torsdag 13 december 2012

Årets ProVoka-pris

ProVokas pris för årets bästa fredliga provokation går i år till kyrkoherde Anders Hult och Svenska Kyrkans församling i Ödeshög, som får stå som representant för alla de församlingar som den 7 oktober valde att låta kyrkklockor ringa som stöd för Aktion Rädda Vätterns kamp för att skydda Europas största dricksvattentäkt.

Motiveringen lyder: "För mod att låta klockor ringa till försvar för Vätterns vatten, för att tillsammans med församlingar och ARV manifestera engagemang som bär oss genom tidevarv."

Ibland krävs det mod för att göra det man anser vara rätt. Att bryta mot sådant som "skall vara". Den 7 oktober  - på Heliga Birgittas födelsedag - genomfördes en manifestation för att värna Vätterns vatten. Vättern är Europas största dricksvattentäkt, försörjer en kvarts miljon människor.

Vättern används av Försvarsmakten som övningsområde. Militären vill nu utöka sin skjut- bomb- och flygverksamhet för bland annat JAS, Hercules, helikoptrar och drönare. Man vill bjuda in andra länder att nyttja området som övningsområde. Människor riskerar att bo i något som kan liknas vid en bullrig krigszon i fredstid. Samtidigt som vatten och miljö påverkas gravt negativt. Hela Vättern är utsett till Natura 2000-område.

Flera präster och församlingar tog - ibland efter stor vånda - det modiga beslutet att låta kyrkklockor ringa till försvar för Vättern den 7 oktober. Kring sjön brann vårdkasar. Kyrkklockor och vårdkasar är ett gammalt sätt att varna för annalkande fara.

"Vi lever i ofrid, anfallna av både svenska och utländska krigsmakter" skrev Bernt Lindqvist i Dagen.

Aktion Rädda Vättern (ARV) har gjort ett fantastiskt arbete för att samla politiker, kyrkor, organisationer och enskilda människor i kampen för Vätterns framtid. Enskilda eldsjälar har satsat sin tid, sina pengar och sin kraft på att uppmärksamma hotet mot sjön och hela miljön kring denna. Tack!

Förutom att det svenska försvaret hotar Vättern så bedrivs något som kan betecknas som klappjakt på mineraler.Cirka en kilometer under Vätterns botten finns en malmkropp, som kan vara lika stor som den under Kiruna. Provborrningar har pågått under en längre tid. Samtidigt med detta pågår arbete med att öppna ett dagbrott mellan Gränna och Ödeshög - det vill säga inom Vätterns tillrinningsområde - på ett område som motsvarar 160 fotbollsplaner.

Här kan du se hur du kan stötta ARV:s arbete genom att bland annat skriva på protestlista mot Försvarsmaktens planerade utökning av sin verksamhet.

30 kommentarer:

 1. Det är fredliga provokationer som behövs. Kyrkan är viktig i omställningsarbetet. Det finns ett växande intresse för miljöarbete. Det kanske är fel att säga att det i nuläget är stort. Men eldsjälar finns.

  Det krävs enskilda eldsjälar för att väcka oss kollektivt. Min "aversion" mot individualism bottnar i att den används ofta i ett egoistiskt syfte. Eldsjälarna är för få. Egoismen är därmot stor. För att vi ska nå enhet krävs det ett kollektivt uppvaknande. Kollektivism. I annat fall breder rasismen ut sig. All slags rasism som drabbar minoriter. Kan vara invandrare, missbrukare, sjuka osv.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Snyggt val av en som inte tror på religioner!

  SvaraRadera
 3. Syftet är riktigt och omtanken solidarisk i Musikhjälpen - årets fokus är rent vatten.

  Frågan är om vi hinner rädda vårt vatten här Sverige som vi slösar och i den snabba takt som vi skitar ner det med biltrafik, allehanda industrier, kemikalier, vattentoaletter, hushållskemikalier, fracking o.s.v. !?
  Frågan är vad som är ensamt mest ohållbart, vårt vattenburna (V)A-system, eller alla kemikalier, eller biltrafikens inverkan - eller är det kanske kombinationen...

  Ytterligare ett område där vi blivit invaggade i "hemblindhet"!?

  Tänk om vi kunde sluta skita ner vårt vatten, och fullt ut förstå och uppskatta det otroliga värdet med rinnande vatten, all den tid det spar oss, men har vi ens råd med det - hur många tusen kronor/fossil energi kräver inte bara en meter V-rör på plats?

