torsdag 10 april 2014

Pilutta dig!

De tänker minimera de politiska konfliktytorna och låta luften gå ur valrörelsen
Godmorgon Sverige! Problemet är att tillväxten inte kommer att gå i takt med ekonomins förmåga.

Detta meddelas bland annat på DN:s ledarsida idag. "I vårbudgetens prognossiffror kommer inte tillväxten att gå i takt med ekonomins förmåga förrän 2018."

Smaka på det. Känn på orden.

I övrigt kan noteras att framsidan på DN denna soliga dag domineras av en bild där Anders Borg och Magdalena Andersson sitter i en radiostudio. Rubriken är: Mest trovärdig vinner valet.

Ingen lär vinna.

PS!
I dagens HD skriver jag bland annat: Vilka är drivkrafterna för oss människor? Den som lyssnade på Fredrik Reinfeldts tal under moderaternas Sverigedagar i slutet av förra veckan fick veta. Han var noga med det, Reinfeldt. Att förklara vad han såg som människors drivkraft. Det är studsande femkronor.

Hela krönikan finns här.

28 kommentarer:

 1. Nej ingen lär vinna. Helt uppenbart är det fel personer på fel plats.

  SvaraRadera
 2. "I vårbudgetens prognossiffror kommer inte tillväxten att gå i takt med ekonomins förmåga förrän 2018."

  Det politiska språket har blivit tomt på innehåll! Det där är ju rent dumprat som kunnat förekomma på ett gammalt mentalsjukhus.

  SvaraRadera
 3. Två papegojor, två attrapper eller robotar, matade med samma formler som en gång den stackars Bosse Ringholm. Hur kan de bakomvarande retorikexperterna fortfarande tro på sådant? Som förtroendeskapande information? Papegojreceptet är rent av kränkande för väljarna. Och är detta verkligen vad vi förtjänar?

  SvaraRadera

 4. Anonym 8:59

  Visst är de papergojor. De enda som kommer att vinna på deras tjattrande är sveriedemokraterna, som blir vågmästare.
  Centern och kristdemokraterna åker ur riksdagen, och sossarna kan inte godta miljöpartisternas och vänsterpartisternas krav. Återstår bara för papergojorna att börja sjunga duett med låten " vi skall tillsammans rädda Sverige vi två, trallala trallala... "

  Alf Johansson

  SvaraRadera
 5. Centern kan tyvärr inte åka ur riksdagen. Som Europas rikaste parti kan man tapetsera Sverige med reklam.

  SvaraRadera
 6. Jodå, visst kan C åka ur...tapeter vinner inga val (minns "Det är jag som heter Lennart" eller lät inte slogan så? Och vad hände!Inte att man åkte ur, men inte långt ifrån.)

  SvaraRadera
 7. Neoliberal Agendators apr. 10, 11:50:00 fm

  "Detta är kärnan i budskapet från Sveriges statsminister år 2014. Som om han fullständigt glömt sitt budskap inför samma moderater för några år sedan."

  Vad som har hänt är att han har fått ansvar för en budget på 800 miljarder...Han har insett att för att vinna val krävs reformer. Han måste på något sätt lura väljarna att rösta på honom, genom att lova dem deras egna pengar.

  Här kommer tillväxten in. Den gör att statsbudgeten växer utan att han behöver höja en enda skatt eller dra ner på några bidrag.

  Detta är anledningen att tillväxten blir så viktig för en rikspolitiker, en tillväxt på 0.5% ökar statsbudgeten med 4 miljarder medan en tillväxt på 4% ger 32 miljarder. Det är som natt och dag.

  SvaraRadera
 8. På moderaternas partistämma i Örebro 2011 sa Fredrik Reinfeldt: "Konsumtionssamhället, är det livets mening? Flest prylar när vi dör vinner. Är det det som är syftet? Och också den här tanken: Om alla konsumerar lika mycket som vi, klarar världen av det, totalt sett?"

  Nu är denna lapsus glömd...

  SvaraRadera
 9. Neoliberal Agenda!

  Det handlar om långsiktig hållbarhet. Att politiker vågar säga sanningen. Om så inte är fallet att folket ser sanningen och ställer politiker till svars för sin falska politik. Allmän evig tillväxt är fysiskt omöjlig. Vi har bara en jord. Fortsatt tillväxt idag får vi betala tillbaks imorgon med ränta i form av negativ tillväxt. Till slut om vi fortsätter så här kollapsar klimatet, naturresurserna är slut, människor svälter och blir sjuka av den förgiftade miljön. Vill vi bidra till det?

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 10. "Konsumtionssamhället, är det livets mening? Flest prylar när vi dör vinner. Är det det som är syftet?"
  Jag har alltid uppfattat ovanstående som något Reinfeldt (eller möjligen Schlingmann ) hittat på att M skulle säga för att försöka få MP med på tåget.
  Men nu verkar det väl klart att MP inte medföljer tåget. Åtminstone inte Reinfeldts.
  Och då säger M något annat.

