tisdag 30 oktober 2012

Så skapas jobb: först ett rejält krig, sedan bygga upp...

Och historien fortsätter... krig skapar tillväxtmarknader...
De här två personerna krävs på skadestånd på 300 000 kronor för att ha klättrat över vapenföretagets Aimpoints staket. Företaget tillverkar material som använts bland annat i Irak. Svensk vapenexport har ökat med 350 procent de senaste tio åren. Vi ligger i topp när det gäller att kränga krigsmateriel per capita.

lobbyisterna som bearbetat riksdagen - bland annat Stefan Löfven och Alf Svensson - har lyckats. Vapentillverkning ger ju jobb, och dessutom hoppas svensk industri på jobb och tillväxt när nu Irak är sönderbombat och skall byggas upp igen. Eller som VD:n för Swedfund uttryckt det under den glada rubriken Irak största möjligheten på hundra år för Sverige.

- Världen befinner sig i en situation som saknar motstycke i modern tid...  Det finns dock regioner som kommer att klara sig bättre...  Idag ropar Irak efter svenska företag för att dessa ska hjälpa till att bygga upp landet. Bland tillväxtländerna växer en bild av Irak som ett framtidsland fram... 

Först ett litet krig där svenska vapen finns i stort sett överallt - eller som Sydsvenskan uttryckte det redan för fem år sedan: Irak är nedlusat med blågul krigsmateriel. Sedan bygga upp det som raserats. Skapar tillväxt i båda ändar.

Det är ett lika elegant affärskoncept som hållit igång vapenfabriken i Vingåker: först tillverkade man person- och fordonsminor, sedan övergick man till marknaden för att desarmera dessa. Hade Svensk Näringsliv varit på hugget hade man, förutom krigsmateriel, säkert kunnat kränga åtminstone bortåt 100 000 likkistor i Irak, vilket kunnat bidra till både jobb och tillväxt i Sverige. Till glädje för pensionsfonder, regering och en och annat VD som nog kunnat roffa åt sig en extra bonus.

Aimpoint, vars staket blev klättrat över, tillhör de stora vinnarna på kriget. Nu vill man öka sin vinst genom att få ut 300 000 kronor som bonus av Karin Carlsson och Per Hillerström. Här är pressmeddelandet från Ofog. Lagar är en sak. Moral en annan.

PS1!
Vid en manifestation utanför Aimpoint i Malmö klättrade några personer över staketet in till företaget för att hålla upp en banderoll. Aktionerna gick stillsamt och fredligt till. Inget kom till skada. Efter två minuter följde de med ut. Trots detta har en av fredsaktivisterna dömts av Svea Hovrätt att betala 78 000 kr i skadestånd till Aimpoint. Nu stäms de två andra på över 300 000 kronor. Krigsmaterieltillverkarna äras.

PS 2!
Krigsmateriel till Irak som skapat jobb i Sverige och som bidragit till att nya jobb med att bygga upp landet nu tillkommer. 
 • Granatgeväret Carl Gustaf, somanvänds av amerikanska armén i Irak. Saab Bofors Dynamics utvecklade också en så kallad bunker-buster som inte bara spränger sönder väggar  utan också tar kål på de som gömmer sig bakom. Två flugor på en smäll, rationellt för man slipper fråga vem som befinner sig bakom väggen.
 • Vanäsverken, ammunitionsfabriken i Karlsborg, kunde öka antalet anställda med cirka hundra nya friska arbetare och tjänstemän tack vare krigeteftersom efterfrågan på blyfri "miljövänlig" ammunition för kriget i Irak ökade.
 • Saab tillverkar kamouflagesystem för ökenklimat, man har ett ramavtal som kan vara värt 12 miljarder kronor, till glädje bland annat för jobben i Gamleby.
 • Saab Avitronics tillverkar kapslar som i Irak skall lura radarjaktrobotar att anfalla fel mål.
 • Det Saab-tillverkade Arthursystem – för lokalisering av fientligt artilleri – ger jobb i Mölndal och har används av bland annat brittiska trupper i Irak.
 • Hägglunds i Örnsköldsvik tillverkar militärfordonet BV206, som används i Irak.
 • Stockholmsföretaget Swe-Dish, med kontor även i Dubai och Virginia, USA, gör satellitkommunikationssystem. Företaget har expanderat snabbt under kriget och köptes upp av ett amerikansk bolag. 
 • AT4 eller p-skott/86. Kraftfullt engångsvapen som använts flitigt av USA i Irak. På webbplatsen Youtube finns flera utlagda amatörfilmer från Irak där AT4:an har huvudrollen. 
 • Aimpoint tillverkar standardutrustning för amerikanska maskingevär. Rödpunktssiktena som tillverkas på Jägersro har varit en miljardaffär för Malmöföretaget. (Källa: Sydsvenskan)

