torsdag 28 november 2013

After work

 Så här presenteras den nya boken After Work av förlaget:

Arbete är en institution. Jobben är den viktigaste politiska frågan. Samtidigt blir arbetstillfällena färre. De som har jobb arbetar för mycket, de som inte har det straffas och kontrolleras. Att hålla hjulen snurrande tär också på miljön. Men det finns alternativ till arbetslinjen.

I antologin After Work. Farväl till arbetslinjen diskuterar författarna idéer som arbetstidsförkortning, medborgarlön, lokala valutor och friår. De beskriver hur synen på arbete har vuxit fram historiskt och teoretiserar begrepp som arbete och fritid på ett nyfiket och kritiskt prövande sätt.

Vill vi ha jobb till varje pris? Är alla jobb nödvändiga? Att kritisera lönearbetet är att rucka på det moderna samhällets grundval. Det väcker frågor om kapitalismen, men också om vår existens. Vilket värde har människan i ekonomin och hur ser människans villkor efter arbetet ut?

Den första svenska antologin om arbetskritik spänner över fält som idéhistoria, ekonomi, sociologi och politisk filosofi. Författarna är akademiker, aktivister och journalister som delar insikten att arbetslinjen har nått vägs ände.

Boken är en lättillgänglig introduktion till arbetskritik i dag och en plattform för vidare debatt. Bland de medverkande finns Birger Schlaug, Rasmus Fleischer, Ann Ighe, Linn Spross, Mathias Wåg, Jon Weman, David Graeber, Lasse Ekstrand, Samira Ariadad, Ylva Lundkvist och många fler.

Redaktör är Kristian Borg, kulturjournalist på Fria Tidningen.

Utkommer 2 december.
Bokfakta
Titel After work. Farväl till arbetslinjen
Format häftad, 150×220 mm
Omslag och form Daniel Andréasson
Sidantal 202
ISBN 978-91-977495-9-6

22 kommentarer:

 1. Vi måste hitta alternativ till arbetslinjen. Miljön är EN orsak till att vi måste det. I dag på nyheterna talas det om att många mår dåligt på sina arbetsplatser och känner olust. En tickande bomb! Människor ska inte behöva bli sjuka innan det hittas alternativ. Ser det på mycket nära håll.

  Birger det skulle vara intressant med en kommentar från dig kring Löfvens och LO:s utspel om att riva upp Laval. Det är ju en lag som inte går ihop med folkrättsliga principer.

  Hur går deras resonemang ihop med EU rätten?

  Något som är viktigt på arbetsmarknaden är lika villkor för kvinnor och män och andra grupper...

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Festligt. Sitter precis med boken bredvid mig när jag slår upp din blogg. Riktigt, riktigt spännande, förordet är lysande.
  Eric

  SvaraRadera
 3. Lever du i futurum, Eric. :-)) (2 dec)
  AK

  SvaraRadera
 4. Beställde den för några veckor sedan, kommer inte ihåg var ..:)
  Eric

  SvaraRadera
 5. Jag vet inte vad jag pratar om,
  många böcker har jag läst.
  Kulturer som levat på Jordens villkor har inte fått vara ifred,
  ibland har vi bara för att svansa
  för makten, bidragit till att
  fördärva något land därför att det landet har haft en egen valuta.
  Jag tror överhuvudtaget inte att
  Vi är att lita på.
  Vi skulle kunna kalla det eget
  företagande fastän vi egentligen avser ett samhälle bortom resursväggar och ekonomisk kollaps.
  Någon kanske anar att jag tänker mig att börja med en energifabrik
  som brukar skogen utan att kalhugga den och att fågelsången också skall få höras.
  Men dä ä väl bra att dä skrivs böcker. Vem är jag att döma som inte ens har läst boken. Token.
  Bakaelväxeln

