lördag 22 februari 2014

Lördagsgodis: Studiebesök i helgstängt Bryssel...

Per Spolander, glad vd.
Apropå det där EU-valet som närmar sig. Förra året åkte 42 sörmländska politiker och tjänstemän till Bryssel. Man skulle under två dagar avhålla en så kallad ledningskonferens i Sörmlands regionförbund. Resan med uppehåll gick på 600 000 kronor. 

För det fick man flygresor, 42 enkelrum, vin, bubbel och mat. Samt en svensk föreläsare - Per Spolander, vd för Stockholmsregionens Europaförening - som tog 30 000 kronor för 90 minuters föreläsning om EU:s strukturfonder.

Som bonus bjöds Spolander på mat och dryck för en dryg tusenlapp. Innan käket drack man "ett glas mousserande", meddelar ordföranden i det sörmländska regionförbundet, Viking Jonsson (S). Det behövdes säkert för att glömma det löjliga i att pröjsa 30 000 kronor till Spolander. Som alltså är VD för den Europaförening till vilken det sörmländska regionförbundet årligen betalar 200 000 kronor...

Varför man var i Bryssel är svårt att veta. Man var nämligen där när EU-parlamentet var stängt och det var helgdag i Bryssel. Några så kallade studiebesök - förutom på Restaurant Kameleon Sky och Hotel Dominican - blev det inte. Men man fick som sagt var lyssna 90 minuter på direktör Spolander.

Spolanders medverkan "var värdefull för oss", meddelar Regionförbundets direktör Göran Norberg. Eftersom det fanns "fri tid på programmet" och "tid för egna reflektioner, en kopp kaffe eller ett mellanmål" meddelar ordföranden i det sörmländska regionförbundet Viking Jonsson att han tagit ut resetraktamente. Dyrt kaffe blev det...

De två miljöpartister som var med i den sörmländska delegationen vägrade flyga - förmodligen av klimatskäl. Det var ju klokt. Så de tog tåget. Det kostade drygt 10 000 extra, meddelas lakoniskt. Allt enligt sörmländska tidningar, som valt att inte lägga ut artiklarna på nätet.

Regionförbundets slogan är: "Det ska vara enkelt att förverkliga sina drömmar, ambitioner och idéer i Sörmland". En del förverkligar sina små drömmar i ett stängt Bryssel och ett tomt EU-parlament... Regionförbundet arvoderade en konsulterande reseledare eftersom det "är svårt med denna typ av logistikfrågor". Hrmmm... Bussen från flygplatsen stannar vid Grand-Place. Därifrån är det ett trettiotal steg till det hotell man bokat in sig på. Och Spolander kunde säkert för arvodet på 30 000 spänn också orkat peka ut var parlamentet ligger. Om nu någon ville se hur det ser ut på utsidan.

Man meddelade, innan man tog bort det, på Sörmlands Regionförbunds hemsida att denna typ av ledningsträffar kan ge "länets ledande politiker och tjänstemän få inspiration till insatser på hemmaplan". Ibland blir man trött. På allt. Inte minst på vad EU kan användas till...
 

17 kommentarer:

 1. EU kan helt uppenbart användas till att få politiker och tjänstemän betydelsefulla, utvalda, och inte minst som viktiga beslutsfattare. Säg den som reflekterar då och ifrågasätter själva bygget. Hmmm... gott kaffe gott käk.
  En och annan tanke kring jag tog i alla fall tåget och inte flyget dyker kanske upp också. Eller motsatsen, jag hade vett att välja det billigare alternativet. Väljarna förstår inte vilka som är det gröna alternativet. Vilken tur att de har oss som är i Bryssel och reflekterar.

  SvaraRadera
 2. Få dem att KÄNNA sig betydelsefulla och utvalda alltså...

  SvaraRadera
 3. Förhoppningsvis får de två miljöpartister som var med inte behålla sina uppdrag efter valet 2014...

  Q

  SvaraRadera
 4. Birgers bästa inlägg på länge. Må den lede ta den politiska adeln när de missbrukar sitt uppdrag.

