lördag 27 december 2014

Förkastligt att garantera minoritetsstyre

Jaha, så pratade man ihop sig som väntat... Vilket de tre kloka i Nyhetspanelen samtalade om redan efter regeringens utspel om extra val (det heter så, inte nyval eller extraval - utan extra val).

 

– Bra att det extra valet inte blir av, men definitivt av fel orsak. Man borde kommit överens om politiken, inte om att garantera minoritetsstyre vilket är demokratiskt helt förkastligt. Ett första steg mot sossarnas och moderaternas våta dröm om majoritetsval som i England, säger jag enligt Aftonbladet. Citatet är helt korrekt. Bengt Westerberg tycks ha ungefär samma uppfattning. Den kan väl vara bra i alla fall.

26 kommentarer: 1. Hestia på en gobeläng från Egypten.

  Hestia är syster till Zeus, Hera, Poseidon, Hades och Demeter och dotter till titanerna Kronos och Rhea. Hestia tillhör de första gudarna på berget Olympen och hade en av 12 platserna i gudarnas råd. Hon gav senare upp sin plats åt Dionysos.
  Vars tid vi lever i idag.
  Hestia är ett frö . . .
  Bryggan till framtiden utgörs av oss själva och vår organisering . . .

  Med det kanske in hör hit

  Hades

  SvaraRadera
 2. "Stabilitet" som politiskt mål brukar bli problematiskt över tid när en makthavare definierar en ordning värd att upprätthålla. Det kan lätt bli tvångsmässigt och definitionen för vad som är hot mot ordningen blir hela tiden vidare och vidare.

  SvaraRadera
 3. Med det kanske inte hör hit?
  Ska du va eller inte va en
  en del av pölsan?
  Dä ä den som är den besvärligaste frågan.  SvaraRadera
 4. Var lite orolig att du skulle gilla uppgörelsen men kan konstatera att man kan lite på ditt ideologiska gröna omdöme också när det gäller demokratifrågor.

  SvaraRadera
 5. Vilket svek (av både S och M falangen).

  Varför har vi val öht?

  SvaraRadera
 6. och vad menas med "Man borde kommit överens om politiken"?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 7. Sverige ska konkurrera med kunskap & kompetens..fast inte på de högsta nivåerna? "Den rätta kompetensen". Även småfölk förväntades, för ett antal år sedan, vara "socialt kompetenta" & inte sitta & sörpla soppan..

  SvaraRadera
 8. Hade C och FP gjort upp med Löfven hade de kunnat påverka, nu agerar de stödparti likt vänsterpartiet, men utan att få igenom någon politik,

  Vad som händer efter 2018 vet ingen. Uppgörelser har ju brutits förr.

  Löfven har förhandlat som en Gud.

  SvaraRadera
 9. Lisbeth, med det menar jag att ett antal partier borde förhandlat sig fram till en budget som en majoritet i riksdagen kan stå bakom. varför ska en minoritet bestämma i en demokrati?

  SvaraRadera
 10. Birger 12:10!

  Ja "varför ska en minoritet bestämma i en demokrati?" Vad hjälper det om de politiska partierna kommer överens om de inte representerar och respekterar "folkets" vilja? All makt utgår från folket i en verklig demokrati men det har väl både folket och politikerna glömt?

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 11. Ironi. "Politiker är som billiga möbler när man har valt dem upptäcker man att det fattas en skruv."

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Gissar att detta skulle kunna ses som ett besked om ett uppskjutet "extra val", eller mer betänketid. Det skulle m.a.o inte förvåna mig om det hinner bli fråga om ett tidigare val innan 2018. Men det känns ändå skönt att slippa kaoset med val nu i mars, det hade endbart blivit en hejdundrandes pannkaksfars (om man nu ska grötrimma).

  SvaraRadera
 14. Vår kassa personal hälsar er välkommna.

  SvaraRadera
 15. Peter Eriksson tycks ha sammagrundinställning som Birger, skrier i SvD: " Argumenten för en sådan inriktning ligger obehagligt nära det som Rysslands president Vladimir Putin brukar ­benämna som en ”styrd demokrati”. I Ryssland använder man andra medel, framför allt regeringstrogna medier, för att på så sätt få genomslag för en auktoritär ledning. I Sverige agerar politikerna av rädsla för att väljarna inte skulle förstå att demokrati kräver kompromisser och samarbete. Effekten blir att allt mindre minoriteter inom politiken manipulerar regel­verken för att kunna fortsätta som förut."

