måndag 8 april 2013

S tar upp kampen med regeringen om att skapa fler ohälsosamma arbeten

Kongresskompromissernas fader...
Hamnade framför en teve i går kväll och såg hur Mats Knutsson intervjuade Stefan Löfven i Agenda.

Intressant - mången sosse lär ha rodnat - var att Stefan Löfven meddelade att han inte förstod vad som var skillnad mellan höger och vänster i frågan om vinster i välfärden. Kära sossar, ni som trodde att ni fått med er partiledningen på en mer kritisk syn på vinster inom välfärden kan känna er blåsta.

Lena Sommestad - kvinnoförbundets ordförande - är i alla fall glad på sin blogg för att alla småbarnsföräldrar skall kunna jobba på nätter i fortsättningen om sossarna får makten: "Äntligen kan vi se fram emot att alla föräldrar får tillgång till barnomsorg på helger, kvällar och nätter, oberoende av var i landet man bor", skriver hon.

För några månader sedan presenterades en ny undersökning som än en gång slår fast att det för de allra flesta är direkt ohälsosamt att arbeta på obekväma arbetstider. Forskning visar inte bara på ett samband mellan sömnbrist och fetma, utan också att dygnsrytmstörning leder till sämre ämnesomsättning, minskad insulinproduktion och ökad risk för diabetes. Gamla hederliga klassjukdomar. Och var så säker, det är inte vi med goda inkomster och goda fria arbeten som lär åka på dem...

Den socialdemokratiska tanken är följande, formulerat av S i Stockholm: Nattöppen förskola ”möjliggör för fler kvinnor att kunna jobba obekväma arbetstider, vilket leder till en högre inkomst och bättre pension”.

Vad är det för arbetarrörelse vi försetts med i detta land?

• Först ställer man sig bakom en pensionsreform som innebär att pensionerna sänks medan pensionsmäklare och fondägare kan skära guld med täljkniv på pensionsmarknaden.

• Sedan ser man till att låginkomsttagare betalar löjligt hög skatt på sin inkomst, medan höginkomsttagare kommer allt mer lindrigt undan.

• Slutligen vägrar man sänka arbetstiden – vilket leder till att arbetslösheten blir så hög att kvinnor med små barn ska jagas ut på nätterna för att kunna försörja sig.

Skälet till allt detta är att socialdemokraterna låter idén om den eviga tillväxten väga tyngre än människors livskvalitet och värdighet. Man har fastnat i tillväxtmanin. Man hjälper Svensk Näringsliv att reducera människan till en produktions- och konsumtionsvarelse vars uppdrag det är att hålla igång ett ekonomiskt hjul som ska snurra fortare och fortare. Dygnet runt. Till och med Lena Sommestad applåderar detta.

Vore det inte hög tid att sätta ner foten och istället kräva att småbarnsföräldrar ska slippa arbeta oregelbundna tider och på obekväm arbetstid? Vad är det för arbetarrörelse som inte för länge sedan satt stopp för delade turer och arbetstider som är direkt skadliga för både hälsan och det sociala livet?

Istället vägrar man ta del av forskningen och mal på för att göra människor till slavar under ett ekonomistiskt tänkande. Som grädde på moset bidrar man nu till att åter skapa typiska klassjukdomar med motivet att ekonomin ska snurra så mycket som möjligt dygnet om. Arbetslinje och tillväxt. Halleluja!

Socialdemokraterna fullföljer, med sitt kongressbeslut, den borgerliga regeringens kamp för arbete dygnet runt - regeringen Reinfeldt har redan tidigare beslutat ge stimulansbidrag till kommuner som låter småbarnsföräldrar jobba nattetid. Ska gälla från och med 1 juli i år. Nu vill då S gå vidare i kampen för arbetslinjen och tillväxten och ekonomismen.


28 kommentarer:

 1. Under hela mitt liv så har jag haft noll,noll förtroende för socialdemokratin, på fullt allvar undrar jag om de är helt blåsta, eller kan någon ge annan förklaring?

  PS Vill ändå tillägga att jag deltog i en studiecirkel i regi av Demokratiskt Alternativ där vi studerade Socialdemokraternas partiprogram från 1911 - som jag minns det var det ett riktigt sunt program, väsenskilt från dagens...

  SvaraRadera
 2. Även om jag inte är sosse så skämdes jag å Löfvens vägnar när han inte förstod vad som menades med höger och vänster i denna viktiga fråga...

