måndag 13 januari 2014

Lappväsendet

Professor Patrik Lantto
Varför får jag inte blir renskötare om jag vill? Denna fråga och en del annat om svensk samepolitik pratade jag och framförallt Patrik Lantto om igår kväll i Kunskapskanalens serie En bok, en författare. Han har skrivit boken Lappväsendet - och om det visste jag lika lite som alla andra. Svenskt historia är inte den vackraste. Skrev lite om boken här.

Jag har gjort cirkus 85 intervjuer - här finns de samlade -  men då i det ursprungliga formatet. Nu har man ändrat upplägget för programmet, så det är liksom precis tvärtom mot hur det vari förut. Mindre av långt samtal och med en del blingbling. Fråga mig inte varför.

Vill du se reprisen i vanliga teven så går intervjun med Patrik även i natt kl 00:55  och på
tisdag morgon 09:00. Sedan finns programmet förstås på nätet här.


9 kommentarer:

 1. Om jag minns rätt så lägger staten in 6 kronor i subventioner för varje krona som rennäringen genererar i vinst. Till detta kommer de kostander som rennäringen genererar för markägare som drabbas av renskötseln. Med motiveringen att det är gammalt renbetesland måste de gratis upplåta sin mark och t ex städa efter en renskillning.

  Tänk om vi hade samma vilkor för zigenare i Skåne som för samer i Norrland. Då skulle zigenare kunna sätta upp sina husvagnar på motorvägen och blockera trafiken, fritt röra sig över fotbollsplaner och trädgårdar, med motiveringen:
  Det här är gammalt zigenarland.

  SvaraRadera
 2. Den utredning som ovanstående person hänvisar till är femton år gammal. Än äldre än så är ordvalet för romer - vore trevligt om även kommentatorer på nätet kunde välja bort beteckningar som kan uppfattas som nedsättande.
  MH

  SvaraRadera
 3. Vad i h-e har dom gjort med programmet??? "Kreativiteten" i redigeringen gör att det är omöjligt att följa samtalet. UR står för Utbildningsradion, men frågan är om de utbildat sig själva om hur lärande och kommunikation fungerar! Tillbaka till gamla modellen, den var oerhört bra, man lärde sig nåt!

  SvaraRadera
 4. Håller med Mia. Förskräckligt!

  SvaraRadera
 5. Tango Smurfén: Men det är gammalt renbetesland.

  SvaraRadera
 6. Var Glad!
  Ingen lokal kultur kan konkurera med en Global Dödskultur där vår ende överlevande gud heter Dionysos!
  Jag delar inte Birgers uppfattningar om bakaxelväxels filosofi, om han nu har någon.

  Men en fantastisk intervjuare är han, kanske fel att säga att han alltid är den insiktfullaste och den bäste.
  Men min uppfattning är att han är det!
  Men att skapa en hel bild av ett samtal mellan två personer som lyssnade till vad den andre hade att säga och som förde medvetenheten hos oss som lyssnade till oanade höjder.
  Den möjligheten fanns.

  Varför skulle en kvinna omintetgöra den möjligheten?

  Är det någon mer än jag,
  som är konspiratoriskt lagd?


  SvaraRadera
 7. Zigenare är det traditionella svenska ordet för de resandefolk som härstammar från Packistan. Den nedsättande betäckningen för resandefolk är ordet tattare. Romer är ursprungligen betäckningen för rumänska zigenare.

  Varför ska man omdefinieras neutrala ord till skällsord?

  SvaraRadera
 8. Någon gång måste man väl sluta subventionera en folkgrupp för att de ska åka omkring på skoter i lustiga kläder och piska renar?

  Vi lever, eller borde leva, i ett fritt land. De som vill ägna sig åt en viss näring, konstart eller livsstil gör det, och de som inte vill det gör något annat, allt med egna medel.

  SvaraRadera
 9. Mia och Anonym, på facebook finns en grupp som vill ha tillbaka "Det gamla fina programmet En bok en författare"

  https://www.facebook.com/groups/817655378251952/?fref=ts

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.