måndag 20 maj 2013

Efterlysning, gnäll och förundran.

Infart till hus med skokartonger... Akvarell: Lena Rosén Schlaug
Godmorgon eller godmiddag. Eller godkväll. Jag har tre saker på gång: ett ilsket gnäll, en förundring och en efterlysning. Jag börjar med det sistnämnda. Har ni svar på det, så läs inte längre för då kanske ni bara blir sura på mig och tycker att jag gott kan leva i ovisshet när det gäller platta tak.

Det är nämligen platta tak efterlysningen handlar om. Bor i en gammal kåk med två våningar som på fyrtiotalet byggdes ut på båda sidor med två skokartonger. Målet var nog att det skulle bli lite stuk av fransk herrgård eller så. Skokartongerna har platt tak. Dessa platta tak har en beläggning av galvaniserad plåt, så där som man gjorde förr i tiden. Fint på många sätt, men hopplöst...

Färgen har flagnat igen, rostfläckar börjar göra sig gällande lite här och var. Och tipsen från allehanda experter i ämnet går vida isär. Med vad målar man? Det är min efterlysning. Har ni tips så skriv gärna en rad. Antingen i kommentarsfältet eller till denna mejladress. Tack!

Så till gnället: I Katrineholm, vilket är skokartonghusets närmaste stad, meddelas att gamla människor på äldreboenden i genomsnitt får vara utan mat i 13,5 timmar från kväll till morgon.

I genomsnitt alltså. Vilket lär betyda att en del får vara utan mat i både 14 och 15 timmar. Skall man sedan uppfylla näringskvoten får man således på resterande tio timmar per dygn försöka proppa i de gamla frukost, lunch, eftermiddagsfika och middag.

Vad i helvete håller vi på med? Hur kan partier av alla färger acceptera värderingar som går ut på att vi som redan har skall få större konsumtionsutrymme medan de som lever i sitt absolut sista utanförskap - ja, det heter ju numera utanförskap i landet Sverige om man inte arbetar heltid - skall behandlas på detta sätt? Förundrad är jag inte - det högsta politiska modet är ju mer pengar till konsumtion snarare än mer pengar till livskvalitet av djupare sort.

Så till dagens förundring. Tidningen Fokus gillar topplistor och ranking. Särskilt av kommuner. Man listar i vilka kommuner det är bäst att bo. Alla möjliga variabler byggs in, allt efter mode. Såldes har boken Happy, happy - ni vet boken om hur lyckliga kvinnor kan bli bara de skiljer sig från trista män - bidragit till att variabeln skilsmässor bytts ut mot bredband. Tidigare drog många skilsmässor ner resultatet för en kommun - vilket ju rimmar dåligt med happy happy. Bredband är dock positivt för en kommun, har nu topplistans konstruktör kommit på.

Men den förundrande frågan handlar om detta: Knivsta låg förra året på en hedrande andraplats. I år har man sjunkit 21 placeringar. Vilket föranlett kommunen att köpa en två sidors reklamutrymme i tidningen för att meddela att Framtiden bor i Knivsta. Man skriver: "I Knivsta är det nämligen näst bäst att bo enligt Fokus 2012".

Hur får man ihop det? Framtiden är att bo i en kommun som var bäst förra året och som i år sjunkit som en sten i listan? Det kan väl inte bara varit låg skilsmässofrekvens som placerade Knivsta på silverplats förra året...?

Fokus är en fiffig tidning, genom sin årliga ranking på lösa grunder så lockar man kommuner med halvtaskig ekonomi att köpa reklamplats. I detta nummer av tidningen kan vi ta del av desperata reklamslogans från Götene ("Ett fantastiskt ställe att bo på"), Gällivare ("en plats där både människor och företag ges spännande möjligheter till utveckling"), Ekerö ("Här är en av Sveriges bästa kommuner att bo i", rankad som nr 42), Tranemo ("en av de bästa platserna att bo på i Sverige", finns bara 35 bättre ställen enligt Fokus), Umeå ("Mer själ"), Olofström ("Nära till allt" - utom topplaceringen på listan).