  SvaraRadera
 3. Efter 1900-talets historia har väl begreppet höger och vänster förlorat sin innebörd. Bättra att prata om överklass och underklass.

  SvaraRadera

 4. Socialdemokratiska partiet består av två delar, en kommunistisk del och en fascistisk del. Ingen utav delarna är renodlat höger eller vänster, utan en blandning av båda.

  Om S inte kommer att kunna bilda regering 2014, kommer kampen mellan de två delarna bli skoningslös vilket resulterar i att partiet spricker, upplöses och försvinner.

  Enligt tidningen NSD har medlemsantalet i S i röda Norrbotten, befolkning ca 260 000, minskat från ca 10 800 till 5 000 på 15 år, varav hälften är pensionärer och nästan ingen under 40 år.

  SvaraRadera
 5. Anonym 09.52, struntprat att påstå att s består av en kommunistisk resp fascistisk del.

  SvaraRadera
 6. Det är svårt att utse Birgers höjdare, eftersom alla är bländande bra texter. Men några sticker ändå ut lite extra. Dagens artikel är nog en sådan.

  Ty, vad kan vara viktigare än att ta hand om de minsta? Nu tvingar ju systemet oss att använda dagis, detta för försörjningen.
  Det är illa nog, att små barn får vistas på dagis på tok för många timmar om dagen. Ännu värre då med nattis.

  Det är varken socialt eller demokratiskt. Men sossarna brukar vara bra på att tala för en sak, men göra något annat.

  Andra exempel är väl, att de gärna pratar grönt före valen. Efter valdagen faller allt sådant tal till marken som löven om hösten.

  Gt

  SvaraRadera
 7. Visst är det fel att subventionera. Sedan har det ingen betydelse varför det är oekonomiskt. Det är lika dum alltihop. Om det är daghem och nattarbeten, eller ”förnybar” energi och solfångare har ingen betydelse. Men det kan vara svårt att se om man är ideologiskt förblindad.

  När det gäller daghemmen och deras skattekilar så kan man skattebefria allt. Stoppa pengarna direkt i fickan. Sedan kan verksamheterna bara ha öppet på natten om folk vill ha det så och då undviks idiotiska ideologiska diskussioner.

  SvaraRadera
 8. Sossarnas kall:
  Att smörja den kapitalistiska dödsmaskinen

  SvaraRadera
 9. Jag förstår Lenas argument med att 40% jobbar obekväma arbetstider och därför krävs nattis. Dock måste man betänka saken ett steg längre. Vad är det som gör att vi måste jobba ihjäl oss dygnet runt? Så att vi kan konsumera mer? Den feministiska rörelsen ville på 60-70-talet få ut fler kvinnor i arbete så att de skulle bli jämställda med männen, och visst kan man ha förståelse för det. Men jämställda på vilket sett? Jämställda konsumenter som konsumerar sönder vår planet och jobbar ihjäl sig? Tro det eller ej men jämställdhet är inte alltid det högsta ändamålet här i världen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men hur fan kan man som arbetarparti kalla detta en seger? Att inse att man skall lösa en situation - givetvis. Men diskussionen inombdet partiet borde handa om hur man får bort obekväm arb tid, dåliga löner och otrygga anställningar. Ett jävla skämt är vad det är.

   Radera
 10. Hej igen
  Vill ta tillbaka mitt ord "blåsta", då det väl inte uppmuntrar till kommunikation, dessutom är jag av den tron att det inte är något fel att vara mindre vetande, då det bara torde vara ett temporärt tillstånd för en individ av vår art, utan problemet är snarare när det utnyttjas av annan, alternativt att samhället inte bjuder in medborgarna att deltaga och utvecklas, men, men, om jag istället uttrycker mig så här då:

  Det är något i de partipolitiska strukturerna, alltså formerna som de tillämpar internt som gör att tanken stagnerar, det är för lite mylla, för mycket maktpositioner och för lite idéer och engagemang, för lite mångfald och för mycket partipiska, men visst - också jag ibland undrar om S är styrda av Kapitalister ungefär som majorinettdockor, eller är det bara deras egna interna former som göder deras dumhet/håller deras outvecklade potensial i shack???

  När man lyssnar på de på positioner, så undrar åtminstone jag hur de hamnat där, vad premieras egentligen, men det tycks mig mer logiskt att de helt enkelt utnyttjas av några, visst det låter konspiratoriskt - och då återstår det alternativa svaret: att deras egna interna former och strukturer dödar deras idémässiga utveckling, kanske är det så enkelt, eller? Säkert har Ni andra pusselbitar att tillföra om vad dekadensen beror av!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta socialdemokrater idag saknar helt enkelt en ideologisk kompass. Även högre upp i partiet. Sen är ju partiet själva epicentrum för flockmentalitet. Ungefär så.

