarna.

  Jag tror inte man ska dra för stora växlar på exakt vad programledarna säger. De har roller att spela för att provocera fram respons hos varandra, gäster i studion och hos lyssnarna. Mycket riktigt rasade det ju också in förslag på alternativa rengöringsmetoder och -medel.

  Och nu blev de t o m omnämnda på din blogg. Mission accomplished, som amerikanerna säger.

  SvaraRadera
 5. Lisbeth, Birger om att Florence inte var något Nightingale...
  http://schlaug.blogspot.se/2014/01/spendrup-vd-for-svenskt-naringsliv-har.html

  SvaraRadera
 6. Anonym tack!:) Misstänkte det, att Birger har kläm på även denna fantastiska kvinna. Själv hade jag inte det í jan 2014. "Kläm" alltså. Men livet lär oss... och vi söker mer kunskap... Idag vet jag lite mer om henne, samt att många genom historien mött och idag möter hennes öde. Som verkar ha varit ME. Krig av olika slag, bakterier och sanitär olägenhet skapar många sjukdomar. Obalanser. Kan tyckas orättvist att just hon drabbades... Kan även vara familjekrig tävlan och konkurrens som leder snett.

  Ang. såpa och bra rengöringsmedel. Hur tar vi tillvara trädens stammar. Säger tack till trädet? Räcker det? Så vill nog skogsindustrin och våra politiker ha det. Men inte jag!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 7. @Lisbeth: Håller med dig helt o hållet. Min åsikt är att mycket av dagens "feminism" snarast skjuter sig själv i foten och tycks kapad av arbetslinjesamhällets förespråkare, ett samhälle grundat på "manliga" värderingar som hyllar den starkes rätt att dominera och människans rätt att exploatera jorden, etc.
  Verklig feminism borde innebära upprättelse för "feminina" värden, inte påbud att kvinnor också ska bete sig som "män". Fokus vid "antal kvinnor i börstyrelser" är ju bara ett exempel. Varför är yrken som (tydligen) fler kvinnor lockas av (omvårdnad etc.) så underskattade och nedvärderade av samhället?? Det är ju det som är feminismens verkliga nöt att knäcka, inte hur fler kvinnor kan fås att vilja bli jaktpiloter... Uppvärdera kvinnan istället. Uppvärdera omvårdnaden, uppvärdera mjukheten, stillheten, vänligheten, ödmjukheten, etc. Det är det samhället vi behöver, det är det jorden behöver. Det vi minst av allt behöver är ett samhället där även kvinnor tvingas bli män.

  SvaraRadera
 8. Näää! stopp och belägg Jonte...Inte riktigt så jag menar...
  Har en dotter som ska börja som fogare på bygge. Som blir upplärd av sin pojkvän. Hallelujah! Tvärtom borde också gälla. Vi borde kunna arbeta sida vid sida.
  Fast instämmer! varför är yrken kvinnodominerade sådana, så underskattade?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 9. Okej, sorry då Lisbeth :) Jag tolkade kanske in lite mycket i det du skrev att "Världen lider brist på kvinnlig energi. På moderlig omsorg."
  Något jag håller med om.
  Feminism kan givetvis även handla om det du beskriver. Men idag är det nästan enbart det som är "feminism" tycks det mig, att "kvinnor också ska kunna..."
  Inte så mycket diskussion i andra riktningen, dvs. kring hur vi värderar olika typer av yrken, färdigheter, egenskaper etc. Värderingar tycks samhället vara färdigt med, och de vilar ju överlag ganska tungt på traditionell "manlig" grund tycks det mig...
  Man vill rädda kvinnor ur "låglönefällor" genom att se till att inte så många kvinnor blir undersköterskor utan "även kvinnor" ska jobba med finans...
  Det man borde diskutera är ju varför undersköterska är en "låglönefälla" medan "finansspekulant" är en guldgruva. Det för mig vore verklig feminism. En uppvärdering av ett "kvinnligt" värde (omvårdnad) så att kvinnor (och män i samma yrke) inte behöver undvika att jobba med något de vill, kan och brinner för bara för att samhället inte tycker att det är värt något.

  SvaraRadera
 10. Jonte, Ja sjuksyster eller sjuksköterska vill väl ingen vettig karl kallas för. Om de slapp. Däremot kallar sig t.ex. en tjej gärna för t.ex. fogare. Det låter ju tufft. Men bakom yrkesbyte kan ligga mer. Det vore bra om fler tjejer protesterade mot typiska kvinnoyrken och tog steget över. Samt tvärtom men att de samtidigt slogs för sin manliga identitet. För vi är kvinnor och män och det finns skillnader. Det är väl värt att bevara;)

  Lisbeth

  SvaraRadera
 11. TILL THOMAS!

  Användning av Klorin

  Nitrilhandskar (artikelnr:15531902, 05532705 eller 15531907) – byts alltid om de går sönder, eller om händerna blir våta på insidan av handsken.
  Plastförkläde
  Skyddsglasögon (artikelnr: 09815200) alternativt visir vid risk för stänk i ögonen.
  Använd Klorin under väl ventilerade förhållanden. Rinnande vatten eller ögondusch måste finnas tillgängligt. Tvätta händerna vid handskbyte, före raster, före toalettbesök och efter avslutat arbete.
  Synligt smutsig yta som ska klorinstädas, rengörs först på vanligt sätt med rengöringsmedel och vatten, eftersom Klorin inte har någon rengörande effekt.
  Låt ytan torka innan Klorin läggs på.
  Inverkningstiden för Klorin är 10 minuter. Det betyder att ytorna måste vara fuktiga så länge för att garanterat avdöda sporer. Om ytan torkat innan tio minuter förflutit, torka ytan på nytt.
  Använd rumsbunden städutrustning samt torra, obehandlade microfiberdukar och städmoppar. (Förbehandlade dukar/moppar reducerar Klorinets effekt.)
  Doppa aldrig använd duk i städhinken.

  SvaraRadera
 12. Fem avdankade dinosaurier. Lustigt att man kan känna energin, erfarenheten, kunskapen och kraften från de fem i bilden men den sjätte är nästan blank.

  SvaraRadera
 13. P1:s Nordegren och Epstein är nog de sämsta programledare jag lyssnat till. De tjattrar som två papegojor. Härligt att det går att byta kanal.

  SvaraRadera
 14. Kan någon förklara hur klorin är miljöfarligt?

  Så reaktivt som det är borde det rimligtvis oskadligöras på nolltid.. Och wikipedia hävdar att det har ytterst liten miljöpåverkan vid hushållsanvändning: http://en.wikipedia.org/wiki/Bleach#Environmental_impact

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.