Min närmaste stad Katrineholm, som styrs av M och S gemensamt, ligger på 247:e plats. Min närmaste centralort Vingåker ligger på 265:e plats. Och den kommun (Finspång) där huset med två skokartonger, som skyddas av galvaniserad plåt som bör målas om, ligger på plats 246.

Inte undra på att man behöver måla om taken. Har ni tips och erfarenheter av galvaniserade plåttak så hör av er...

32 kommentarer:

 1. Svårt med de där sortens tak. Färgen släpper. En variant är att helt enkelt lägga nytt plåttak, då håller det lika länge som tre målningar gör och till ungefär samma pris! Det är skitdyrt att måla med färg som fungerar!

  SvaraRadera
 2. Tala med en riktig färgaffär, inte de där som säljer färg bara för att att tjäna pengar. I Katrineholm, långt ner på rankinglistan, finns en bra affär mitt i stan. Säljer Norsjö-färger.

  SvaraRadera
 3. Överraskande nog så kan faktiskt linoljefärg fungera om det är av riktigt gjort sort!

  SvaraRadera
 4. På Byggnadsvårdsföreningens hemsida brukar man hitta bra svar:
  http://www.byggnadsvard.se/

  SvaraRadera
 5. Själv använt linoljefärg med järnmönja, se http://www.ottossonfarg.com/sv/produkter/linoljefarg-for-byggnation/linoljefarg-utomhus/roda-kulorer/linoljef-jarnmonja-05-lit.aspx. Drygt, håller länge och betydligt miljövänligare än de konventionella. Målat om hela huset i linoljefärg och beräknar att ALDRIG behöva måla om det igen. Påför olja var femte år på de mest solutsatta sidorna, kostnad 60SEK och jobb i 2h. Slå det Flûgger och allt vad det nu heter. Tillverkning gynnar landet men inte tillväxten eftersom det är så drygt och hållbart. Ta bort rosten och måla med järnmönja och därefter med valfri linoljefärg. Linoljefärg flagnar inte men däremot kritar det sig när all olja oxiderar men då är det bara att påföra linolja igen men till en bråkdel avkostnaden och tiden.

  SvaraRadera

 6. Har du egen brunn? Från linoljan rinner inget gift ner i grundvattnet, som det kan göra från andra färger.

  SvaraRadera
 7. Vi har ett plåttak där plastfärgen (!) börjar flaga. Vi har fått rådet av Gysinge Byggnadsvård att invänta att all plastfärg är borta och att vi sedan målar med linoljefärg, ingen grundfärg behövs. Under tiden som man inväntar att plastfärgen försvinner kan man måla rostfläckarna med linoljefärg som ett skydd så att rosten inte äter sig djupare.

  SvaraRadera
 8. Svensk Näringslivs kommunranking är en annan dumhet ängsliga kommunpolitiker har som mätverktyg.

  Och ytterligare en är Svensk KommunRating, ett privat företag som tar bra betalt för att säga självklarheter mixat med neoliberal religiös smörja. Deras hemsida har kopierat utseendet från statliga myndigheter för att ge intrycket att det är något för samhället viktigt de sysslar med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur spot on får man va? :)

   Radera
 9. Bekymmersamt med platta galvaniserade tak. Becker har en del material, ring till dem direkt, strunt i färgaffärerna där allt färre vet vad de håller på med.
  Linolja låter skumt, men det är nog för att jag inte begriper mig på det...