22 kommentarer:

 1. Efter den mobbing som Ofog utförde mot den stackars soldaten på Pride förra året så önskar jag inget annat än olycka för dessa människor. Synd, vettiga åsikter annars.

  Robin

  SvaraRadera
 2. Vad då för mobbing, Robin? Ofog bedriver inte mobbing mot enskilda människor!

  SvaraRadera
 3. Önska olycka till dessa människor, skriver Robin. Stackars jävel!

  SvaraRadera
 4. Ja, visst är kapitalismen underbar. Gräva en grop och fylla igen den samtidigt som man skapar en massa lidande - det är vad man kallar produktivitet och tillväxt. Var finns visdomen?

  /E

  SvaraRadera
 5. Att vi trots stora ord om att sprida vapen materiel i fredsbevarande syfte, är bara ett av många skäl till att få in en fot till att utnyttja utsatta att försörja den rika nation tex sverige med billiga varor som resulterar i miljöpåverkan då inte bara för avändaren utan även producenten att vapen skall vara dörröppnare är sjukt, det finns andra metoder att skapa allianser och win-win för en mer sliten klyscha "solidaritet" Till en mer ekologisk och arbete som alla kan leva anständigt i.Arne Arenteg

  SvaraRadera
 6. Jag sympatiserar med dessa djärva människor, men begår man lagbrott får man ta konsekvenserna. Deras sympatisörer kan ju starta en insamling, jag själv ger gärna en slant.

  SvaraRadera
 7. Att vi trots stora ord om att sprida vapen materiel i fredsbevarande syfte, är bara ett av många skäl till att få in en fot till att utnyttja utsatta att försörja den rika nation tex sverige med billiga varor som resulterar i miljöpåverkan då inte bara för avändaren utan även producenten att vapen skall vara dörröppnare är sjukt, det finns andra metoder att skapa allianser och win-win för en mer sliten klyscha "solidaritet" Till en mer ekologisk och arbete som alla kan leva anständigt i.Arne Arenteg

  SvaraRadera
 8. Din blogg är titt som tätt ämne för den intellektuella delen av fikarasten på jobbet! Du och Bildt! Hälften gillar dig, tio procent Bildt och resten bryr sig inte.
  L.

  SvaraRadera
 9. Tack L
  för valkårsanalysen, som inte stämmer med valresultaten de senaste decennierna.
  Slutsatsen blir att folk inte röstar intellektuellt utan pga något annat. Känslor, gammal vana, partiledaren eller plånboken...
  Om intellektet får bestämma blir det grönt.
  IQ

  SvaraRadera
 10. Apropå lobbying för vapenexport och apropå Anna Hedemos försök att bätta på slutklämmen åt den ena parten, så står det väl klart att medierna inte är neutrala och bara låter gästerna ta ställning. Medierna medverkar ju själva ibland till den ena sidans favör.

  Nyss hördes en radiokommentator kalla ett litauiskt parti för centerpopulistiskt. Där ligger en värdering, såvida inte partiet självt kallar sig så. Medierna tycks tro att deras uppgift är att påverka oss åt endera hållet, istället för att endast förmedla nyheter etc. varvid vi får tänka själva.

  Gt

  SvaraRadera
 11. Någon som vet hur man hittar senaste Nyhetspanelen på SVT Play där Birger var med? Förr var det lätt att leta där. Men inte numera.

