måndag 26 maj 2014

Nöjda?

Europa blir ännu lite brunare. Inte minst med hjälp av EU-konceptets uppbyggnad och den vulgärkapitalistiska globaliseringsvåg som slagit ut socialt anständig ekonomisk politik.

I den europeiska marginalen - delstaten Sverige - var det kul att Miljöpartiet blev större än Moderaterna. MP gjorde ett nästan lika bra val som 1995, då resultatet slutade på drygt 17 procent. Det räckte dock inte till att bli större än M.

MP får i första hand tacka den ännu inte så politiskt anfrätta Isabella Lövin som nog var den sakligaste av samtliga toppkandidater - men ett tack bör också riktas till  moderata toppnamnen som säkert skrämde bort väljare från sitt parti: den arrogante Hökmark och den närmast otroligt floskelsprutande Anna Maria Corazza Bildt.

Kul att FI kom in, noterbart utan att V tappade. Hjärtinnerligheten som uppvisades från MP gentemot FI under valnatten beror nog inte bara på att FI:s framgång inte förhindrade MP:s utan även på att MP gärna ser att FI väljer att tillhöra den gröna gruppen istället för vänstergruppen. Att isolera V tycks rent allmänt ligga i språkrörens strategi inför riksdagsvalet.

Inom V är man säkert frustrerade över att vänster- och miljövågen gick partiet förbi. FI:s uppdykande kunde man inte förhindra, men att partiet låg så ohyggligt lågt i miljö- och klimatfrågan måste nog betraktas som en grov miss. Stora delar av fältet låg öppet eftersom MP inte ägnade sig just någonting åt system- och konsumtionskritisk analys. MP diskuterade inte alls samhällstågets riktning utan bara huruvida färgerna i tåget är miljövänliga och att motorerna drivs med vindkraft.

Själv får jag äta upp min övertygelse att Centern skulle åka ur - med en rejäl kassa satsade man sista veckan på massor med reklam och sedan norpade man förmodligen en och annan knorr-röst från Folkpartiet vars toppkandidat visade sig inte alls levt upp till det rykte hon regisserat fram i just sak- och symbolfrågan "grisknorrar".

Även KD kan nog tacka Hökmark/Corazza Bildt för att de klarade sig kvar. I den påstått "grävande journalisten" - när i herrans namn grävde Adaktusson??  - har KD fått en företrädare som tycks ännu mindre medveten om miljö- och klimatfrågor än Alf Svensson som ju  verkat totalt omedveten, ointresserad och oinformerad. Ibland har jag undrat om denne man läst in Bibelns förutsägelser i det annalkande klimathotet och därmed ansett att frågan redan är avgjord i inväntan på den yttersta dagen.

Hur som helst: med Hökmark/Corazza Bild förankrade i  Bryssel kommer det att bli svårare för KD i riksdagsvalet.

Sverigedemokraterna kommer att få ett bekymmer när de nu skall välja partigrupp - valet får mer betydelse inför riksdagsvalet än betydelse för deras arbete i Bryssel. Det känns nog inte så tryggt i andra partier heller när de börjar inse att mediernas intresse  för partigrupper kan bli större. Det är inte av en slump som de flesta svenska partier sett till att hålla gruppkamrater från andra länder på betryggande avstånd från nationsgränsen...

Totalt sett i EU kan man väl konstatera att någon europeisk identitet naturligtvis inte finns, att pratet om att EU skulle utgöra en garant mot odemokratiska krafter är just prat och att det koncept man byggt upp tyvärr skadar mer än nyttiggör.

Skrämmande mycket av den beskrivning som Nej-sidan gav inför folkomröstningen har förverkligas. Synd att man schabblar bort en så förnuftig tanke som att riva påhittade nationsgränser. Tyvärr bygger man uppifrån, istället för nedifrån. Tyvärr har man haft för bråttom, man har inte låtit människors vardagsbehov styra i sakta mak utan gjort unionen till tummelplats för uppblåsta lobbyister, särbehandlade byråkrater och dessutom på ett förfärligt sätt ansett att demokrati är att se som "fragmentering" som skadar marknadens stordrift och tillväxt av siffror på konton.

Nu kan ett antal svenskar åker ner till parlamentet, ingå i smått suspekta partigrupper och inse att de är färre ledamöter från Sverige än från Marine Le Pens parti. De kommer att möta ett parlament som bryr sig allt mindre om klimatfrågan. Och de kommer att få njuta av en ny kommissionspresident som kommer att hålla märkliga tal till sina undersåtar.


20 kommentarer:

 1. Bra Birger!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. "Själv får jag äta upp min övertygelse att Centern skulle åka ur"

  Nåja, du kunde ju inte veta att toppkandidaten skulle ta på sig en riktig bondeförbundarskjorta...

  eg

  SvaraRadera
 3. Min analys är att de auktoritära strömningarna går framåt. Tilliten till varandras klokskap går bakåt, och olika grupper vill tvinga andra att dansa efter deras pipa.

  De tre kommunistpartierna (mp, v och f!) samt sd vinner alla framgångar. Vi skickar två nya extremistpartier till EU-parlamentet. Snowdens offer betydde däremot inget och bara 1% av väljarna höll fokus på integritetsfrågorna.