  SvaraRadera
 10. Stämmer in i linoljans lovsång.
  Jag har köpt min här:
  http://webshop.gysinge.nu/products.php?product=Linoljef%E4rg-j%E4rnoxidr%F6d%2C-1-liter
  Mönja bara där det är rostigt.
  Där zinkskiktet är bra så det inte finns rost kan du hoppa över mönjan och måla direkt med linolja.
  Linolja går att måla på tidigare färg, men alla lösa flagor får du ta med högtryckstvätt eller skrapa.
  Mitt råd dock utan att sett hur det ser ut, att bara mönja och måla rostfläckarna och låta den gamla färgen flagna bort helt innan du målar om hela taket.
  Annars är det risk att det lossnar några flagor per år så det aldrig ser bra ut.
  En liten insats i år och sen luta dig tillbaka 5 år till :-)
  Anders

  SvaraRadera
 11. Tack för tipset Neoliberal, ska kolla. Såg precis Vetenskapens värld på samma tema: http://www.svtplay.se/video/1120851/del-11

  SvaraRadera
 12. Om du har ett platt, tråkigt plåttak kanske det går att omvandla till ett grönt tak, med sedumväxter t.ex.?

  Tips från en amatör på området.

  SvaraRadera
 13. Av 13 kommentarer tycks färg på ett tak vara viktigare än detta:
  "I Katrineholm, vilket är skokartonghusets närmaste stad, meddelas att gamla människor på äldreboenden i genomsnitt får vara utan mat i 13,5 timmar från kväll till morgon."
  JK

  SvaraRadera
 14. Inte bara färg på ett tag, utan bevarande av ett tag så att det skall överleva i två hundra år, bästa JK.

  SvaraRadera
 15. Till Anonym

  Samma tanke fick jag med en gång.. Fast när jag tänkte ett steg till så insåg jag att människor till sin natur oftast är hjälpsamma i direkta situationer.
  Det är svårare att komma på vad man rent praktiskt ska göra åt alla försämringar i vårt samhälle. Det enda man kan göra är väl att verka lokalt. Kanske det kan bildas någon aktionsgrupp som ställer upp ett fältkök utanför det aktuella äldreboendet. Så kan man ju gå upp och hämta de boende. Detta hade nog media slagit upp stort och politikerna hade fått skämmas...

  SvaraRadera
 16. Bästa anonym maj 20, 03:18:00 em

  "Inte bara färg på ett tag, utan bevarande av ett tag så att det skall överleva i två hundra år, bästa JK." Instämmer.

  Gamla som får vara utan mat 13,5timmar eller mer har bidragit till att bygga bland annat tak till många hus med mera. När de gamla behöver vård prioriteras deras insatts med dålig vård. Hur ser du på att gamla får dålig vård?
  JK

  SvaraRadera
 17. Åldrandet kommer vi inte ifrån... Med snabba, kortsiktiga lösningar påskyndar vi bara flumliberalismens agenda - ju sämre bot dess högre klirr i kassan. Köp en bra linoljefärg men se till att sickativet inte är av bly - och vad gäller äldrevården vill jag bara säga - låt di gamle få den vård och respekt de förtjänar. Detsamma gäller taket.

  SvaraRadera
 18. JK, du frågar hur jag ser på att gamla får dålig vård och får fasta i bortåt 15 timmar. Jag anser att det är för jävligt. Genomruttet.

  SvaraRadera
 19. JK, vilken märklig slutsats du drar utifrån att det blivit mer respons på Birgers hustak än något annat: jag tog Birger på orden. Jag läste bara den första delen av hans inlägg. Ville svara på direkten, tyckte att jag hade något att tillföra, för att därefter så snabbt som möjligt gå ut och njuta av den bästa tiden, den mellan-hägg-och-syrén. Det gäller att ta vara på varje sekund nu när naturen bjuder så mycken skönhet! Men inte betyder det att Birgers tak är viktigare än allt annat här i världen!

  SvaraRadera
 20. Linolja funkar utmärkt på gamla platta galvaniserade tak! I botten tar du vanlig mönja, som faktiskt har en ganska snygg färg för tak. Man behöver inte måla med ytterligare färg, trots att mönjan egentligen "bara" är en rostskyddsfärg. Färghandeln som säljer Beckers och de andras material ogillar linoljan eftersom de ofta är uppbundna till de stora företagen. Köp på nätet, måla två gånger tunt, mönjan fäster i gamla färger. Perfekt, billigt, miljövänligt, lätt att bättra på när väder och vind tär på taket. Inte bra för tillväxten, men skitbra för människor, miljö och personlig ekonomi!!

