söndag 16 mars 2014

Och nu...?

Som väntat röstade medborgarna i Krim än en gång för att få lämna Ukraina. Vad händer nu? Jag hoppas att världens ledare fungerar mer balanserat än Carl Bildt, som allt mer, nu när det hettar till, uppträder som en upphetsad femåring på julafton. Regeringen tycks inte ha någon som helst kontroll på Bildt, man låter honom sköta svensk utrikespolitik som om det vore en privatsak.

Det största skälet till att rösta bort Alliansen heter Carl Bildt. Han utgör en säkerhetsrisk. Så här rapporterar förresten CNN om valresultatet en stund innan midnatt:
 

26 kommentarer:


 1. Spännande, får man säga så ??
  Fortsatt hopp att den här konflikten kan lösas utan våld .. som inte löser några konflikter .. ??
  Eric

  SvaraRadera
 2. Klart att Putin har brutit mot massor med principer, men givet att Krimborna uppenbart vill höra till Ryssland snarare än till Ukraina så förefaller det smått onödigt att starta ett världskrig. Men en del idioter förefaller verkligen längta efter ett tredje världskrig.

  SvaraRadera
 3. Bättre hade säkert varit om Krim blivit självständigt för tjugo år sedan, vilket ju Schlaug framförde i ett tidigare blogginlägg denna oroliga mars.

  SvaraRadera
 4. Neoliberal Agendamån mars 17, 08:37:00 fm

  " Krimborna uppenbart vill höra till Ryssland snarare än till Ukraina "

  Alternativet, att ha det som innan Ryssland ockuperade Krim, fanns inte på papperslappen man fick lägga i lådan.

  Bildt har för övrigt var utmärkt under krisen.

  SvaraRadera
 5. Jag tycker inte valet är OK, det fanns ingen fri press innan och soldater patrullerandes kring vallokalerna gör det hela oseriöst.

  Jag har dock inga förhoppningar om att Krim inte annekteras av Ryssland inom mycket kort tid.

  Krimborna som stödjer Rysslandsförening gör det för att de tror att:
  * Regimen i Kyiv vill förbjuda ryska språket, och
  * Förfölja ryssar (eller iaf hota dem på något sätt som jag än inte förstått)
  * Putins lovande guld och gröna skogar är sanna
  * De inte vill ha det som det var i Ukraina (under Yanukovitj som var skurk och stod under Rysslands makt)

  De går inte till Ryssland, de går från Ukraina. Rätt in i honungsfällan! Nu får de inte Yanukovitj som filter mellan sig och Putin, utan nu kommer Putins makt rakt på dem.

  Det blir lite som i det gamla goda Sovjet då faktiskt (och jag är INTE ironisk) många hade det rätt OK både materiellt och kulturellt. Iaf om man var av rätt etnicitet. Och man inte hade fel åsikter som stred mot regimens.
  Och inte hade en otur att bo granne med någon som påstod att man tillhörde nån av de två ovanstående grupperna.

  Dags Ryssland är inte Sovjet, men inte är det långt ifrån. Ingen fri press finns snart kvar. Ryssar tas "väl omhand", man kan till och med invadera ett broderland för deras skull. Kan man döda andra för deras skull också? Ryska fängelser är inte som Gulag, men 10 000 dör varje år där. Inte till största delen av direkt våld utan av mycket dålig sjukvård och hygien.

  SvaraRadera
 6. Antag detta: Vår kung vill få Norge på bra humör och skänker därvid Värmland till grannlandet. Utan att fråga värmlänningarna förstås.

  Åren går, och de längtar alltmer tillbaka till svenskt medborgarskap. Så kommer de på tanken att fråga sig själva: vill vi fortsätta så här, eller vill vi åter tillhöra vårt gamla land?

  De folkomröstar. "Ja till återgång" vinner valet.

  Norge protesterar och menar att det strider mot norsk lag. Nato varnar både Värmlänningarna och Sverige. Under tiden har vi fått en ny statschef som ser välvilligt på en återgång.

  Där är vi nu (om det inte vore på skoj).

