tisdag 22 april 2014

Mer pengar till militären

Jaha, då är det dags för nästa utspel om det militära försvaret. Regeringens fyra partiledare meddelar på DN-Debatt att man "väsentligen" skall öka resurserna till militären för att "kraftigt stärka försvarsförmågan".  Ett antal nya JAS-plan, mer luftvärn, några u-båtar och lite annat skall bekostas av 5,5 miljarder kronor ytterligare till militären. Skälet är det ryska uppträdandet vid Svarta Havet. Detta är allianspartiernas samlade besked, meddelas på DN-Debatt. 

Föga imponerande. Ur vilket perspektiv man än tittar. Nu handlar det om inrikespolitik inför valet (det ser ju illa ut om sossarna vill satsa mer än Björklunds regering) och symbolisk ångestdämpning. Det kommer fortfarande att vara bortkastade pengar, även om man ser det ur ett militaristisk perspektiv. Så mycket har jag lärt mig under åren som politiker: hotbilden har alltid anpassats efter hur mycket pengar riksdagen ansett det vara värt att lägga på militären och vad det fuktade fingret säger om inhemsk opinion.

Nu är det tack och lov så att Sverige inte är hotat av utländsk makt. Trots att Sverige gör en del för att provocera Ryssland genom att t ex upplåta Norrbotten till krigsövningar för Nato och intimt samöva med samma organisation som växt allt närmare Ryssland. Det är knappast nedväxling som skett. Det är uppväxling. Och Sverige deltar i spelet. Sossar och borgare är överens. För egentligen är man ju överens. Innerst inne. I kärnan. Man vill nå dithän att det mest blir en formalitet att ta det sista steget: att bli medlem i Nato.

Var och en som följer rysk politik vet att det finns fyra länder som ingår i den ryska intressesfären – såväl ekonomiskt som politiskt. Länderna är Ukraina, Vitryssland, Georgien och Kazakstan. Detta är nog så problematiskt.

I en tid när Nato stegvis flyttar fram sina positioner är det värt att notera att Nato-baser i dessa länder skulle uppfattas lika förfärande för Moskva som en rysk bas i Kanada eller Mexiko skulle göra i Washington.

Det finns mycket att vara djupt kritisk till när det gäller Putin och rysk politik. Såväl inrikes- som utrikespolitik. Men för politiker som t ex Jan Björklund - uppbackad av inte minst SvD:s hetspropaganda - räcker inte det som är. Det gäller att få "folk att mjukna"... som SvD så vackert skrev för en tid sedan.

Alliansregeringen och sossarna - och tydligen i viss mån också Vänsterpartiet - tycks nu ha mjuknat...


Det vore ju spännande om något parti skulle ge sig på att plädera för militär nedrustning i en tid som denna. Och istället pläderade för motsvarande upprustning av civilsamhällets förmåga att överleva kriser - att minska sårbarheten i såväl livsmedelsförsörjning som systemuppbyggnad. Att istället för militär uppbyggnad bygga fungerande rättssystem och rejält upprustad skola i en tid när demokratin faktiskt hotas inomnationellt. Att istället för JAS-plan och korvetter bygga fungerande räddningstjänst för såväl nationella som internationella uppdrag. Att våga bryta ett destruktivt mönster i en tid när det finns gott om militär, krigsflygplan, vapen och ammunition men ont om läkare, räddningshelikoptrar, sjuksköterskor och läkemedel.

Kort sagt: det skulle behövas en antimilitaristisk rörelse. Särskilt nu när ropen på upprustning ekar över världen. Förra året spenderades 11 500 miljarder kronor på militära utgifter i världen. En del bidrog Sverige med. Drygt 40 miljarder för att upprätthålla den svenska militären. Resten i form av att vara en av världen större vapenexportörer - Sveriges exportera vapen till 61 länder till glädje för såväl Björklund som den gamle metallordföranden.

