måndag 1 juli 2013

Almedalen måndag: Tips till Jimmie Åkesson - satsa på avveckling....

För ett antal år sedan var det mördarsniglar som var den stora snackisen i Visby. Alla pratade mördarsniglar. På gatorna stoppades jag av människor som frågade: "Varför i h-e har inte inte gjort nåt år sniglarna???" 

Mitt svar överraskade de flesta: Redan åtskilliga år tidigare, innan mördarsnigeln blev ett jätteproblem, så krävde mitt gamla parti en nationell handlingsplan i frågan.

Apropå mördarsniglar. Idag är det Sverigedemokraternas dag i Almedalen. Någon handlingsplan för att bli av med dom tycks inte finnas.

För övrigt är jag fortfarande purken på mig själv för att det inte vara jag som på studs kom på det där med att MP har språkrör medan SD har järnrör. Det är så fint uttryckt...

Igår gav jag visa råd till Göran Hägglund, idag är mitt råd till Jimmie Åkesson att han skall meddela att partiet läggs ner eftersom man har nolltolerans mot rasism och det därmed blir svårt att upprätthålla verksamheten på grund av kandidatbrist.

Om Jimmie inte tar detta råd till sig - utan vill köra den gamla vanliga SD-visan så tipsar jag om att han kan stjäla ganska friskt från Centerpartiets partiprogram från 1933, där man kunde läsa: 

"Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkande av invandring till Sverige av icke önskvärda flyktingar. Folkmaterialets bevarande och stärkande är en livsfråga för vår nationella utveckling." 

Det var mossigt då, och är än mossigare idag så det passar väl ganska bra för Jimmie.

Förresten kan ju Jimmie norpa lite av sossarna också, Ingvar Carlsson meddelade i december 1989 i sossarnas Verkställande Utskott följande: "5 000 turkbulgarer har kommit till Sverige den senaste tiden... Miljoner turkbulgarer lever i den här situationen. Det har bara börjat, det som de har bestämt sig för: Vi ska inte leva i Bulgarien längre, vi åker till Sverige... Det finns hur många människor som helst som skulle kunna komma in...." 

Och så beslöt den socialdemokratiska regeringen, uppbackad av Moderaterna och Centerpartiet, att införa undantagstillstånd så att humanitära skäl för asyl inte längre skulle gälla. De som redan fanns i Sverige och väntade på besked skulle ut med det snaraste - enda undantaget var barnfamiljer som vistas i Sverige mer än ett år utan att ha fått slutgiltigt besked.

MP, FP och V motsatte sig beslutet. Så det finns att ta av för Jimmie, det är bara att läsa gamla protokoll från andra partiers allra sämsta dagar, de där dagarna man skäms för. Och, som sagt, det var mossigt då, och känns väl än mossigare idag.


33 kommentarer:

 1. Bra med denna påminnelse av ett historiskt skede, ett skede som Bondeförbundet (senare omdöpt till Centerpartiet) och Socialdemokraterna helst vill slippa bli påminda om.

  För den som vill veta mer om vår regerings uppträdande mot t.ex. tyska judar, som ville fly till oss undan nazismen, finns boken "Om inte nu så när" av Annika Thor.

  Men Birger, nu gjorde du kanske omedvetet en otjänst till de "goda" partierna, som möjligen hade tänkt sig att påminna om SD:s förflutna. Tänk om luften gick ur dem nu? ☺

  Gt

  SvaraRadera
 2. Gt, det räcker så bra med det nuvarande SD, man behöver inte gå till deras förflutna för att må illa....
  L.

  SvaraRadera
 3. Är citatet från Ingvar Carlsson äkta från VU?? Hur vet du det i så fall?

  SvaraRadera
 4. Varför ska invandringsdebatten alltid vara så demagogisk och förenklad? Att det finns väldigt många människor i dagens Sverige som anser att invandringen bör vara mindre än under tidigare år är väl inte så konstigt. För det första har Sverige redan tagit emot fler flyktingar än de flesta andra länder. För det andra kan man beskriva integrationen som närmast katastrofal. Och för det tredje: Vi kan ju inte ta emot världens alla flyktingar. Det finns alltså både brister och gränser som måste kunna diskuteras utan att rasism-spöket plockas fram eller Sverigedemokraterna blandas in.