  Gt

  SvaraRadera
 7. Birger. Vet du om ukrainskan och ryskan står så nära varandra att folken kan samtala, så som svenskar och norskar kan språka utan svårighet?

  Gt

  SvaraRadera
 8. Ryska och Ukrainska står varandra så pass nära att man förstår det mesta, ungefär som ditt exempel.

  I Slaviska språk finns det 2 stammar, gammelryska (östslaviska) och Sydslaviska (Balkan). Det finns några avvikelse som Ungern, Rumänien och Bulgarien.

  Men behärskar man gammelryska och eller sydslaviska så förstår man rätt bra nästan hela Östeuropa.

  SvaraRadera
 9. förtydligande: det var alltså det som birger schlaug gav uttryck för som jag instämde i...

  SvaraRadera
 10. På Klotet fick följande inlägg stå kvar! Men det hör väl inte hit.

  Hur, beskriva Klotets problem ...

  Om Vi beskriver Klotets problem på rätt sätt så kanske Vi har en chans att lösa dem.
  Men om ni fortsätter som ni gör så kommer ni att
  undanskymma de lösningar som grupper av människor
  med Klotförstånd utgör och som inte längre vill vara en del
  av Kapten Konkurs och som fattar att några Kulturer som lever på Jordens villkor, bara kan skapas om Vi gör det själva!

  SvaraRadera
 11. Neoliberal Agenda;
  Att Carl Bildt inte klarar att ta avstånd från Svoboda är en katastrof och spelar de högerextrema i händerna. På fråga i ekots lördagsintervju om det inte var ett problem att Ukrainas försvarsminister(!) är nynazist svarade Bildt: "Jag har träffat honom en gång och han föreföll vara en kompetent sjöofficer". Är det att sköta sig på ett utmärkt sätt?

  SvaraRadera
 12. http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=5&id=10064

  SvaraRadera
 13. Neoliberal Agendatis mars 18, 06:49:00 fm

  "Är det att sköta sig på ett utmärkt sätt?"

  Det du nu gör, var precis det Bildt ville undvika, dvs man rycker ut en mening utan att ta in sammanhanget. Självklart gillar inte Bildt nationalister, endast en imbecill kan tro annat.

  Däremot är det helt fel att fokusera på Svoboda (som rysk propaganda vill göra). Svoboda har röstats fram av folket och de sitter i parlamentet. Det är så en demokrati fungerar. det är bättre att vi löser konflikter genom diskussion och kompromisser i ett parlament än genom våld på gatorna.

  Håller du inte med?

  Den regeringen man har nu är en bred interimregering, Om 2-3 månader är den borta, då man hållit val.

  SvaraRadera
 14. Neoliberal agenda; Beträffande CB:s oförmåga att ta avstånd från Svoboda är det just sammanhanget som är problemet. Han har inte under hela den tid som gått sedan den nya regeringen placerades i Kiev förmått sig att markera problematiken med att i detta känsliga läge tillsätta nynazister på viktiga poster i regeringen. Att det sedan många gånger är i detaljerna man finner CB:s dolda agenda måste vara besvärande för honom.

  Att ta avstånd från att vi har fått ett nynazistiskt parti i en Europeisk regering är självklart. Det behövs ingen rysk propaganda för att inse detta.

  Jag är fullständigt medveten om att Putin har demokratiska tillkortakommanden, men frågetecknen i hur det gick till på Majdantorget är för många för att jag skall känna mig säker på att allt gått rätt till.

  Den viktigaste frågan, vilka var krypskyttarna egentligen? Putin har efterlyst en oberoende utredning om att detta måste utredas utan att få något gehör från omvärlden, varför?


  SvaraRadera
 15. Nu har Värmland utropat sig till en självständig stat. Senare igår anhöll deras provinsregering om återanslutning till Sverige. Svenska Rikdagen kanske tar beslutet redan idag. Utgången är given. Norskar, bosatta i Värmland, anser att folkomröstningen var en fars. Vidare att valfusk förekom. Man kunde t.ex. rösta flera gånger. (Att det kunde gynna även den som röstade för bibehållen autonomi under Norge, nämndes inte.)
  Med oss i studion har vi Värmlandsexperten...