  SvaraRadera
 21. Birger skrev:
  "Vad i helvete håller vi på med? Hur kan partier av alla färger acceptera värderingar som går ut på att vi som redan har skall få större konsumtionsutrymme medan de som lever i sitt absolut sista utanförskap - ja, det heter ju numera utanförskap i landet Sverige om man inte arbetar heltid - skall behandlas på detta sätt? Förundrad är jag inte - det högsta politiska modet är ju mer pengar till konsumtion snarare än mer pengar till livskvalitet av djupare sort."

  Hej Birger
  Vi behöver ödmjuka, raka och sakliga Folkrörelser som är partipolitiskt- och religiöst obundna.
  Då det väl nu står bortom all rimlig tvivel att de politiker vi har uppenbarligen inte förstår sig på nuvarande system, liksom ej heller kan skilja på orsak och konsekvens, problem och symptom.

  Själv är jag med i JAK av anledningar som att de är öppna med sina insikter om räntans problematik, liksom också har valt att visa upp en privat banks rimliga funktion i det att BARA fungera som mellanhand mellan inlåning och utlåning, och ej skapare av räntebärande skuldkrediter. Samtidigt lägger jag personligen, tillsammans med en hel del andra medlemmar tyngdpunkten på det både i grunden förstå och folkbilda kring dagens ohållbara och dysfunktionella system, samt inte minst också lägger mycket engagemang i idéutbyte och idéutveckling både lokalt, regional, nationellt och inte minst också internationellt (vilket är en märklig och förödande brist i de politiska partierna).

  För mig är självfallet inte JAKs Sparlånesystem isig själv någon lösning på alla de konsekvanser över tid som nuvvarande IMF & BIS finansiella systemet orsakat och byggt upp, men det är ett exempel på an alternativ pusselbit i ett finansiellt system som tar dimensionerna Människa-Natur (Ekologi/storleken på ekonomin) och dimensionen Människa-Människa (Sociala/Rättvisa/Jämlika - alltså Fördelningen av ekonomin).

  Däremot ser jag JAKs Idé och medlemstödjande verksamhet som en helt ofrånkomlig del i den omställning vi står inför om vi tar livet på Jorden på allvar, alltså det att verkligen FÖRSTÅ på vilket sätt nuvarande system är fullständigt ohållbart, liksom varför och hur, lära sig förstå skillnader mellan problem, symptom, drivkrafter, o.s.v.

  SvaraRadera
 22. Det är väl i helvete i alla kommuner likaså med gamla människor som behöver hjälp oavsätt om det är en kommunal eller privat vårdfirma som tar hand om servicen?

  Läste att man skall INTE ta ut sin pension, i alla fall inte före 65. Kommer absolut att ta ut min pension när jag fyller 61 (om 2 månader); jag vill ha mina dyrsparade pengarna i min egen madrass och inte i fickorna hos nån finansvalp.
  Och jag skall fan strunta i arbetslinjen! Jag skall leva resten av mitt liv i utanförskapet i stället och njuta av mitt liv ÄNTLIGEN.

  SvaraRadera
 23. Nästan varje dag ställer jag den frågan, vad i helvete håller vi på med. Det finns nog inget som upprör mig så mycket som när gamla människor som slitit hela sitt liv för att bygga upp vår välfärd, inte får ta del av den, när de som mest behöver den. Hur kan det ha blivit så känslokallt i detta land?

  SvaraRadera
 24. Mer själ i Umeå? Den är snart död och begraven med alla byggkranar, nybyggen och parkdemoleringar som pågår. All "själ" göms bort bakom Kulturvävens fasad, hurra för att vara Europeisk Kulturhuvudstad 2014.. men stackars oss poor skattebetalar-bastards som får ta hand om notan sen. Lund flaggade för 3 miljarder minus i kassan, vad kommer Umeå då att ha som "spöade" Lund i omröstningen om Kulturhuvudstad?