  SvaraRadera
 11. En Kultur är inte lönsam.
  Men en cirkelsåg som sågar sönder hela huset från grunden och våning för våning ända upp till toppen där alla vill vara cirkeldeltagare och lönsamma, det
  kan vara ett verktyg för Kretslopp det.

  Om skolan.
  Är du lönsam lille vän? och
  blivande Kapten Konkurs deltagare.

  Idag har jag inte sagt att bara någon enskild har hål i huvudet som frihetsgudinnan har.  SvaraRadera
 12. Vi som skriver på Birgers blogg kan allt och vet allt. Ska vi bilda ett parti?
  Partilös/

  SvaraRadera
 13. Anonym, ja varför inte det finns ju så få...och inga nya heller som vill in. :)

  SvaraRadera
 14. Konturlös Historielös Kulturlös.
  Ska vi skapa ett Skämt.
  Ska vi skapa ett parti.
  Den idén var korkad redan för flera hundra år sedan, men det fattar ju varken Per Garthon eller Birger Schlaug.
  Det legitimerar en demokrati som inte finns eller om du så vill en kärnvapen bestyckad marknads ekonomi som vår så kallade regering SÅ följsamt anpassar
  oss till. Nu finns ett vägskäl
  och ingen kan väl klandra den som inte har något val utan fortsätter att försörja sig i en värd som förbrukar ändliga resurser i en takt som kan synas vansinnig!
  Själv blir jag mer och mer nyfiken på grupper av människor som gemensamt gör något annat.
  När jag har blivit med i en sådan grupp och vi har kommit en bit på väg så ska jag lämna en rapport om detta för att möjligen inspirera en del och samtidigt förlöjliga de som enbart är pratmakare.

  SvaraRadera
 15. Neoliberal Agendators apr. 10, 07:33:00 em

  "Om så inte är fallet att folket ser sanningen och ställer politiker till svars för sin falska politik."

  Men det är inte så folk funkar. De glömmer bort.

  "Allmän evig tillväxt är fysiskt omöjlig.

  Evight liv är också omöjligt, men det betyder inte att vi ska ta livet av oss.

  "Vi har bara en jord. Fortsatt tillväxt idag får vi betala tillbaks imorgon med ränta i form av negativ tillväxt. Till slut om vi fortsätter så här kollapsar klimatet, naturresurserna är slut, människor svälter och blir sjuka av den förgiftade miljön. Vill vi bidra till det?"

  Utgångsunkten verkar vara att saker bara blir sämre och sämre.

  Så är inte fallet.

  SvaraRadera
 16. Neoliberal Agenda!

  Att folk inte förstår menar du? Har man väl förstått så glömmer man knappast att vi är på väg mot stupet.

  Ingen har påstått att vi ska ta livet av oss utan ställa om till ett hållbart samhälle på ett kontrollerat sätt istället för att bara köra rätt utför stupet med all den misär det kommer att innebära för stora delar av mänskligheten.

  Utgångspunkten är att det inte hela tiden kan bli bättre i bemärkelsen mer av allting. Det är dags att öppna ögonen och se stupet. Se på nyheterna. Deflation råder och lönerna riskerar att falla, folk blir utan arbete och försörjning men får huspriserna falla? Absolut inte för då rasar hela det korthus vi byggt upp på lånade påhittade pengar.

  Jag är rädd för att vi nu är så nära kanten på stupet nu att det inte går att undvika en okontrollerad krasch. Det enda bra med det är att vi helt enkelt inte längre kan förneka de problem som finns. Vi tvingas reagera i panik på det som händer istället för att styra själva.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 17. Vore onekligen intressant om ingen vann valet eller att tv-debatter avbröts mitt i med motiveringen att ingen opposition finns, bara konkurrenter med samma ideologiska grundfärg? Om valrörelsen förklarades "meningslös" & ställdes in? Om 1:a maj blev sista maj pga av alla borgare som numera samlades där? Opp & hoppa, kyl det varma surkaffet med isbitar!

  SvaraRadera
 18. Anonym 10.04!

  Intressant (eller skrämmande) men det kommer aldrig att hända. Även med samma ideologiska grundfärg (vilket knappast kommer att inträffa) så kommer det alltid finnas olika synpunkter på enskilda sakfrågor. Naturligtvis kan dessa val göras upp inom ett enda parti men då har vi ju i så fall avskaffat systemet med öppna demokratiska val.

  Har man blivit så ense om grunden så blir i och för sig valen mellan de olika idéerna så subtila att allmänna val kanske inte är meningsfulla längre? Men hur länge kvarstår en sådan samsyn?

  Så länge som ett sådant enda parti är öppet för alla så kvarstår ju ändå demokratin i alla fall. Det är bara partierna och partinamnen som försvinner. Fast då uppstår väl nya partier och nya partinamn i stället. Demokratin utvecklas och går vidare på ett eller annat sätt såvida man inte inför gammaldags monarki eller andra former av diktatur där en person själv bestämmer allt. Eller inför en enpartistat där bara vissa får vara med. Eller avskaffar politiken helt och låter fullständig anarki råda. Demokrati i någon form är helt klart ändå en grundpelare att bygga samhället på.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 19. http://youtu.be/ciB_GDiBQ2k
  "Demokrati i någon form är helt klart ändå en grundpelare att bygga samhället på."