  Tänk om vi kunde börja hushålla - tänk om vi kunde hitta tillbaka till lite grundläggande ekonomi...

  SvaraRadera
 4. Tanken med igelkotten? Vänligt sinnat djur som kan sätta upp taggarna för att försvara sig??

  SvaraRadera
 5. Grattis till ARV! Bra miljöval, Birger!

  Militären har väl i alla tider hävdat att den vill fred.

  Tänk, så sa även nazzarna när de drog ut i sitt fälttåg mot bolsjevismen. De ville nå målet, ett enat Europa med gemensam valuta och inbördes fred, allt medelst vapenmakt.

  Nu har f.ö. preludiet till en invasion av Syrien inletts. Nu kan den legitima (av USA erkända) regimen begära militär hjälp utifrån för att åstadkomma fred.

  Vi måste lära oss genomskåda militären, var den än befinner sig.

  Gt

  SvaraRadera
 6. Stort tack för ett utmärkt val och fina motiveringar!

  Läs gärna denna fina artikel om manifestationen i Sydsvenskan Kultur

  http://www.sydsvenskan.se/kultur--nojen/sjunkande-bly-svartar-forsvaret/

  /Ann-Sofie

  SvaraRadera
 7. Tack, det värmer när engagemang parat med modet att ta till (fredliga) okonventionella metoder prisas.

  SvaraRadera
 8. Jag gissade väldigt fel och detta var ju så mycket bättre!
  AK

  SvaraRadera
 9. ”Inte förrän det sista trädet har huggits ner. Inte förrän den sista floden har blivit förgiftad. Inte förrän den sista fisken har fångats. Inte förrän då kommer den vite mannen att märka att pengar inte går att äta.”
  - Creeindianskt ordstäv

  SvaraRadera
 10. Anonym 12:48 - just detta citat avslutade Kjell Dahlström - sedermera partisekreterare och riksdagsledamot i MP - en debatt i Lund med att... sjunga. Det i sin tur fick en ung dam vid namn Katja Wagner att lystra och så småningom bli ordförande i Grön Ungdom (MP:s ungdomsförbund)och en av dem som drev en hård valrörelse som 1988 slutade i att MP som första nya parti på 70 år kom in i riksdagen.

  AK, tja, även solen har ju fläckar...

  Ann-Sofie: tack för länken.

  Anonym 09:11 - ja, det är meningen med igelkotten, förutom att man inte skall sätta sig på igelkottar.

  SvaraRadera
 11. Istället för att värna Vätterns rika livsmiljö och unika dricksvattenkälla gör människan tvärtemot. FEL prioriteringar igen och igen. Ska det aldrig ta slut? när vi alla vet att ingenting är viktigare än vår livsmiljö, att de ekologiska kretslopp som underhåller och försörjer detta snillrika system är och får fortsatt vara friskt - och där kommer människan in med all sin aningslöshet, girighet, hybris och arrogans,
  hennes förlamande oförmåga att långsiktigt förvalta jorden för det levandes bästa får kalla kårar att ila utefter min ryggrad. Människan måste förändras. Lämna puberteten som art, växa upp och mogna!

  Skrivet med Martinsons olycksbådande Aniara, sång 26 i bakhuvudet:

  "Det finnes skydd mot nästan allt som är
  mot eld och skador genom storm och köld
  ja, räkna upp vad slag som tänkas kan.
  Men det finns inget skydd mot människan".

  SvaraRadera
 12. Mm, så är det. :-)

  Kul att det uppmärksammas:
  http://www.corren.se/ostergotland/mjolby/kyrkligt-mod-hyllas-i-odeshog-6253631-artikel.aspx

  AK

  SvaraRadera
 13. Hej thord, du säger allt så bra att jag bara kan instämma! Bara ett litet tillägg: Jag vill trots allt tro att till och med människan kan förändras, även om det kommer att ta tid. Birger är en strimma ljus i mörkret. Det finns flera, nu gäller det för oss alla att hålla lågan vid liv, så att vi inte förlorar hoppet.

  SvaraRadera
 14. Hej Thord

  Jag känner mig till hundra 100% säker på att det inte är något fel på människans natur,

  däremot är jag 100% säker på att nuvarande civilisation med dess finansiella institutioner och pengar, den enorma kraften från all fossilt bundna energi som vi som art "alldeles nyss" tagit i våra händer, de synsätt och normer som vi matas med, våra ojämlika och ofria samhällen GÖDER DE SÄMRE SIDORNA I MÄNNISKANS NATUR!!!

