tisdag 17 mars 2015

Expo, Stasi och glömskan

Läste en längre artikel i DN av Lena Sundström om samtalsklimatet i Danmark. Det som tidigare Dansk Folkeparti sa, sägs nu av de flesta. Sverige beskrivs ganska allmänt i medierna som ett totalitärt land "som kan liknas vid Nordkorea, Ryssland, DDR och Kina". Skriver Lena Sundström. Snäppet överdrivet, hävdar jag. Dock bara snäppet. 

En dansk vän - "vän" i den där konstiga nätbemärkelsen som reducerat begreppet högst avsevärt - beskrev häromveckan Expo som en "Stasiliknande organisation med statlig stöd". Jag trodde hen skämtade. Men det gjorde hen inte. Lena Sundström skriver att Sverige utmålas som ett land utan riktig yttrandefrihet, där dissidenter fängslas och där man kan prata om "den Stasiliknande organisationen Expo"...

Helt apropå har jag just läst Som om vi hade glömt av Daniel Poohl, som växte upp i en liten bruksort i Dalsland och så småningom blev chefredaktör för just Expo.

Bruksorten var väl som många andra bruksorter. Den förändras när den nye läraren - Håkan, trettiofemåring med skägg och Fjällrävenbyxor och med höga ambitioner att öppna de nya femteklassarna för vad som hände "utanför 50-skyltarna" - berättar om att flyktingar skall anlända.

Så småningom kommer dom. Från kriget i Jugoslavien. Daniel och Arif slår följe på vägen hemåt. Det invanda förändras. Ny demokrati härjar. Gamla kompisar bildar nya grupper. "De luktar äckligt", meddelas från en grupp. Det var Mange som sa det första gången. Men han stod alltid längst bak. Flyktingförläggningar brinner. Ian Wachtmeister och Bert Karlsson staplar backar. Ultima Thule spelas. Lasermannen. Det var ju alldeles nyss. Känns det som. Ändå så länge sedan.

Som om vi hade glömt är en liten bok, väl värd att läsa som en minnesbild i en tid när informationen flyter genom samhället så fort att nästan ingenting stannar kvar. Det blev något bra av Daniel. Han blev, som sagt chefredaktör för Expo. Skinheadsen försvann, Ultima Thule tystnade, Ian Wachtmeister blev en gammal man, Bert Karlsson tjänar pengar på flyktingförläggningar och ett parti med nazistiska rötter har tagit plats i riksdagen. Det ena avlöser det andra...

Det går fort i ett informationssamhälle där kunskap sällan har tid att landa. Det var inte så länge sedan lasermannen, skinheadsen och Ny demokrati härjade. Egentligen var det inte så länge sedan arbetarrörelsen hade ett uppdrag man tog på allvar heller... Omläste Kungsgatan av Ivar Lo-Johansson häromveckan. Inspirerad av att "Stockholm läser" i år valt just den boken, Kungsgatan.

Blev påmind om när jag i slutet av 60-talet jobbade extra på kvällarna på posten Stockholm 6. På Dalagatan. Sorterade post. Där talade några om Adrian som kom från landet, hamnade i Stockholm, jobbade på bygge några dagar innan han hamnade på posten som brevbärare och sprang i trappor. Adrian är en av huvudpersonerna i just Kungsgatan. Han var brevbäraren innan han blev "riktig arbetare" som behandlade nyinkomna lantisar som han själv blev behandlad när han som vilsen lantis kom in till stan i sin flykt från landet.

Arbetarförfattare. Där jag gick i skolan - från sjunde klass till sista år i gymnasiet - ingick inte arbetarförfattare i litteraturhistorian. Däremot fick vi läsa Fänrik Ståhls sägner och nåt av Heidenstam. Norra Latin hette skolan. Hur som helst letade jag i tonåren fram Kungsgatan från familjens bokhylla. Läste den. Sen blev det en kort men intensiv Ivar Lo-Johansson period. Traktorn, Mona är död, Bara en mor.