   Radera
 11. Birgel S 11:01:00

  Det märks att du inte har levt som oliktänkande i 70 år i Norrborren.

  SvaraRadera
 12. S vill naturligtvis framstå som barnens vän. Men likväl gör de barnen illa, om de för en politik som leder till mer nattis.

  SvaraRadera
 13. I DN Kultur i dag såg jag:

  I en tid då allt vänstern trott på
  är på väg att upplösas behövs mer
  än någonsin en prövande socialism,
  skriver Daniel Suhonen inför den
  socialdemokratiska parti­kongressen
  som inleds idag.

  Jag tror vi måste inse att
  vänsteri dag lider av en gränslöst
  stor politisk sorg.
  Sorgen över att allt det den stått
  håller på att upplösas, dra sig tillbaka.

  Det är en förlust som påverkar långt fler än enbart socialister.
  Själva idén om ett gemensamt ansvar för samhället utarmas
  när socialdemokratin som politiskt koncept upplöses.
  . . .

  SvaraRadera
 14. Fungerande adress

  http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/tio-arbetspunkter-for-en-socialism-for-var-tid-1

  SvaraRadera
 15. "...kvinnor med små barn ska jagas ut på nätterna för att kunna försörja sig."

  Detta känns inte som särskilt jämställd retorik.

  Är orsaken konservatism, brådska eller morgontrötthet?

  / gorg

  SvaraRadera
 16. Var min gnälliga kommentar allt jag hade att säga. Nej, verkligen inte.

  Jag vill också tacka för en bra och angelägen text som borde diskuteras av många.

  / gorg

  SvaraRadera
 17. Roland: Föreställningen om samhället som något gemensamt är inget renodlat socialistiskt. Det är om man så vill den republikanska visionen, som själv byggde på bondbyars och skråns självförvaltning. I mina morföräldrars hemsocken fanns inte många socialister, men alla småbönder tog gemensamt ansvar, och såg det som självklart att göra så.

  I en värld där "den enskilda individen" och dess gränslösa egoistiska självhävdande blåses upp försvinner givetvis detta gemensamma ansvar. Individualismen ger därför rum åt tyranniet, eftersom staten blir den enda som tar ansvar när människorna inte gör det gemensamt. Sa den gamle liberalen Alexis de Tocqueville redan i början av 1800-talet.

  SvaraRadera
 18. / gorg
  Läs gärna Nina Björks "Lyckliga i alla sina dagar".
  Där beskrivs på ett förtjänstfullt sätt att det finns andra sorters jämställdhet än den som strävar efter att härma den manliga heltids- och lönearbetes-normen. En sort som lyfter relationer och mjuka värden snarare än positioner och pengars värde. En jämställdhet sprungen ur den Wägnerska tankearvet.
  När Socialdemokraterna (och många med dem) aktivt jobbar för att bygga ut barnomsorgen på obekväma tider och nätter handlar det om först och främst om att sysselsätta människor med lönearbete så att dom inte rymmer från sin roll som konsumenter.
  Bara att använda ordet ”obekväm” borde mana till eftertanke. Obekvämt för vem? Kanske även barnen kan tycka det är obekvämt att föräldrar måste jobba livet ur sig för att politikerna inte lyckas skapa en rättvis fördelning på annat sätt än genom just kvälls/natt-jobb?

  SvaraRadera
 19. Jan:Jag tänker inte renodlat
  socialistiskt.
  Nu fanns ordet socialism med i
  den text som jag norpade så
  ordet fick följa med.

  SvaraRadera
 20. Michael skriver En jämställdhet sprungen ur den Wägnerska tankearvet"

  Gudrun Schyman är tillbaka som talesperson för feministiskt initiativ (FI). "Jag står inte ut" säger hon". Hon säger också att det bara är att ut och härja på gator och torg. Kriga...? På männens villkor?

  Läser i "Elin Wägner dotter av Moder Jord."

  "Könskamp -nej dialog"

  "Ack, ack en dialog har pågått mellan dem sen världens begynnelse och ändå känner de varann inte bättre...

  Fy, tänkte greve Moll, trodde jag inte det skulle bli osmakligt, då man släppte in kvinnnorna...

  Det ska fan samarbeta med kvinnorna i befolkningsfrågan, sa han

  Ursäkta blodspåren, sa den skjutna.

