fredag 14 mars 2014

Krim, Gotland och den ljuva doften av tevesminkKrim. Inte ett enda skott har skjutits. Åtminstone inte när detta skrivs. Broderfolk skall inte döda varandra, hörde jag någon säga.

Vittnen stiger fram. Säger något till suktande journalister. Vem vittnet är och varför vittnet uttalar sig vet man inte. Sanningen är alltid det första som offras i krig. Medier måste ändå rapportera. Sitter i en nyhetsbubbla. Sprutar ut nyheter. Så länge läsare och tittare och lyssnare finns.

Politiker i Sverige ser möjligheter. Det är ju val snart. Bepansra Gotland! Ryssen hotar!

Det finns en upptrappning i spridandet av nyheter. Första steget innebär att ett rykte gör gällande något. I det andra steget, när ryktet fått mer än styrfart, beskrivs det enligt termen "enligt ännu obekräftade uppgifter görs gällande". Det tredje steget fullbordar Moment 22: "Enligt flera medier har...".

Till slut är ingen ansvarig för någonting. Allra minst för sanningen. Ty var och en har sin egen sanning. Vilket vi lärt oss av SVT som har en hel programserie som heter just Min sanning.

Sanningen om Krim, Ukraina och Ryssland kanske man kan hitta någonstans i väven av osanningar. Om man vill. Men det är det nog ingen som vill. Varken där eller här. Där löper krigets propaganda och lögner tafatt. Här vädrar politiker, som av partierna dumpats i riksdagens försvarsutskott, den ljuva doften av tevesmink.

Det du just läst är inledningen på min krönika i dagens HD. Fortsättningen finns här

Och så är det Nyhetspanelen idag
Klockan 7:40 är det Nyhetspanelen som vanligt i Gomorron Sverige (SVT). Lär bli nåt om skolan förstås - och om SD:s valkonferens. Ursula, Tove och jag ska göra vad vi kan för att låta klokare än vi är. 

21 kommentarer:

 1. En bra lögn kan gå från Bagdad till Konstantinopel medan sanningen letar efter sina sandaler.
  Lögnen går i högskaftade hårt snörda kängor, sanningen går i enkla sandaler.
  Historian går inte att skriva om, och den upprepar sig ideligen.
  Prestige, makt och självförhärligande betyder långt mer än sanningen, tyvärr.
  /IQ

  SvaraRadera
 2. Ukraina: Väst gör bort sig genom att krigshetsa, hyckla och utan förbehåll stödja nazi-kuppmakare, vilka omedelbart tar alla poster som har med statens våldsmonopol att göra.
  Ryssarna agerar ytterst återhållsamt och utan aggressiv retorik. De säkrar upp Krim där de har sin flottbas och massor med militär utan att avlossa ett skott. Mycket som tyder på att kuppmakarna var på väg att snabbt kuppa där också och att ryssarna stämde i vassen.
  Inte svårt alls för en kritiskt tänkande att se vartåt sanningen lutar i detta fall.
  Och aldrig har väl västerländsk main-stream media gjort bort sig tydligare

  SvaraRadera
 3. Sunburn. Ryssarna stämde i bäcken, ja.
  Men hur många är kritiskt tänkande? Kan MSM göra bort sig, utan att särskilt många märker det?

  Gt

  SvaraRadera
 4. Sunburn, Ryssland är inte vare sig oskyldigt eller oskuldsfullt. Man kan inte bara utgå från Russia Today... Propaganda-apparaten där är än tvivelaktigare än den i väst. Som om det inte räckte med det sistnämnda...

  SvaraRadera
 5. "Propaganda-apparaten där är än tvivelaktigare än den i väst."

  Hur mäter man det?