Letade efter boken många år senare, då hade bokhyllan länsats, böcker sålts av till antikvariat, förmodligen för att få ihop pengar till någon räkning efter några hårda vintrar - familjeföretaget var beroende av kalla vintrar då termometerförsäljningen tog fart (oljekrisen kom som en frälsning... alla ville ha utetermometrar och hyresvärdar ville köpa rumstermometrar som visade någon grad för mycket så de kunde bevisa för hyresgästerna att man inte alls hade för kallt i lägenheterna - vid sådana beställningar skickade farsan termometrar som visade en grad för lite till dem.)

Häromveckan satt jag i solen med ryggen mot skogen och hade kommit till bokens sista rader: "Han stod kvar en stund, med ett bondbarns stillhet, och hörde Kungsgatans sång. Sedan vände han tillbaka till bygget".

Jag tittade på fjärden därnere och konstaterade att jag inte ångrar att jag lämnade Stockholm för mer än 40 år sedan. Jag ångrar inte heller att jag än en gång läst boken. Och funderar på det där med referensramar. Bondens. Arbetarens. Tjänstemannens. Svenskens. Invandrarens. Så olika. Kanske är det bättre att tala om referensramar än om kulturskillnader.

Bokens språk känns förresten inte alls så gammalt. Arbetarlitteratur hade ofta en lärande funktion, i den här handlar det om att se upp för könssjukdomar. Som spred sig som en löpeld i det då "moderna" Stockholm. Det var inte bättre förr. Men annorlunda. På sitt sätt.

28 kommentarer:

 1. Ja det är bättre att tala om referensramar än kulturskillnader! Egna erfarenheter talar vi utifrån. Du gör det i inlägget. Referensramarna ändras då man lär sig läxor. Gång på gång. Finns det något bättre namn än Livet för det? Livet ändrar referensramarna men det går så sakta. Medvetenhetens evolution. Samhällsevolution är medvetet byggande. Lärande genom erfarenhet? Samt vilja att förändra och veta mer.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Du sitter tungt förankrad i dina referensramar, som för övrigt är samma som Lena Sundström. Genom att noga hålla sig inom dessa referensramar har hon lyckats hitta några danskar som bekräftar hennes bild av Danmark.

  När man tar sig utanför din och Lena Sundströms referensramar är det mycket rimligt att se Expo som en "Stasiliknande organisation med statlig stöd". Björn Rosengren skämtade om att Norge var den sista Sovjet-staten medan det i själva verket är Sverige som förtjänar det epitetet.

  Och det här mantrat ”ett parti med nazistiska rötter ”, vad har socialdemokraterna för rötter? 1921 beslöt riksdagen att upprätta ett Statens institut för rasbiologi. Motionen kom från socialdemokraten Wilhelm Björck och den skrevs under av Branting.

  Så nu utgår jag från att nästa gång du ska omtala socialdemokraterna blir det som ”ett parti med rasistiska rötter”.

  SvaraRadera
 3. Och det enda parti som haft rasism inskriven i sitt partiprogram är Centerpartiet som 1933 skrev: "Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkande av invandring till Sverige av icke önskvärda främlingar. Folkmaterialets bevarande och stärkande är en livsfråga för vår nationella utveckling."
  http://schlaug.blogspot.se/2014/12/nyfascism-socialism-nyliberalism-och.html

  SvaraRadera
 4. I dagens Sverige kan man anklagas för allt möjligt och bli fälld av ibland amatörer, ibland "experter", ibland etablissemanget och media: Le mot kvinnor=sexism, skakvåld, incest, rasism, fascism, nazism, islamofobi, mordbrand etc...

  SvaraRadera
 5. Nils, det är riktigt att socialdemokraterna låg bakom rasinstitutet - vilket jag skrivit om på bloggen liksom jag skrivit om Gunnar och Alva Myrdals bok Kris i befolkningsfrågan där målet var att "framskapa ett bättre människomaterial". Bland annat här: http://schlaug.blogspot.se/2007/11/dags-fr-rashygien-htilers-drm.html

  Jag har också skrivit om Centerns rötter, det är det enda parti som i sitt partiprogram varit öppet rasistiskt. I partiprogram från 1933 kan man läsa: "Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkande av invandring till Sverige av icke önskvärda främlingar. Folkmaterialets bevarande och stärkande är en livsfråga för vår nationella utveckling."

