lördag 10 november 2012

Göran Persson, som har andats frisk luft: Sänk arbetstiden!

Frisk luft bidrar till att hjärnsynapserna fungerar bättre. Det är Göran Persson ett levande bevis för. Han bor nära sjön Båven, har skogen inpå sig och fått tid att tänka långa tankar. Kolla här om du inte kan expandera sidan nedan genom att dubbelklicka på expand. 

Ett tips till Göran: Om kritiker från den borgerliga sidan säger att det är planekonomi att sänka normalarbetstiden till 30 timmar per vecka - dom brukar göra det - så be dom svara på varför  40 timmars lagstadgad normalarbetstid i så fall skulle vara marknadsekonomin.

Och du, Göran,så sent som igår kom jag ihop mig med Mona Sahlin om just den här frågan: kolla här - dra fram till 7 minuter om du vill slippa höra oss surra om Obama och vad som är hans gröna svek.

Hur det kom sig att MP inte drev frågan - Göran Persson säger ju att frågan liksom inte vara aktuell under samarbetets intimare år - funderar Leif Engström på här.

Göran, kom gärna med i Nätverket för Kortare Arbetstid. Du hamnar i gott sällskak.

31 kommentarer:

 1. Haha, vad säger Mona Sahlin nu då?

  SvaraRadera
 2. Håller med om sänkt arbetstid. Birger, vad tycker du om de fackförbund som sagt nej till 20% i minskad arbetstid och 10% mindre lön? En ren lönehöjning alltså, om man räknar betalt per timme. Men fackförbunden tycker tydligen det är bättre med arbetslöshet.

  /Valter

  SvaraRadera
 3. Tack Birger.Jo ett gott tecken att att till och med Göran Persson åtmistone börjar lyfta fram arbetstiden som inte av naturen given lag.Men den verkligt svåra underliggande förutsättningen för en förändring ligger nog djupare.Vår tids prästerskap Nationalekonomerna,är överlag motståndare,och det är svårt att
  lyfta upp arbetstiden när detta prästerskap i stort sett avisar varje sådan tanke.Det behöver lyftas up på ett högre plan om det överhuvutaget ska bli en fråga.N ationalekonomin som sådan måste ifrågsättas.Radion tog upp det igår Rekommenderas att lyssna på
  "Nationalekonomins verkliga ansikte-Lars Pålsson Syll-http://larspsyll.wordpress.com/2012/11/10/nationalekonomins-verkliga-ansikte/#comment-2470
  10 November, 2012 at 09:33

  "Yours truly lyssnade häromdagen på ett radioprogram http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/114452?programid=412 om huruvida nationalekonomin verkligen är en vetenskap. Kritik framfördes av professorn i humanekologi Alf Hornborg och för att “försvara” nationalekonomin hade man bjudit in professor Olof Johansson-Stenman från Göteborg. Så mycket till debatt blev det nu inte eftersom ju Olof är en av de mest vidsynta och tvärvetenskapligt orienterade ekonomiprofessorerna landet har att uppvisa. Vi hade så vitt jag kan bedöma – efter 35 års umgänge med svenska nationalekonomer – fått en mer rättvis bild av vad det svenska nationalekonomietablissemanget står för om man istället låtit den här mannen deltaga i debatten: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5T5EHa6H8ZM

  Må gott Birger!Jan

  SvaraRadera
 4. Den lagstadgade lönearbetstiden är en ickefråga när energislavarna går ut i strejk (vilket dom redan börjat göra). Det kommer att finnas obegränsat med sysselsättning för alla, men inte i form av anställning i dagens mening.

  Arbetslösheten kommer att nå hissnande höjder mätt med dagens mått, men det kommer ändå att råda full sysselsättning.

  Grekland och Spanien är först ut i den nya världsordningen eftersom det är två av de länder som varit allra mest fossilbränsleberoende.

  Efter ett tag är vi också där. Vi får se hur det går för oss, men nån brist på sysselsättning blir det inte. Men kanske brist på konventionellt lönearbete.

