fredag 14 december 2012

Veckans skämt...

 Plattfall för Attefall.
Kristdemokraterna ger sig inte i kampen mot miljön. Med ihärdig konsekvens lyckas man motverka allt som är positivt för framtid och miljö. Vi får hoppas att det inte är kristdemokrater som har hand om miljön på andra sidan rispappret... 

Deras senaste engagemang sker via statsrådet Attefall som applåderar en utredning som vill hindra kommuner från att gå före när det gäller miljö- och energikrav för nybyggda fastigheter. I sann stalinistisk anda vill Attefall stärka enfalden så att lägsta tillåtna statliga nivå skall gälla - istället för att stimulera mångfald som driver utvecklingen framåt.

Övrigt i veckan: 

Sex partier av åtta möjliga röstade i riksdagen för beställning av en ny generation JAS-plan. Det tragiska är att man tagit beslutet, det komiska är att man tagit beslutet och samtidigt låtsas att det inte kostar mer än snuspengar. Vem försöker man lura? MP röstade nej, V lade ner sina röster.

Apropå snus: den svenska regeringen har beslutat att starta krig med EU för att få sälja snus i hela unionen. Det är den enda kamp man tagit med EU på bra länge. Tidigare tog regeringen - genom Centerns egen Eskil Erlandsson uppbackad av EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt -  kamp för att vi skall ha rätten att äta gravt dioxinförgiftad fisk. Vilket fick Tysklands EU-kommissionär att utbrista: "den svenska regeringen förgiftar sitt eget folk!"

Skatteverket rapporterade i veckan sådant som välfärdskoncerner inte vill låtsas om... Jacob Bursell sammanfattade i SvD:

 • 17 av 23 välfärdskoncerner betalar ingen bolagsskatt trots höga rörelsevinster.
 • Några större skatter avser man inte betala under överskådlig tid, för man har via fiffigheter byggt upp skattemässiga underskott på 2,7 miljarder...
 • 40 tandläkare har via holländska holdingbolag slussat pengar till kapitalförsäkringar och slipper därmed betala den skatt som hjälper till att betala deras kunders tandvård.
 • Stora välfärdskoncerner ägnar sig åt att löpande byta räkenskapsår i syfte att dra undan så mycket pengar som möjligt från beskattning.
 • Man trixar så mycket som möjligt för att "få den mest garvade revisor att se i kors".
Behöver jag påpeka att Sverige är unikt i sin naivitet när det gäller vinster i välfärdskoncerner? 

13 kommentarer:

 1. När det gäller dessa 40 tandläkare och andra som undandrar sig skatt anser jag att deras namn bör offentliggöras.

  I media finns en tendens att tolka idén om att offentliggöra det som är av "Allmänintresse" som lika med det som allmänheten är intresserad av, t ex hur en kändis ser ut i bikini.

  Men detta är inte vad "allmänintresse" handlar om. Utan allmänintresset handlar om sådant som medborgarna kan behöva ha kännedom om för att fatta välgrundade beslut.

  Därför tycker jag att namn på personer som ägnar sig åt moraliskt tvivelaktig skatteplanering och liknande bör offentliggöras.

  Ett aktuellt exempel är apotek som ägnar sig lagstridig försäljning utomlands (på nyheterna idag).

  Sådant är av vikt för att fatta sina beslut, till skillnad från att få veta namnet på en misstänkt i en rättegång t ex.

  Alltså: Skamstraff önskas för skattefifflare!

  SvaraRadera
 2. "Fem partier av sju möjliga..." Och det åttonde?
  AK

  SvaraRadera
 3. Ja nu är det krig, snuskrig!
  Reinfeldt rynkar på näsan över ordvalet. Själv tycker jag att det är bra. Det kommer säkert att "behövas" krigas om mycket mer...Fast det framtida gemensamma EU försvaret rycker nog inte ut enbart för snus...

  Folkhälsominister Maria Larsson (KD) har fört fram kravet till EU att exportförbudet bör avskaffas.
  Ja inte konstigt att tanken på att man vill förgifta sitt folk dyker upp inom EU. Fast det handlar ju egentligen inte om snuset. Utan om överstatlighet och nu börjar det knorras i leden.

  MOTIVET det yttersta som får oss att handla är givetvis för regeringen, att försvara den fria konkurrensen. Den ska ju försvaras ända in i absurdum. Vi är värst i klassen titta på oss!

  Personligen tycker jag ändå att det är bra. I takt med att folk drabbas själva, så ökar medvetenheten kring att EU är vår politik. Vi kommer givetvis att i framtiden få se i svart på vitt vilken "makt" våra politiker egentligen har.