  SvaraRadera
 6. Jaha, Birger, vilka delar av min bild vill du avfärda som rysk propaganda ?
  I Ukrainafrågan har västs medier helt uppenbart varit de som hetsat och haft överlägset mest förvriden beskrivning och nyhetsurval. Och det har man som vanlig amatör enkelt kunnat se bara genom rimlighetsbedömningar, upptäcka självmotsägelser och jämföra fakta. Och det handlar inte bara om att glo på RT, det finns bloggar och andra källor också.
  Återigen, våra medier är ett stort skämt. Man kan också notera vilken stormflod av ifrågasättanden som förekommer på de ställen som fortfarande tillåter kommentering, ex. The Guardian.
  Men Birger ska f.ö. ha en eloge för att han är en av ytterst få som åtminstone lite försiktigt ifrågasätter den officiella propagandasörjan

  SvaraRadera
 7. Birger, vad vet du om Krim som jag ite vet?
  Jag som varit föd där, har gåt skolan, har fått min magisters examen, arbetat och levt har?
  Vi återvänder Hem!

  SvaraRadera
 8. Bra om det egentligen helt ologiska demoniserandet av Putin:
  http://www.counterpunch.org/2014/03/14/putins-demonizers/
  Skulle aldrig publiceras i Svd eller DN, Sverige är en skrattretande likriktad ankdamm där ankorna tjattrar oavbrutet om oväsentligheter.

  SvaraRadera
 9. Reagans biträdande finansminister Paul Craig Roberts som varnar för USAs krigshets kanske appellerar till de som reflexmässigt avfärdar Russia Today ?:

  http://www.counterpunch.org/2014/03/14/the-failure-of-german-leadership/

  SvaraRadera
 10. Sanningen är det första som försvinner i förspelet till krig. Det gäller alla sidor. Om ni - Sunburn, 07:20 och Simsalablunder - läser vad jag skrivit de senaste veckorna så lär ni kunna se att jag är djupt kritisk till hur medier härhemma förenklat och nästan gömt undan Svoboda hela den första tiden. Bildt till och med ifrågasatte om det fanns anledning att kritisera deras medverkan i den nya regeringen. EU har klampat fram på ett sätt som uppfattats som provocerande, vilket uppenbarligen varit dess syfte. Rysk media har sina vinklingar, sin agenda, precis som "vår" media speglar ensidigt, särskilt den först tiden. Något mer nyanserat har det blivit, man nämner i alla fall de högers trema vid namn. När jag började skriva om dessa, och deras poster som försvarsminister och riksåklagare, hade svensk media inte ens nämnt det. Vilket antingen beror på okunskap eller ovilja, båda är lika illa. Detta innebär inte att jag inte med bävan ser fram emot söndagens val - resultatet är givet, Krimborna bör få avgöra sin framtid själva, men Rysslands agerande efter valet hoppas jag sker med omdöme utan militära ingrepp.

  SvaraRadera
 11. Om du Birger läser vad jag skrev, så hade du sett att jag ställde en direkt fråga i anslutning till något du skrivit.

  Du påstod att "Propaganda-apparaten där är än tvivelaktigare än den i väst." Jag undrar fortfarande hur man (du) vet det. Mer avancerat än så var det inte från min sida.

  SvaraRadera
 12. Birger,
  - Jag har som sagt gett dig cred som en av de få ifrågasättande, ihop med Linderborg (och tom. Reinfeldt)
  - Fortfarande inget svar på vad i min beskrivning som är förljugen rysk propaganda
  - Jag envisas med att hävda att det nu inte är fråga om lika goda kålsupare, utan väst blåljuger hämningslöst och ryssarna gör det i oerhört mycket mindre omfattning. Vederlägg gärna detta.
  - Glöm inte heller bort hur det avlyssnade samtalet om krypskyttarna mellan Ashton o Estlands utrikesminister trollades bort.
  Vi har nu en storm av ifrågasättanden på bloggar och kommentarsfält av västs agerande i Ukraina och 80% av tyskarna sympatiserar med ryssarnas linje enl. poll. Diskrepansen mellan elit och engagerade medborgare är enorm.
  Hoppas nu att du Birger inte blivit så bekväm i elitens soffor att du undviker att slå näven i bordet.

  SvaraRadera
 13. Ikväll lyssnade vi på Lars Borgnäs i SR P1. Han sa, för våra nyhetsmedier, mycket obekväma saker i Ukraina/Krim-frågan.

  Det gör Birger också, säger obekväma saker. Att det är en balansgång är väl givet. Ty, blir det allt för obekvämt, kanske hans medverkan i SVT:s Nyhetsmorgon ryker, vilket vore illa.

