fredag 6 december 2013

Skall Carl Bildt representera Sverige vid Nelson Mandelas begravning?

Carl Bildt motionerar mot sanktioner.
Nelson Mandela är död och homo sapiens förlorade därmed ett levande exempel på sin godhet och förmåga att försonas. Arten behöver sådana exempel för att upprätthålla den ganska självupplåsta tolkningen av begreppet human.

I övrigt tänker jag på den bisarra situation som uppstår när/om Fredrik Reinfeldt och/eller Carl Bildt avser att representera Sverige i samband med minnesstunden i samband med begravningen av Nelson Mandela. 

Reinfeldt och Bildt är representanter för ett parti som varit allt annat än intresserade av motståndet mot apartheidregimen i Sydafrika. De är representanter för ett parti som länge envisades med att snarast beskriva Mandela som terrorist än som frihetskämpe.

Reinfeldt och Bildt är ledande i det parti som motsatte sig sanktioner. Representanter för det enda parti som var emot sanktionsbesluten mot Sydafrika, ända från det första beslutet 1979 till in på 90-talet. Carl Bildt var aktiv motståndare till de sanktioner som Mandela och ANC uppmanade till. Han stod t ex som första namn på moderaternas motion från mitten av 80-talet mot regeringens förslag till sanktionsutvidgning. Det hette att sanktionerna stred mot folkrätten.

Det är inte speciellt hedrande att dessa personer skall företräda Sverige i samband med sådant som rör Nelson Mandela. Det är väl inte så korrekt att hävda detta just idag, men jag kan inte låta bli. Reinfeldt kan möjligen komma undan med en ursäkt för sitt partis historiska agerande. Bildt bör rimligen även ge en personlig ursäkt.

PS!
Bildt och Reinfeldt representerar ett parti vars partistyrelse haft mage att skriva om historien i gammelsovjetisk anda genom att till och med i sitt idéprogram ge sken av att man stått på barrikaderna i kampen mot apartheid. 

Så här skrev Moderaterna i sitt idéprogram: ”Kampen för rättvisa har också historiskt varit en stark drivkraft för rösträtt, mot apartheid, för jämställdhet, mot diskriminering och för rättsstat. För Moderaterna är rättviseperspektivet ständigt närvarande.”

Man skyllde på den dåvarande partisekreteraren Arkelsten, men sanningen är den att partistyrelse, med Reinfeldt i spetsen, godkände skrivningarna.43 kommentarer:

 1. Jänkarna hade Mandela på sin terroristlista fram till 2008. Antar att omvändelsen kom när man insåg att ANC inte skulle röra de vitas egendom.

  SvaraRadera
 2. Mandela har nog förlåtit dem....

  Gunilla

  SvaraRadera

 3. Nelson Mandela är död och homo sapiens förlorade därmed ett levande exempel på sin godhet och förmåga att försonas.

  Jag tror Mandela välkomnar även Carl Bildt till begravningen !!

  Eric

  SvaraRadera
 4. Reinfeldt förklarade i SR Ekot i morse varför Moderaterna var avvaktande och inte rusade iväg med ett erkännande av ANC. Vid den tiden var det oklart vilken väg ANC skulle välja. Det var inte alla befrielserörelser i Afrika som kom att välja fredens väg. Några stater blev förfärligt grymma.

  Men när det visat sig vilken storhet Mandela var, då kom även Moderaterna att hylla hans regim.
  Så tolkade jag Reinfeldts utsaga.

  Eller var det bara en bortförklaring? I så fall är Reinfeldt näst bäst, av alla partiledare, på den konsten.

  Gt

  SvaraRadera
 5. Gunilla och Erik, så talar den som begripit på djupet. Tala är silver, handla är guld.

  SvaraRadera
 6. Mandela har säkert förlåtit dem - men hyckleri är hyckleri, även om den lindas in i fagra ord. Bildt och/eller Reinfeldt borde inse att de inte har något att göra på Mandelas begravning!

  När Mandela blev frigiven besökte han Sverige som första land. Men det var INTE Carl Bildt han besökte, det var en SANN vän som inte vikit från Mandelas sida när en stor del av den övriga världen hade terroristförklarat honom!

  Det rätta vore att Sverige skickade någon från Palmecentret att representera Sverige på Mandelas begravning.

