onsdag 11 februari 2015

Överklassens pöbelvälde

Plebokrati. Det vill säga pöbelvälde. Pöbel är en benämning på en folkmassa. Den som tror att Jan Johansson och hans gelikar i SCA utgör enstaka undantag inom näringslivets invärtes överklass misstar sig, det är en gedigen massa inom denna överklass som bär sig åt. Överklassens pöbelvälde. Överklassens plebokrati. 

Det är det som SvD Näringsliv egentligen berättar om när Andreas Cervenka och Torbjörn Isacson bänder upp de slutna sällskapen.

När vd:n Jan Johansson nu avgår så får han med sig 22 miljoner som tack för att hålla käften om det han vet om andra som bär sig åt på liknande sätt. Styrelsen i SCA meddelar samtidigt att man har stort förtroende för Johansson. Brödraskapet håller ihop, flinar åt hur de skapar sig förmögenheter och anser sig för stora för att betala för sina egna nöjen.

Hur länge kommer Cervenka att vara kvar på SvD? Frågan ställs i upprörda ord. Två av näringslivets män är griniga på tidningen. De pratar lite väl högt. Tror att jag har ljudet på i hörlurarna. Man anser att Dagens Industri är med i gänget, men att SvD Näringsliv är något av förrädare. Svikare. Vad ledarsidan anser om sina journalister vet jag inte, borde väl fråga Tove någon gång.

Det började lite stillsamt med att SvD avslöjade att SCA och Sandvik under 2014 köpt in två privatjet för en halv miljard kronor.

Därefter berättas att SCA lägger många miljoner på privatresor med bolagets privatjetplan. Inte sällan med vd Jan Johansson ensam ombord, ibland med fru och ibland med sina jakthundar. Herrarna på SCA - som lever på att sälja toalettpapper, blöjor och mensskydd - lät företaget betala en halv miljon för en tur och retur-resa till London. Resan orsakade utsläpp på runt 12 ton koldioxid, meddelades lakoniskt. Sedan fortsätter det. Jaktresor, privatflyg till sportevenemang, välbetald hemligt uppdrag till son, fiffel med passagerarlistor och löner som bara anses rimliga inom överklassens egen pöbel. Här hittar ni hela raddan av artiklar som klär av herrarna och deras bolagsstyrelser in på bara pungkulorna.

Vad är det som händer med människor när de börjar leva i en bubbla där höga inkomster leder till att de så gärna sätter upp räkningar för sin vardag på andras konton?

Statsråd som får för sig att inte betala för middag med vin, näringslivstoppar med miljoner i inkomster som låter andra betala sin mat, sin jakt, sina familjers resor. Vad händer med människor? Vad är det för små människor som tar sig uppåt? Vad har dom för självbild? Hur kan omgivningen acceptera det dom ser? Varför reagerar dom först när dom avslöjas? Finns det något farligare än att leva i en bubbla med likasinnade? Det må gälla religiösa fundamentalister såväl som näringslivets egen pöbel.

Kanske är det viktigaste man kan göra om man hamnar i positioner, där eliter umgås, att vägra bli del av innanförskapet, att alltid titta på vad som sker med utanförskapets ögon, att inte omge sig med likasinnade utan med olika, att inte låta uppdragen äta sig in i hjärnan och programmera om den. Om det nu inte är just det som är förutsättning för att man kan göra karriär i kapitalismens eget pöbelvälde.

Tillägg 14.45:
De 22 miljonerna, meddelas just i SvD, lär bli 38 miljoner inkl. pensionsavsättningar. En del får pensionsavrättningar i sina orangea kuvert , andra får pensionsavsättningar i gyllene dosor... Möjligen räcker slantarna till att den stackars herr Johansson även kan åka på jakt som pensionär, om han nu skulle få för sig att betala själv. Han kanske väljer att låta arvingar få del av pengarna så att de - med eller utan större kompetens - kan få framgång i livet utan att behöva beblandas med vem som helst. Hur som helst är ärvda förmögenheter, ärvd status och ärvt inflytande ett av flera sätt att köra ett land i botten.