  Hellre då vara lite försiktig, och i gengälld få behålla denna utmärkta plattform för andra viktiga påpekanden om Maktens trixande med våra själar.

  Gt

  SvaraRadera
 14. Sunburn. Hur lät det borttrollade samtalet? undrar nyfiken...

  ...Gt

  SvaraRadera
 15. Hur, beskriva Klotets problem ...

  Om Vi beskriver Klotets problem på rätt sätt så kanske Vi har en chans att lösa dem.
  Men om Du fortsätter som Du gör så kommer Du att
  undanskymma de lösningar som grupper av människor
  med Klotförstånd utgör och som inte längre vill vara en del
  av Kapten Konkurs och som fattar att några Kulturer som lever på Jordens villkor, kan bara skapas om Vi skapar acceptans för att de får skapas och att Vi skapar dem själva!

  SvaraRadera
 16. Sunburn, slå inte på dem som försöker balansera nyhetsflödet! Kritik även an Russia today är fullt rimligt, tror du en statsägd propagandakanal i en krissituation som nu med Ukraina är mycket bättre än annan media?? Då är du ganska naiv! Statsmedier ingår väl i det som motsvarar det psykologiska försvaret....
  L.

  SvaraRadera
 17. Hur, beskriva Jordens problem ...

  Om Vi beskriver Jordens problem på rätt sätt så kanske Vi har en chans att lösa dem.
  Men om Du fortsätter som Du gör så kommer Du att
  undanskymma de lösningar som grupper av människor
  med Jordförstånd utgör och som inte längre vill vara en del
  av Kapten Konkurs och som fattar att några Kulturer som lever på Jordens villkor bara kan skapas om Vi skapar acceptans för att de får skapas och att Vi Själva Tillsammans med Varandra skapar dem!

  SvaraRadera
 18. "Ryssarna agerar ytterst återhållsamt och utan aggressiv retorik". Putin agerar väl snarare som en krutdurk. Som någon som har brutit mot den gemensamma folkrätt, som resten av världen säger att man gemensamt satt upp och accepterat. (Kan diskuteras hur det är med det).

  Han agerar som någon som säger sig vilja skydda sitt folk och deras intressen. Men som egentligen inte bryr sig om, hur det hela kommer att utvecklas, vare sig för sitt folk eller resten av världen.

  Detsamma gör EU och USA.

  EU:s "hök" Bildt agerar även han på samma sätt, som en person som inte bryr sig om hur det hela utvecklas. Som en "stridshök" som glömt, att EU utåt sätt kallas för ett fredsprojekt. Han ler och vägrar bl.a. att svara på omvärldens oro och frågor kring Svoboda.

  I debatten som hölls i riksdagen, viftade han återigen bort denna fråga. Det gjorde även Alliansen tillsammans med honom. Bildt är en mästare i, att inte svara på frågor. Han och inte bara han, är alltså en mästare i, att göra det som dem de själva kritiserar dvs Ryssland. Det brukar kallas för att projicera. Att lägga ut all skuld på någon annan som är "oskyldig".

  Att man kan reagera så lika i demokratier och det som kallas för en diktatur, demokrati eller av andra som något mitt i mellan (Ryssland). Det visar väl att skillnaden, inte är så stor i verkligheten. Att diktaturen är ett makten och frihetens problem. Men att även så kallade demokratier tampas med dessa problem. Trots allt "liberalt" skitsnack, så har ingen lyckats utreda vad verklig frihet innebär. Men man kan dölja sig bakom ett sken av frihet till alla. Trots lagar och övervakning som inskränker vår frihet. Modernt har blivit att slåss om vem som är mest liberal. Men nästan alla vägrar att kallas för nyliberaler.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 19. Avlyssnade samtalet mellan Catherine Ashton och Estlands utrikesminister:
  http://www.youtube.com/watch?v=ZEgJ0oo3OA8

  SvaraRadera
 20. Kolla här Lisbeth, en rejäl lista som visar västs hyckleri när det gäller folkrätt:
  http://www.atimes.com/atimes/Central_Asia/CEN-02-140314.html

  SvaraRadera
 21. Sunburn Tack för listan!

  Lisbeth

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.