söndag 29 december 2013

Stackars Centern...

Från Torbjörn, via Maud till förfallet.
Jaha, så har då Annie Lööf avslöjat att hon anser att Fredrik Reinfeldt och Jan Björklund driver alltför mycket vänsterpolitik... Att riskkapitalbolag inom skola och omsorg är helt OK... och att hon inte anser att ägarna (staten) skall bestämma över huruvida Vattenfall investerar i kärnkraft och fossila bränslen. 

Men vad annat kan man vänta av en partiledare som har Ayn Rand - som förordade en nattväktarstat -  till favoritförfattare, Thatcher som politiskt föredöme och släppt fram glin i Stureplanscentern som partiprogrammakare.

Jag håller fullständigt med den före detta centerriksdagsledamoten som jag träffade på tåg norrut för några månader sedan: hoppas partiet åker ur riksdagen, Lööf tvingas bort så Centerpartiet kan ta tag i sina ideologiska rötter och börja på ny kula istället för att inta platsen som det mest nyliberala partiet i riksdagen. Hur vore det med regionalpolitik och energipolitik istället för nyliberalism och marknadsfundamentalism?


Apropå energi... DN berättar idag att 80 arbetare fått lämna en gasplattform på Nordjön och att därmed produktionen fått ställas in. Men ordet "produktion" betyder tillverkning eller alstring. Och det är mycket bekymmersamt när journalister, ekonomer och politiker inte inser att produktion av olja och gas inte sker på några plattformar. Produktion (tillverkning, alstring) sker en bra bit under havsbotten. Genom ordval skapar man föreställningen att vi blir rikare ju mer naturresurser vi pumpar upp, trots att vi i själva verket blir fattigare och fattigare när vi tär på planetens kapital istället för att nyttja dess ränta.

För övrigt rekommenderas Vinterprogrammet med Fredrik Lindström - som för övrigt är en av författarna i boken Att svära i kyrkan, som nu kommit ut i en andra upplaga.Boken finns att köpa på t ex Bokus. Signerade ex kan beställas för 100 kronor (inkl frakt) från ProVoka.

22 kommentarer:


 1. Rekommenderar också Vinterprogrammet med Fredrik Lindström. Det var klarspråk så ÖRONEN blev bländade.

  Inga politiker kommer ens i närheten...1962 28649866

  SvaraRadera
 2. Nej, men avdankade...

  SvaraRadera
 3. Jag brukar sällan vilja vika tid åt TV-program och radioprogram och är därför tacksam över pregnanta citat från program som det här. Eller åtminstone exakta tidpunkter för särskilt hörvärda yttranden.

  Kraftfulla yttranden förtjänar att få spridning också i skriven form, så ta er gärna lite tid att transkriptera det bästa!

  SvaraRadera
 4. Din mening:

  "Men ordet "produktion" betyder tillverkning eller alstring. Och det är mycket bekymmersamt när journalister, ekonomer och politiker inte inser att produktion av olja och gas inte sker på några plattformar. Produktion (tillverkning, alstring) sker en bra bit under havsbotten. Genom ordval skapar man föreställningen att vi blir rikare ju mer naturresurser vi pumpar upp, trots att vi i själva verket blir fattigare och fattigare när vi tär på planetens kapital istället för att nyttja dess ränta."

  ...var något av det mest sanna jag någonsin läst!

  Tack för de orden Birger!

  SvaraRadera
 5. Ideologier pajar hjärnorna på folk. Det är dags att någon knackar Annie Lööf på axeln och påpekar att liberalism är en defekt ideologi. Jag kanske kör igång en nätsajt mot liberalistisk extremism. Det behövs verkligen en sådan i det här landet.

  SvaraRadera
 6. Brukar väldigt sällan vika tid åt kulturyttringar som shower. Men ska göra ett undantag för Lindström och Schyfferts "Ägd, pengarna eller livet." Man får hoppas att den tillför något till vår nödvändiga omställningsprocess. Många är vana vid att ständigt roas och det kanske behövs en show i nuläget för att polletten ska trilla ner hos allt fler. Det verkar onekligen så. Hursomhelst skratta behöver vi alla, hur tung verkligheten än är. Kultur kan öka medvetenhetens kultur...