  Gt

  SvaraRadera
 12. Jag är ändock riktigt förvånad att Sverige inte uppmärksammats mer världsomspännande medialt i det Birger Schlaug skriver.

  Jag menar att det är ju ingen nyhet, precis, att landet är världens största exportör av vapen per capita.

  Att Sverige kan ha en vapenindustri för eget bruk/i ett försvarssamarbete med Finland, det kan jag köpa men naturligtvis på villkoret att vi då har ett försvar vilket fyller sin funktion och inte en smärre obetydlighet som idag.

  Jag har sedan länge tänkt om och ser vapenexporten som riktigt osmaklig.

  SvaraRadera
 13. Np till Gt från Ak:

  http://www.svtplay.se/klipp/384082/gomorron-sverige-nyhetspanelen

  SvaraRadera
 14. Tack för att du tog upp ett övergrepp som hamnat i mediaskugga.
  Jag är glad att det finns folk som vågar utmana vapenindustrin trots stora personliga uppoffringar.

  / gorg

  SvaraRadera
 15. Ingemar Gråsjötis okt. 30, 10:38:00 em

  Intressant tanke detta att fördöma vapen export rakt av. Vad kan det tänkas innebära för maktbalansen i världen gentemot länder utan inhemsk förmåga till utveckling/produktion av vapen?

  SvaraRadera
 16. Nej men ... läs USA:s (Amerikas) historia och den är krigets historia. Hur annars skulle landet har klarat sig? Och i det landet skall man sluta snacka om demokrati.
  Och det lilla landet Sverige följer efter storebrorn.

  Ån så länge är det inget personval i det här landet jämfört med grannen Finland där det en f.d. Big Brother-stjärnan eller idrottare kan bli vald till viktiga platser.
  Människan är så vidrig att den oftast väljer "pärstäkertoimen mukaan". Dvs. efter utseendet.

  SvaraRadera
 17. I USA menar vapenförespråkarna att alla vuxna borde ha rätt bära pistoler, för då skulle de slippa typ skolskjutningar. Att det då skulle bli ännu mer tragedier, det kan de antagligen inte tänka sig.

  Tack till 09:45 för tipset hur man numera hittar Nyhetspanelen!
  Såg där att Ursula Berge påminner om SD:s rötter i nazismen. Bra. Men sossarnas rötter då?

  Jo i marxismen, vars historia inte heller är så kul. Socialdemokraterna bröt dock med Marx, medan vänstern i SSU gick emot moderpartiet och blev embryo till det som efter flera namnbyten idag heter Vänsterpartiet.

  Det finns tydligen "garderober" lite varstans, vars innehåll kan vara värre än Halloween.

  Gt

  SvaraRadera
 18. "Vad då för mobbing, Robin? Ofog bedriver inte mobbing mot enskilda människor!"

  http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/hela-paraden-blev-en-enda-lang-pina

  Nej, självklart inte. Det här är ju mer mobbing mot Försvarsmakten, precis som mobbingen på våra skolgårdar egentligen är mobbing mot skolväsendet. Usch och fy, pungspark på varenda en av dom, noll respekt!

  SvaraRadera
 19. Vilken respekt kan militärväsendet förvänta sig, då det i dess uppgifter ingår att ha ihjäl människor?

  Om Ofog inte hade bråkat, hade våra medier då berättat om vårt samarbete med Nato?

  SvaraRadera
 20. Absolut, jag kritiserar inte deras åsikter, men när en stackars människa, som f ö dog några dagar efter den här artikeln publicerades ska behöva stå till svars för att vi har ett försvar i Sverige, då är det fel!

  SvaraRadera
 21. Försvar av ett land betydde förr, att man skulle värna gränserna och även regimen, om det skulle bli upplopp.

  Idag betyder försvar, att man försvarar ett lands intressen, vilket kan få helt andra följder.
  För därmed öppnas dörren för deltagande även i andra länders krig.

  SvaraRadera
 22. Extremt intressant inlägg. Lobyismen finns överallt. I bank såväl som i vapenindustrin

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.