  SvaraRadera

 5. Ja visst, L, det stämmer.

  Men även det förflutna brukar duga, som du kanske vet. Det var just detta, som nu blev lite grann desarmerat. Eller har jag helt fel?

  Gt

  SvaraRadera
 6. Tobias. Det är förenklingen som gör det möjligt att slippa gå in på djupet.

  SvaraRadera
 7. Hej Birger!
  Jag tycker att du alltid har varit en klok och balanserad person med förnuftiga åsikter.
  Men att ta till att jämföra politiska motståndare med mördarsniglar det tycker jag inte hör till en vuxen diskussion och inte är värdigt dig.

  Björn

  SvaraRadera
 8. Björn, varför ta illa upp av det som ser ut att bli en ganska rolig serie från Almedalen? Är för övrigt inte bilden ganska bra? MP var i fronten då det gällde mördarsniglar och är i fronten då det gäller antirasism, och det etablerade ser väl på fenomenen med samma kritiska blick.

  Ska bli kul att se hur Birger hanterar morgondagen med Fridolin i talarstolen! Gårdagens inlägg om Hägglund var lysande!

  SvaraRadera
 9. Anonym 08:38. Ja, citaten från I Carlsson är exakta, tagna från protokoll från det VU möte där frågan diskuterades.

  Socialdemokraterna har haft den demokratiskt aktningsvärda idén att protokollföra exakt vad som sägs på möten med Verkställande Utskottet. Protokollen blir öppna så småningom, för forskning etc.

  Tror inte något annat parti ens kommit på tanken, av ren självbevarelsedrift och kanske också på grund av vetskapen att mycket istället skulle sägas i informella grupper utan protokollförning.

  SvaraRadera
 10. Mördarsniglar, järnrör, mossigt, mossigare.

  Hur kan någon vara för SD:s invandringspolitik efter att ha fått ta del av så tunga argument?

  SvaraRadera
 11. Ingen, Mac, ingen.

  SvaraRadera
 12. Mac, det vore väl konstigt och skulle kännas ovärdigt om Birger gillar SD.s politik eftersom SD gillar kärnkraft, militär upprustning, kungahus, fler jobbskatteavdrag och annat som är främmande för en grön.

  SvaraRadera
 13. Jag skrev SD:s invandringspolitik.

  SvaraRadera
 14. Från och med idag har vi förresten gratis sjukvård i Sverige. Eller ja, om du är illegal invandrare ("papperslös") vill säga. Om du är svensk får du fortfarande betala - först via skatten och sedan när du söker vård. Och nu måste du alltså även betala vårdkostnaderna för alla illegala invandrare - grattis! Tack MP!

  SvaraRadera
 15. Myterna sprids av mac och andra. Det som nu gäller i Sverige har gällt länge i många andra länder. Papperslösa har inte generell gratis sjukvård i Sverige ens efter det nya beslutet. Varför sprids sådana rykten? Varför inte sägs om det är?

  Vuxna personer som är papperslösa ska ha rätt till ”vård som inte kan anstå”. Utöver det ska landstingen också ha möjlighet att erbjuda papperslösa personer vård upp till samma nivå som permanent bosatta i Sverige.

  Barn - inga andra - får rätt till vanlig hälso- och sjukvård.

  Sverige har länge kritiserats av FN:s rapportör för mänskliga rättigheter, Paul Hunt, för sin mycket restriktiva hållning till vård för papperslösa och gömda. Det har på goda grunder ifrågasatts om Sverige lever upp till kraven i de internationella konventioner som undertecknats.

  Nu gör vi möjligen det, trots att överenskommelsen innebär att vård inte heller i fortsättningen kommer att ges på lika villkor.

  Förbättringarna kan vi dock tacka SD för! Utan dem hade regeringen inte sökt samarbete med MP i denna fråga utan nöjt sig med passivt stöd från S.
  L.

  SvaraRadera
 16. Björn. Har du tänkt dig möjligheten att det ligger en provokation i botten?

  Sant att Birger inte brukar lägga sig på den nivå som visas idag. Sniglar, blötdjur och dylikt var just vad nazisterna kallade dem som gjorde motstånd inne i Tyskland mot Hitlerregimen. Och sådana "amöbor" kunde ju lika gärna utplånas.

