fredag 5 juli 2013

Almedalen fredag: Tips till Björklund - lär dig skilja på frihet för människor och frihet för kapital

Gotland lär under politikerveckan vara Sverigedemokraternas drömsamhälle. Av det mångkulturella samhället ser man inte mycket. 

Här härskar den vita medelklassen - och framför allt den vita media- och politikerklassen. Partier och medier har en del att göra. Förutom att de bör sluta nafsa kärleksfullt på varandra när småtimmarna anländer och den kvarvarande integriteten runnit bort i takt med att det tradiga rosévinet runnit in... 

Idag är det Björklunds tur att äntra scenen. Förmodligen vet han, när han nu skall tala om Alliansens förträfflighet, att den socialdemokratiska strategin redan är klar: kan man inte bilda egen regering, så får det bli med Folkpartiet som första partner och med MP som tillskott. Björklund vet också att man - läs: kommande partiledare Maria Arnholm uppbackad av Birgitta Ohlsson - inte kommer att säga nej. Det tycks alla veta i Visby också.

Löfven behöver Folkpartiet för att behålla kärnkraften, vinster i välfärden och nå det närmande till Nato som han egentligen vill ha. Arnholm och Ohlsson vill bort från KD och moderater som förminskar dem.

Råd till Björklund inför kvällen tal? Tja, ett liberalt uppvaknande vore ju inte helt fel. Säg så här, Jan:

"Liberalismens allra viktigaste fader John Stuart Mill menade att allting inte kan växa hela tiden, till slut når också samhället en fas där ekonomisk och materiell tillväxt blir kontraproduktiv och bör följas av, som Mill menade, mer fri tid, mer kultur och mer andlighet. Vi bör därför, som goda liberaler, lämna idén om den eviga tillväxten och förorda sänkt arbetstid och sluta tjafsa om ökad konsumtion, materiella värden och den erbarmliga arbetslinjen.

Jag vill också hänvisa till Adam Smith - nationalekonomins fader och mig närstående på många liberala vis - som menade att marknadsekonomin fungerar kanonbra eftersom vi kommer att handla med stort ansvar för att slippa skämmas inför vår granne och Vår Herre. Men tiden har förändrats, det har även jag upptäckt till min fasa.

Nu handlar vi inte längre så mycket av grannen, vilket betyder att vi slipper se dem som vi utnyttjar i ögonen. Och vår Herre är det inte mycket bevänt med längre.

Därför är mitt budskap till er, liberala vänner, följande: Eftersom spelreglerna för en fungerande marknad, enligt marknadsekonomins fader, inte längre gäller så kan man väl säga att marknaden inkompetensförklarat sig själv.

Detta kräver att vi, som goda liberaler, tänker om, tänker nytt. Vi kan börja med att, som goda liberaler, lära oss att förstå skillnaden mellan frihet för människor och frihet för kapital. Det förstnämnda skall vi, som goda liberaler, slåss för, det sistnämnda måste vi lära oss att se mer nyktert på än vi gjort under de senaste tjugo åren... Så låtom oss göra avbön och be om förlåtelse för våra synder. Kapitalismen måste tyglas om den goda frihetssträvande liberalismen skall vinna!"


Kommentar till gårdagens tal: Sjöstedt vågade ta upp utmaningen

I övrigt må denna dag sägas att Jonas Sjöstedt - förutom att ta upp mitt gamla förslag från 1999 om grundlagsskydd även för offentligt ägande - vågade ställa frågan om rimligheten av den ständiga jakten på ekonomisk tillväxt. Det var mer än tio år sedan någon svensk partiledare/språkrör vågat göra det.

Det tycks således vara Vänstern som i Almedalen visat att man förstått att vi måste söka svar på det som 24 författare påpekar i boken Att svära i kyrkan - vilket innebär att vi måste börja våga samtala om följderna av konsumtionssamhället och om hur vi skall ta oss ur det system som är beroende av evig ekonomisk tillväxt. En tillväxt vi inte kommer att få. En tillväxt som senaste tio åren kunnat uppnås på krita.

Sjöstedt noterade också noga sitt tidiga engagemang i miljöfrågan och frälste hela raddan av kärnkraftsmotståndare som tappert viftat med sina gula flaggar under varje tal utan att få någon reaktion från talarstolen.

Det som dukats upp för MP, togs om hand av V utan att för den skull Gustav gjort dåligt ifrån sig. Men MP:s strategi verkar vara att inte offentligt utmana Löfven i någon fråga. V:s uppdrag verkar vara att verkligen försöka tvinga Löfven att både lite grönare och lite rödare.

Den ensidigt röda färgen på scenen - liksom Sjöstedts markering att han talade till just de som identifierar sig som socialister - utgör en hög, bred och tjock kulturmur för oss andra som gillade vad han sa. Han utestänger gamla centerpartister som fått nog av sitt gamla parti men som upptäckt att V ligger dem närmast i flera hjärtefrågor, han utesluter de som identifierar sig som genuint gröna, han utesluter massor av politiskt lagom-intresserade som vare sig vill klassa sig som borgare eller socialister.