  SvaraRadera
 25. Det är väl i helvetet. RLmån maj 20, 10:24:00 em

  Det är inte bara regeringens fel
  att vi lever i utanförskap det är
  också Birger Schlaug:s fel.

  Innan vi åto av Birger:s frukter
  så voro många av oss lyckliga men
  också lite nyfikna men nu när han
  med flit krossar våra drömmar, men
  inte erbjuder oss något annat, så
  får vi väl skapa det själva då !!!

  Jag skall leva resten av mitt liv i utanförskap och stället njuta av samvaro och gemenskap med andra
  Utanförskapare. ÄNTLIGEN !

  SvaraRadera
 26. Målning av plåt och järn utomhus
  Traditionellt har plåttak och övriga plåtarbeten på hus målats med linoljefärg. Först vid mitten av 1900-talet gjorde oljealkydfärgerna intrång, mycket på grund av de kortare torktiderna.

  Linoljefärg är det bästa alternativet för järn och äldre tiders svartplåt. Först grundas tunt med linoljebaserad blymönja. Efter tre veckor då grundfärgen har torkat målas med oförtunnad linoljefärg i önskad kulör. Vid rostangrepp flagnar färgen och järnet kan borstas rent från rost och underhållsmålas. När galvaniserad plåt skall målas bör den först förbli omålad i minst tre år för att färgen skall fästa alternativt betas med syra (fosforsyra). Därefter rengörs taket noggrant exempelvis med högtrycksspruta och med syra varefter det sköljs grundligt.


  Det är lätt att underhållsmåla ett plåttak som tidigare målats med linoljefärg. Vi vet att färgen fäster bra och att den inte "reser" äldre färgskikt. Vi vet även hur linoljefärg åldras.

  Köpa eller blanda linoljefärg
  I dag finns det flera fabrikat av både ut- och invändig linoljefärg i handeln. Kvaliteten är växlande men de ingredienser som skall ingå är kokt linolja, ett eller flera pigment och eventuellt lite zickativ.
  Om du ska blanda din egen färg vilket inte är svårt ska du tänka på att linoljan bör vara ljus, tunnflytande och ha goda torkegenskaper. En färg baserad på en bra linolja behöver inte förtunnas med lösningsmedel. Sämre oljor kan behöva tunnas. Späd dock aldrig med mer än 10 % balsamterpentin.

  Recept på linoljefärg
  Receptet på linoljefärg är enkelt. Man blandar 1 del kokt kallpressad linolja med 2 delar torrpigment upplöst i lite kokt linolja.

  Grundningen kan utföras med 10 delar färg, utspädd med en del balsamterpentin, mellanstrykningen med 10 delar färg eventuellt utspädd med lite balsamterpentin, och färdigstrykningen utförs med outspädd oljefärg. Om färdigfärgen är för tjock förtunnas den med kallpressad kokt linolja. Tork tiden varierar beroende på oljans kvalitet och hur tunt man har målat.

  SvaraRadera
 27. Intressant, ska också måla tak. Stigman, vad gör man om det regnar inom de tre veckorna som det tydligen tar innan det torkar??

  SvaraRadera
 28. Har du hört med Färgbygge i Järna?
  De, antroposoferna, tillverkar miljövänliga färger, sådana som t.o.m. Riksantikvarieämbetet gíllar. www.fargbygge.se

  Gt

  SvaraRadera
 29. Jag har bara plåt runt skorsten och ventilationsutsläppet. Dom är svarta så det går bra att behandla med Tectyl eller motsvarande. Är det rost så börja med tunn olja och spraya eller måla på tjock torkande rostskydd efteråt. Tunn rostskyddsolja på rosten och kallasfalt efteråt borde också vara möjligt. Rostig plåt skall behandlas med rostskyddsprodukter är min uppfattning. Det går att måla på torkande rostskyddsolja om man vill ha annan färg. jag har fixat fälgkanter på gamla bilar på det sättet.

  SvaraRadera
 30. TACK för alla synpunkter, tips och råd. Sluta in med tipsen... Även om jag redan fått mycket att tänka på.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.