  Människans natur behöver vi sådledes inte förändra - snarare är det just människans natur som vi har att ställa vårt hopp till - men då jag inte gillar att hoppas så måste vi konkret ge människan de förutsättningar som frigör och tar fram vår natur.

  Jag tror att om vi alla får leva som de UNIKA och JÄMLIKA individer som vi är så kommer vårt kollektiva "försök" till en bättre värld bli så bra som den kan.

  För när man ser och respekterar varandra, när villkoren är rättvisa, då som först ser man varandras unika förmågor, först då byggs förtroende både för varandra som för oss själv, av ömsesidigt förtroende och bekräftelse kommer mod...

  Analysen bygger alltså i sin kärna på att när man befinner sig såväl över som under jämlikhetens nivå så förstörs vi på olika sätt som människor, vår självbild och synen på andra förändras undan för undan - till det sämre för oss alla!

  SvaraRadera
 15. Det va jag som tog till indianska ordstävet. Hur blir man sån allvetare och komihåg människa som dig Birger?

  //Björn

  SvaraRadera
 16. Björn, just det där med det indianska ordstävet är något av en klassiker för de som var aktiva i MP på åttiotalet - och Katja och jag reste ganska mycket tillsammans i valrörelsen. Vågar påstå att de offentliga möten vi hade inför valet 1988 var av en variant som bröt mot allt vad som var vanligt i en valrörelse. Så det är lätt att komma ihåg, även för en sådan som jag med halvtaskigt minne (men en del bra anteckningar...).

  SvaraRadera
 17. Tom, jag är helt enig med dig. Jag skulle också vilja föra in ytterligare en dimension, som ofta saknas när vi diskuterar människans negativa påverkan på naturen. En vän till mig uttryckte det som att "vi skulle behöva återupprätta en känsla av vördnad för det som är förutsättningen för vårt liv". Han menar också att "ett nytt millenium behöver en ny myt - en berättelse om allt livs samhörighet på jorden och i kosmos".

  Vad tror du, och ni andra också, om det? Är diskussionen för andefattig?

  SvaraRadera
 18. Anita. "Är diskussionen för andefattig?" Som ja ser det - Ja.

  Jag har vid flera tillfällen påtalat för Tom om reinkarnationens betydelse. Så länge som denna betydelse inte lyfts i debatten blir "diskussionen för andefattig".

  Christer

  SvaraRadera
 19. anita "Är diskussionen för andefattig?" Ja det är den. Ande är skapande kraft vilken människan tilldelats.

  Alltså VILJAN i motsats till materien. Nu ska jag skriva på protestlistan...För det vill jag. Sedan ska jag äta frukost det säger min medvetenhet (ande) inte min kropp? Ta lite kaffe säger känslan. Få se vad JAG VÄLJER... Kanske låter jag det mentala styra över känslan.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 20. Du Christer skriver 06:54:00 jag med :)

  Instämmer i det du skriver svaret ligger i reinkarnationens betydelse.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 21. Lisbeth. Bra insikt. Var och en måste själv göra arbetet om poletten ska trilla ner. Den som söker - finner.

  Christer

  SvaraRadera
 22. Hej Anita
  Du skrev:
  "En vän till mig uttryckte det som att "vi skulle behöva återupprätta en känsla av vördnad för det som är förutsättningen för vårt liv"".

  Instämmer, hade också tänkt skriva att om man inte "känner" så kommer man aldrig att "förstå"! Så ja, jag tror man behöver känna relation till, och bry sig, för att förstå och agera. Derrick Jensen är bra på att uttrycka sig inom detta fält.

  Däremot anser jag behovet av en ny "myt" vara helt fel, snarare återväcka insikten och berättelsen om att allt hänger ihop och beror av varandra - dags för människan att ta fram såväl sin ödmjukhet som sitt innersta självförtroende, känner jag.

  Vgh Tom
  PS till Christer: reinkarnationstanken klarar jag mig personligen utan, om man är fullt övertygad om att livet är ett så behöver man ingen reinkarnationstro att luta sig mot. När man lever sitt liv och står upp för vad man känner så spelar det ingen som helst roll hurvida vi reinkarniseras eller inte, säger mig i vart fall min logik. Om man däremot gör avkall på livet och sina värderingar "dör" man som fysiskt levande, vilket torde vara ett mer konkret problem, tänker jag.