  Arbetsboken 1931


  Lisbeth


  SvaraRadera
 21. De partipolitiska interna arbetsformerna är ju idag väldigt odemokratiska - samtidigt är det väl bara att konstatera att demokrati är alldeles för viktigt för att få degraderas till politik/statskonst och handhas av politiker allena - frågan är: skall folket ägna sig åt folkrörelser och folkbildning framför det att försöka verka inom partierna!?

  Själv föredrar jag för stunden det förra!
  Kompletterande "bilder" och alternativa strategier välkomnas

  SvaraRadera
 22. Tom Strömberg: Naturligtvis ska vi det!

  Partier är en sorts förmedlingsorgan. Det mesta av deras vardagsarbete handlar om att ta ställning till statliga och kommunala budgetar. Om de inte har en bas i en verksamhet vars utgångspunkt är folks välfärd, i bred bemärkelse, fastnar de i de statliga och kommunala budgetarna och kommer att se dem som självändamål.

  Det är väl ungefär vad som händer nu.

  Att S kunde bedriva en reformpolitik i majoritetens intresse på 30-talet och några decennier framåt berodde på att de hade en bas i fackföreningar och liknande folkliga organisationer.

  Med tiden ströp de dessa organisationer och tvingade dem att dansa efter statens pipa, och då förlorade de sin reformistiska potential.

  Detta berodde på strukturella skäl, inte på enskilda personers ondska. Det går inte att driva reformer utan folkligt tryck.

  Så ägna dig åt trycket du, Tom, och inte åt budgetdiskussionerna! Det blir resultatet bättre av.

  SvaraRadera
 23. Vad roligt att man kan se det så olika! Jag tyckte att det var bra när Löven inte ville sortera det han sa efter höger och vänster, utan bara säga att vi gör det här nu för att vi tror att det är bra. Reportrarna vill ju alltid hitta motsättningar, och det är inte alltid man vill ge dem det. Men det här med nattarbetet, det hade jag inte tänkt på att man kan se det ur det perspektivet: nattarbete, i den mån det måste göras (tex sjukvård/polis) kan väl göras av dem som inte just då har småbarn hemma. Men helger och kvällar? Det blir så många jobb man inte kan ta som småbarnsförälder om man inte har förskola på helger och kvällar... Hur tänker du dig ett samhälle där allt är kvällsstängt och helgstängt? Jag menar när ska man ha tid för hushållsärenden om man inte är tex en hemmafru? Och så undrar jag, hur vill du gå i riktning mot ditt drömsamhälle? Om man börjar med att alla småbarnsföräldrar ska vara natt- kväll- och helglediga kommer vård och handel svara med att det blir större omkostnader -> uppsägningar och ökad arbetslöshet. Hur ska vi bemöta dom argumenten?

  SvaraRadera
 24. Jan Wiklund & övriga:

  Förtydliga gärna edra tankar om HUR vi folket skall få ordning på detta i mina ögon helt vansinniga samhälle/rådande ekonomisyn & praktik!?

  Med att Folkrörelser skall "stå för trycket" - vad menar du mer konkret?
  Jag frågar pga att jag erfar att många rörelser som värnar något ofta befinner sig på symptomnivå, alltså saknar orsakanalys och därav lägger mycket energi på att försöka få politiker att agera på just symptomnivå - systeminsikt och därav systemkritik lyser med sin frånvaro.

  Jag erfar också att närmast detsamma sker inom partierna, alltså många engagerar sig för att man bryr sig om något (visst, vissa tycks framförallt vara ute efter position & "köttgrytan"), men man är ofta fortfarande på symptomnivån och saknar helhetsbild och systemperspektivtänkande (visst, mycket till följd av en reduktionistisk högskola).

  Kanske ovanstående är otydligt, hursom, vad jag efterlyser är:
  VAD och HUR kan de delar av folket/folkrörelserna agera som är
  1. Systemkritiska = ser att det är nuvarande finansiella system & spelregler etc. som är huvudproblemet
  2. Inte har förtroende för de interna arbetsformerna som de partipolitiska föreningarna hyser

  ???

  SvaraRadera
 25. Det kanske är planlagt, att alla som inte har goda fria arbeten, ska dö före den höjda pensionsåldern, så blir det billigast för statens finanser?
  Cyniska tanke! Men Folhälsoarbete tycks helt struken ur framtidagendan.
  Va´ fasen ska man rösta på, när de alla snart låter likadant?

  /Ano Malia foliehatt :-)

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.