  Men nu är det en gigantisk skillnad på t ex Centern och SD. Centerns program skrevs före andra världskriget och Förintelsen. SD:s rötter finns i den nazistiska rörelsen som existerat efter Hitler. Ett parti vars ledande figurer sjungit nazistiska slagdängor på Finlandsbåten... Det krävs nog längre tid mellan sådant och nuet för att man skall bortse från rötterna.

  Dessutom är ett parti mer än sitt formella partiprogram: Jag tror inte att det skulle kunna förekomma i något politiskt parti förutom SD att en lätt berusad riksdagsledamot a) hävdar att väskan stulits på krogen av en invandrare trots att han glömt den på krogen och b) till riksdagens vakter, som vill hjälpa honom in när han är berusad efter krogbesöket, skriker att han inte vill ha hjälp av invandrare. Även sådant skall kanske en vacker dag glömmas om partiet utvecklas på ett annat sätt, men så länge det ligger nära i tid så finns all anledning att inte glömma dess rötter. För övrigt skriver jag mer ingående om olika ideologiska rötter här:
  http://schlaug.blogspot.se/2014/12/nyfascism-socialism-nyliberalism-och.html

  SvaraRadera
 6. Frukta ej lilla skara, Sovjet föll samman. Akta er bara för oligarkernas övertagande, utländska intressens kuppförsök och allt det andra.

  Jag tror våra folkvalda siktar på Bangladesh 2030. 170 miljoner människor där hälften bygger fartyg och hälften demonterar fartyg, resten fikar kring Kungsträdgården.

  Yes, we can!

  SvaraRadera
 7. "Etablissemanget ville inte ta i dem med tång - sossar hotade med Hitlersamhälle".
  SD? Nej, det handlade om huruvida MP skulle komma in i riksdagen!
  http://schlaug.blogspot.se/2009/12/kan-sossar-lita-pa-mp.html

  SvaraRadera
 8. På Dalagatan 13 fanns ett postkontor, där min mors kusin var vaktmästare. Jag var hos den familjen några gånger, och lekte med min syssling. Men inte såg jag Birger inte.☺

  Gt

  SvaraRadera
 9. Nazistiska slagdängor- löjligt och du vet det nog men använder som alla kulturmarxister vad som helst för att smutskasta oliktänkande. Jag är antikommunist men har under muntra former sjungit Internationalen och skanderat "internationell solidaritet, arbetarklassens kampenhet". Jag har sjungit andra visor också. Det är kul att sjunga fel sång, speciellt om man är ung och känner att hela PK-samhället får skälvan bara man sjunger en (fel) sång Utan att känna dig uppfattar jag dig/din blogg som att du sakta är på väg ut ur ett mentalt PK-fängelse som du varit inspärrad i länge. Det är inte argument utifrån som befriar dig, för de tror jag du ännu inte kan ta in, men dina egnas kamp mot frihet, yttrandefrihet, svenskhet, västerländsk kultur får dig att sakta börja riva väggen i ditt eget PK-fängelse.

  SvaraRadera
 10. Det finns få saker som äcklar mig så mycket som högerns och andra krafters försök att göra BSS rumsrena. Som om jag inte minns när min klasskamrat från latinamerika i lågstadiet blev jagad av knivbeväpnade ungdomer, hur jag och kompisen fick följa vår vän från skolan på eftermiddagarna för att han inte skulle bli överfallen. De knivbeväpnade ungdomarna som besökte oss i betongen där en gång på 80-talet, som klottrade BSS i gångtunnlarna, de står idag och låtsas vara vanliga människor i Sveriges riksdag.

  Jag vet vilka ni är, inget är glömt, inget är förlåtet. Den fan som håller sin hand över BSS(numera SD), han är nazist, han önskar sig mer rasistiskt våld i samhället. Den personen talar med kluven tunga.

  SvaraRadera
 11. Tänk om det funnes en hemsida med riktigt objektiv info. Ty de som hittills finns tar ut svängarna alldeles karikatyrartat. Ex.: vänsterpartister blir av nationalister kallade för kommunister. Och vänstern kallar nationalister för fascister. Obegåvat i båda fallen.
  Finns det ingen seriositet längre?

  SvaraRadera
 12. Gt, jag höll till på övervåningen där post sorterades, på nedervåningen fanns själva postkontoret. Där fanns en person som hade uniform med en silverbricka hängande kring halsen som kunde hänvisa till vilken lucka man skulle gå för sina ärenden.