  Därför skulle Birger aldrig ta till sådana jämförelser, om det inte vore för att locka fram olika åsikter. Helst nyanserade.

  SvaraRadera
 17. Mördarsniglar och Bildt och Kissinger och Obama.
  Om inte Bilderbergare offras i tid så kan
  sådana bli en farsot som det ej går att hejda.

  Visst kan vi bota symtom men att våga utrota
  sjukdomarnas källor det kräver mer än vad BS vill.

  En hemlig gerilla som inte avslöjar varandra på nätet saknas!

  Rolid

  SvaraRadera
 18. Ett försök till nyansering:

  Varje ny invandrare innebär en ny konsument av varor och tjänster. Det betyder jobb för varu- och tjänstesektorn.

  Fel att göra narr av dem som är kritiska till baksidan. Lika viktigt som det är att vi ska hjälpa människor som flyr från krig och annat elände, lika viktigt är det att försöka hindra sådant som kan komma i kölvattnet, alltså klanfejder, hedersvåld, maffiakultur.

  Ett öppet samtal om allt sådant, förutsätter ömsesidig respekt för olika åsikter. Ingen ska behöva rädslas för risken att bli stämplad eller få egendom förstörd pga hämnd. Alla vinner på respektfulla samtal mellan mogna människor.

  SvaraRadera
 19. @ den anonyma "mytkrossaren" 01:27:

  I princip gratis - 50 kr kommer du att betala för sjuk- och tandvård som illegal invandrare. Som jämförelse fick jag senast betala över 200 kr resp. ca 400 kr för ett besök på vårdcentralen resp. på akutmottagningen. Men jag har ju betalat skatt i många år så det jämnar väl ut sig enligt grön "logik". Ett tandläkarbesök kan som bekant kosta tusentals kronor, men som illegal invandrare betalar du alltså 50 kr. Fast du kan ju alltid hävda att du är under 18 (du är ju "papperslös") så behöver du inte ens betala 50-lappen.

  SvaraRadera
 20. Mac, ska vi låta folk dö utanför läkarstationerna?

  SvaraRadera
 21. Akuttandvård, som omfattas av regeln, handlar inte om behandlingar för tusentals kronor, utan är just akut. Ta bort en tand som är inflammerad och därmed kan leda till sjukdomstillstånd hos patienten är ett sådant exempel.
  L.

  SvaraRadera
 22. Om de mäktigaste på denna Jord
  är på väg att utrota denna Jord så är det
  inte Jimmy Åkesson som är vårt stora hot.
  Om vi ser honom som en reaktion på galenskapen men inte
  som lösningen så kanske vi kan lära oss något av honom !

  Tänk Om det är själva Vi som är Tidens Galenskap !

  Roland

  SvaraRadera
 23. "Mac, ska vi låta folk dö utanför läkarstationerna?"

  Ja, det är väl den enda rimliga slutsatsen av att jag är emot att illegala invandrare får i princip gratis sjuk- och tandvård medan svenskar tvingas betala både via skatten och när de söker vård.

  Vad ska du göra åt de miljarder människor som inte har råd att flytta till Sverige och därmed få gratis sjuk- och tandvård? Och vad ska du göra när så många lyckas ta sig hit att välfärden fullständigt kollapsar?

  "Akuttandvård, som omfattas av regeln, handlar inte om behandlingar för tusentals kronor, utan är just akut. Ta bort en tand som är inflammerad och därmed kan leda till sjukdomstillstånd hos patienten är ett sådant exempel."

  http://www.folktandvardenstockholm.se/priser/sok-priser/?q=*

  Tanduttagning kostar mellan 815 och 1530 kronor - PER TAND. Och det är som du själv skriver bara ett exempel. Men tusentals kronor var förmodligen fel av mig, det handlar nog ofta om tiotusentals kronor. (Dessutom: Ju dyrare behandling, desto större blir ju incitamenten att ta sig hit.) Herregud, en svensk får betala 15 gånger 50 kronor bara för "sent återbud hos tandläkare". Undrar vad en svensk får betala för tolk?

  SvaraRadera
 24. Mac. Menar du att det kommer invandrare som inte är krigsflyktingar, utan bara ser lockelsen i nästan gratis vård?

