tisdag 1 april 2014

Nya Moderaterna: "Vi sänker arbetstiden nästa mandatperiod!"

"Den nya teknik som vi sett växa fram de senaste årtiondena kommer i nära framtid att förändra mycket också på svensk arbetsmarknad. Detta föranleder oss att tillsätta en utredning med det uttalade målet att sänka normalarbetstiden till i första hand 36 timmar per vecka."

Detta skriver Fredrik Reinfeldt och Anders Borg i dagens SvD! Det sossarna inte lyckats med avser således "de nya moderaterna" att genomföra. Världen tycks upp och ner... 

Reinfeldt och Borg skriver vidare: "Allt fler människor upplever att tiden inte räcker till, att stressen ökar såväl i arbetslivet som i privatlivet. Inte sällan kommer barnen i kläm. Alliansen har lagt förslag för att förbättra skolan, men vi är övertygade om att barn och ungdomars möjligheter att ta del av det som en kunnig lärarkår ger ökar om föräldrarna ges mer tid till familjen. Livspusslet måste bli lättare att lägga!

Det är viktigt att i detta sammanhang klargöra att det inte blir mindre totalt arbete utfört i ett samhälle därför att det blir fler människor som delar på det. Arbetslinjen gäller således. Vi ställer denna mänskliga arbetslinje mot Socialdemokraternas bidragslinje. Ju fler som kommer i arbete, ju färre blir bidragsberoende och kan få uppleva större balans i livet. Vi är övertygade om att fler människor kommer att få ökad livskvalitet givet att den nya sänkta normalarbetstiden kommit på plats."

Längre ner i artikeln kan man läsa följande:

"Nya moderaternas uppgift är att se verkligheten och anpassa politiken efter hur den ser ut. Det är bekymmersamt att många, inte minst kvinnor, har en sådan arbetssituation att de slits ut i förtid och inte orkar ett fullt arbetsliv. Det ger inte bara upphov till ett liv som inte blir lika gott som det hade kunnat vara om större balans förelegat mellan arbete och fritid, det ger också upphov till oro inför den debatt som råder om pensionsålder. Vi är övertygade om att sänkt arbetstid har såväl sociala som ekonomiska fördelar som vi inte bör frånsäga oss ansvaret att ta till vara."

Ännu lite längre ner skriver Reinfeldt och Borg följande:

"Förutom de ekonomiska och sociala fördelar som finns att vinna med en heltidsnorm som är anpassad till ett föränderligt samhälle i en föränderlig värld kan det även finnas miljö- och klimatmässiga vinster att göra när den ökande produktiviteten i större omfattning tas ut i form av mer fri tid och mindre stress än i form av ökat materiellt konsumtionsutrymme. Ett mänskligare arbetsliv kan gå hand i hand med större omsorg om vår gemensamma planet.

Nya moderaterna kommer att ta kampen mot Socialdemokraterna bidragslinje, vi kommer att ta kampen för en mänsklig arbetslinje, vi kommer att ta kampen för en arbetstidsförkortning till 36 timmar. Vi tillsätter därför en utredning som kommer att ledas av en man och en kvinna: Miljöpartiet tidigare språkrör Birger Schlaug samt talespersonen för Feministiskt Initiativ Gudrun Schyman. Utredningen skall arbeta snabbt och presenteras den 24 december 2014."

16 kommentarer:

 1. Bara 4 timmar!? Ähh, detta måste vara ett aprilskämt...!

  SvaraRadera
 2. Haha, och din blå favis "...kommit på plats...". Mången finn fem fel här. :-)
  AK

  SvaraRadera
 3. Jäklar, jag gick på det ända tills sista två meningarna.

  SvaraRadera
 4. Eftersom "artikeln" varken innehåller "Det är en rimlig utgångspunkt att..." eller "givet att..." så kan den inte vara riktig.

  SvaraRadera
 5. Roligt, absolut.

  Trist att man i TV inte vågar ha aprilskämt längre "Kan rubba tilltron".

  Fel tycker jag. Har man ingen humor är man svår att ta på allvar.

  SvaraRadera
 6. "Givet att", finns faktiskt med i artikeln , Lasse!

  SvaraRadera
 7. Kul! Äntligen tänkte jag. Inte spelar det någon roll vem/vilka som säger vad. Det viktigaste är vad som sägs och att det sägs.

  Marita Ulvskog (S) sa igår på TV att 60% av besluten som beslutas i kommunfullmäktige är beslutade i Bryssel. ÄNTLIGEN en politiker som säger sanningen. Hon får kanske min röst i EU valet.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 8. Så skickligt, Birger! Du har lurat mig förr - och nu gick jag på det igen...det lät så förbaskat roligt, så osannolikt att jag helt glömde tid och rum. Bravo!

  PL

  SvaraRadera
 9. Det är så bra av M att komma med detta nu, så man kan tro det är valår. Eller åtminstone 1 april.

  Borde ha skickats som insändare till Katrineholms-Kuriren så att Anders Borg hade kunnat läsa det.

  Gt

  SvaraRadera
 10. "Har man ingen humor är man svår att ta på allvar."
  Klockrent in i kaklet.
  AK

  SvaraRadera
 11. Längtar redan efter julafton och det sagolika lilafärgade paketet med gröna rosettsnören,
  som då äntligen ska öppnas.
  Smart strategi av Birger. Lite snålt tilltaget, kanske för att verka någorlunda troligt.
  Demokrati tar tid, blir min bleka tröst.

  Lycka till på högerkanten
  Tummen upp från IQ-tanten

  SvaraRadera
 12. Man kan tro att även www.avpixlat.info
  skämtar, när deras Maria Johansson utnämner Schlaug till MP:s grundare (ca 5 min. in på intervjun om rasism under rubriken Granskning Sverige).
  Men i hennes fall är det okunnighet.

  SvaraRadera
 13. Åh, om det ändå inte vore ett aprilskämt...:-)

  SvaraRadera
 14. Farligt att skoja om sådant, såhär i trianguleringens tidevarv... ;-)

  SvaraRadera
 15. Jag fick söka innan jag hittade "givet att..."
  Då kan artikeln bara vara maximalt halvsann.

  SvaraRadera
 16. De halvgamla moderaterna har ju
  inte haft tid att tänka långa
  tankar på länge.

  Vissa skapar mindre djävulskap
  när de inte sysselsätts, så visst
  är det bra att de liksom löf
  till hösten faller.
  Deras jobbavdrag kommer att uppskattas!


  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.