  SvaraRadera
 13. Pacifistens röst behövs alltid

  SvaraRadera
 14. ”Jag tror inte att det skulle kunna förekomma i något politiskt parti förutom SD att en lätt berusad riksdagsledamot a) hävdar att väskan stulits på krogen av en invandrare trots att han glömt den på krogen och b) till riksdagens vakter, som vill hjälpa honom in när han är berusad efter krogbesöket, skriker att han inte vill ha hjälp av invandrare”

  Det tror jag visst skulle kunna ha sagts av någon annan ”partist”. Vi har sett konstiga uttalande från representanter för andra partier, bl a socialdemokraterna, och som tvingats avgå.

  Rötter är väl alltid rötter eller när blir rötter för gamla? Du och övriga drar alltid fram ”nazistiska rötter” för att slippa ta en diskussion som ni inte kan vinna. De som röstar på SD gör inte det för att partiet har ”nazistiska rötter”, utan för att de vill se en minskad invandring. Eftersom alla andra partier lämnat WO i den frågan är SD enda alternativet.

  Det är detta som du och etablissemanget har så svårt att förstå, eftersom det inte finns några alternativ skulle grabbarna kunna komma till riksdagen med järnrör varje dag utan att det skulle påverka stödet nämnvärt.

  SvaraRadera
 15. Nils, nejdå, det har jag inte alls svårt att förstå att de allra flesta som säger sig sympatisera med SD inte gör det för att partiet har nazistiska rötter. Jag har för övrigt också påpekat det du gör: järnrör är ingenting som skrämmer bort SD:s väljarbas - jag påpekade detta i Nyhetspanelen redan dagarna efter järnrören.

  SvaraRadera
 16. Det känns som att vissa diskuterar äpplen och andra päron i denna debatt. Den är så laddad med så många känsloargument och förutfattade meningar och rena missförstånd. Ibland verkar det till och med som att man medvetet förvränger och missförstår.

  SvaraRadera
 17. Jobben försvinner. Stämmer det då att vi behöver så många nysvenskar, hade det inte räckt med att ge dem tillfälligt uppehållstillstånd?!
  http://m3.idg.se/2.1022/1.609890/jobben-som-forsvinner-nar-robotar-och-program-tar-over?utm_source=dmdelivery&utm_medium=email&utm_content=Varannat%20svenskt%20jobb%20f%C3%B6rsvin&utm_campaign=PFA%20Express%202015-03-17%2010%3A21%3A3

  SvaraRadera
 18. Och hur är det med miljörörelsen, inga nationalsocialistiska rötter där? Inget Blut und Boden.

  SvaraRadera
 19. En intressant bloggtext men ett traditionsenlig kommentarsfält där de intressanta delarna av bloggtexten inte kommenteras. Nätet i ett äggskal.

  SvaraRadera
 20. @ballahu
  I det scenario som beskrivs undrar man vem som ska köpa det som robotarna ska tillverka, personal på kafét är för dyrt, "baristan" ersätts av robot. Är de tänkta kunderna den klick som administrerar robotarna? Typ som dagens bostadsmarknad, där det byggs för familjer där bägge har hyggligt välbetalda jobb medan resten snart får lära sig av EU-migranterna hur man bygger enkel hydda på "ledig" mark (centrala Malmö 2015). Vilket också är EU modellen, den flexibel arbetaren som för ett kringflackande liv över hela EU från arbetstillfälle till arbetstillfälle.
  Massarbetslöshet har egentligen inget med teknikutvecklingen att göra utan hur vi organiserar samhället. I slutet av 1800-talet arbetade ca 75% inom jord och skogsbruk, idag 2%.