USA lägger ner 640 miljarder dollar på militären varje år, Ryssland satsar 87,8 miljarder, "bara" 20 miljarder mer än det förhållandevis lilla Frankrike. USA:s och Natos styrkor är högteknologiska och högpresterande. Ryssarna planerar byta ut sitt ålderdomliga materiel mot högteknologiskt och högpresterande. Det drar pengar från annat som Ryssland skulle behöva.

Militärutgifterna lär komma att växa så länge som världsekonomin växer, meddelas från Sipri. Det finns tydligen ett samband mellan ekonomisk tillväxt och våldsapparaten.

34 kommentarer:

 1. Orsaken till att Ryssland nu inkapslas av Nato i en järnring är att Väst bedömer Ryssland vara en expansiv makt.

  Orsaken till att USA inte omgärdas av en motsvarande ring är att Öst inte bedömer USA vara expansivt.

  Så skulle en Nato-anhängare kanske svara. Eller vad tror Birger?

  Gt

  SvaraRadera
 2. I Sverige blir vi redan i skolan vaccinerade mot risken att gilla Ryssland. Bara ordet "ryss" får oss därför att rysa.

  I historieboken lärde vi oss att vår hemstad blev nerbränd av ryssarna år 1719, när deras flotta härjade den svenska kusten. Inte ett ord om att den svenska hären gjorde motsvarande illdåd på Östersjöns andra strand, dvs i tsardömet Ryssland.

  Det fanns t.o.m. en särskild befälstitel för ändamålet: "brandmästare".

  Men allt sådant hittade jag i andra källor, långt efter skoltiden.

  Och hela upplägget, när våra medier rapporterar från t.ex. Ukrïna, går ut på att vi bör misstro Ryssland, men gilla EU.

  Gt

  SvaraRadera
 3. Kanske det, men det är väl också historiska skäl: USA är liksom för sig därborta, svårt att inkapsla... Kanske också så att man ser Nato som "vi" och Ryssland som "dom". "Vi" är de goda (vilket "vi" väl kan sägas vara i Europa under kalla kriget - jämfört med de kommunistiska öststaterna i alla fall), och drönare som tar kål på människor i andra länder är liksom den godes misstag, medan "vi" ser Rysslands dödande som den ondes vana. Rysslands agerande i Europa är förstås mer hotande för "oss" än vad USA:s agerande i Sydamerika eller Asien och Afrika har varit resp. är.

  Kanske en del i ryggmärgen uppfattar Ryssland som "kommunisterna", trots att dagens Ryssland inte har mer med kapitalism att göra - kanske rent av med det sämsta från både kapitalismen och den auktoritära socialismen.

  SvaraRadera
 4. Det primitivt våldsbenägna draget hos Homo Sapiens verkar styra denna
  märkliga varelse fortfarande.
  Varelsen påstår sig ändock vara den mest intelligenta på planeten Tellus.

  Ordspelar pråligt men samspelar dåligt.
  Drömmer så stort men glömmer så fort.
  Tror sig veta allt, med hjärta hårt och kallt.
  Överbryggar sällan alla åsiktsgapen
  Stolt och enögt vässas oftast vapen
  Ratar Livet med alla dagars nöje
  Tellus Gudar blir ett tragiskt löje
  /IQ

  SvaraRadera
 5. Det behövs framför allt en anti militärisk rörelse i Ryssland, världens största nation med otroliga resurser som kan komma folket till godo om de gör något åt korruption och makthyllande politik.

  Man kan kanske avväpna sig och krama en hustrumisshandlare så han förändrar sig och blir snäll men hur gör man motsvarande gentemot en ledare som bygger upp en ideologi som i handlingar och propaganda luktar 1930 tal?

  I väntan på att den Ryska inrikespolitiken förhoppningsvis vänder kan vi inte göra mycket mer än att rusta och intensifiera klimatpolitiken som även minskar vårt beroende av rysk olja och EU:s beroende av rysk olja och gas.

  Om vi stödjer rättsväsende och demokratisering i Ryssland uppfattas det som ett angrepp. :-(

  SvaraRadera
 6. USA är ett vi som jag skäms för på samma sätt som en släkting som har varit jättehygglig men nu supit ner sig, börjat slarva med sin ekonomi och slåss på fyllan.