  Se även här:

  http://effektmagasin.se/energislavarna-sviker-kjell-aleklett-eroi-charles-hall  SvaraRadera
 5. Medborgarlön; NU!

  Det är så lätt att babbla ur munnen när man har varje månad på kontot tillräcklig med pengar och behöver inte lyfta ett finger för det.
  Att jag är trött på det här.

  Dags att f.d politikerna börjar dela ut de pengarna tillbaka till skattebetalarna.

  Privatisera kungahuset också. Och sluta stödja privata banker.

  SvaraRadera
 6. Har du en text som förklarar varför kortare arbetstid är bättre än medborgarlön? Jag tror på en åtminstone inledningsvis tämligen låg medborgarlön, men tror knappast alls på arbetstidsförkortning. Var god förklara för mig varför jag har fel.

  Exempelvis skulle vi kunna hantera skuldkrisen vi har hamnat i genom att ge en medborgarlön som de med bostadslån får ta ut som amorteringar på bostadslånet. Arbetstidsförkortning torde dock bara göra skuldkrisen värre. Hur i all världen skall folk klara av att betala sina bostadslån?

  SvaraRadera
 7. I väntan på ett svar från Birger kan ni ta och titta på det här politiska alternativet EkoSoLiD som med stor sannolikhet också kommer ha medborgarlön på sitt program.

  SvaraRadera
 8. Päivi Rissanen Nilssonlör nov. 10, 10:39:00 em

  Snälla Schlaug! Göm dig inte i forntiden. Det händer saker i här och nu. Du skulle kunna göra skillnad, också utanför Sveriges gränser om du agerade lite mer i rena miljöfrågor, som nu i den finska miljökatastrofen Talvivaara. I för sig så gör Ville Niinistö ,mps miljöminister och M Wetterstrands husband en mycket bra insats. Men du skulle hjälpa till med att bilda opinion för att man tvångsförvaltar företaget, mvh Päivi RN.

  SvaraRadera
 9. Kuckeliku skrev:
  "...Arbetstidsförkortning torde dock bara göra skuldkrisen värre. Hur i all världen skall folk klara av att betala sina bostadslån?"

  Hej Kuckeliku
  Jag tänker att eftersom krediter/köpkraft/pengar skapas just genom skuld, så har vi inga ekologiska och sociala vinningar att göra genom att försöka betala tillbaka dagens skulder med hjälp av ytterligare ekonomisk tillväxt = ökad produktion & konsumtion = ytterligare skuldsättning = ytterligare degraderade ekosystem och växande sociala klyftor.

  Istället måste vi åter se till människors behov, samt ekosystemens kapacitet. Att utifrån ekosystemens kapacitet och bärighet fylla de mänskliga behoven så gott vi kan känns mer klädsamt för en art av människans potential, än att vi människor fortsatt skall försöka tillfredsställa det kapitalistiska systemets krav på ständig expansion.

  Man skall inte inbilla sig att dagens skuldekonomi, eller alla skulder den har skapat är någon naturlag som vi människor slaviskt har att följa.

  Människan måste bli fri och jämlik, och då menar jag förstås inte "fri" utifrån dagens normer.

  Det ända vi slutligen har att rätta oss efter är de naturliga system som biosfären erbjuder - ju tidigare vi inser det, desto bättre, tänker jag.

  Att dela på tiden, resurserna och möjligheten att få bidra till vårt gemensamma, känns logiskt och riktigt - i vart fall utifrån min erfarna människosyn & natursyn! Om vi alla delar på dessa faktorer tänker jag att vi bättre kan ta oss ur detta ohållbara system som vi alla är födda in i och uppvuxna med.

  SvaraRadera
 10. Vi hamnade på ganska djupt vatten när skuldekonomin kom in i bilden.

  Det finns dock en del andra skäl varför arbetstidsförkortning är en sämre idé än medborgarlön.

  Ett skäl är att folk som skall jobba fem dagar i veckan kommer behöva använda lika mycket energi mm för att transportera sig till och från arbetet även om de bara arbetar sex timmar om dagen.