  L

  SvaraRadera
 16. Tillåt mig uttrycka min förvåning/bevikelse över att Birger S., som annars i de flesta sammanhang för mig framstår som en påfallande självständig och djuplodande samhällsdebattör, inom ettområde alltid snabbt rasar ner till nivån "juvenil trofé-jakt" (sic!).
  Gäller förstås allt som rör SD, från direkt snedvinkling av deras partiprogram till helt meningslösa lustifikationer om deras personer (se raderna i julaftonbloggen! Verklig botten!). Men det mest anmärkningsvärda, som jag ser det, är att Birger t.o.m. i dessa yttersta av dagar och, som sagt, trots övrig skärpa, tydligen väljer medlöpar-rollen = förnekelse, vägran att se varför SD finns och BEHÖVS .
  Huru annorlunda reaktion man kan ta del av t.ex.hos (föregångsmannen??)(S) Johan Westerholm http://ledarsidorna.se/2014/12/tid/

  SvaraRadera
 17. Birger menar du budgetramar? Det finns vissa ramar som man måste förhålla sig till. Om man inte har guldbyxor... och det har vi inte.

  Alla partier vill sätta dit någon/något... Så hur skulle det gått till i verkligheten. Ditt resonemang är inte förankrat i verkligheten. Partierna kan omöjligt komma överens det är det vi nyss bevittnat. Det saknas kapacitet och framförallt vilja.

  Redan dagen efter överenskommelsen haglar hårda ord.
  Kosmetika krackelerar fort.

  Lisbeth


  SvaraRadera
 18. Lisbeth, budgetramar t ex men även annat. Jag ogillar när beslut fattas som en majoritet egentligen motsätter sig. Vuxna människor - som väl också politiker är - bör förhandla sig fram när det inte är självklart vilket parti/vilka partier som uppnått majoritet. Den tidigare talmannen försökte sig på att föra in även lagstiftning i det system som gör att minoriteter kan vinna besluten.

  SvaraRadera
 19. Birger!

  Så om "folket" (majoriteten) vill få tillbaks sin nationella identitet och minska globaliseringen och invandringen så ska de politiska partierna föra en sådan politik? Varför representeras inte den viljan av fler än ett litet parti som SD då? Här är en del funderingar som du och de rödgröna partierna kanske borde fundera lite på. http://urplay.se/Produkter/186074-UR-Samtiden-Battle-of-ideas-2014-Identitet-och-nationalism

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 20. Det här landet har löpt fullkomligt amok......

  SvaraRadera
 21. När Reinfeldt får hjälp från usa
  med att utforma morötterna så att de
  vädjar till kålrötterna och när Sahlin
  säger att det ska löna sig att rösta på
  socialdemokraterna så har vi lämnat vad som är grunden för demokratin.
  Nämligen att jaget går till affären och
  köper skor i individens storlek men att
  självet ser till fler än sig själv
  och längre i tiden.

  För att ett samhälle ska kunna skapas och
  kunna finnas och kunna bestå så
  måste vi både
  vara individer och samhälle!

  Idag så är det inte så . . .
  SvaraRadera
 22. I natt hade jag en mardröm, där jag "såg" följande löpsedel:

  Sex skurkar gjorde en kupp.
  Men polis arresterade dem.
  Nu styrs riket av ÖB och trupp,
  som ger trygghet i varje hem.
  I riksrätt ska fallet tas upp.


  Usch! Tur, att det inte var på riktigt.

  Gt

  SvaraRadera
 23. Isa. Brödfödan har företräde.

  SvaraRadera
 24. Tack för tips, Jan. Torde vara självklarheter för den som begriper vad det faktiskt innebär att vara en social och kulturell varelse.

  SvaraRadera
 25. Jan, nu börjar det att brännas!

  http://urplay.se/Produkter/186074-UR-Samtiden-Battle-of-ideas-2014-Identitet-och-nationalism
  Mången Tack!

  Roland Lidén

  PS, undrar om Birger fattar ?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.