  Ang. Annie Lööf så hoppas jag på att hon och centern ramlar ut. Eller att kulan ramlar ner från julgranen.

  MEN
  Hon har en viss poäng. Att alla låter som Sjöstedt är "aningen" populistiskt. "Det är omöjligt att i lagstiftningen förbjuda vissa ägandeformer" säger hon. Det ligger mycket i det...?

  Sjöstedt har tydligt deklarerat att vänsterpartiet måste bli större, om vi ska vända skutan med vinster i välfärden. De som nu plötsligt låter som han vill ro vidare framåt, samtidigt som de vill backa. Läget är minst sagt förvirrat. Lika förvirrade verkar vi väljare vara, cirka 80 % vill stoppa vinstslöseriet men få vill rösta på Sjöstedt :) Så frågan uppstår vad vill vi egentligen. Har en väldigt liten svag förhoppning om att det klarnar under "supervalåret".

  Lisbeth

  SvaraRadera
 7. Ordet produktion i sammanhanget har funnits sedan verksamheten började och är inget att haka upp sig på. Schlaug och Lindström är lagomnissar och bara följer vinden. Mediala tramsgubbar och artister. Om 30-40 år är det här landet borta och livet, i den mån det finns, liknar det på stenåldern. Visst är Lööf insnöad med sin ”nyliberalism”, men hon har där en bättre verklighetsförankring i praktiken.

  Schlaug och Lööf är båda för massinvandring. För varje 100 000 som släpps in, som de är, får vi kanske kollapsen 1 år tidigare. Och överskottet måste bort den hårda vägen och då blir mänskliga rättigheter värt en fjärt i rymden. Vilka människor som kommer har mindre betydelse på sikt. Djurskötaren blir kanske mindre fackidiot än en datorexpert.

  SvaraRadera
 8. Med nuvarande politik i världen kommer kaoset sprida sig från land till land, men här inbillar vi oss att vi kan integrera folk. Komiskt!

  SvaraRadera
 9. Har man inget vettigt att komma med som kan man alltid dra till med populism...

  SvaraRadera
 10. Annie Lööf gillar helhjärtat EU:s politik den som är vår politik. Ett nyliberalt experiment. Det sticker hon inte under stol med. Verklighetsförankring saknar hon alltså inte. Frågan är väl gillar vi denna verklighet? De flesta som hänger på denna blogg verkar ogilla vår verklighet. Man kan inte vara lite gravid säger Sjöstedt. Men han verkar gilla den "fria" rörligheten? Han är så kunnig men en lagomnisse? Man får vara väldigt försiktig när man diskuterar invandring i landet lagom. Vi hyllas för att vi utskiljer oss från andra medlemsländer. Men nu viner piskan om straff för de som ger tiggare pengar. Vi ska kriminaliseras. Orden om förbud haglar i landet "lagom".

  Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är faktiskt ett gammalt sossearv att skaffa sig monopol på välgörenhet. Uppbackat med slagord som att man skall inte stå med mössan i hand och be om allmosor. Allmosan skall fördelas av staten och nämnas bidrag eller understöd. Detta enligt principen: av envar efter förmåga, åt envar efter behov. Då finns det inte plats för frifräsande tiggare.

   Värre tycker jag det är med de finare klädda, de som verkar så och övervaka tiggarnas arbete. Tror inte de helt frivilligt sitter på knä en hel dag. Kanhända även den inkomsten fördelas enligt samma princip, men vem bestämmer behov och förmåga i detta fall tro?

   Radera
 11. Lindström beskrev bra hur vi går på känsla, vilket reklamarna utnyttjar.
  Jmf DNs förstasida idag och igår för perfekt illustration av hur man bildmässigt slår fast känslan av en statsman kontra en loser.