  I själva verket blir det med sextimmarsdag fler människor som måste transportera sig till och från jobbet varje dag och således fler transporter. Dessutom fler som måste bo inne i städerna, för att det är där arbetena finns. Med en medborgarlön får människor helt andra möjligheter att bo på landet och odla sin egen mat, utan att behöva ta bilen in till något arbete.

  För det andra finns det många jobb där man behöver arbeta många timmar i veckan för att bli riktigt duktig. Alla läkare och professorer mm kommer vara riktiga klåpare om de bara får arbeta tjugo-trettio timmar i veckan.

  Än värre blir det när alla så småningom bara får arbeta tio timmar i veckan för att arbetena skall räcka till alla. Vågar du gå till doktorn då? Hur mycket nyttigt tror du att våra forskare och ingenjörer kan åstadkomma om de inte tillåts arbeta mer än så?

  Så alldeles oavsett skuldbetalningsargumentet så förefaller man faktiskt ganska svagsint om man förespråkar en lagstadgad arbetstidsförkortning snarare än en medborgarlön. Det är tid för ett uppvaknande!

  SvaraRadera
 11. Jag ser det som att vi har ett mycket lägligt tillfälle att införa en åtminstone inledningsvis tämligen låg medborgarlön när politikerna fått ett extremt svårlöst skuldproblem på halsen. Vi bör inte missa det tillfället.

  Om du kan fixa ett skuldfritt ekonomiskt system så kan det kanske vara bra, men det kan sannolikt ta tid innan vi har ett sådant på plats och fram tills vi har fått ett sådant på plats så är det nog ganska lämpligt att vi hanterar våra skulder på ett intelligent sätt. Nämligen betalar dem. Och det kan tänkas bli ganska enkelt för de flesta när medborgarlönen trillar in som amortering på bostadslånet - för dem som har ett sådant lån.

  SvaraRadera
 12. add Päivi

  Ni som kan finska; här finns fakta om Talvivaara.

  http://www.yrjohakanen.fi/puheenvuoroja/2012/081112/

  "On turha valitella, että hallituksella ei ole keinoja puuttua Talvivaaran kaivosyhtiön ympäristörikoksiin, kun elinkeinoministeri Jyri Häkämies ja ympäristöministeri Ville Niinistö voisivat itse esittää hallitukselle yhtiön kaivosluvan peruuttamista ainakin siihen asti, kunnes ympäristöongelmat on ratkaistu."

  Niinistö fumlar som alla Mp:are eller vihreät; de är likadana alla ministrar när de är på toppen. Talvivaara är en katastrof redan från början och staten har bara låtit det ske (inkl. Niinistö).

  SvaraRadera
 13. Delar din argumentation om Medborgarlön Kuckeliku, liksom delar en del av din argumentation om vad som krasst skulle hända vid en lönearbetstidsfördelning/-förkortning.

  Jag gillar själv att arbeta, med sådant som jag tror och brinner för, liksom under kompetent ledning, alternativt efter eget huvud.
  Att däremot tvingas lönearbeta med något som man t.ex. har studerat och förstår konsekvenserna av - men är i sitsen att ha den ekonomistiska kniven på strupen, dessutom under okompetent ledning - är rena pesten som strider mot människans natur.

  Ett av de största problemet idag, eller en av konsekvenserna av dagens kapitalistiska system och spelregler, gör att det är Kapitalet som erbjuder de allra flesta lönearbetstillfällene idag, samt formerna för hur dessa skall genomföras.

  Med egna mer ekologiskt-, socialt- och jämlikt hållbara arbetsmetoder blir man oftast snabbt utkonkurrerad (om man nu ens har möjlighet att belåna sig så att man överhuvudtaget kan starta...), inte för inte, utan pga de ojämlika förutsättningarna, liksom de helt skilda ambitionerna: Göra det man tror på vs maximera kapitalets vinst oavsätt vad som händer med externaliteterna Ekologisk- och social hälsa.