  Vi får innerligt hoppas att USA är nyktert den dag vi behöver hjälp.

  Och ja vi borde gå med i NATO trots USA:s problem och utöver detta ha ett ytterst omfattande nordiskt militärt samarbete för att spara pengar och ha ett alternativ om USA däckar sig själt.

  SvaraRadera
 7. Gah! Varför flrsöker jag kommentera via smarphone när jag fikar? Åter till björkplantorna så det kan bli plywood, kläder, ved och diesel om 30 år.

  SvaraRadera

 8. En antimilitäristisk röresle - det står högt upp på önskelistan!
  Elin, Elin, Elin.

  Lasse Berg brukar säga att människan är lat, social och lycksökande. Och mycket mer empatisk än vi tror.
  Göran Greider, inspirerad av bland andra Lasse Berg, har lyft fram alla vackra belägg som finns för den samarbetande och fredsälskande Homo Sapiens i "Den solidariska genen". Inger hopp.

  Eric

  SvaraRadera
 9. Den ryggmärgsaktiga russofobin här är verkligen skrattretande och historielös, även hos Birger.
  Vilka är det som gång på gång utsatts för angrepp djupt in i landet ?
  Karl 12e, Napoleon, tyskarna..
  Nu har vi sett en otrolig västlig aggression i Ukraina med blåljugande, brytande av avtal och nynazistisk kupp finansierad med miljarders dollar. Ryssarna har otroligt elegant och utan blodspillan sen satt ner foten på Krim där de har ytterst legitima intressen. Och hela västliga propagandaappareten står nu med brallorna nere och gastar vidare om att allt är hemsk rysk expansionism. En 5-åring som bryr sig om att surfa runt lite synar ju bluffen.

  SvaraRadera
 10. Magnus Redin:

  Jag kan förstå att lätt förklädda fascister (av dina unkna och rasistiska värderingar att döma) och Russofober ser Ryssland som ett hot (vilken nyhet!)Speciellt nu när aggresionspakten NATO sedan 90-talet omringat landet och dragit sig ända upp till Ukraina i ännu ett av västmakternas tröttsamma Drang Nach Osten. Ryssland var för försvagat för att kunna bjuda mostånd när USA/Tyskland styckade upp Jugoslavien och bombade resterna till underkastelse, vilket är och alltid varit den första anhalten för alla tidigare imperier som gjort anspråk på det väldiga landets naturtillgångar. Nu är emellertid landet på fötter, starkt och rustat för att kunna mota vapenskrammlet,hoten och krigstrummorna i totalitära västliga papegojmedier. Följaktligen är det då Ryssland och inte NATOs genocidala fasciststyrkor som oförtröttligen och olagligen bombat länder,folk och deras ledare sönder och samman sedan man tog sin nya skepnad som aggressionspakt i Jugoslavien, som "andas 30-tal". Krig är fred osv.

  Som tur är är gemene man inga idioter som papegojmedierna föraktfullt tycks utgå från 79% Av Ryssarna stöder Vladimir Putin och den Ryska politiken (säg vilken ledare i väst som ens får hälften av de siffrorna). Putin är omättligt populär i både Europa och t.o.m i USA där folk alltmer hellre tittar på RT och oberoende källor i internet, än propaganda-drakarna CNN/FOX/BBC och, som i alla större sammanhang, SVT. När USA i skuggan av Olympiaden i Peking (precis som i Ukraina) via lokala klienter klienter i Georgien mördade Ryska fredsbevarare och tusentals SydOsseter med Gradraketer borde man av den förödmjukande käftsmällen och sitt eget tillbakadragande man fick förstått att Ryssland inte kommer att tolerera fler fientliga framstötar, man borde förstått det i Syrien förra året när de fega kräken snöpligen fick dra sig tillbaka (igen) och man borde förstått det i Ukraina där utvägen för de västliga krigsförbrytarna, som är bättre på att mörda bröllopsföljen i Afghanistan och kvinnor och barn i fattiga länder än en stormakt som kan försvara sig själv med allierade, är densamma. Fullt tillbakadragande eller världskrig.

