tisdag 31 december 2013

Inför 2014 - var pessimistisk och bli lycklig

Har man inga förväntningar så kan man bli positivt överraskad även av det lilla. Positiva överraskningar sätter nämligen fart på endorfinerna så man mår bra. Är man optimist blir man besviken och de lyckliga endorfinerna tvingas i ide. Var pessimistisk och bli lycklig!

Således är jag övertygad om följande inför kommande stackars år: våren blir inställd, sommaren blir ett magplask, hösten ett dimmigt helvete och vintern fylld av snökaos. Lägg till detta en evighetslång stafett med Melodifestivalen och att Mats Knutsson fortsätter som orakel i teve.

Ser ni något ljus i den tunneln? Nej, tänkte just det…

Ytterligare elände finns i tunneln. Regeringen efter valet blir befriad från moderater men eftersom dessa lyckats förflytta mitten till höger så blir det en en moderatinspirerad politik - tragikomiskt administrerad av S, FP och MP - även utan moderater. Reinfeldt kan därmed, nöjd med sina år som statsminister, bli konsultkompis med Göran Persson. Och Anders Borg kan låta hästsvansen växa ut på det sätt som anstår en person som bebor en gammal MC-klubb i Flenstrakten.

Vill ni veta mer om politikens 2014 så fabulerar jag kring detta i årets sista krönika i Helsingborgs Dagblad.

Tack för årets glada, ilskna, bittra, elaka, vänliga, kloka, korkade och godmodiga kommentarer på bloggen.
Gott nytt år! 

16 kommentarer:

 1. Neoliberal Agendatis dec. 31, 04:07:00 fm

  Politiken kommer nog bli tråkig många år framöver. SD kommer med största sannolikhet fortsätta vara vågmästare och blockpolitiken bestå.

  Att göra upp med sossarna är självmord för ett borgerligt parti, inga moderater som kommer stödrösta på dem nästa val....

  Störst möjlighet till uppgörelse ser jag mellan alliansen och MP, men med tanke på hur det sett ut det senaste mandatperioden verkar det inte troligt. Reinfeldt har gjort ett antal inviter.

  Det är synd, för jag tror det vore det bästa vi kan göra med dagens parlamentariska läge. MP kan blocka alliansdumheter när det gäller personlig frihet, samtidigt är MP inte lika socialistiska som S+V. De kan kompromissa om friskolor, arbetskraftsinvadring, turordningsregler...så vi får mer ekonomisk frihet. Alliansen är inte heller dogmatiska när det gäller miljön, så MP skulle kunna få igenom en hel del där, så länge de håller sig borta från friår, medborgarlön etc.

  SvaraRadera
 2. önskar dig ett gott slut och ett gott nytt år Birger! tack för ett enastående bra bloggår

  SvaraRadera
 3. Om vi slutar konsumera för lånade pengar kraschar systemet. Om vi inte slutar konsumera för lånade pengar kraschar systemet. Det enda som kan rädda situationen ett tag är ett "lagom" penningtryckande som går till de som toppar kreditekonomin, antingen som låntagare eller som fractional-reserve-långivare.

  Fina utsikter!

  SvaraRadera
 4. Är pessimistisk/kritiskt lagd så jag befarar att politiken inte blir tråkig 2014. Det är fel. Vi de flesta av oss hatar att ha tråkigt. Därför skapar vi kaos och kaos blir det även 2014. I min kommun väntar tre val, först valet till EU parlamentet sedan en folkomröstning i samband med valet. Så tråkigt blir det knappast. Det känns redan i luften.

  "Det tragikomiska med 2014 är att ingen kommer att jubla över att få makt." Nej har man lämnat över den mesta makten till Bryssel finns ingen anledning att jubla. Samma slags politik fortsätter naturligtvis tills den inte längre gör det.

  Mitt i allt detta finns ingen anledning att inte bli eller mitt i allt försöka vara lycklig. Instämmer med Birger "var pessimist och bli lycklig." Det är något för mänskligheten att sträva efter. Inre lycka skapar yttre förändring.

  Hellre en "feg" pessimist/realist än en naiv optimist...!?

  Gott Nytt År! Systemet kraschar förr eller senare, det vet vi. Något att vara lycklig över! Så här kan vi ju inte fortsätta. Då blir vi aldrig verkligt lyckliga.
  Människan kan inte känna verklig lycka förrän vi ordnat det så att allt liv har det bra. Vi har "en bit" kvar. Så låt oss hoppas på en snar krasch så att vi kan starta en verklig förändring.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 5. Lisbeth, Tack för uppfriskande kommentar, härligt att läsa. Tack Birger, för att du och din blogg finns. GOTT NYTT ÅR allihop!

  SvaraRadera

 6. Jag säger bara - stor korperation - = S + M + LO + SAF = F som i Fascism.
  Med andra ord, som det är nu, men i form av en regim.

  Alf Johanson

  SvaraRadera
 7. Gott nytt år, Birger
  Mia

  SvaraRadera
 8. Tack för i år, hoppas du bloggar nästa år också!

  SvaraRadera
 9. Gott 2014, önskar samma som Grrrreenline...

  SvaraRadera
 10. Gott nytt år, Birger. Tack för skandinaviens bästa blogg. Säger jag som avskyr politik / Patrik

  SvaraRadera
 11. Undrar hur länge en (s) + (fp) regering varar, vid eventuellt maktskifte? Visst borde den interna vänstersidan inom (s) se det omöjliga i detta, särskilt som man balanserar på 30%-gränsen, med stora delar av, de förut så trogna, LO-väljarna hos (sd)??

  SvaraRadera
 12. Tack för i år. Gott nytt år.

  SvaraRadera
 13. Tack för ett vattenhål i öknen, Birger!

  SvaraRadera
 14. Birgers blogg
  är vår oas.
  Den må aldrig sina.
  Tack för året 2013!

  Gt

  SvaraRadera
 15. Svagsint skåpmat där bästföredrag
  har gått ut till generationer,
  och som levereras av Jan Malmsjö,
  vars tid snart är inne och
  var tal sedan länge är ute!

  roland

  SvaraRadera
 16. Vem ska rösta på FP om de inte vet om det leder till en M- eller S-ledd regering. Dessutom - FP lär knappast hamna särskilt långt över spärren. Törs de i det läget sätta sig i en regering med motståndaren? Med tanke på hur det brukar straffa sig.

  Om lockelsen med FP skulle vara att någon tokfeminist tar över efter valet så finns det ju två partier till vänster som redan lockar den typen av väljare.

  Hur som, gott nytt år, Birger.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.