  SvaraRadera
 6. Nybliven pensionärtors nov. 28, 06:50:00 em

  After Work. Handlar boken om oss pensionärer? Förmodligen inte. Men först som pensionär inser man vansinnet i arbetssamhället. Så mycket vi förtränger i våra liv för att leva upp till det samhällets krav! Som pensionär blir man en betraktare av hur alla som arbetar beter sig. Det är både komiskt och skrämmande på samma gång. Det talas ibland om att förverkliga sig själv genom arbete. Vilket nonsens! När vi träder in på arbetsplatsen lämnar vi mycket av oss själva utanför. Genom arbetet ska vi leva upp till vårt kortsiktiga ekonomiska systems krav - producera vilken skit som helst för att kunna konsumera vilken skit som helst. När all lyxkonsumtion och all miljöfarlig verksamhet skalats bort, återstår ett antal nödvändiga arbeten som kan ge arbete åt var och en ett par timmar dagligen. Så är det. Så långt har effektiviseringen lett oss, men vi envisas alltså med att ha en normalarbetstid som kunde vara lagom för 100 år sedan. Den överflödiga tiden ägnar vi åt uppfyllelse av en föråldrad ekonomisyns krav. Himmel så lurad jag blev i 65 år!

  SvaraRadera
 7. Till Nybliven pensionär
  Nu börjar det att brännas.
  Är kvinnan ett rovdjur som
  ser mannens pengar som sitt byte
  oberoende om mannen vantrivs med sitt arbete eller om det leder till Jordens undergång!

  Bakaxelväxeln

  SvaraRadera
 8. Karl-Henrik Robèrt, grundare av:
  Det naturliga steget.
  Medlem i styrelsen för Polarbröd.
  "...Om man förstår dom här frågorna om hållbarhet så kan man tjäna mer pengar än konkurrenterna..."
  Det skulle vara väldigt spännande att höra vad du Birger tänker om honom, som också skrivit en bok.

  Roland

  SvaraRadera

 9. Till Nybliven pensionär

  Jag skriver gärna under på
  allt som du har skrivit!

  Något äldre pensionär

  SvaraRadera
 10. Arbetslinjen är verkligen institutionaliserad och icke förhandlingsbar. Låt mig ge ett litet exempel från verkligheten:
  Miljö- och Klimatnämnden i Göteborg har i uppdrag från kommunstyrelsen att ta fram ett klimatstrategiskt program. I politisk enighet har KS bestämt sig för att visa handlingskraft och göra någonting åt klimatfrågan!
  Tjänstepersonerna på Miljöförvaltningen tar fram ett seriöst och mycket välarbetat förslag. Snyggt, strukturerat och faktamässigt korrekt. I vanlig ordning skall programmet ut på en bred remissrunda till ett antal nämnder och andra intressenter. Så nämndens uppdrag den här dagen är alltså ren formalia, att besluta om att remissrundan skall ske.
  Socialdemokraterna och allianspartierna har dock upptäckt något i förslaget till klimatprogram som är så känsligt att det inte ens kan gå med ut på remiss. En åtgärd så kontroversiell att den måste stoppas omedelbart. Punkt 25 (sid 35) föreslår nämligen att “Uppmuntra till att välja tid framför ökad konsumtion” som en av åtgärderna för att sänka utsläppen av växthusgaser.
  Arbetslinjen är hotad! (S) yrkar att punkt 25 ska tas bort. MP begär votering, får stöd av (V) och en folkpartist! men blir nedröstade av (S) och resten av alliansen.
  Det ursprungliga förslaget hittar ni via länken. Remissförslaget saknar dock arbetstidsförkortning som klimatåtgärd. 40-timmarsveckan, heltiden, lönearbetets evangelium är återställt. För inget får ifrågasätta arbetslinjen.
  https://drive.google.com/folderview?id=0B_sBhg-vUKZGZ21fdTdrRXlta1E&usp=sharing

  SvaraRadera
 11. Neoliberal Agendafre nov. 29, 01:19:00 fm

  "De som har jobb arbetar för mycket.. diskuterar författarna idéer som arbetstidsförkortning, medborgarlön, lokala valutor och friår. "

  Friår och medborgarlön gör att de som sliter måste jobba ännu hårdare.

  Lösningen är den omvända. Sänk skatterna, det tar bort skattekilar (vilket underlättar för fler arbeten) samtidigt som det underlättar att gå ner i arbetstid och ändå leva drägligt,

  SvaraRadera
 12. Vilken arbetslinje talar vi om? Arbetskraftsinvandring för människor utanför EU? Väldigt många jobb går till dem.

  Är vi rasister mot svenskar och invandrare som redan är här dvs. eu medborgare? Lider de av kompetensbrist? Inom t.ex. privata hemstjänstföretag väljer ett av tre företag att anställa billig arbetskraft, för att kunna gå med vinst.

