fredag 12 oktober 2012

Rätt låt vann

Rätt låt vann. Eller hur man nu säger om rätt författare fått Nobelpriset. Trodde att Haruki Murakami skulle få priset, men Akademien skötte sig bra i år också. 

Mo Yan är en lika stor och mustig berättare som Yaşar Kemal. Det röda fältet är en av hans böcker som är mycket väl värd att läsa, inte minst för att det bidrar till förståelse av Kina. En bok man nog aldrig glömmer.

Med tanke på hur stor Mo Yan är så är det märkligt att det tycks vara så få så kallade experter och stora kulturtyckare som ens läst honom. Vilket väl innebär att man är västerländskt inkrökta. Upptäckte Mo Yan när jag läste kinesisk litteratur inför skrivandet av Emily från Xinjiang, som förresten finns på svenska att läsa gratis här.


3 kommentarer:

 1. Det måste vara svårt att välja en Nobel-författare; världen är ju full av intressanta sådana.

  T.ex. jag tycker mycket om att läsa Kerstin Ekman, Rosa Liksom och Sofi Oksanen..., men de är ju kvinnor.
  Jag blev väldigt förvånad att Doris Lessing fick priset; inte för att hon inte var värd det men för att hon var en kvinna.

  SvaraRadera
 2. Verkar inte som om alla håller med om att "rätt låt vann": http://www.di.se/artiklar/2012/10/12/nobelpriset-har-urartat/
  Varför tycker dom så här?!

  SvaraRadera
 3. Är han inte regeringsvän?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.