  Män till omskolningsläger, invandrarna ut, företagare ska inte få göra nytta i vård-skola-omsorg och om vi får behålla några intjänade pengar ska vi tvingas satsa dem på solceller.

  http://nejdetkanviinte.se/2014/05/25/extremismen-gar-framat/

  SvaraRadera
 4. "Totalt sett i EU kan man väl konstatera att någon europeisk identitet naturligtvis inte finns, att pratet om att EU skulle utgöra en garant mot odemokratiska krafter är just prat och att det koncept man byggt upp tyvärr skadar mer än nyttiggör."

  Tack!

  SvaraRadera
 5. eg, där har vi förstås förklaringen!

  SvaraRadera
 6. Bra lägesanalys. När jag jobbade som värvare åt Greenpeace så fick jag ibland märkliga budskap från kristet håll om att "jorden skall nötas ut som en klädnad", så det är typ "meningen" att miljön ska förstöras, eller åtminstone lönlöst att försöka göra något åt det.
  Och det spelar ingen roll hur vettig politik vänsterpartiet formulerar, de är ändå körda pga. sitt namn och sin historia. Vikten av att förpacka budskapet rätt kan inte underskattas. Mp har idag den attraktivaste förpackningen, vilket centern noterat och apat efter i en sedvanligt lismande kampanj avsedd att andas "miljö". Fi kommer heller aldrig att bli ett stort parti, eftersom "feminism" är ett begrepp, liksom "socialism", som alldeles för många vettiga individer skyr, trots att dom i sak delar många av åsikterna.

  SvaraRadera
 7. Röstskolkarna (demokraterna) får på moppe i vänster-media: de vägrade leka demokrati! De borde villigt ha sett politiken som vilken "mello"-festival som helst! Om riksdagen plötsligt omvandlas enligt EU-modellen där denna inte styr politiken eller något alls, så kan svenska demokrater inte vänta något stöd från dessa "journalister" på ledarplats, de kommer inte att gorma om tyranni. Bara diktatorn/juntan ställer ut en låda folk kan lägga papperlappar i, så kommer de att instämma i uppmaningen ur högtalarna: rösta, rösta! Tvi.

  SvaraRadera
 8. Man får ingen "socialt anständig ekonomisk politik" om man tillåter massinvandring till ett land vars ekonomi inte växer extremt kraftigt. Det blir på sikt inte ens roligt för dem som släpps in i välfärdsvärmen, eftersom den strax havererar. Och det är väl knappast särskilt socialt anständigt? De allra rikaste kommer dock ofta fortsätta flyta ovanpå.

  Glöm inte att våra naturresurser sinar och att jobben försvinner till låglöneländer. Det förefaller som att miljöpartiet inte bryr sig. Är deras väljare lika likgiltiga om sin välfärd? Miljöpartiet borde väl åtminstone upplysa om konsekvenserna av sin politik snarare än att spela med i fablerna om grön tillväxt.

  SvaraRadera
 9. Anonym 12:56 - vi har ingen tillväxt om vi ser per capita, vi har en tillväxt som motsvarar befolkningsökningen. Så din tes är fel.

  SvaraRadera
 10. Extremhögern underminerar EU inifrån. Birger underminerar härifrån.

  SvaraRadera
 11. Nöjd är svårt att vara, sett till valresultatet som helhet. Delstaten Sverige verkar dock behålla en viss anständighet. Ungefär så hade kanske Elin Wägner sett på saken, med tanke på dikterna införda här i bloggen den 25 maj.

  SvaraRadera
 12. "De tre kommunistpartierna (mp, v och f!) "

  Med kommentarer som denna så får man önska sig att marknaden en dag ger möjligheten att för köp av hjärnvävnad.

  SvaraRadera
 13. Oj, det blev ironisk med tanke på hur det skrevs..

  1984

  SvaraRadera
 14. Ang att invandringen skall kosta så mycket:

  http://www.dn.se/ekonomi/invandrare-betalar-mer-till-samhallet-an-de-far-tillbaka/

  Blir ekonomin återigen bättre så minskar de bruna partiernas inflytande.
  Skrämmande att länder som Frankrike och England som har fått strida mot mörka krafter själv närmar sig den mörka sidan.
  Man har svårt att ha någon större hopp om mänskligheten som inte lär sig trots de enormt enkla läxorna man har kunnat lära sig.

  1984

  SvaraRadera
 15. eg och Birger:

  förklaringen kan även, förutom skjortan, ligga i att han kommer från Skaraborg. Regionen där Centern bildades en gång och som är alldeles för konservativt för att dess väljare ännu ska ha uppfattat att Stureplanscentern och nyliberalismen tagit över partiet.