14 kommentarer:

 1. Du skriver SCB första gången... Men förstod i nästa stycke att det var SCA...

  SvaraRadera
 2. Anonym 08:57, tack för påpekandet... får väl skylla på att jag hade lite bråttom att komma ut i solen efter att ha färdigställt både blogginlägg och förberett fredagens inledare till Fria... En helt ledig dag,bara sol, fika, några glas äpple som ångats till dryck i höstas och Ivar Lo- Johanssons roman Kungsgatan. Inte ens otydligheten vad gäller Nato och militärt samarbete med diktatorer i regeringens utrikesdeklaration, som just nu läses upp i snabb takt av utrikesministern,räcker för att rubba njutning av denna dag...

  SvaraRadera
 3. Är inte syftet med en strävande attityd att blunda för alla dumheter, vara en i gänget och belönas därefter?
  Strauss-Kahns alla älskarinnor kan inte alla ha varit sexslavar från fjärran land, utan har varit frivilliga aktörer, likaså är de som släppt fram fifflarna antingen helt blåögda eller så ser man glatt mellan fingrarna eftersom man, ja vad följer efter man.
  Det kan ju vara du som i nästa runda blir befordrad.

  SvaraRadera
 4. Du bränner broar till höger och vänster (och till MP) med samma stoiska och omutbara stil som vanligt. Det lär kosta.
  L.

  SvaraRadera
 5. Dagens Industris politiske redaktör PM Nilsson är den som försvarar Sveriges militärsamarbetsavtal med Saudiarabien i teve när ingen annan vill... Säger allt om Dagens Industri!

  SvaraRadera
 6. SCA:s nye vd - som tilltärder när den gamla tvingas gå - Magnus Groth får 9,5 miljoner kronor i fast årslön och därtill möjlighet till bonus. Det är någon dryg miljon mindre än företrädaren. Frågan är om han har räd att betala för sin jakt och sina privatresor själv med den ynkliga lönen, eller om löparna av toalettpapper skall vara med och bidra till detta också.

  SvaraRadera
 7. Finns något som helst hopp om att vi nånsin ska se detta träsk rensas upp?
  Finns någon människa, något parti med den makt - och den vilja! - som behövs för en sanering?

  SvaraRadera
 8. Sossarna börjar tydligen glida nedför den axel som har sin slutstation i Nato.

  Gt

  SvaraRadera
 9. Var det inte några vänstersinnade som för några år sedan åkte på/anordnade s.k. "överklass-safari", då landet blågul sedan länge glidit isär på sådant vis att sådant kanske kan anses minst lika exotiskt som att kolla nilkrokodiler i Egypten eller hoppande kängru-flockar i Autralien..?

  SvaraRadera
 10. 1. Man kan använda vatten istället för toalettpapper som en miljard människor i Indien gör. Det är faktiskt renligare och mer miljövänligt på samma gång.

  2. Jämför vår inkomst och levnadsstandard med medelnivån i världen. Varför känner vi oss berättigade till detta överflöd som utarmar planeten? En tankeställare innan vi dömer och förbannar andra.

  SvaraRadera
 11. Pengar finns det i ÖverFlöd av - minst sagt. Om hur att tillämpa detta faktum även i statsbudgeten - på min blogg här.

  SvaraRadera
 12. Om detta för Oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna - så LivsViktiga ämne på Facebook här.

  SvaraRadera
 13. Hur mycket pengar är en miljard?

  1980-talet hade någon räknat så här: du lägger en krona på bordet varje sekund och det tar 32 år innan en miljard ligger där.

  Kan det stämma i dag?

  /Eija

  SvaraRadera
 14. Ja som Fred Lane skriver känns det hopplöst att något av de etablerade partierna skulle gå emot och bita handen på husse. Några som säger sig vilja städa upp genom bankreform osv är partiet de fria, men att sen hålla ihop och verkligen lyckas är väl en annan femma. Där skulle dock någon erfaren med dina meriter Birger kunna göra stor skillnad. Men läste nån stans att du inte ville göra om resan med ett nystartat parti en gång Till.. Dock är jag en av de som hoppas få se en comeback i någon form:)
  Mvh manne

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.