  Redin och ett antal nassar som åkt till Ukraina för att stöda USA´s installerade Nazistregim och leka Poltava, inser uppenbarligen det, därav den unkna rasismen. Av USAs drömmar om att göra om Svarta havet till en NATO-sjö blev intet, Krim ligger som ett gigantiskt hangarfartyg mitt i och förblir Ryskt. Ryssar och Rysstalande som vägrar underkasta sig Nazi-Maidans fascistregim i "Bandera-stan" kommer att bli självständiga och kvar står västmakterna med ett utfattigt Nazi-anstrucket västukraina och deras gigantiska skulder. "Den som gapar efter mycket..."

  SvaraRadera
 11. Anonym, den som vill plundra Ryssland på tillgångar behöver bara höra av sig till Putin med vänner. Maktsfären lever på råvaruexport och misslyckas med att skapa ny rysk industri. Dessutom är korruptionen så stor att de som har kunskap och kapital flyr. Ryssland behöver finna sig en ledare som vänder detta i stället för att ordna popularitet genom att visa muskler.

  Ur min synvinkel var Jugoslaviens sönderfall en soppa som ingen tog tag i samtidigt som samvetslösa människor sålde tjänster till plundrande krigsherrar som förrödde sitt land. Jag inser inte vaf "väst" skulle vinna på detta, rent ekonomiskt vart det dyrt.

  SvaraRadera
 12. F.ö. är det korrekt att anklaga mig för att vara marknadsliberal, nationalist, nörd som gillar att de finns många subkulturer samt ytrandefrihetsextremist som även försvarar idioters och mina fienders rätt att yttra sig. Jag skulle nog hamna på en dödslista om jag var Ryss i Rysslsnd och försvinna på samma sätt som en kritisk journalist.

  SvaraRadera
 13. Gunnar Johanssontis apr. 22, 03:45:00 em

  En sak som slår mig är hur dyr och ineffektiv Sveriges krigsmakt verkar vara om man jämför med andra.
  För att ta ryssland och franrike, som nämns här, som exempel så kostar deras krigsmakt 2 respektive 1,5 gånger så mycket som "vår" men deras storlek i form av vapen och soldater är betydligt större än så.

  SvaraRadera
 14. Gunnar Johanssontis apr. 22, 03:45:00 em

  En sak som slår mig är hur dyr och ineffektiv Sveriges krigsmakt verkar vara om man jämför med andra.
  För att ta ryssland och franrike, som nämns här, som exempel så kostar deras krigsmakt 2 respektive 1,5 gånger så mycket som "vår" men deras storlek i form av vapen och soldater är betydligt större än så.

  SvaraRadera
 15. Ingemar Gråsjötis apr. 22, 05:19:00 em

  @Gunnar Johansson:
  Nog för att sveriges krigsmakt kan tyckas ineffektiv, men du får nog hålla isär kronor och dollar innan du gör dina jämförelser. 2013 spenderade Ryssland 87.8 miljarder dollar, Frankrike 61.2 miljarder dollar och Sverige 6.5 miljarder dollar. Det skiljer mao. ca. en faktor 10 resp. 15.

  Mer om detta här:
  http://milexdata.sipri.org/files/?file=SIPRI+military+expenditure+database+1988-2013.xlsx

  MVH
  //Ingemar Gråsjö

  SvaraRadera
 16. Krönika på ETC

  Företag koloniserar det offentliga livet

  "Politikerna har delegerat makt till globala jättar som konstruerar en värld av likformighet och konsumism", skriver journalisten och författaren George Monbiot.
  ...........................
  Med vår regerings onda geners
  medverkan med Rothschild och USA.
  Ont om Russland för balansens skull, vilken balans?
  Alla som är med i kapprustningen
  om världsherravälde eller som det nu heter, marknadsandelar blir förr eller senare galna och tvingar också alla andra att
  skruva ner sin moral och att spela med. Då blir vi fullvärdiga medlemmar i AB Kapten Konkurs
  pyramidspel som har pågått länge
  och som förespåtts sin död men som nu i ett desperat sista försök satsar allt såsom metaller
  lagrad energi kreativitet och sitt ekonomiska skarpsinne på att förlänga dödsprocessen.
  Och det är väl bra att vi får en respittid, ALLA VI ANDRA som är är i full färd med att skapa det som skulle kunna bli Kulturer
  som ger människor Hopp och om en
  Ny Vår och Hopp Om Livet för Vår Jord!
  SvaraRadera
 17. Mitt eget bidrag börjar så:
  Med vår regerings onda geners
  medverkan med Rothschild och USA.