  Men, eftersom vi just nu lever inom ramen för detta kapitalistiska system, med fossila produktionsformer, och brist på mänsklig tid för reflektion och inflytande, så kanske en kombination av Medborgarlön, Lönearbetstidförkortning/-fördelning m.m. vore en framkomlig väg för förändring utifrån var vi befinner oss nu till vart vi kommer befinna oss om vi alla får vara med och bidra och forma utvecklingen!?

  SvaraRadera
 14. Att Persson pratar om arbetstidsförkortning är helt irrelevant. Margot Wallström pratade om skattesänkningar först sen hon flyttat till Bryssel.
  Mona Sahlin pratade om förenklingar för företagen under sin "time-out". Det spolades helt när hon var tillbaka i värmen.
  En del lär sig aldrig.

  SvaraRadera
 15. Valter: Tragiskt att fackförbund är så insnöade.

  Kuckeliku: Verkligehten är ju den att vi har över 20 miljoner arbetslösa i Europa, att vi närmar oss tio procent i Sverige. Arbetstidsnormen är anpassad till en annan tid, när industrin ropade efter människor. Vi måste förstås anpassa regelverk och lagstadgade normer så att de hänger ihop med den verklighet de skall fungera i. Ett första steg skulle kunna vara att ändra arbetstidsnormen från 40 timmar till 30 timmar och samtidigt införa en uttalat tidsbegränsad lagstiftning/ eller göra en överenskommelse med arbetsmarknadens parter/ att övertidsersättning inte får utgå för timantalet mellan 30 och 40. Därmed ändras normen och vi kommer att sakta men säkert få en anpassning till denna utan större konvulsioner. Vad gäller medborgarlön - som jag hellre skulle vilja gick under namnet Basinkomst - bör nog frågan ställas till politiker: Hur skall vi klara en situation utan basinkomst i framtiden när allt flermänniskor kommer att vandra mellan lönearbete, studier och tider av påtvingad lönearbetsfrihet? jag ser massor med problem med basinkomst/medborgarlön men faktiskt ingen annan lösning inför framtiden.

  Päivi: jag förstår inte varför du anser dagens arbetslöshet och kommande långvariga kris vara forntid. Är det något som är forntid är det väl att hålla fast vid en arbetstidsnorm som var optimal i en förfluten tid.

  Ronny: Hade faktiskt först försett blogginlägget med just den helt korrekta kommentaren, men valde att ta bort den...:-)

  SvaraRadera
 16. Päivi, jag visste inte att Maria Wetterstand hade ett husband. Vad heter det?

  SvaraRadera
 17. Kul med husbandet. (Maria W och hennes husband har skiljt sig för övrigt, så Päivi lever kvar i den forntid hon beskyller andra för att leva i. :-))

  SvaraRadera
 18. Detta är ju rent nonsens.

  Det finns ju massor med arbete för den som vill jobba, men problemet är ju överreglering och skatterna som gör att dessa jobb inte är värda att göras.

  SvaraRadera
 19. Greenious, jovisst, men mycket arbete som utförs sköts i annan sektor än lönearbetet, och bör så vara. Dessutom är det så att utan de skatter som infördes i form av arbetsgivaravgifter hade i syfte att rationalisera industrin, effektivisera. Vilket var fullt rimligt. Istället för att någon står och svetsar samma bit dag ut och dag in, så sker det med robot. Det är bra och det innebär att vi också kan utnyttja produktiviteten genom att sänka arbetstiden.

  SvaraRadera
 20. Industriroboten Baxter kostar bara 150.000 kr och är lätt att ha att göra med. Han drar i stort sett bara lite el och förbrukar således mycket mindre resurser än en människa gör. Han bråkar inte och han stjäl inte. Han jobbar villigt dygnet runt.

  http://www.nyteknik.se/nyheter/automation/verkstadsautomation/article3550740.ece

  En av kommentarerna till artikeln:

  "Priset lär bli billigare och prestandan öka, för givetvis är det snart gamla Baxter som bygger nya ;o)

  Jag har svårt att finna någon begränsning för AI och robotiseringen.

