lördag 8 mars 2014

Kvinnodagen, arvsynd och Märta

Inför kvinnodagen dammade Johan Ehrenberg av det gamla kravet på en mansskatt - det vill säga en skatt som alla män skall betala eftersom män utöver så mycket våld att kvinnor måste söka sig till kvinnojourer och skyddat boende. Gudrun Schyman svarade med att ta avstånd. Vilket fick Johan att säga att Gudrun fegar.

Själv är jag inte alls förtjust i idén på kollektiv skuld. Oavsett om det gäller biblisk arvsynd eller manligt beteende.

Ett av mina värre minne från åren i riksdagen var förresten när jag, i samband med att propositionen om kvinnofrid (1998), hörde en av männen, som stod längst bak i plenisalen, säga att kvinnan som stod i talarstolen nog hade "fått knulla för lite". Själv blev jag så förbannad att jag gick upp och talade om mansrollen - vilket för övrigt också blev ett tema jag körde lite mer frekvent på pubar några år senare. Mannen ifråga fick ett toppjobb efter det att han slutat i riksdagen.

Några pubar finns inte i Bergs socken i Småland. Men där finns ett hus som heter Lilla Björka. Där bodde Elin Wägner sina senare år i livet. Här är ett utdrag ur en längre film från ett tillfälle då jag samtalade med Märta Schlecker. Hon hade som barn träffat Elin Wägner.PS 1
Hedras den som hedras bör, skrev jag på kvinnodagen för några år sedan. Det handlar förstås om Elin Wägner. Här finns det.

PS 2
En kvinna som betytt mycket för kvinnorörelsen, men som är totalt bortglömd, är Rosika Schwimmer, som jag skrev om här.

PS 3
Om hur liberaler och sossar darrade på manschetterna när det gällde kvinnlig rösträtt skrev jag här.

En sak till när jag ändå håller på: min och Emily Su Hadexias bok - den handlar om hennes uppväxt i en liten by i nordvästra Kina - här kan du läsa den gratis på svenska. (Vill du ändå betala en slant för läsandet så går det bra att sätta in den till Läkare utan gränser - plusgiro 900603-2.)

6 kommentarer:

 1. Förmodligen skulle båda män, kvinnor och barn må bättre av om mäns (människans) kontrollbehov minskade. Håller med Schyman om att det finns en koppling mellan idén av våld med vapen och virilitet. Män bör vara virila och försvara kvinnor och barn. Vill eller kan de inte det, så är de inte virila eller några riktiga män. Skyller de inte på en kollektiv mansskuld är de inga riktiga feminister. Men det är bara idéer och de kan förändras.

  Lösningen eller idén för närvarande verkar många anse är, att sätta vapen även i kvinnornas händer och göra dem till virila "män". Allt som männen kan göra kan även kvinnorna göra. Ja varför skulle de inte kunna skapa krig? Saknar kvinnor kontrollbehov? Det finns många kvinnor som talar om upprustning och tror sig sitta på den yttersta makten.

  Naturligtvis har även kvinnor kontrollbehov. Om det nu är så att nuvarande säkerhetspolitik har en koppling till att utöva kontroll och makt över andra, så borde vi kunna se värdet i att rusta ner det militära. Göra det som Gudrun S påpekar. Vi borde bygga en säkerhetspolitik för MÄNNISKOR. Inte en politik som KONTROLLERAR andra människor. Lösningen kan alltså inte vara fler kvinnor i krigsmaskineriet. Vi kan heller inte lösa problem på samma sätt som de har skapats med mera vapen och mera krig.

  SvaraRadera
 2. Eftersom män tjänar mer än kvinnor så betalar de redan mer i skatt. 55% mer om jag minns rätt.

  Det enklaste är väl att öka progressiviteten i skatteskalorna så får man tydligare effekt.

  SvaraRadera
 3. Ekot, "Medeltidens kvinnokämpar slogs på slagfälten." Historieförfattare, "Hon såg skräckinjagande ut"

  Intressant! Det diskuterades redan på medeltiden om stridskvinnor. Visst har vi kommit långt? Nu hörs och syns de i politiken. Poppar upp som gubben i lådan, ingen vet vilka de är man kan t.ex. vara en relativt okänd baronessa och få en framträdande post. Vidare skräckinjagade ser de visserligen inte ut. De är färre än männen men på frammarsch. Kvinnor kan!

  Ang. medeltiden som vi verkar vilja hålla fast vid... Medeltiden var en grym tid. Nej det var den visst inte säger optimisten. Det fanns ljusglimtar. Jo men de blev ju avrättade.

  SvaraRadera

 4. Har också svårt för "kollektiv skuld". Johan har argumenterat bättre för det, tidigare. men då mer allmänt om mäns ansvar för rådande attityder.
  Svårt ämne.

  Läser för tillfället om Väckarklocka. Skulle verkligen önska hon fick en mer framskjuten plats. Inte män eller kvinnor, men det kvinnliga, för allas vårt bästa.
  (Tao Te Ching fungerar också..)


  Eric

  SvaraRadera
 5. Schymans förslag är bra inom säkerhetspolitiken finns pengar som kan användas.

  SvaraRadera
 6. Viktigt att hjälpa Läkare utan gränser!

  Särskilt som vi i väst dränerar uländerna på deras kompetenser.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.