  SvaraRadera
 5. Jag har både cyklat, åkt tåg och även buss till Bryssel. Allt detta tillsammans har inte kostat några 10.000kr så vad miljöpartisterna gjorde på tåget kan man ju verkligen undra?
  Cykla kräver ju lite ansträngning men väl framme är det en härlig känsla. Bussen gick på några hundralappar och cirka 20timmar. Tåget var knappt en tusing och ungefär lika drygt.

  SvaraRadera
 6. Jag fascineras alltid när sådant här uppdagas att de inblandade politikerna, oavsett färg, sätter sådant värde på lyx och flärd. Om det är bubbel och italienskt kaffe de värdesätter i sina egna liv kan man undra vad de har för ideal och visioner för samhället i stort. Det är synd att de använder sin antagligen ganska goda hjärnkapacitet till att hitta sluga formuleringar och kryphål för att sko sig på andra, istället för att skåda inåt och fråga sig vad det är för liv vi vill leva och ett samhälle vi vill ha.

  För övrigt ett tips om att arbetsmarknadsminister Svantesson medverkar i Ekots lördagsintervju alldeles strax. "Var finns jobben?" är rubriken. "Vad är poängen?" är det ingen som kommer att fråga.

  SvaraRadera
 7. Det gäller att ta för sig så länge det finns pengar. Demokratins dödgrävare arbetar vidare på att sänka förtroendet för sig och sina kollegor. Många journalister sjunger i kören.

  SvaraRadera
 8. Inget nytt under solen; jag vet att det var värre förr.
  Kanske du BS kan berätta hur det var förr?

  SvaraRadera
 9. http://www.sydsvenskan.se/skane/nya-spritregler-for-region-skane/

  SvaraRadera
 10. Angående lördagsgodis. Undrar om de som ville fick ta en prilla efter kaffet? Eller råder helt snusförbud i Bryssel. En prilla med lingon eller någon annan smak.
  Ramaskri väntas nu förmodligen av det svenska snusande folket. Så länge vi får bestämma smak på snuset, så är allt frid och fröjd? Men ve den som rör snuset. Eller bestämmer över vår vargpolitik. EU vad är det för något.

  Tragikomiskt att nu anses det att man ska bryta mot EU:s regler, trots att det väntas gå till EU domstolen.
  Forskarna som forskar kring hjärnan har förmodligen rätt. Politikerna i EU parlamentet har glömt det här med smaksättning av snuset, då det gäller det svenska undantaget. Carl Schlyter säger att det är så.

  Dessutom en av fyra väljare har glömt hur de röstat tidigare... Vad ska vi göra åt vår glömska? Ska vi göra något innan vi glömmer det här med smaksättningen av snuset? Ska vi börja med att re-agera dvs. att träna på att tänka medvetna långa tankar?

  SvaraRadera
 11. korruptionen känns märmast total... vill vi ha politisk adel? om inte, varför har vi det?

  SvaraRadera
 12. Varför väljer vi inte en folkvald Sverigestyrelse baserad på personval?

  SvaraRadera
 13. "Små män i stora kostymer" tycker sej alltid ha rätten att hushålla som de vill med skattepengarna. Det är tragiskt! Ja, vill vi det ska fortsätta så? Det skulle behandlas som "kriminellt" i andra kretsar.

  SvaraRadera
 14. Anopnym 01:48, det var säkert inte bättre förr, det var inte heller det jag påstod - själv tackade jag för övrigt nej till nästan alla de utskottsresor som förekom i riksdagen dels därför att de allt som oftast var krystade, dels därför att jag hade fått för mig att tiden kunde användas bättre än så. Regionförbundets figurer behöver säkert träffas, och en helg är bra för sådant. Det är inte billigt i Sverige heller. Det jag framför allt reagerat på är att man inte verkar ha någon koll på vad man kunde få ut av ett besök i Bryssel, där förmodligen de flesta av de nu berörda redan varit både en och två gånger tidigare, samt det i sig absurda i att betala för Spolander, vars organisation man redan betalar till för att "få vara med på ett hörn" Det verkar som om den ena handen inte vet vad den andra gör. Bara man nämner Bryssel så tycks beslut tas med knäna.

  SvaraRadera
 15. Hej Birger
  Du kan väl inte mena att det kostar lika mycket(dyrt) att ta detta på ett konferenscenter i Sverige. Det finns fina herrgårdar i Sverige som skulle göra detta för en tredjedel av priset inklusive bubbelbad.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.