Att öppna öronen för vad som sägs kräver att politiska kulturmurar inte täpper till dem först. De som är innanför muren är redan där. Och de socialdemokrater som ogillar Löfvens ständiga flirtande med borgerliga partier vet vilka som är garanten för en regering utan något alliansparti. Detta kan markeras utan att den politiska kulturmuren byggs upp mot alla andra. Sjöstedt bör räta på ryggen och se att sympatier finns utanför muren.

Partistrateger bör lära sig se med utanförperspektiv på verksamheten. V är dåliga på det. Förstår man det, och agerar därefter, så har partiet minst 15 procent i nästa val.
16 kommentarer:

 1. Tycker det är sedelbunten som bör sättas i Migrationsverkets förvar och förhöras:
  Vem är du?!
  Varför har du kommit hit?!
  Hur länge kommer du stanna?!
  Var har du varit innan du kom hit?!
  Varför skall vi ge dig en fristad här?!
  Kan du styrka ditt ursprung och själ att komma hit med papper?!

  SvaraRadera
 2. Sjöstedts kritik av ekonomisk tillväxt och konsumism kom mest som en parentes och hängde inte ihop med hans övriga tal. Vänsterpartiets svåraste motståndare är dock det förflutna, som man ännu inte gjort upp med.

  SvaraRadera
 3. Martin, du tycks leva i en ganska isolerad värld. Vem är du? Varför har du kommit hit? Hur länge kommer du att stanna? Var har du varit innan du kom hit? Varför ska vi ge dig fristad här? Kan du styrka ditt ursprung? Kan du styrka dina skäl att komma hit till vår stad med papper?

  Hoppsan, kommer du som alldeles nyfödd utan papper?? Vem är du egentligen, innerst inne?? Hur länge tänker du stanna innan du kilar vidare? Kan du verkligen styrka ditt ursprung? Är din pappa verkligen din pappa?

  SvaraRadera
 4. Ulf, det är riktigt att tillväxtifrågasättandet hamnade som något av ett bihang, men det luftades inför V:s politikerskara vilket onekligen var ett nytt grepp från partiledningen. Man kan se det som en plattform för vidare utveckling, men det kan givetvis också vara något man som parti bävar inför så mycket att det förblir en anmärkning i protokollet. Det handlar om att få partier att våga börja samtala om problemen med jakten på tillväxt, att den faktiskt tillkommit med lånade pengar och att konsumtionen sker på planetens bekostnad.

  Men visst, det är tragiskt att fullt vuxna politiker låtsas - det gjorde Jonas så väl som Gustav - att man kan lösa klimatproblemen med räls, renovering av hus etc. "Slå två flugor i en smäll", heter det ju. både lösa klimatproblemen och jobbproblemen. Det är falskt så det luktar illa, oavsett om det sägs från rött eller grönt håll. Var och en begriper förstås att dessa investeringar inte leder till fler jobb än de som försvinner som följt av strukturrationaliseringar etc. Var och en (det vill säga Jonas och Gustav) begriper förstås att de jobb som investeringarna ger till stor del kommer att gå till arbetskraft på den europeiska - inte bara svenska - arbetsmarknaden där 27 miljoner är arbetslösa. Var och en begriper förstås att de investeringar som MP och V vill göra leder till kraftigt ökande användande av fossila bränslen - att lägga räls, lägga banvallar etc kräver insatser där fossila bränslen utgör stommen. Samma sak med nya byggnader. Det är olyckligt att man inte vill och vågar redovisa hur sammanhangen ser ut, det är väl politikens mest fördummande sjukdom.

  SvaraRadera
 5. Samtidigt så betyder väl Jonas och Gustavs idéer att man åtminstone försöker vända om svensk marknad och industri att utveckla sig mot framtiden? Att ställas mot att bygga mer jaktplan till exempel, vilket känns som att rikta sig mot en annan mindre trevlig framtid typ...

  SvaraRadera
 6. Birger skrev:
  "Det handlar om att få partier att våga börja samtala om problemen med jakten på tillväxt, att den faktiskt tillkommit med lånade pengar och att konsumtionen sker på planetens bekostnad."

  Ett tillägg till detta är på sin plats:
  1. det handlar inte främst om politikernas-, företagens- och hushållens jakt på ekonomisk tillväxt (för det är bara en anpassning till dagens dysfunktionella system!), UTAN om nuvarande institutioners odemokratisk makt med dess räntekrävande skuldkrediter skapade ur intet som I SIG SJÄLVT KRÄVER just ökad skuldsättning, ökad tillväxt med dess negative konsekvenser för ekologin (förhållandet mellan människa - natur) och de sociala (människor emellan), det skulle jag säga är problemet.

  Viktigt att hålla isär vad som är grundproblem/de bakomliggande drivkrafterna och vad som bara är verkan/symptomen av dessa...

  SvaraRadera
 7. Neoliberal Agendafre juli 05, 02:53:00 em

  Finns inget inom liberalismen som hindrar folk att gå ner i arbetstid OM de vill det.

  Problemet uppstår när man vill förbjuda folk att arbeta och när man tar 2/3 av folks inkomster i skatt så de inte ens kan gå ner i tid fast de vill.