  Och i vilken form då om jag får fråga!

  Se filmen ovan där Sverige med
  Huvudet under US ARMEN i demokratisk ordning har medverkat.
  Demokrati visar sig i vissa fall
  och i många fall, att vara helt
  otillräkneligt. Vad fattas då då!

  SvaraRadera
 20. Roland!

  Har inte sett filmen men är det något större fel på vår demokratiska form i Sverige? I så fall vad? Sedan bygger demokratin på att medborgare/väljare och de valda politikerna tar sitt ansvar men det är ju en annan fråga än just den demokratiska formen. Eller?

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 21. Det "lilla" bekymret med svensk demokrati som med annan övrig demokrati är väl att den inte bestämmer över väsentligheterna? Den styr inte över de produktionsmedel som är helt nödvändiga för befolkningens överlevnad. Att få rösta innebär inte demokrati, vilket ju många är helt fixerade vid.

  SvaraRadera
 22. Anonym 12:44!

  Hittills har ju väljarna inte förstått vikten av och velat att ekonomin ska ligga under demokratisk kontroll. Den rådande filosofin har ju varit att kapitalismen (det privata ägandet) och den "fria marknaden" löser alla problem bäst utan politisk inblandning. Om folket/väljarna hade velat så kunde de ha röstat på ett parti som vill skapa ett annat verkligt socialistiskt samhälle byggt på gemensamt ägande under demokratisk kontroll. Felet ligger ju inte i det demokratiska politiska systemet utan hos väljarna i det fallet.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 23. Jan Örsell m.fl. Kan ett samhälle vara demokratiskt utan partier?

  Här är två "arenor" där man slopat partiväsendet till förmån för demokratin. Låter det provocerande?

  Den ena är Tregreningen. Det är filosofen Rudolf Steines skiss till ett samhälle, tänkt att funka. (Hör med Antroposofiska bokförlaget!)

  Den andra arenan är denna:
  www.kreaprenor.se

  Gt

  SvaraRadera
 24. Neoliberal Agendalör apr. 12, 01:50:00 fm

  "Se på nyheterna. Deflation råder och lönerna riskerar att falla, folk blir utan arbete och försörjning men får huspriserna falla? "

  Nyheterna visar mest sådant som är negativt eftersom det får folks uppmärksamhet. När senast tog man upp på nyheterna allt som blir bättre?

  Världsfattigdomen minskar, medellivslängden ökar, spädbarnsdödligheten går ner....


  Titta på Sverige och se hur utsläpp av svaveldioxid, bly, kväveoxider, kolväten har minskat drastiskt. Tänk tiondel mot vad det var för 30 år sedan.

  SvaraRadera
 25. Neoliberal Agenda!

  Visst nyheterna fokuserar på det som är negativt och det finns naturligtvis positiva saker som du påpekar. Det handlar om att se och förstå helheten. Att ta in och analysera fakta som professor Hans Rosling gör (om du har sett hans föreläsningar). Det är naturligtvis bra att fattigdomen minskar, medellivslängden ökar och spädbarnsdödligheten går ner men den ökade befolkningen sätter press på miljön och våra naturresurser. Vi kan inte fortsätta att slösa på det sätt som vi nu gör för då räcker inte resurserna till för alla. Klyftorna mellan fattiga och rika är enorma.

  Mycket av de minskade utsläppen du skriver om beror på att vi numera låter andra låglöneländer producera det mesta av det vi konsumerar i Sverige. Utsläppen har inte försvunnit utan flyttats till andra länder och förvärrats. Det kortsiktiga privata vinstintresset utnyttjar alla möjligheter att ställa land mot land och arbetare mot arbetare för att dumpa löner, skatter och miljövillkor. Det går att utveckla samhället på ett annat smartare sätt där utveckling kan ske överallt samtidigt. Där länder och folk inte alltid måste ställas mot varandra. Att utvecklas kan inte alltid innebära mer av allting för det är inte hållbart.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 26. Men nu ser Reinfeldt ett ljus i tunneln. Det har vänt, det har blivit "omslag". Fler kommer i arbete, eller hur var det? Kan vi vara säkra på att det blir en ny regering i höst?

  Gt

  SvaraRadera
 27. Neoliberal Agendalör apr. 12, 09:06:00 em

  "Mycket av de minskade utsläppen du skriver om beror på att vi numera låter andra låglöneländer producera det mesta av det vi konsumerar i Sverige. "

  Vissa utsläpp har flyttat utomlands men vi ska inte överdriva.

  Det mesta importeras från andra rika länder i Europa (Tyskland, Storbritannien och nordiska grannar). Och även till låglöneländer så exporterar vi varor (som är mer miljövänliga)

  Trenden är utan tvekan att det blir bättre, och då faller ditt resonemang. Det är ingen katastrof vi är på väg mot.

  SvaraRadera
 28. Neoliberal Agenda!

  Ta av dej dina blå glasögon och se verkligheten.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.