  Inom 10 år kommer allt fler ha betjänter som är robotar.

  Till sist klarar det allt, som att köra de gamla bilar som inte är autonoma.

  Den stora revolutionen kommer snart inom vård skola och omsorg.

  Tragiskt är att politiker och fackföreningar inte vågar starta debatten.

  Baxter i bärskogen inom 5 år?

  Baxter som kustnära fiskare, i hallonlandet och som trädgårdsmästare."

  SvaraRadera
 21. Kuckeliku: kommer vi ha (billig) energi till alla dessa robotar?

  SvaraRadera
 22. Gunnar Littmarck som skrev den där kommentaren är en ganska extrem teknikoptimist. Det är bara några dagar sedan jag läste om den där roboten så jag har inget färdigt tänkande kring vad den kan innebära för framtiden. Jag är förmodligen för trött för att analysera det ikväll, men jag kan försöka skicka upp en bra analys senast i morgon. Stay tuned!

  SvaraRadera
 23. Kuckeliku - den dagen de lyckas göra en robot som sopar mattan inom "världens äldsta yrke" kommer jag bli orolig, inte förr.

  Oavsett vad robotarna gör kommer det alltid finns jobb för den som vill jobba, problemet är ju skatter och överreglering som gör att dessa jobb inte är värda att göras.

  Ni lever liksom i en lönejobbsnorm, där staten ska ha sina 80-90% av dina surt förvärvade slantar, och så länge staten är fast besluten att lägga beslag på medborgarnas produktivitet kommer vi aldrig tillåtas bli fria från bidragsberoendet.

  SvaraRadera
 24. Robotar kan både kosta och spara energi. Då de vanligen går på el kan de sannolikt vara ett ganska intressant alternativ i ett land som Sverige, som har gott om el men ont om olja.

  Människor behöver transporteras till och från arbetet varje dag, men robotar står vanligen kvar på samma ställen året runt. Det är en tydlig fördel med robotar i ett energiperspektiv.

  SvaraRadera
 25. Päivi Rissanen Nilssonmån nov. 12, 10:39:00 em

  Forntid bestod av att Göran Persson inte längre är med i politiken, vad jag vet, inte statsminister heller och det är numera moderaterna som styr. Det är också starkt av Göran P att ändra sig. Jag rekommenderar det, Birger S. Husband kom ifrån att jag precis tittar på Downton Abbey innan jag skrev inlägget.
  Det viktigaste att förmedla var Talvivaara. Tack för den finska länken. Jag visste förstås inte att man redan börjat smutskasta Ville N. Förmodligen pga att han är brorson till presidenten.
  Jag tycker ändå att han, alltså miljöministern, har gjort bra ifrån sig. Om jag förstår saken rätt är han också en visstids finsk invandrare i Sverige, i Eskilstuna och bara tanken att han här endast var Marias "husband" och blev sedan miljöminister i Finland är kittlande.Det är om igen bevis på den svenska arrogansen. Om ni läst Susanna Alakoski.
  Men Talvivaara är ett exempel på att gruvindustrin i händerna på dessa giriga och samvetslösa företagare med moderat uppbackning är en fara för miljön i hela Norden. Det finns också i Sverige många ansökningar om att öppna gamla gruvor på nytt.
  Konstigt att miljön i mps anhängare och gamla (jag skriver inte rostiga) språkrör finns bara inom landet. Det skulle kunna bli så mycket bättre med gränsöverskridande samverkan om gemensamma frågor.
  Ni får nog en "Talvivaara" här i Sverige också.
  Om sextimmars arbetsdag och Mona Sahlin: jag lämnade sossarna den gången när Mona S körde över kvinnoföreningen om förkortad arbetstid för alla. Nu står frågan om vems vanor skall vi följa : kvinnors som prioriterat de nära och kära eller männen som haft jobbet som nr ett i hela livet. Om man lyssnar på "gubbarna" Reinfeldt och Löfven så är det männens. Nu skulle det behövas ett starkt feministiskt parti. Men jag tycker inte att du Birger gjorde rätt när du nitade till Mona S så i soffan. Där skall ni ju sitta och lalla tillsammans om gamla tider! I all vänskap.Päivi RN.