  SvaraRadera
 12. kgb35 Måhända att det även finns organiserat tiggeri. Men man har kartlagt tiggeriet. Ekot har tagit upp detta flera gånger. Förhållandet i vissa länder är så extremt dåligt att det lönar sig att åka hit och söka jobb. Sverige har gott rykte. Det är inte endast romer som tvingas tigga. Men de saknar ID handlingar och statstillhörighet och det försvårar naturligtvis för att få ett jobb. Tycker det är skamligt av politiker att göra detta till att det är stora ligor bakom som utnyttjar dessa människor. De tjänar som mest cirka 50 kronor om dagen. Det är klart att "inte de helt frivilligt sitter på knä en hel dag."

  Lisbeth

  SvaraRadera
 13. Men varför handlar inte debatten I HUVUDSAK om hur pengar skapas respektive bör skapas i ett samhälle?? Det är ju den kanske viktigaste politiska frågan, som på ett eller annat sätt påverkar alla andra politiska variabler (arbetslöshet, miljö, nivån på välfärden...) - inte sant??

  SvaraRadera
 14. Neoliberal Agendasön dec. 29, 05:34:00 em

  Finns utrymme för ett (ny)liberalt parti i Sveriges riksdag, det kryllar av gammalt DDR-bråte som ingen vettig människa kan försvara...

  Centerns problem är att de inte vet vilket ben de vill stå på. Ni vet, NJA till EU, borgerliga men gjorde upp med sossarna på 90-talet. Nej till kärnkraft men ändå inte, landsbygd eller Stureplan osv.

  Genom att inte ha en klar linje så blir folk besvikna.

  Centern skulle ha kunnat ställa om och bli ett liberalt parti, när de tappat sitt röstunderlag på landsbygden och moderaterna har gått åt vänster, men de tappade all trovärdighet när de röstade Ja till FRA-lagen.

  SvaraRadera
 15. Neoliberal Agendasön dec. 29, 06:00:00 em

  "Annie Lööf gillar helhjärtat EU:s politik den som är vår politik. Ett nyliberalt experiment."

  Lustigt, jag har pratat med hur många nyliberaler som helst och ingen gillar EU:s politik. Jag vet inte varför du fortsätter sprida den myten?

  Det (ny)liberaler gillar är de fyra friheterna (fri rörlighet för varor, personer, tjänster och kapital), men det krävs inget union för det.

  EU är något av en nyliberal mardröm. Vi vill att all makten ska ligga hos individen, inte hos en stor byråkratisk överstatlighet.

  SvaraRadera
 16. # Neoliberal Agenda

  Ni vill som de idioter ni är ha anarko-kapitalism. Att det fungerar ännu sämre än kommunism skiter ni fullständigt i. Vanvettskaos är kul, verkar ni anse.

  SvaraRadera
 17. Enda positiva som hänt med C under senare år är att de lättat på sitt oreflekterade motstånd mot kärnkraft. Kärnkraftsmotståndet torde kommit ur skogägares (viktig väljargrupp för C) önskan att kalhugga mer och använda som biobränsle. Inte så miljövänligt, men C är ju inget parti för miljön.

  "Glin" - träffande ordval, gillar.

  Vad gäller plattformen borde orden "utvinningen" eller "exploateringen" använts istället.

  SvaraRadera
 18. # Neoliberal Agenda

  Liberalism är en ideologi för idioter. Det finns ingen välgenomtänkt och rimlig form av liberalism. Läs "Liberalisms: Essays in Political Philosophy" av John Gray. Han försökte i många år finna en rimlig form av liberalism men konstaterade att det inte gick. Vare sig han eller någon annan har trots kvartsseklet som gått sedan den boken kom lyckats formulera någon intellektuellt hållbar form av liberalism. Det är bara idioter som tror att liberalismen är en rimlig ideologi.

  SvaraRadera
 19. Det är väl med liberalism som med nationalism och socialism: bra i lagom doser, för lite eller för mycket skämmer allt.

  SvaraRadera
 20. Neoliberal Agendamån dec. 30, 06:03:00 em

  Erik, initierande av tvång/våld mot andra individer ska minimeras. Man har rätt att bli lämnad i fred så länge man inte ger sig på andra individer.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.