  SvaraRadera
 8. Du har helt rätt i dina tankar i detta. Jag har till min förvåning märkt att jag alltmer tydligen blir vänsterpartist. I vissa frågor står jag långt ifrån men det känns som att vänsterpartiet på många områden troligen nödgats att forma en politik som tidigare satts på undantag, haft en primärt fantasiideologisk grund.

  Likförbaskat så kan jag inte köpa paketet som det ser ut idag, lika lite som jag kan köpa MPs som jag ser som ett parti som knutit upp sig själva i svansen.

  SvaraRadera
 9. Neo, din helhetssyn och din
  empatiska analysförmåga är
  bortom mina fattningsförmågor
  och det gör att jag känner mig
  underlägsen dig.
  Så vill jag inte ha det!

  På denna braa blogg förekommer många
  braa och många lysande inlägg.

  För många år sedan så upplevde jag
  att Kapten Konkurs styr vår värld.
  Några år senare uppenbarade sig för
  min inre sin syn, ett skymningstillstånd
  som närmade sig Jorden.

  När jag då ser, att din och Bilderberg-
  gruppens agendor verkar härstamma från
  samma stam så ser jag dig som en Gestalt
  ur Avgrunden, som bär upp bilden både av vår
  Kapten Konkurs och Skymningens Tid på Jorden!
  SvaraRadera
 10. Ekot, Analys av Björklund och Löfven

  Tomas Ramberg analyserar.
  Pratet om att de eventuellt kan slå ihop sina påsar florerar inte endast i Almedalen bland småvinglande och kärvänliga politiker.

  Ett "rävspel" säger analysen. Vad säger väljarna?

  SvaraRadera
 11. Att Dr umlarna och Parasiterna
  och Neoliterna och Bilderbergarna
  leder genom att leka affär genom att
  skapa monopolpengar till hugade lånare.

  Konkurser är väldigt bra för affärerna
  speciellt om det är stora länder som drabbas
  Då står löntagare förlåt låntagarna som spön
  i backen som låntagare.

  Vilket land står nu på tur!

  Vi antar nu att vi vill leva på Jordens villkor
  måste vi inte då som Marx borde ha sagt, se till att
  resultaten av våra ansträngningar gagnar oss själva
  och inte våra fiender.

  Birger har sagt att han inte är socialist,
  och han avrådde Jonas för att säga att han var det
  därför att då skulle han kuna maximera antalet sympatisörer.
  Olydige Jonas gjorde tvärtom.

  Själv sa jag en gång till en Kamrat:
  "Jag är nog egentligen kommunist."

  Kamraten svarade:
  "Du får vara vad fan du vill."

  Jag tänkte på, att det är klart att Birger har rätt.

  Antag att vi träffas etthundra personer och bestämmer oss
  för att tillsammans skapa en kultur på Jordens villkor,
  om det i bästa fall blir något, då först får vi kanske hitta
  något namn för det hela.

  Jesus talade om himmelriket i eder och han tänkte inte
  att ritningen skulle ligga i himmelen i eviga tider.

  Marx trodde på Hegels dialektik och historiens nödvändighet.
  Gör vi de längre?

  Nietzsche ville upprätthålla Kulturen och var i sin ungdom kvinnohatare. Många år senare så sade han:
  "Livet är en kvinna!"

  "En stad bör inte vara större än att alla ska kunna känna
  igen varandras ansikten." Vem var det?

  Sven Fagerberg sade: "Här bygger ni
  ekologiska hus men ingen bor i dem."

  Ekot svarade: "... ingen bor i dem!"

  Och Odysseus långa resa, den har knappt börjat !!!  SvaraRadera
 12. LO ska inte vara gränspolis men Frontex EU:s gränspolis är tydligen helt okej.

  SvaraRadera
 13. Känns som om Björklund är en större demagog än självaste Åkesson.pfminat 140

  SvaraRadera
 14. Verifieringskoden hängde med in. Konstigt!

  SvaraRadera
 15. Skymningens tid

  Det finns en tanke i att visa hur de girigaste och de hänsynslösaste
  och de maktfullkomligaste på vår Jord tänker och handlar.
  Bilderberg-gruppen.

  Det finns också en tanke på att visa på insikter som kan göra framtiden möjlig.
  Till Dem Som Vill Överleva.

  Men så finns det en massa omedvetna människor som ofrivilligt är förespråkare för
  den besinningslösa överkonsumtionen och kommersialiseringen av allting som pågår.
  Inför denna mäktiga arme då står Vi ännu maktlösa.

  Att göra så att vi kan taga ansvar för vår framtid
  är att skapa kulturer som vi kan taga ansvar för.
  Nu när skymningen nalkas så är det långt till gryningen

  SvaraRadera
 16. 15 %, d.v.s. 55-60 ledamöter. Många bristfälligt reformerta tokkommunister skulle alltså röstas in i det läget. Inte särskilt lockande.

  För övrigt hemskt om Arnholm eller Ohlsson skulle ta över fp. Björklund har varit förhållandevis vettig, för att vara fp.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.