  SvaraRadera
 26. Hej Päivi
  Gillade mycket ditt senaste inlägg här, men bara en undran, varför skall man inte rakt ut kunna säga öga mot öga vad man anser?

  Jag har erfarit att en riktigt bra miljö är när man just gör så, alltså alltid ventilerar så fort som möjligt med den som det berör, och hela gruppen om den berörs/kan beröras - framför att gå och dra på det och kanske också prata om "det" med andra när berörd person inte är närvarande.

  Hur tänker du?

  SvaraRadera
 27. Päivi Rissanen Nilssontis nov. 13, 05:09:00 em

  Hej Tom,
  Jag förstår inte vad du menar! Om igen är det så. Jag har ju pratat(skrivit) så klart och tydligt vad jag menar. Det finns inga konstigheter eller undertoner. Jag kan inte se er som hänger här som en grupp, kanske stamissar i sammanhanget.Vi finnar sägs vara sårande raka, som kanske har belysts här. mvh Päivi RN

  SvaraRadera
 28. add Päivi

  " Jag visste förstås inte att man redan börjat smutskasta Ville N. Förmodligen pga att han är brorson till presidenten."

  Att det skulle bero på att han är släkt med presidenten stämmer inte, inte heller att han har anknytning till Sverige; så lätt kommer han inte undan. Han har bara inte gjort sitt arbete som miljöminister; problemen i Talvivaara har funnits redan från början och finska staten har låtit det hända. Ansvarig där är också herr Niinistö själv som miljöminister.

  För övrigt tycker jag att mp i Sverige och Vihreät (gröna) i Finland är bara tramspartier och ligger väldigt höger; de kämpar inte länge för naturen ens.

  add Tom

  Finns det nån grupp här; trodde att man kan kommentera hit som enskild person så länge herr Schlaug tillåter det?
  Jag är väldig rak på sak och tycker att när man kommenterar kan man inte diskutera samtidig; det är för trögt här.

  SvaraRadera
 29. Päivi Rissanen Nilssonons nov. 14, 05:45:00 em

  Hej artifex,
  Jag har inte så STOR koll på Niinistö, ärligt talat. Har bara läst hur han agerat i det akuta läget med Talvivaara som blev dessutom värre i går. I Finland har jag annars koll på klass-samhället och inaveln men inte här.
  Miljöpartiet de Gröna har frestats av maktens sötma både här och där och lämnat sina hjärtefrågor. Men Birger har i stället en vänstersväng i allt som man inte riktigt fattar först. Därför har diskussionerna här kretsat kring ekonomi , vilket samtidigt klassas här som ett ickevetenskap. Jag kan tycka att det är spännande och intressant hur sådana här bloggar kan ha samma funktion som pizzerior eller korvkiosker i mindre samhällen. Man vill ha sällskap och hänger där. Diskuterar lite olika saker och får till slut en vi-känsla, i vilken det också ingår att man måste knuffa till lite dem som tycker annorlunda. Det finns en lite ohälsosam vi-känsla på den här bloggen . Grupp-processer som liknar det som Wilfred Bion skrev om
  mvh Päivi RN

  SvaraRadera
 30. Kul kommentar, Päivi:
  "Diskuterar lite olika saker och får till slut en vi-känsla, i vilken det också ingår att man måste knuffa till lite dem som tycker annorlunda. Det finns en lite ohälsosam vi-känsla på den här bloggen."

  Själv tror jag att Jeppen här är den jag står längst ifrån värderingsmässigt, men han är en av få kommentatorer jag tycker är givande att läsa pga hans skärpa. Så kan inte personligen påstå att jag upplever någon vi-känsla som jag vill bevara med knuffar mot oliktänkande. Jeppen är istället en av få jag "hyllat".
  AK

  SvaraRadera
 31. Päivi Rissanen Nilssontors nov. 15, 11:29:00 em

  Tack AK! Päivi

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.