måndag 4 februari 2013

Centern applåderar döda vargar

Det berättas att det applåderades duktigt på Centerns senaste, men ännu icke sista, sammankomst. Applåder när Annie Lööf  desperat hävdade att hon inte är nyliberal. Och nya applåder när man fick veta att den första vargen skjutits. 

Seger för miljöminister Ek. Till glädje för de som anser att tigern, elefanten och andra djur också är i vägen för människan.

Vargen lär inte återuppstå, men risken är uppenbar att Stureplanscentern återuppstår efter applådbegravningen. Kring Stureplan finns den typ av tvåbenta vargar som Centern trots allt lärt sig gilla tack vare Maud Olofsson och Annie Lööf.

Om varg har jag skrivit ganska mycket, bland annat denna krönika. Pratade med Henrik Ekman om varg i Kunskapskanalen för ett tag sedan - i serien En bok, en författare. Och med Per Jensen om hur vargen blev till hund. Klicka på bilderna.


Prat om varg.
Prat om vargens väg till hund

15 kommentarer:

 1. Det troliga är väl att inte både C och KD åker ur Riksdagen, utan högst ett av dem.

  Ty moderatväljarna kan skynda till dessa partiers räddning genom s.k. taktikröstande. Det skulle försvaga M, men tillsammans blir de starkare, än om ett alliansparti ramlar av banan.

  Trots att KD inte är grönt så det stör, så ser jag en smula sympatiskt på en liten del av deras program. Finner således KD vara relativt hyfsade på familjepolitik. Just inget mer.

  Att miljöväljare skulle sakna C vid ett bortfall, det är nog föga troligt. Men vi får se.

  Gt

  SvaraRadera
 2. Det är lättare för M att styra KD än att styra ett opålitligt parti som C därför kommer C med Lööf inte att få så många stödröster i valet. Inte heller några från vänstertänkande, vilket man faktiskt fått tidigare då partiet slogs för den reella underklassens grundläggande trygghet.

  SvaraRadera
 3. Tjatet om Stureplan blir jobbigt, Schlaug. Centern har fortfarande chans att attrahera moderna unga storstadsbor om man inte kör ner i lantisdiket för mycket nu när det är oro i leden. Nyliberalism är frihet, inte något djävulen hittat på.

  SvaraRadera
 4. @Anonym, 10:21:
  Frihet för vem och med avseende på vad?

  SvaraRadera
 5. Nyliberalism är frihet på bekostnad av andra. Ur frihetssynpunkt inte ens ett nollsummespel eftersom "friheten" för få hotar friheten för allt fler.

  SvaraRadera
 6. Neoliberal Agendamån feb. 04, 12:27:00 em

  "Nyliberalism är frihet på bekostnad av andra"

  Det är precis tvärtom. Om jag inte visste bättre skulle jag tro du trollar. Nyliberaler vill endast ha s.k negativa rättigheter (tryckfrihet, åsiktsfrihet, mötesfrihet, organisationsfrihet, kontraktsfrihet mfl), dvs. friheter som per definition inte går ut över andra (avsaknad av tvång från andra individer). Socialliberaler och socialister däremot vill ha s.k. positiva rättigheter, dvs som går ut över andra, tex. rätt till medborgarlön vilket medför att någon är tvingad att betala skatt (kränker en annan persons frihet)

  Du behöver så klart inte läsa länken nedan och du kan välja att leva kvar i din bubbla, men du bör fråga dig till vilken nytta? Det är lite som att anklaga Martin Luther King för att vara med i Ku Klux Klan.

  Vad har du att vinna på det?

  Negativa och positiva rättigheter (Wikipedia)

  Negativ och positiv frihet (Wikipedia)

  Nyliberalism (Wikipedia)

  SvaraRadera
 7. Citat från Nationalencyklopedin (ne.se):

  "nyliberalism, politisk och ekonomisk åskådning som utgår från den klassiska liberalismens tankar om det ekonomiska och sociala livets utveckling utan statsingripanden."

  ...

  Viss begreppsförvirring kring nyliberalism råder i Sverige eftersom benämningen även används för libertarianism, dvs. politisk-filosofiska idéer som betraktar individens frihet från tvång som grundläggande värde oavsett om tvånget utgår ifrån andra individer eller staten.

  Som vanligt, jag tror att debatten i allmänhet, samt i detta kommentarsfält i synnerhet, tjänar på att vi talar om samma sak.

  SvaraRadera
 8. Tråkigt att läsa om Centerns blodtörstiga syn på vargar och...därmed deras okunskap om vargens betydelse i ett ekosystem.

  De har nog aldrig läst historien om Yellowstone....

  Gunilla

  SvaraRadera
 9. Avregleringen av kreditmarknaden i mitten av 1980-talet är väl ett exempel på nyliberal frihetsfundamentalism som begränsat friheten både för människor och demokrati.

  SvaraRadera
 10. Förvånad över hur du vidhåller det där vargkramandet. I sydsverige är det definitivt en fråga om antingen får eller varg. Om inte enorma ekonomiska insatser skall sättas in från staten, vilket aldrig kommer ske. Du viftar arrogant bort fårägarna med att "de får jobba lite mer med stängslen"

  SvaraRadera
 11. Är det inte bättre att människan, som lever ett konstlat liv, sätter stängsel kring sig och sina ägodelar, än att sätta stängsel kring rovdjuren som ju lever som de är avsedda att leva.

  SvaraRadera
 12. Perry, som fårägare var jag noga med stängsel, fick ta en runda någon gång per vecka, relativt lätt att hålla sly och gräs borta från trådarna. Om du lyssnar på Henrik Ekmans och mitt samtal så inser du nog att jag är medveten om såväl svårigheter som möjligheter. Sverige tillhör de länder som kritiserar andra länder där t ex tigern hotas av samma skäl som vargen hotas här. Ska vi acceptera att de stora djuren försvinner för att vi ska jaga lönsamhet? Om inte ett av världens rikaste länder har ryggrad nog att värna en livskraftig vargstam hur ska då fattiga länder ha det?

  SvaraRadera
 13. Neoliberal Agendamån feb. 04, 10:14:00 em

  "Avregleringen av kreditmarknaden i mitten av 1980-talet är väl ett exempel på nyliberal frihetsfundamentalism som begränsat friheten"

  Du får gärna förklara hur friheten (avsaknad av tvång från andra individer) blev begränsad.

  När det gäller vårat monetära systemet generellt (dvs en centralbank som sätter räntor på planekonomisk manér) så är det inget som nyliberaler vill ha. Vi vill ha en marknad där priset bestäms av utbud och efterfråga, spar- och lånevilja i ekonomin.

  Vill många låna så stigor räntorna och om många vill spara så sjunker de, helt självreglerande och utan risk för kreditbubblor.

  SvaraRadera
 14. Jag hänvisar till en annan fårägare:
  http://cornucopia.cornubot.se/2013/02/fredagsmys-vargen-ylar-i-nattens-skog.html

  SvaraRadera
 15. Tycker vargfrågan har lagt beslag på för mycket utrymme i miljödebatten. Visst har vargen en rätt att leva i Sverige och fyller en biologisk funktion. Men jag skulle gärna "byta" vargen mot att de slutade kalhugga de få kvarvarande naturskogarna.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.