  SvaraRadera
 23. Tom, min vän menar att vi VET vad vi ska göra, beträffande klimatfrågan, exempelvis, men vi saknar KÄNSLAN, han vänder på steken. Det ligger något i det.(Jag fortsätter att relatera till min vän, det här är obruten mark för mig och jag behöver fundera litet mer innan jag vet var jag själv hamnar).

  Känslan har vi tappat eftersom vi människor sätter oss över naturen, allt enligt skapelsemyten som har varit förhärskande i tusentals år. (En myt försöker förklara över generationer varför världen är beskaffad som den är) En ny myt där människan blir insatt i naturen som en DEL av naturen i stället för att vara en "avbild av gud" - skulle påverka vår inställning till naturen. Ungefär så tolkar jag att han menar. Det handlar inte om något andligt flum, det handlar om att acceptera att människan har ett medvetande, ett samvete och möjligheten att göra val.

  Jag tror inte heller att man behöver blanda in religioner för att göra samtalet mindre andefattigt, men visst underlättare det om man kan vara överens om någon form av högre mening, du kan kalla det Big Bang eller vad som helst.

  SvaraRadera
 24. anita "Det handlar inte om något andligt flum, det handlar om att acceptera att människan har ett medvetande, ett samvete och möjligheten att göra val."

  Bra skrivet! Materia, Medvetenhet, Rörelse, eller (vilja) att göra val. Fria sådana....Vi är fria att öppna upp för nya tankar. Vi är fria att stänga igen. MEN den värsta sortens dogmatism är att vägra att undersöka.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 25. Tom. Reinkarnation ger förklaring på det vi anser som livets orättvisor. Dels förklaring på varför vi handlar (gör)som vi gör. Det ger också förklaring på att "reinkarnationstro" inte är någon tro.

  Tro är för mig att inte veta och då uppstår vanföreställning och "övertygelse" som inte är mottaglig för annan information.

  Christer

  SvaraRadera
 26. Pepparmynt-té är heller inte så pjåkigt. Inte heller vanebildande, påstår...

  ...Gt:s ande.☺

  SvaraRadera
 27. Christer, det har inte undgått vare sig mig eller annan, att du personligen har detta med reinkarnation som din Hook up.

  Du får ha det, jag tänker inte be dig att stryka ett streck över den.

  Dock, jag personligen erfar inte att den tillför mig något, vare sig vad gäller min förståelse eller handling.

  Tror det bästa är att vi lämnar vidare diskussion om reinkarnation här - i annat fall måste du, tänker i vart fall jag, inte bara upprepa ATT... utan än mer djupsinnigt förklara HUR du menar att tron-/insikten om reinkarnation skulle göra skillnad här på Jorden!?

  Visst, även om du så byggt hela din identitet/förståelse av världen utifrån reinkarnationstanken - så kanske också du måste "pröva den"...

  Men som sagt, om än kanske lite okonsekvent så lämnar jag härmed min vidare medverkan i ev. diskussioner om reinkarnation.

  SvaraRadera
 28. Tom. "Tror det bästa är att vi lämnar vidare diskussion om reinkarnation här - i annat fall måste du, tänker i vart fall jag, inte bara upprepa ATT... utan än mer djupsinnigt förklara HUR du menar att tron-/insikten om reinkarnation skulle göra skillnad här på Jorden!?"

  Tom. Det är ingen vits med att förklara för någon som har den här inställningen: "Dock, jag personligen erfar inte att den tillför mig något, vare sig vad gäller min förståelse eller handling."

  OK; vi lämnar här.

  Christer

  SvaraRadera
 29. Att det ska vara så svårt att diskutera återvinning (reinkarnation) på en miljöblogg!

  Det vet vi väl att sopor går att återvinna. Som miljövän så anser jag att även vi ingår i kretsloppet. Vi är ena riktiga sopor på att vårda planeten. Men en sak har vi begripit att det finns alltid någon del av sopor som går att att återvinna. Varför skulle inte en liten del av människan kunna återvinnas? Problemet kan ligga där. Vi tror inte att vi är en del av naturen...
  Tänker på det Creeindianska ordstävet... Vi beter oss som om det är vi mot naturen. Som om vi inte ingår.

  Lisbeth

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.