  Av jordens miljarder människor som skulle behöva hjälp, kan vi bara ta emot en liten del. Men vår landyta är stor, och bitvis glest befolkad. Vad hindrar att det byggs nya städer i de folktomma trakterna?

  SvaraRadera
 25. "Menar du att det kommer invandrare som inte är krigsflyktingar, utan bara ser lockelsen i nästan gratis vård?"

  Och gratis bostad, gratis försörjning, gratis ... Nej, det förekommer förstås inte.

  "Av jordens miljarder människor som skulle behöva hjälp, kan vi bara ta emot en liten del."

  Och de andra tänker du bara låta dö!?

  "Vad hindrar att det byggs nya städer i de folktomma trakterna?"

  Vad vill du ha sagt?

  SvaraRadera
 26. Var det här samma Anonym som förut? Använd ett alias så att det går att särskilja.

  SvaraRadera
 27. Några har reagerat mot att jag nämnde mördarsniglar och sverigedemokraterna i samma veva- Den som läser vad jag skriver ser kanske att det handlar om att någon handlingsplan för att stoppa dem inte funnits trots att många länge varnat för dem. Etablissemanget har stått utan handlingsplan trots att man vill förhindra dess spridning.

  Exempel på detta är t ex när Maud Olofsson resp Mona Sahlin tog debatt med Jimmie Åkesson i teve och såväl tekniskt som retorisk gjorde uselt ifrån sig. Man visste inte hur man skulle ta debatten. Att Jimmie Åkesson dessutom är en av de skickligare partiledarna i debatter tillkommer. Förmågan att hålla sig lugn även vid hårda och - mer eller mindre spontana - upprörda utbrott är onekligen en tillgång för en partiledare för ett sådant parti som SD.

  Apropå att Jimmie Åkesson blev förbannad på journalister som trängde sig in i hans trädgård så kan jag berätta att jag i valrörelsen 1988 en morgon fann en fotograf i köket tagandes kort. Jag lappade till honom, hur det gick med kameran vet jag inte.

  SvaraRadera
 28. Mac: "Vad ska du göra åt de miljarder människor som inte har råd att flytta till Sverige och därmed få gratis sjuk- och tandvård? Och vad ska du göra när så många lyckas ta sig hit att välfärden fullständigt kollapsar?"

  Bara för att vi inte kan hjälpa alla så betyder det inte att vi inte ska hjälpa en del. Dessutom har vi internationellt bistånd också.

  Välfärden kollapsar inte pga invandrarna.

  SvaraRadera
 29. De senaste dagarna har hemsidan "Avpixlat" nämnts i press, radio och TV. Man nära nog varnas för denns hemsida. Fattar inte mediernas personal att "tabuet" bara lockar fler att besöka Avpixlat? Det vore väl bättre att tiga ihjäl den.

  SvaraRadera
 30. LasseVbg:

  ''Välfärden kollapsar inte pga invandrarna.''

  Du lever i en drömvärld.

  Sverige rankas idag på plats 7 i FN:s Human Development Index. Progonosen för 2020, 2025 och 2030 är plats 25, 36-38 resp. 45! Efter länder som Chile, Lettland, Litauen, Mexico, Costa Rica, Bulgarien och Libyen!

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_future_Human_Development_Index_projections_of_the_United_Nations

  Välfärden har redan kollapsat i invandrartäta (''utsatta'') delar av Sverige. Hur tror du det blir när även vuxna invandrare får rätt till gratis vård, samtidigt som det ständigt fylls på med nya invandrare?

  ''På folktandvården i Jakobsgårdarna ägnas mer än hälften av tiden åt att integrera nyanlända barn. Resultatet: Evighetskö. Vuxna patienter hänvisas till andra kliniker. Överbelastad personal.''

  ''Många känner inte till rutiner kring tandborstning, en tolk ska närvara och tandproblemen kan vara stora. Mycket tid går åt förhandsprövningar för att avgöra vad som ska göras.''