  Sedan hjälper nog sådana här poeter med fötterna i myllan till (insändare inför valet):

  De sa va en skaraborgare i EU

  Nu e dä dags o välja in en redier kar
  Han som nummer ett på listan har
  Eu kan han innifrån o ut
  För han har ju varit me ett tag förut
  Centerns tankar för han fram i EU nu om dara
  Så han har visat att dä e där han sa vara
  Lansbögda o miljön e fråger som han driver
  O de gör han me en fasli iver
  Kent han är förankrater i vår Skaraborska mylla
  Än som en del att komma från Stockholms finare hylla
  Så lägg din röst på Centerpartiet i valet när de sa te
  För de e de bästa som kan hända i EU valet sa i se

  Leif Andersson, Centerpartiet

  http://www.skaraborgsbygden.se/index.php/insandare/628

  /Anso

  SvaraRadera
 16. - Att svinga sig av egen arbetskraft i sin egen skog,
  som apor tänkte chefen inte.
  - Det är förbjudet!
  - Om vi gör det ändå då.
  - Dödens!
  - Va fan.
  - Inte svära! Om vi blir en större grupp, än, av var och en efter behov och till var och en efter förmåga och att vi skapar egna arbetssedlar. Dödens!
  - Sammarbete, vi smörjer in varandra med sav mot myggor.
  Olagligt, det förhindrar sund konkurrens enligt marknadens lagar.
  - Om vi gör det ändådå?
  - Döden!
  - Men vår egen skog kan väl ingen
  ta ifrån oss?
  - Joodå.
  - Hurdå?
  - Om det finns olja eller malm i
  marken kan Carl Bildt komma med hjälp ab stora makter och hugga ner skogen, bryta malmen och pumpa bort oljan.
  - Vi har hävdvunnen rätt!
  - Som ni inte har papper på och
  inte kan hävda!
  - Varför får inte vi finnas?
  - Därför att ingen kan tjäna pengar på er!!!

  SvaraRadera
 17. Den där DN-artikeln är en fullständig lögn. Googla och se själv.

  SvaraRadera
 18. 1984, läs OECD-rapporten istället för DN:s selektiva presentation av densamma så ser du att invandringen är en stor nettokostnad. DN borde skämmas för hur de vilseleder folk!

  Vad gäller gränser är de väl inte direkt "påhittade" utan formade efter militära slag, efter förhandlingar och med större eller mindre hänsyn till olika folkgrupper. Gränserna markerar ofta SLUTET på människoslakt. Gränser har förmodligen räddat fler liv än penicillinet! Fredspriset till nationsgränser vore inte en dum idé.

  En gräns definierar vem som är gäst och vem som är värd, så slipper vi slåss om det utan kan koncentrera oss på att vara goda värdar under besöket; sedan åker gästen hem till sig.

  När federalisterna försöker förinta nationsgränserna och klämma ihop folk under ett centraliserat styre skapar de en situation som liknar förutvarande Jugoslaviens.

  SvaraRadera
 19. Erik Sthlm
  "En gräns definierar vem som är gäst och vem som är värd, så slipper vi slåss om det utan kan koncentrera oss på att vara goda värdar under besöket, sedan åker gästen hem till sig."

  Fredspriset för nationsgränser vore urbota dumt. Lika dumt som att EU fått fredspriset. Tanken med öppna gränser är fin. Vi får inte lämna den.

  Men motiven/syftet till den fria rörligheten måste vara lika fina. Om motivet är makt konkurrens och vinst, så blir det fel. Det betyder inte att själva tanken är fel. Eller att det är fel på oss. Okunskap är okunskap. Allt börjar med en tanke.

  MP t.ex. har många fina visioner. Men de glömmer var mänskligheten befinner sig känslomässigt och mentalt på för nivå.

  En positiv sak med den "fria" rörligheten är att romer kan röra sig "fritt" över gränserna. Misären visar att de inte fått det bättre med EU:s politik. Minoriteter som de samt sjuka och funktionshindrade kan inte konkurrera om jobben. Det finns olika slags rasism. Sjukdomsrasism talar ingen om. Men det kommer vi att behöva göra.

  Men tonen (vibrationen) förändrades när Alliansen tog över. Missnöjet som givetvis redan fanns, speglade av sig och tonen slog an hos folket. Människor sneglade på varandra och tonen blev ännu lite råare. Vilket naturligtvis gör att bruna partier får starkare fäste. Samt att en politik som ökar klyftorna ytterligare får stöd.

  Om vi vore goda värdar så skulle vi bygga härbärgen. Skrota den nuvarande ekonomiska politiken som skiljer på vi och dem och ökar klyftorna.

  Men sedan då "sedan åker gästen hem till sig." Påhittade gränser gör att ett folkslag som t.ex. romer inte har något hem.
  Ofta är de identitetslösa saknar papper. Vilket gör att de inte kan söka jobb på samma villkor, att de tvingas tigga.

  Romantiska myter/lögner att alla romer vill flacka runt har visat sig vara falska. Om EU menar något med den öppna rörligheten så hjälper alla medlemsländer nu till. Vi kräver det istället för att tro att vi kan hjälpa fler och fler.

  Federalister en del av dem drömmer säkert om en bättre värld. Men först måste våra VÄRDERINGAR förändras. Nu skapar de mer misär. Med EU som verktyg.
  Det är inte bara SD som talar om att förbjuda tiggeriet. Utan federalister som håller det ekonomiska systemet under armarna.

  Lisbeth

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.