onsdag 26 november 2014

Ukraina bättre rustat än Sverige

Så visar det sig då vad det är som gäller när krisen kommer, när det oväntade dyker upp, när det ovälkomna tar över. Krisen börjar ta strupgrepp på Ukraina, finansmarknad darrar, tillväxten krymper, digitala siffror på konton vittrar bort. Men de flesta människor har mat. Många har en bit mark att odla på. Och de odlar. Och kan hjälpa de som lyckats fly från kaosområden med mat för dagen.

Hur är vi i Sverige rustade för kris? Ska vi äta JAS-planen när de digitala siffrorna vittrar bort och det inte räcker att odla basilika i näringslösning i upp och nedvända petflaskor i de urbana kvarteren.

Det behövs nämligen inte ryssar för att skapa kaos. Vi är så duktiga på det själva. Vi blev det i samma ögonblick som vi drabbades av villfarelsen att naturkapital kan ersättas av finanskapital, när vi fick för oss att digitala siffror kan ersätta gröna ytor. Så ynka enkelt är det. Sorry, medborgare!

PS! Om du som mer trendig hipster på Södermalm inte vill nöja dig med en upp och nervänd petflaska med näringslösning - eller skaffar dig en bit jord att odla i - så kan du inhandla en liten maskin för basilikaodling i näringslösning hos den socialistiska tidningen ETC:s varushop för 1959 kronor. Vill du ha den röd kostar den 2219 kronor. Det kallas visst röd tillväxtpolitik för en grönare värld.

Pengarna kan också nyttjas till Läkare utan gränser för att bekosta malariabehandling för 266 barn - eller till 98 träd i Vi-skogen. Pengarna räcker till en bra spade också. Det är grön politik för en grönare värld.

Kommentarsfältet är delvis stängt eftersom många kommentarer den senaste tiden såväl förtalat medkommentatorer som gått långt utanför det ämne som blogginlägget behandlat.

8 kommentarer:

 1. Jag fattar inte att Johan Ehrenberg inte fattar att det inte går att sälja en massa skitprylar bara för att det sitter en solcell på dom och tro att det är miljövänligt.....

  SvaraRadera
 2. Exakt Birger! Vad har vi för krisberedskap när predikamenten blir allt mer tydliga. Själv har jag i alla fall en spade och en grep. Vi lever farligt i en värld som "krisar" allt mer och där vi fjärmar oss allt mer från den obehagliga verkligheten. Vem ska väckas oss?

  SvaraRadera
 3. Kan du rekommendera några böcker om självhushåll, inga djur, för mig som försöker köpa en bit mark men har odlartummen mitt i handen?

  SvaraRadera
 4. Riga, den här skrev jag om för ett tag sedan: http://schlaug.blogspot.se/2014/06/for-realister-och-drommare.html

  SvaraRadera
 5. Bra där, Birger.

  Enkelt att odla basilika. Kruka för 20:- SEK. Lite jord för 20:- SEK. Ett årsbehov av basilikafrön för 20:- SEK. Näringslösning producerar vi alla själva mer än nog av, och om vi återanvänder lite av den minskar vi även kväve- och fosforutsläppen till våra vatten.

  SvaraRadera
 6. Finns det även med tips om inomhusodling under vintertid i den?

  Man kan ju även använda konstgjord belysning när solen inte är tillräcklig. Eller borde man inte göra det? Är inte så insatt i frågan.

  SvaraRadera
 7. Vi har mycket att lära av våra östeuropeiska grannar. Vi är inte långt från svält i det här landet. Vi är inte självförsörjande på mat och minsta lilla störning så är vi rökta. Hur många vet idag hur man odlar potatis?

  SvaraRadera
 8. Bongo, nej det gör det inte.Det som är lättast att odla inne på vintern är sådant som basilika,Physalis och en tomat som heter Tiny Tim - räcker med fönsterlampa för att odla, gärna över ett element.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.