  Behjärtansvärt! tanken från början var väl att inte stänga någon ute, att inte bygga murar runt eu. Men hur rimmar det med klimattänk?

  Om vi vill bort från arbetslinjen, varför konkurrensutsätta människor från olika delar av jordklotet mot varandra? Vi kan inte stoppa arbetskraftinvandring för att vi är med i EU. Räcker det inte med detta konkurrenstänk?

  När det gäller klimatet, så kan väl inte arbetskraftinvandring vara klimatsmart? Människor kommer hit utnyttjas och skickas sedan hem. Under tiden fortsätter många svenskar och invandrare från EU att vara arbetslösa. De som är lyckliga att fortfarande ha ett arbete flyger till Thailand. Andra (många eu medborgare) ligger/sitter på gatan och tigger. Men denna nerskräpning stoppar vi genom att förbjuda tiggeri?

  Arbetslinjen är inte förhandlingsbar inte hos något parti? Förstår inte var klimattänk kommer in i allt detta.

  Vi ska dessutom knyta ihop säcken och EU med mer tågtrafik. En avreglerad sådan med dåligt skött underhåll. För det är klimatsmart. Fort ska det gå också. Kanske för att det inte ska gå att hoppa av i tid.

  Ja vi har köpt grisen i säcken och chansat! och det beror inte ens på att vi har gått ut och dansat... :)

  Vi har gått med i EU och tycker att vi är moderna. Ringdans är modernt? Dansmöss faller till slut ner och dör. Så löser vi befolkningsfrågan! Var inte oroliga, vi blir inte fler och fler. Starkast vinner.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 13. Tack för infon, Michael!!!
  AK

  SvaraRadera
 14. Michael, tänk att ni fick med en en folkpartist! Nu vänder det! (Skämt). Häpnadsväckande är det väl ändå att sossarna som arbetarrörelsens gigant inom politiken frångått till och med retoriken när det gäller att sänka arbetstiden. (I After Work så kikar jag på hur arbetarrörelsen i S-tappning historiskt hanterat frågan om arbetstid - det är inte så imponerande faktiskt).

  SvaraRadera
 15. Roland. Polarbröd har varit med på ett hörn i Almedalens miljöforum. Det naturliga steget vore väl därför att ekologiskt Polarbröd funnes på butikshyllorna.

  Men jag har inte sett något sådant. Har du?

  Gt

  SvaraRadera
 16. Michael ,

  !!
  Bra med konkretion.

  Eric

  SvaraRadera
 17. Obegripligt att denna bok, liksom Att svära i kyrkan, ges ut som traditionell pappersbok. Vill man kanske skapa arbetstillfällen för tryckare och inom skogsindustrin? Det är på tiden att de som vill se ett paradigmskifte börjar använda den redan befintliga teknik som tjänar deras syften, dvs den digitala/ Patrik

  SvaraRadera
 18. Gt.
  Jag har inte ännu sett ekologiskt Polarbröd på hyllorna. Roland.
  Jag ser att man idag i USA firar många kvinnors vansinnesdag.
  Konsumtionsdagen.

  Polarbröd kan inte ensam bli
  Ekologiska, lite som en människa som gnetar och isolerar och minskar på sin arbetstid och sin lön ock konsumtion och som återvinner kan det, men bra nära.
  Vi vet ganska bra nu hur jorden fungerar och jag tror att vi är välkomna som grupper att medverka i jordens kretslopp på Jordens villkor. Men lite tuggmotstånd bli det eftersom vi nu är bortskämda med att ha kunnat
  leva som rovdriftare och att den tiden raskt närmar sig sitt slut.
  Gt. Är Du nöjd med svaret?

  SvaraRadera
 19. Framtidspartiet socialdemokraterna har återvänt till dåtiden (ca 1993) och "lovar" praktik-garanti om valet vinns. LO hoar i bakgrunden om att 3% ÖPPEN arbetslöshet innebär full sysselsättning och det tänker man kämpa för (praktik-garantin är medlet). Absolut ingenting händer på vänster(?) sida om staketet i svensk, noll. Det är bara datorteken som saknas (-data är framtiden!)..

  SvaraRadera
 20. Kompletterar min tidigare kommentar: https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/q71/1461794_540735736013708_325268949_n.jpg
  / Patrik

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.