tisdag 19 november 2013

Donizetti, Presley, Wägner och SÄPO

Ett sådant här år, när den tungrodde Wagner uppmärksammas, kan man ju alltid demonstrera genom att lyssna på Gaetano Donizettis L'elisir d'amore. Går nu på Göteborgsoperan. Det gör den rätt i. En kärleksdryck säljs av en skojare. I Göteborg säljs dåliga ursäkter av andra skojare. Synd, en klart trevlig stad annars.

När jag ändå är inne på det tunga kulturspåret kan nämnas att SvD:s kulturkrönikör Harry Amster meddelar att Dalarnas museum köpt in Sveriges första elgitarr - som är prototypen till Hagströms storsäljare. Harry Amster meddelar även att Elvis spelat på Hagströmgitarr. Vilket inte är sant. I sin enda TV-show (Comeback -68) höll han i en sådan gitarr (Hagström, Viking II) eftersom den var snyggast av dem som för tillfället fanns tillgängliga i lokaliteterna. Men spela offentligt eller i studio gjorde han aldrig på en Hagström. 

Kulturen fortsätter... Det meddelades idag att det nu är "möjligt för polisen, Säpo och landets övriga brottsbekämpande myndigheter att själva plocka ut information om det som 100-tusentals svenskar gör på internet och i telefonen direkt från trafikdatabasen". Allt givetvis för att värna trygghet och demokrati...

Elin Wägner påpekade - apropå ovanstående -  en gång i tiden följande apropå att bygga upp system med demokratiska och goda avsikter: "När trådarna är samlade i en hand, kan de lätt flyttas över till en annan. När människan blir van att lyda bemannar hon snart sådant hon inte skulle bemanna om hon inte blivit van att lyda...".

PS!
Den som undrar vad som finns för godbitar i Gaetano Donizettis L'elisir d'amore kan alltid lyssna på numren här nedan - den inleds med två versioner av Una furtiva Lagrima, den ena av Pavarotti och den andra så elegant, så fjäderlätt och så utan maner och ansträngning av Jussi Björling i en inspelning från 40-talet. Maria Callas i Donizettis Anna Bolena går inte att undvika, även om man vill, i detta sammanhang.

7 kommentarer:

 1. Är det gamla övervakande Östeuropa "reinkarnerat" i väst?

  Gt

  SvaraRadera
 2. Först kommer Jussi, sedan kommer ingenting, ingenting, i-n-g-e-n-t-i-n-g . . . jag drabbas obönhörligt av ståpäls när jag hör hans röst.

  SvaraRadera
 3. Om det är något ruttet i vår Regering så kan vi ju försöka förstå det och vädja till den och
  det som inte finns i den men som kanske finns i oss andra.
  En annan variant är att påskynda förruttnelseprocessen så att Bildt och Co dör i sin egen avsky!

  SvaraRadera
 4. Apropå kultur, trygghet och demokrati finns det anledning att hylla mp för dess initiativ till författarfristad - glädjande läsning!!

  http://www.corren.se/ostergotland/linkoping/artikel.aspx?articleId=6625206
  AK

  SvaraRadera
 5. "..kan alltid lyssna..."

  Men det finns ju ingen knapp som leder till musiken. Hur gör man då?

  SvaraRadera
 6. Knapp behövs inte, du trycker på namnet på den låt du vill lyssna på. Betalar du inte för Spotify, vilket du nog inte gör eftersom du frågar, så lär du får en kort reklamslinga efter tre låtar.

  SvaraRadera
 7. Det står ju "...kan alltid lyssna på numren härnedan" Jag tittar härnedan, och ser visserligen några titlar uppräknade i texten. Jag klickar på dem, men inget händer. Normalt ska ju sådana ord ha en avvikande färg om de ska vara "klickbara". Men så inte här. Mystiken tätnar...☺

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.