  Gt

  SvaraRadera
 16. Neoliberal Agendatis mars 18, 08:35:00 fm

  "Att 80 procent av de röstberättigade skulle ha deltagit säger han är farsartat med tanke på att både ukrainare och krimtatarer bojkottade tillställningen. Istället användes fuskmetoder, hävdar han.

  – Folk kunde rösta fem gånger utan att man kontrollerade dem, säger han."
  sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5812246

  "När Gallup mätte stämningarna för International Republican Institute stod en anslutning till Ryssland inte lika högt. Majoriteten av befolkningen, 53 procent, ansåg att Krim skulle förbli en självstyrd republik i Ukraina. 23 procent ansåg att Krim borde vara en del av Ryssland. Mätningen gjordes i maj 2013."
  www.svd.se/opinion/ledarsidan/ukrainas-valresultat-med-drag-av-nordkorea_3373200.svd

  SvaraRadera
 17. Neoliberal Agenda

  Ja visst är det hemskt. Läs gärna Folkpartiet låter kyrkklockorna ringa för....

  SvaraRadera
 18. Neoliberal Agendatis mars 18, 09:17:00 fm

  Osse: Folkomröstning om Krim olaglig

  Söndagens folkomröstning om att ansluta Krim till Ryssland är olaglig, anser chefen för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (Osse).
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/osse-folkomrostning-om-krim-olaglig

  SvaraRadera
 19. Det vore bra om det funnes principer för sånt här, och inte allt avgjordes av politiska nycker och våld.

  Bildt stödde, såvitt jag minns, helhjärtat Kosovos beslut om att inte längre tillhöra Serbien. Liksom Kroatiens och Sloveniens beslut om att inte längre tillhöra Jugoslavien.

  Vad är skillnaden? Är det bara stormaktsintressen? Då hade Ryssland inte intresse av splittring medan EU hade det, nu är positionerna omvända - främst förstås för att varje stormakt helst ser svaga länder runtomkring sig.

  Som sagt, det vore bättre om det funnes principer som alltid följdes. Lag och ordning.

  SvaraRadera
 20. Bildt får ett smäckjobb i USA efter valet, ifall han nu inte fortsätter som minister.

  Det var nog en del av paketet.

  SvaraRadera
 21. svar till neoliberalen: "det är bättre att vi löser konflikter genom diskussion och kompromisser i ett parlament än genom våld på gatorna." i kiev togs den aktuella regeringen in just från gatan, har du glömt torgetsmanifestationer? carl bildt, herregud, ska en sån karl vara just utrikesminister? han är odiplomatisk, osympatisk och krigisk, vill vinna till varje pris, kompromisslös. det är inte bara att han är konservativ och moderat det är hans sätt, arrogant, som gör att han inte kan bidra till att lösa konflikten utan lägger mer eld i lågorna som om inte han hade ett ansvar om ett krig utlöses.

  SvaraRadera
 22. Putin hänvisar till historiska skäl för en återförening med Krim.
  Det hade alltså inte spelat roll, om Krim hade röstat nej till anslutning österut. De historika skälen räckte.

  I historien finns även Finland inskrivet som ryskt. Det sägs att det var Lenin som släppte Finland fritt.

  Men nu har ju Putin lovat att inte ta mer land.

  SvaraRadera
 23. SVT:s utsända vet vad de ska rapportera, om de vill ligga bra till hos arbetsgivaren. Sålunda aktar de sig för att medge fascistinslaget i Kiev-regimen.

  Men de kanske tänker något annat. Av deras rädda blickar att döma törs de inte gå emot SVT, som känner sitt ansvar mot västmakterna EU & USA.

  SvaraRadera
 24. Neoliberal Agendatis mars 18, 09:43:00 em

  "i kiev togs den aktuella regeringen in just från gatan, har du glömt torgetsmanifestationer?"

  Dessa ser inte ut att vara från gatan...
  Ukrainian parliament votes to oust President Yanukovich

  SvaraRadera
 25. Neoliberal agenda;Jaha och hur framgår det av klippet?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.