  ''Hela sitt liv har han varit inskriven hos Folktandvården, först i Lindesberg, sedan på olika kliniker i Stockholm där han också bott. ... Efter jobbyte och flytt till södra Dalarna, var det dags att skriva in sig hos Folktandvården i Hedemora för att boka tid hos tandhygienist. När jag ringde dit blev jag väldigt förvånad. Väntetiden för nya patienter är för närvarande 4-5 år. Så länge vill jag verkligen inte vänta med att undersöka mina tänder.''

  http://www.dt.se/nyheter/borlange/1.6017547-tandvardskon-bara-vaxer
  http://www.dt.se/nyheter/hedemora/1.6013935-fem-ars-ko-till-tandlakaren

  En av de största invandrargrupperna till Sverige är somalier, det handlar om hundratusentals. Hur påverkar det välfärden?

  ''Att bara tre av tio somaliska ungdomar har fullständigt betyg från 9:an.
  Att var femte ung somalisk man varit misstänkt för våldsbrott [under en tvåårsperiod!].
  Att nästan hälften av somalierna hade noll i arbetsinkomst 2005.''

  ''Sju av tio somalier tjänade mindre än motsvarande 5 000 kronor per månad.''

  ''I nästan varannan somalisk barnfamilj i Göteborg finns fyra eller fler barn under 17 år. Bara en av 25 barnfamiljer i Sverige har så många barn.''

  ''En ensamstående mamma i Hammarkullen, utan jobb och med fyra barn födda mellan 1991 och 2004, är garanterad 19 393 kronor i månaden i barnbidrag, flerbarnstillägg, studiebidrag, underhållsstöd, bostadsbidrag och försörjningsstöd. Dessutom får hon, baserat på behov, hjälp med kostnader för vård och medicin, hushållsel, tandvård, förnyelse av husgeråd och utrustning i hemmet och 'andra godtagbara behov'. Om hon i stället har sex barn bidrar samhället med 23 560 kronor plus det behovsprövade biståndet.''

  ''Flera andra somaliska tolkar bekräftar den bilden, att familjer väljer bidragsfusk för att bättra på ekonomin. Ibland därför att kvinnan vill kunna skicka mera pengar till behövande släktingar i hemlandet, ibland därför att mannen behöver pengar till drogen kat, som blivit ett gissel för den somaliska folkgruppen i Göteborg.''

  http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.115816-28-10-07-goteborgs-somalier-ett-folk-i-kris

  SvaraRadera
 31. Om jag skulle säga att jag vill offra mördarsniglar så
  betyder det inte att jag inte vill ha ihjäl dem.

  Men bekämpningen av överjävliga mördare, dä ä svårt dä.
  Man borde vara några till, och några till, och några till ...
  Många samordnade strategier över hela Jorden
  behöver genomföras samtidigt och löpande !

  När en miljon kreativa människor skapar Kulturer på Klotets Villkor
  så kommer inte Vi att slava åt fientliga makter som ur luft gör många
  år av vårt arbete till Kronor på Konton hos de Lömskaste och Girigaste Figurernas på denna Jord.

  Om Vi inte gör som De säger, att Vi ska acceptera Deras styrda
  FN-regering och Deras Skapade Världsvaluta, så har de sådana
  kontakter att De kan hota oss med Kärnvapen.

  Men det blir omöjligt att genomföra detta mot en miljon Små
  Obetydliga grupper som via Opinionsbildning och Kunskap förmedlar
  det Klotförstånd och den Handlingskraft som Jorden saknat !

  Spån från dagens hyvel

  SvaraRadera
 32. Helhetssyn, ÄVEN när OECD rapporten analyseras är bra!

  OECD rapporten som vill påvisa att denna oftast ofrivilliga massomflyttning av människor skulle vara LÖNSAM, bahh.

  Eller visst, denna massomflyttning är rätt så frivillig, i vart fall från de länder likt Sverige som fortsatt stödjer och ingår i nuvarande globala kapitalism, där massomflyttning av människor är faktiska effekter utifrån hur nuvarande "ekonomi" ter sig ut i praktiken, med allt vad den innebär.

  Att vilja göra så mycket man orkar och mer därtill vad gäller att hjälpa människor på flykt är mänskligt, MEN att inte OCKSÅ vilja analysera och gå på orsakerna kan rent utav vara OMÄNSKLIGT, och själviskt!

  SvaraRadera
 33. Avhumanisering sänker tröskeln till politiskt våld. Birger borde skämmas.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.