  "Fuggers tidsålder var också tiggarnas tidsålder. Antalet tiggare var under femton- och sextonhundratalen häpnadsväckande. En fjärdedel av Paris befolkning på 1630-talet var tiggare, och på landsbygden var deras antal lika stort; i England var förhållandena skandalösa; Holland myllrade av tiggare och i femtonhundratalets Schweiz
  'organiserade de rika, när det inte fanns något annat sätt att bli av med de tiggare som belägrade deras hem eller vandrade i följen längs vägarna och genom skogarna, veritabla jakter på dessa eländiga Heimatlosen (hemlösa).'
  Vad är förklaringen till detta utbredda elände för massorna i en tidsålder då framgången var så stor för de få? Krig var som alltid en av orsakerna. … - det är möjligt att Trettioåriga kriget går utanpå första världskriget i hemskhet.
  'Omkring två tredjedelar av den totala befolkningen hade försvunnit, eländet hos dem som överlevt var ytterligt bedrövligt. Fem sjättedelar av byarna i kejsardömet hade förstörts. Vi hörde talas om en by i Pfalz som under loppet av två år hade skövlats tjugoåtta gånger. I Sachsen härjade vargflockar, ty i de nordliga delarna hade nästan en tredjedel av jorden upphört att odlas.'"

  Även den stora inflationen p.g.a. stort inflöde av guld och silver från de nya amerikanska kolonierna ska ha spelat in som orsak.

  SvaraRadera
 21. Svenskarna blir allt rikare och mer skuldsatta och antalet fattigpensionärer ökar. Bara sedan 2006 har gruppen fördubblats till 225 000 pensionärer och kommer öka ytterligare i framtiden. Här finns både svenskar, mest kvinnor, och invandrare.

  SvaraRadera
 22. Birger. Posten på Dalagatan 13 hade sin vaktmästarbostad i anslutning, med ingång från den gatan och minst en våning upp. "Gården" bestod av taket på en lägre byggnad, och med Vasa reals gård som granne.

  Gt

  SvaraRadera
 23. RB. Din analys är ett gott försök. Men vi är nog mer komplicerade än så. Vi behöver inte sitta i ett mentalt fängelse bara för att vi håller oss till PK. Det kan finnas hänsyn att ta.

  SvaraRadera
 24. Ledaren för partiet med nazistiska rötter (SD) kunde ändå förmå sig ta kontakt med Daniel Poohl på skattefinansierade Expo för att få hjälp med att hitta nazistiska SD-medlemmar, som då skulle uteslutas. Detta har Poohl berättat.

  Mattias Karlsson förklarar sig på Avpixlat.

  SvaraRadera
 25. Fantastiskt dubbeltänk i medierna när massorna fattigpensionärer "visas upp", men man samtidigt "tröstar med" att svenskarna aldrig tidigare haft så tjocka plånböcker som nu! "Svenskarna" tycks i den sistnämnda rapporteringen vara en väldigt fåtalig skara. Undrar dessutom om inte aktuell "inflations-status" beror just på detta: att till sist fåtalets köpfest gröpt ur köpkraften hos allt för många & att politiken bara trögt tittat på med nollställd uppsyn..?

  SvaraRadera
 26. Hej Birger, gällande SD´d bakgrund - är det egentligen så himla intressant? Om nu ledande SD:are skulle haft nazistsympatier i sin ungdom, men om de idag kraftigt tar avstånd från det, men behållit ett Islam- och invandringskritiskt perspektiv, då är det väl det som ska diskuteras, tycker jag. Vad står i partiets program idag? Vad tycker de ledande inom SD idag i olika frågor? Är själv ej SD, men Sverige befinner sig i ett, på många sätt kritiskt skede idag och att då haka upp sig på vad SD-medlemmar sagt eller tyckt i det förflutna är inte riktigt ärligt, anser jag. Även om jag förstår de övriga partiernas vilja att hänga sig kvar där, ur ett propagandistiskt perspektiv. Istället för att bara göra ner SD så borde motståndarna istället peka på andra konstruktiva lösningar för att lösa Sveriges problem. Problemet är väl att det är ganska tunt med förslag på den fronten.

  SvaraRadera
 27. Jag har läst samtliga Ivar LO:s böcker, inklusive Kungsgatan, Mona är död och bara en mor (sannolikt innan du läste dem). Jag hittar fortfarande inga nazistiska rötter i SD och jag tycker fortfarande Sveriges unika immigrationspolitik är lika vansinnig. Så vad var poängen med artikeln?

  SvaraRadera
 28. Hyckleriet i att Schlaug, som ofta hejar på vänsterpartiet, ojar sig över partiers rötter (för övrigt är "nazistiska rötter" en betydande överdrift, medan kommunistiska rötter är helt ovedersägligt och närmare i tiden för V).

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.