söndag 24 november 2013

Så var då klimatmötet avslutat. Det blev som förväntat. Nästan ingenting. Frågorna som söker svar känns alltför svåra. Dagarna går, åren går, decennierna går. Utsläppen ökar för var år. Politiker, marknad, fackföreningar skjuter på det oundvikliga. Det är så människan fungerar när vi söker smita undan det obehagliga och söker tröst i udda röster som hellre söker brister i forskningen än tar riskerna på allvar. Dagarna går, åren går, decennierna går... Och vi lever som vanligt. Av rädsla för förändring. Vi lever som vanligt och risken att den oundvikliga förändringen bli kaotisk och helt okontrollerad kommer allt närmare. Har vi tur är vi döda då och slipper uppleva skammen.

Gör som initiativtagarna...

Billy Larsson, Leg psykolog
Birger Schlaug, Samhällsdebattör
Nina Björk, Kulturskribent
Bengt Brülde, Professor
Annika Lillemets, Riksdagsledamot
Christina Ringsberg, Konstnär
Stellan Tengroth, Civilingenjör
Alf Hornborg, Professor
Annki Hedström, Banktjänsteman
Charlotta Saldert, Leg logoped
David Jonstad, Journalist
Angela Aylward, Föreläsare

... skriv på du också!

Radikalisera klimatpolitiken nu

Radikalisera klimatpolitiken nu

20 kommentarer:

 1. Redan gjort sedan en tid. Försiktighetsprincipen bör gälla. Ser det som mitt personliga ansvar.

  Man kan ha som motiv att söka upplysning i udda röster. Människan går gärna i flock. Att tänka själv är alltid bra och att föredra. Forskning är viktig och bra men den gäller som allt annat tills vidare. Ibland ses/är den definitivt fastställd. Men den får inte bli vår nya religion.

  Vi lever i en alltmer sluten värld. Det innebär att även forskare med udda röster och media kan uteslutas.
  Den oundvikliga förändringen blir förmodligen helt kaotisk och helt okontrollerad oavsett om vi skriver på eller inte. Skammen delar vi alla mer eller mindre. Saknar vi vilja att förändra så blir den större.

  Det är för mig självklart att vi ska ta forskarna på allvar och det är lika självklart för mig, att de även ska ifrågasättas. Vi ska vara glada för att det finns människor som söker "bot" i udda röster.

  Du är ju ganska udda själv ibland Birger Schlaug? Finner mycket av vikt i det du skriver. Men ibland tycker jag att även du saknar pusselbitar. Ett livspussel så stort som livet tar "ett tag" att lägga. Kaos är en del av livet. Vi kan inte ens förutsätta att vi kommer undan skammen. Det råder delade meningar om livets slut.

  Det finns massor med fina titlar hos initiativtagarna, men det får inte skymma sikten...Personligen så lyssnar jag gärna på Märta som jobbar på ICA också och var finns hon i sammanhanget? OBS! Menar INTE dig personligen Birger men det är ju faktiskt så att många tjänar pengar på klimatet och miljöfrågor. Det finns en viss skam i det också. Ibland "undrar" jag om inte en del vet mer än de säger.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Men på Warszawamötet hände väl något mot slutet, på övertid, eller hur?

  Gt

  SvaraRadera
 3. Får du av dessa initiativtagare gehör för en eventuell folkomröstning om EU? Har ni gjort en gemensam analys om vad som krävs för att minska kaoset? Ekot "Absurt att världen tillsammans skapar kaos"
  Man har t.om. enligt ekot tagit bort formuleringar om bindande beslut. EU är en del av världen. Vi kan inte tala om de andra som om vi inte ingår.  SvaraRadera
 4. Köpenhamnsmötet?

  SvaraRadera
 5. Medan politikerna talar så har vi faktiskt valmöjligheten att påverka genom de val vi gör.

  Tycker t ex att det är positivt att det börjar ställas krav från folket på bättre tågförbindelser. Dessutom gör vi en massa saker som inte är direkt nödvändiga.

  Många bäckar små...

  SvaraRadera
 6. Varje år flyger 400 000 svenskar till Thailand. Ingen politiker som tvingar oss till det.

  Här finns aktiva val att göra...

  SvaraRadera
 7. Vilka är dina krav för bättre tågförbindelser?

  SvaraRadera
 8. Om fråga gäller mig:
  En snabblinje mellan Broby och Hässleholm. Då kan jag nå hela Sverige på ett smidigare sätt vilket skulle få mig att åka kollektivt mycket mer.
  Som tur är har de lokala politikerna fattat detta med.

  Rent generellt tror jag att när SJ får tider och spår att fungera så kommer en positiv trend att öka ännu mer. Här i Skåne har ett samhälle med pågatågsstation en enorm dragningskraft gentemot de som inte har det.

  Hoppas på att detta ska bli en viktig valfråga.

  SvaraRadera

 9. www.avpixlat.info
  visar en film från Åkessons linjetal på landsdagarna i Västerås, där han ironiserar över grön politik, bl.a. dess kärnkraftsmotstånd. (Drag fram till andra halvan av talet!)

  Kusligt att de antigröna väntas få framgång i valet.

  SvaraRadera
 10. Kärnkraft är en viktig del av lösningen på klimatfrågan. Den är dessutom säkrare än de flesta energislag om man räknar utifrån antal döda per energienhet, vilket är rimligt.

  Sedan menar jag att det finns andra samhällsförändringar i Sverige och Europa som också riskerar leda till okontrollerat kaos, innan klimatet gör det.