  SvaraRadera
 18. Utan konflikter finns det ju ingen poäng att spendera löjligt mycket på militär så det är i ens "rationella självintresse" att destabilisera och skapa kaos och konflikter runt om i världen, om man är världens största vapenexportör.

  Det kvittar vem som strider för vad om man säljer vapen till båda sidor. Krig är lönsamt.

  SvaraRadera
 19. Likheterna mellan det ruttnande sovjetimperiets sista dagar och dagens västimperie är slående.
  Ukraina som motsvarighet till Berlinmurens fall ?

  SvaraRadera
 20. ...och om ingen är sjuk så säljer man ingen medicin eller vaccin så det ligger i ens rationella självintresse att sprida virus och sjukdomar om man säljer läkemedel.

  Det som är gemensamt med vapen och läkemedel är att maximering av vinst då i praktiken innebär att kapitalismen blir en fiende till hela mänskligheten.

  Det finns massor

  SvaraRadera
 21. Likheterna mellan det ruttnande sovjetimperiets sista dagar och dagens västimperie är slående.
  Ukraina som motsvarighet till Berlinmurens fall ?
  ---------

  Det är väl snarare att Ryssland, Kina och Asien börjar balansera den arroganta amerikanska utrikespolitiken och globala dominansen och neokonservativa imperialister vill desperat ha tillbaka kalla kriget och försöker utmåla Putin som nån ny Stalin.

  Tyvärr har många som har åsikter om Putin inte hängt med i att Ryssland inte är Sovjetunionen.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Eurasian_Economic_Union

  Det är ingen slump att TTIP kom nu tror jag ..


  SvaraRadera
 22. Ingemar Gråsjötis apr. 22, 07:14:00 em

  Det figurerar en del utsagor bland kommentarerna om omfattningen av världens militärutgifter. En del missförstånd kan kanske undvikas genom att titta här: http://books.sipri.org/product_info?c_product_id=476
  . . . och här:
  http://milexdata.sipri.org/files/?file=SIPRI+military+expenditure+database+1988-2013.xlsx

  Det handlar för de flesta länder om långt mindre än 5% av GDP. För världen i sin helhet handlar det om 2.4% av GDP.

  MVH
  //Ingemar Gråsjö

  SvaraRadera
 23. Kapitalismen är ett monster vi människor har skapat. Ett ekonomiskt system som lever sitt eget liv. Som växer som cancer utan kontroll och förslavar oss människor. Det vi människor har skapat kan vi människor ändra på men det är en värdig motståndare som inte får underskattas.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 24. Det figurerar en del utsagor bland kommentarerna om omfattningen av världens militärutgifter.
  -----

  Min poäng var väl mer att andelen som spenderas på försvar är beroende på hur troligt krig är. Och ju fler konflikter som uppstår ju mer ökar krigsrisken.

  Diskussionen nu om det svenska försvaret kom ju på tapeten efter USA igen provocerat fram en ny oroshärd och att vissa i media och bland politiker öser bensin på det hela.

  USA är det land har flest företag som direkt tjänar på ökad vapenförsäljning och dessa företag finansierar valkampanjer detta är ju klart motivationen för att sätta världen i brand i Irak, Syrien, Libyen, Ukraina, Venezuela etc etc

  Att gå med i NATO och då bidra till fler krig är knappast i någon svensk medborgares intresse.
  SvaraRadera
 25. Jan Örsell tror:
  ..."Det vi människor har skapat kan vi människor ändra på men det är en värdig motståndare som inte får underskattas."