  SvaraRadera
 7. Vette tusan om Reinfeldt kan komma undan, även om han är s.k. nymoderat, så ofta som han brukar spela ut kommunistkortet i debatter med t.ex. Sjöstedt. Mandela var ju att betrakta som socialist.

  SvaraRadera
 8. Sedan undrar jag om inte bilden av Mandela och ANC kommer att omvärderas och nyanseras en del framöver. Apartheid var för jävligt, men frågan är hur man ska beskriva och förstå Sydafrikas utveckling efter Mandelas maktövertagande med det enorma antalet HIV-smittade, antalet mord/våldsbrott, korruption... Är allt detta orsakat av det taskiga utgångsläget eller har ANC/Mandela haft en viss roll i skapandet av det inte enbart charmiga Sydafrika vi ser idag? Frågan är inte retorisk, jag vet helt enkelt för lite. Konstaterar bara att ANCs Sydafrika knappast har sett en direkt positiv utveckling(?)

  SvaraRadera
 9. Han har nog fått kompromissa en hel del.

  SvaraRadera
 10. Här skriver Naomi Klein om Sydafrikas utveckling under Mandela, apropå kompromisser. "Democracy born in chains": http://www.naomiklein.org/articles/2011/02/democracy-born-chains

  SvaraRadera
 11. Moderaterna har nu strukit just den delen ur sitt idéprogram. Men har kvar mycket annat uppseendeväckande: http://hallplatshaden.wordpress.com/2013/10/15/citat-ur-moderaternas-ideprogram/

  SvaraRadera
 12. Fin redovisning av M:s idéprogram, Göran!

  SvaraRadera
 13. Det är bara att gå in på Wikipedia och läsa om ANC. Man började med icke-våld men blev en terrororganisation med mördande av motståndarna på programmet. Som det brukar bli, alltså. Sedan blev det dock annorlunda. Så hur omvärlden har bedömt ANC måste naturligtvis sättas in i hur det såg ut på den tiden. Allt annat är trams.

  SvaraRadera
 14. Goran, det har väl mycket litet med huruvida man borde agera mot apartheid!!

  SvaraRadera
 15. Anita, jag håller fullständigt med dig!

  SvaraRadera
 16. Jonte. Bilden av Mandela är redan omvärderad. Den SD närstående hemsidan Avpixlat visar just nu filmer, där vår hjältes minne skymfas.

  SvaraRadera
 17. Tack för tipset Anonym - där fanns ju några ganska intressanta videoklipp, om man så säger.
  Verkar lite som att Mandela och ANC var en slags motsvarighet till Sverigedemokraterna? Nä, jagvet det går inte att jämföra så - men som jag misstänkte så finns det en hel del att problematisera i fallet Mandela/Sydafrika, sanningen är ju sällan svartvit... Eller så är det just det den är ibland.

  SvaraRadera

 18. Alla vill nog förlåta, hellre än hämnas.
  Men det är svårt. Dels för att hämndlystnaden kan vara väldigt stark.
  Men där finns också rädslan att bli lurad, att dra det kortaste strået.

  Den verkliga förlåtelsen innebär att man tar den risken ?
  Inte för att det kanske lönar sig på sikt. Utan för att det är rätt.
  För att det är höjden av mänsklighet.

  Eric

  SvaraRadera
 19. Hörde Ulf Adelsohn i radio idag, påtagligt stolt över att han gått emot partilinjen och redan 1967 röstat för bojkott av Sydafrika, något som annars endast hans eget parti samt SAF, Svenska arbetsgivarföreningen, var emot.

  ANC har degenererats på senare tid, men det kan knappast Mandela lastas för... Han lyckades transformera Sydafrika på ett fredligt sätt, trots landets sorgliga och våldsamma historia. Eftertädarna har dock varit mindre lyckade. Thabo Mbeki förnekade Aids-epidemin och dess orsaker vilket fick allvarliga följder, och Zuma är tvivelaktig och korrupt. Men Sydafrika är dock en fungerande parlamentarisk demokrati och ingen diktatur.

  SvaraRadera
 20. Så fint skrivet Eric,det viktiga i att förlåta är höjden av mänsklighet. Att förlåta ger ro i själen, medan hämdlystnad tär.

  SvaraRadera
 21. Troligen, om man ska rätta sig efter filmen på Avpixlat (där Mandela hyllar dödligt våld) var han för väpnat uppror i början. Därför åkte han fast.

  Senare blev han raka motsatsen. Kom att bli som en Gandhi.