  SvaraRadera
 11. Så frågan om det radioaktiva avfallets slutförvaring är alltså löst?

  Sedan får man väl skilja på faror som vi genom val av livsstil något så när kan undgå, genom att t.ex. bosätta sig på landet och värma sig traditionellt, dvs med ved, och faror som söker upp oss, hur långt vi än springer undan.

  SvaraRadera
 12. Hoppas likt Onkel Olof att det kommer att ställas krav på bättre tågförbindelser. Men framför allt att folk ställer krav på bättre underhåll. På en återreglering av järnvägen. Varför ska vi vara en experimentverkstad? Hur många olyckor ska behöva hända? Snabblinjer i all ära men när tågen spårar ut titt som tätt vill nog färre ta dem, trots att det är bättre för klimatet.

  SvaraRadera
 13. Neoliberal Agendasön nov. 24, 09:04:00 em

  "Dagarna går, åren går, decennierna går. Utsläppen ökar för var år. Politiker, marknad, fackföreningar skjuter på det oundvikliga. Det är så människan fungerar när vi söker smita undan det obehagliga och söker tröst i udda röster som hellre söker brister i forskningen än tar riskerna på allvar. "

  Du tänker för smått, temperaturen de senaste hundra åren har stigit 0.5-1 grad och har mer eller mindre stått still det senaste decenniet. Det är inte där framtidens problem finn, människan kommer klara att hantera det.

  Lyft blicken lite, och se de verkliga utmaningarna vi kommer ställas inför de närmsta 50 åren

  Introduction to transhumanism

  SvaraRadera
 14. Neoliberal, Eric och allt vad ni heter. Vad är ni så rädda för, varför denna stora förnekelse av ett problem som med tillräckligt stor sannolikhet riskerar att utplåna den form av samhällsbygge vi ägnat oss åt i hundra år? Neoliberal, naturligtvis finns även andra problem, Schlaug har tagit upp bland annat antibiotikaresistenta bakterier som också de kan komma att slå ut den sorts civilisation vi lärt känna som vårt sätt att leva,

  SvaraRadera
 15. Neoliberal Agenda
  Snälla nån! "Du tänker för smått" "Lyft blicken lite"
  Är det någon som försöker lyfta blicken på oss, så är det väl Birger? Sedan så är det inte hans sak att lägga livspusslet åt oss.

  Personligen så undrar jag om det inte fokuseras för mycket på just klimatet, därför att det är vår stora ödesfråga. Vi är rädda och rädsla ger ingen verklig handlingskraft. Som med skenande tåg, hoppa av eller stanna kvar? Med dagens dåliga underhåll och vinstintresse, så blir säkert det en fråga i framtiden. Vi är det mest avreglerade landet i Europa. En utmaning att vända detta.

  Birger Schlaug har flera gånger tagit upp hushållens stora skuldsättning. Agenda intervjuade igår vice riksbankschef Cecilia S. Det hon sa är väl "ganska" alarmerande. Hon jämförde oss med andra medlemsländer. Vi själva gör inte gärna det, utan ser oss som lite bättre med starka statsfinanser. Nu än så länge så kan vi rätta upp detta själva. Men gör vi inte det så gör andra det åt oss sa hon. Som i Spanien, Grekland.

  De har koll på våra budgetar.

  De närmste utmaningarna vi kommer att stå för inför de närmaste 50 åren är givetvis många.

  Birger har även skrivit om SD och liknande partiers framgångar i EU. Nu vill SD (ledningen) reformera EU i första hand. Inte lämna. Om man tittar på vad det betyder, så betyder det att de är för EU:s inre marknad (inte helt).
  De är positiva till Schengen (EU:s flyktingpolitik), Europol (samarbete), Frontex (gränskontroll), Eurosur (gränsövervakningssystem.

  Låter det som om de vill lämna EU? För mig låter det som om de vill använda sig av EU för att bygga starka murar mot omvärlden.

  Vi kan inte ta emot alla! Men vad händer när klimatet förändras? Var ska alla klimatflyktingar ta vägen?

  Lisbeth


  SvaraRadera
 16. "Vi kan inte ta emot alla". Är det inte just det vi inte bör säga, utan att stämplas?

  I Finland däremot, som på ett år påstås ta emot det antal migranter som Sverige tar emot på en vecka, får man antagligen säga så.

  SvaraRadera
 17. Anonym vi kan givetvis inte ta emot alla. Det är klart att vi får säga så. Men man "kanske" ska tänka efter både en och två gånger innan man röstar på SD? Bygga murar är aldrig bra. Tycker att man ska lyssna på udda röster därför att vi har en tendens att springa i flock.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 18. Bara döda fiskar flyter med strömmen.

  SvaraRadera
 19. Vilka skulle sköta våra gatukök, om vi inte hade invandrarna?

  Finlands gatukök är således stängda.

  SvaraRadera
 20. Neoliberal agenda;
  Har nu sett introduktionen till Transhumanism och om semirobotar är vår framtid låter jag vara osagt. Det som står i vägen för framtida utveckling oavsett om den är transhuman eller inte är allvarliga störningar i de planetära processerna, ett dysfunktionellt ekonomiskt system och brist på teknik att ta tillvara på de förnybara energikällorna. Förutom alla andra problem med de icke förnybara enegikällorna kommer de förr eller senare att ta slut. Lyft gärna blicken, men låt fötterna vara kvar på jorden.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.