  Fast det är ju detta med individualism och kollektivism. Vissa är livrädda för kollektivism. Då "måste" man kanske drabbas själv som individ?
  Hur är det Birger klarar du dig utan prillan? ;)

  Lisbeth  SvaraRadera
 4. Neoliberal Agendafre dec. 14, 11:52:00 fm

  Lösningen är att avskaffa bolagsskatten. Att straffbeskatta de organisationer som skapar arbete var ingen bra idé till att börja med.

  För övrigt borde verksamheten privatiseras på riktigt, dvs inga statliga upphandlingar där en leverantör ska få monopol och där korruption frodas.

  Låt folk få betala ur egen ficka, precis som man gör med mat, bostad och kläder, som också är livsnödvändigt. Vill man sen ha statliga "garantier" - vilket inte jag vill, tror mer på privat välgörenhet - så får det hanteras inom försörjningsstödet som allt annat.

  SvaraRadera
 5. AK: Tänkte bort ett parti för att inte må dåligt. Slarvigt.

  Neoliberal: Bolagsskatt är ett fullt rimligt sätt att låta även företag, vars omsättning skapas utan särskilt många människor per omsatt miljard, att få medverka till samhällets grundläggande sammanhållning och sociala skyddsnät.

  Lisbeth: ingen prilla, ägnade mig åt fälldinsk pipa under gröna vågen.

  Billy: Jo, full information är det som kan ge en fungerande marknad, brukar det ju sägas... Fast marknadens mer fundamentalistiska företrädare tycker nog att tesen skall stanna på det teoretiska planet.

  SvaraRadera
 6. Missade du att Alf Svensson propagerar för fracking...

  SvaraRadera
 7. 7 eller 8 - vanans makt är förbenat stark.
  AK

  SvaraRadera
 8. "I sann stalinistisk anda"!? Är du seriös? Då är det även i sann stalinistisk anda som kommuner hindras från att ha färre byggregleringar än vad staten förordar. Och i sann stalinistisk anda som kommuner tvingas tillhandahålla en mängd skattefinansierade tjänster (t.ex. skola), istället för att stimulera mångfald. Eller?

  SvaraRadera
 9. Neoliberal Agendafre dec. 14, 04:57:00 em

  Bolagsskatt är ett fullt rimligt sätt att låta även företag, vars omsättning skapas utan särskilt många människor per omsatt miljard, att få medverka till samhällets grundläggande sammanhållning och sociala skyddsnät

  Du kan inte äta kakan och ha den kvar. Företag kommer försöka undvika skatter, så har det varit i alla tider. Det finns miljarder att tjäna och ett gäng jurister och revisorer som är villiga att hjälpa till.

  Det går inte att upprätthålla övervinster på en fri marknad (där det finns konkurrens och fri etableringsrätt), vilket är precis det inte finns vid statliga upphandlingar som kan gälla i många år.

  Skulle vi ha statliga upphandlingar av mat och kläder skulle vi se precis samma sak. Ta bort bolagskatten och låt företagen konkurrerar på riktigt om att leverera bäst pris/kvalité.

  SvaraRadera
 10. Jo, neoloberal, det är ju konsekvent av dig att anse eftersom du nog eftersträvar en nattväktarstat.
  Micke

  SvaraRadera
 11. Reinfeldt menar att Björling inte bör använda krigsretorik. Han ljuger. Det hela var ett pr-trick som gick snett. Möjligen slant tungan lite på handelsministern, men retoriken är planerad sedan länge.

  Om man lyssnar noga, kan man höra att Anders Borg använt krigsretorik i alla tal och debatter sedan mer än ett år tillbaka.
  Det är "skyddsvallar", "försvarsverk", "starkt försvar" osv osv för hela slanten. Och det Borg säger är centralt i (M):s pr-strategi (pr-lögner).

  Allt handlar sannolikt om att ge ett sken av att Sverige är en säker hamn, för att inte väljare ska fly till Sd, V eller Mp, i en tid av EU-kris och internationell oro.

  Sverige är ju dock inte ett spån finansiellt säkrare än något annat EU-land i norra Europa. Jeppengänget (pr-folk runt moderaterna) har nog hittat på denna retorik för att (M) ska kunna profitera på krisen.

  Men folk är inte dumma. När ekonomin brakar kommer det inte vara så roligt att vara moderat.

  SvaraRadera
 12. Vad har det med Stalin att göra?
  Expert...

  SvaraRadera
 13. Expert, inte ett dyft mer än att han ocks var mån om centralism.... Ett satiriskt försök tillretoriskt grepp får man vål kosta på sig ibland...

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.