  Vet någon exakt när Mandelas sinnelag vände till det fredliga hållet?

  SvaraRadera
 22. Den nyansering i frågan som helt saknas i svensk media (och på denna blogg) fann jag här:
  http://tommyhansson.wordpress.com/2011/03/04/sydafrika-maste-fa-kritiseras/

  SvaraRadera
 23. Jag tror Mandela välkomnar även Carl Bildt till hans begravningen !!
  Om nu Mandela överhuvudtaget skulle ägna Bildt en tanke!

  SvaraRadera
 24. Ja Mandela är ju inte en renrasig vit...så vas kan man annat vänta från kloaken Avpixlat

  SvaraRadera
 25. Med hälsning till Carl Bildt
  från Bengt Svensson.

  http://thinkprogress.org/home/2013/12/06/3030781/nelson-mandela-believed-people-wont-talk/

  Fidel Castro and Nelson Mandela

  SvaraRadera
 26. Nej moderaterna varken Carl Bildt eller Reinfeldt har egentligen något där att göra. Det är den goda och milda Nelson Mandela de "hyllar" inte revolutionären. Han var klok och uppmanade inte folket att bära hand på privatiserade egendomar.
  Det måste ha krävt enorm inre styrka och inre frid. Något i stil med Dalai Lama.

  Skicka vem som helst, alla för en mer eller mindre nyliberal politik. Han ler nog oavsett i sin himmel.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 27. Tack både Erik, Sthlm och Pappa för era länkar - nu känner jag att jag kan somna med en hyffsat nyanserad bild av mannen. Frid vare med honom, och alla ni andra.

  SvaraRadera
 28. Det bästa sättet att hedra Mandela är att agera som Mandela. Hade han skrivit denna blogg hade han förlåtit Bildt och tyckt att det var lika OK som om en sosse åkt

  SvaraRadera
 29. Förstår mig inte riktigt på en del av det som sägs i kommentarsfälten och i några länkar.
  A. Frågan om förbud för svenska företag att investera i Sydafrika handlade inte om ANC utan om hur man såg på att olika hudfärg gav olika rättigheter.
  B. Tror man måste skilja på förlåtelse och försoning. För det första har begreppet "förlåt" reducerats till nästan ingenting, typ "ok, förlåt då...". Att förlåta folkmord, att ens barn mördas eller något liknande är ingenting jag anser vara rimligt, däremot är det rimligt att man kan försonas - även för sin egen skull eftersom man annars lätt går under av hat.
  C. Nog är det märkligt att Sverige skall representeras vid begravning/minneshögtid av två politiker från ett parti som motsatte sig allt det som skapade den goda förbindelsen mellan Sverige och Mandela. Hyckleriet fyller för övrigt flera moderata ledarsidor i dessa dagar.

  SvaraRadera
 30. Tror vi missbrukar ordet förlåt en hel del.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 31. "Kloaken Avpixlat" visar en film där Mandela är med i en sånggrupp som hyllar att med kpisten skjuta vit man, eller något i den stilen.

  Av utseendet att döma sjöngs sången på senare tid, alltså efter att han förordade försoning.

  Troligt är väl, att Mandela deltog i något möte för forna kämpar, varvid man upplevde gamla kampsånger, som nu hade "desarmerats".

  SvaraRadera
 32. Lisbeth

  Mandela förlåter inte Bildt för mordet på Olof Palme, men Lisbeth visst missförstår jag dig nu.

  Roland

  Att vända blad är en sak, men det finns något sliskigt i att efter att Mandela är död tro att han när han inte kan försvara sig skulle förlåta Carl Bildt.
  Att Mandela hade en enorm kraft och vilja att ena sitt folk betyder inte att han inte förstod nödvändigheten av att bekämpa sina fiender.
  Tack Lisbet för att du inte är Borgerlig och Sliskig!

  SvaraRadera

 33. Obama och Bildt är mina fiender.
  Jag är maktlös gentemot dem!

  Många av mina motmänniskor säger åt mig att anpassa mig och att åtminstone le emot makten.
  Detta kommer jag aldrig att göra.

  Men jag kommer att le åt Er Alla!

  Roland

  SvaraRadera
 34. Roland, Nej borgerlig är jag inte.
  Sliskig vet jag inte :)

  Gick till biblioteket. Där hade man inte helt överraskande Nelson Mandela tema. Fullt med böcker om hjälten Mandela. Men det fanns en om människan Mandela.