  Jan kan ha hittat på ovanstående själv, men det kan också vara så att han har låtit sig inspireras av Albert Einstein eller av Olof Palme eller av båda två.
  Men jag dömer ju aldrig någon,
  så Jan, Du själv får avgöra.  SvaraRadera
 26. Roland Lidén!

  Albert Einstein, Olof Palme, Karl Marx. Jag som alla andra människor är ingen isolerad ö utan hämtar "inspiration" eller idéer från olika håll.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 27. Birger vill du utveckla lite vad du menar? Har Vänsterpartiet mjuknat eller "skjuter" man från ett annat håll och inte bara blint från höften?

  Ifrån verkligheten där vi befinner oss kanske?
  Behövs det inte i nuläget en hygglig försvarsförmåga och mer medel till detta, för att alliansfriheten ska vara trovärdig?

  Hur ska man resonera, om man inte vill ha en yrkesarme? Om man vill ha ett folkförsvar som har egna resurser att bekämpa t.ex. naturkatastrofer. Nu anpassas vi ju steg för steg till Nato.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 28. APPLÅDERRRR, Jan Örsell, för MITT - i - PRICKAREN:

  "Kapitalismen är ett monster vi människor har skapat. Ett ekonomiskt system som lever sitt eget liv. Som växer som cancer utan kontroll och förslavar oss människor. Det vi människor har skapat kan vi människor ändra på men det är en värdig motståndare som inte får underskattas."

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 29. Tack Birger för ett alternativ till krigshetsen som i Sverige leds av Carl Bildt. Det första som händer då det blir oroligt i ett land hyfsat nära Sverige är att man börjar prata om NATO och ett bättre rustat försvar. Det vi sannolikt först kommer att behöva om krisen utvidgas är mat. Med internationellt beroende av importerad mat och trolig energikris som skulle sätta stopp för egen produktion skulle det gå mycket fort att få brist på mat. Detta har våra politiker varit dåliga på att uppmärksamma. Med GMO-kramare som Bildts fru Corazza i spetsen verkar internationellt beroende av mat vara en del av planen.

  SvaraRadera
 30. "Nu anpassas vi ju steg för steg till Nato."

  ------------------------

  Vi anpassas inte det är en tydligt propagandakampanj att vända den svenska opinionen för medlemskap

  Vi har med eller utan mer pengar till ett försvar ingen chans mot kärnvapen ändå, vi kan möjligtvis kanske förlänga en invasion 20 minuter.  SvaraRadera
 31. DN propagerar för neokonservativ politik

  http://www.dn.se/ledare/huvudledare/ratt-att-rusta-upp/

  som t om Francis Fuku­yama som de hänvisar till själv har omvärderat

  https://en.wikipedia.org/wiki/Francis_Fukuyama#Fukuyama.27s_current_views

  SvaraRadera
 32. Rensa kaserngårdarna från högskolor, bilförsäljare, fritidsgårdar och annat löst.
  Inför allmän värnplikt, en stenhård utbildning där man får lära sig att visa respekt samt ordning och reda!

  Då slipper vi se orakade och oklippta typer som du, B.Schlaug.

  SvaraRadera
 33. I morse hördes på Ekot hur våra hökar blivit alldeles yra av vårluften.

  Nu ska vi skaffa kryssningsmissiler, dvs anfallsvapen, och rikta mot Ryssland.

  Är det inte som att be om att bli anfallen?

  SvaraRadera
 34. Pengarna man pratar om är småkraffs i försvars-sammanhang. Om man, som man pratade om, ska införskaffa exempelvis två nya ubåtar så kommer man näst intill upp i summan på 5 miljarder redan då. Frågan är i det här fallet; borde man kanske lägga pengarna på någonting lite mer aktuellt och kostnadseffektivt? Låt oss säga; bekämpa fattigdomen, satsa på skolsystemet eller något liknande? Jag har gjort en omröstning på plusett rörande frågan. Tycker du att man borde satsa mer på försvaret:http://www.plusett.nu/omrostning-4285/tycker-du-att-sverige-borde-satsa-mer-pa-forsvaret

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.