  Förordet var skrivet av Obama...

  Men det här ska Nelson Mandela ha sagt.

  "I det verkliga livet har vi inte att göra med gudar utan med vanliga människor, sådana som vi själva: män och kvinnor som är fulla av motsägelser, på en gång stabila och vankelmodiga, starka och svaga, ryktbara och beryktade.

  NELSON MANDELA "

  Med detta får man väl förmoda att man hedrar honom bäst, om man betraktar honom som en vanlig människa. Inte som en Gud.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 35. Hej Lisbeth!
  "Förordet var skrivet av Obama..."

  Makten är nu så förslagen att till och med Djävulen tycker att det har gått för långt.

  På Min scen har ljuset slocknat och ett skymningstillstånd som länge närmat sig Jorden, har nu även nått salongen!
  Där ett stilla mummel kan höras!
  Tack Lisbeth och många flera för att Ni finns!!!

  Roland

  SvaraRadera


 36. Skilja på förlåt och försoning.
  Låter rimligt, särskilt om "förlåt" förslappas.
  Men måste inte hållbar försoning innehålla ett mått av förlåtelse ? Den som gjort ont har gjort det av en anledning. Svårt när det gäller de grymmaste övergreppen, och dit hör förstås apartheid.
  Tror att Sydafrika och Rwanda är exempel på försoning OCH förlåtelse.

  SvaraRadera

 37. Och/eller ..

  Birger tycker man skall skilja på förlåt och försoning. Det låter förnuftigt. 2013.

  Jag tror, och det känns sorgligt, att vi kommit så långt på vägen om egen vinning att ordet förlåt inte längre är något vi kan greppa. Försoning, den affärsmässiga överenskommelsen som båda har något att vinna på, det köper vi. Men förlåt, verkligen förlåt, tillhör en religiös tankesfär, som är oss fullständigt främmande.

  Eric

  SvaraRadera
 38. Bra budskap och bra skrivet Birger.

  Jag har besökt Sydafrika fyra gånger och har studerat landets moderna historia från 1600 talet tills nu ingående. Som svensk med intresse för politik och historia anser jag att jag känner moderata partiet historia väl.

  Moderaternas sydafrikanska motsvarighet under 1940-90-talet är apartheid-regimen.

  Moderata kärnvärden, såna som Bildt, Hökmark, Boman och Reinfeldt lever/levde efter, bygger på att det finns herrefolk och undersåtar. Vita och svarta.

  Jag tror inte såna värderingar är bra för ett samhälle.

  Bildt har inte förmågan att skämmas och är därför inte en bra politiker och hans eventuellt goda moral kvävs av hans ego.

  SvaraRadera
 39. Mandela blev övertygad om försoning och icke-våld när han läste Gandhis böcker och texter under sin långa fängelsetid på Robben Island.
  Gandhi byggde i sin tur upp många av sina värderingar under sin tid i Sydafrika, vilket skapar en intressant koppling mellan dessa två stora människor.
  Att Reinfeldt ska representera Sverige på Mandelas begravning är en skam. Skicka kungen istället.
  Jag ber någon med facebook att skapa facebook-gruppen "Reinfeldt på Mandelas begravning - nej tack" och sedan bjuda in så många som möjligt.

  SvaraRadera
 40. Märklig politiken har blivit i Sverige.

  En stor man dör och plötsligt fortsätter hönsskocken att tjafsa med varandra om vem som sa vad och när.

  Även i döden försöker vi skylla på varandra och ta "politiska poäng".

  DET tycker jag är verkligt illa!!!

  Dåligt sätt att hedra ett minne Birger!

  SvaraRadera
 41. Onkel Olof menar du att döden, som en del ser som slutet, andra som en fortsättning, ska lägga locket på. Vi begraver allt med döden? Då hedrar vi varandras minne?

  SvaraRadera
 42. Det här är elakt och sjukligt

  http://www.apg29.nu/index.php?artid=13621

  SvaraRadera
 43. När jag tänkte på begravningen så tänkte jag på Carl Bildts egen begravning och förkortandet av hans lidande och förmildrandet av hans eftermäle! Om Sveriges nu som endast finns som det vita där ännu inget spår finns så kanske det är sålt.
  Vad gör vi nu då!
  Sverige var ett folkhem.
  Tage Erlander och Olof Palme såg hoten. Nu lever idioterna bra!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.