torsdag 4 oktober 2012

Flytta-isär-bidrag blir MP:s svar på jobbavdraget

Miljöpartiet anser att föräldrar som flyttar isär med delad vårdnad skall få sänkt skatt med 9 600 kronor per år. Även de som tjänar en halv miljon per år skall få skattesänkningen. Moderaterna lanserade jobbavdraget. Miljöpartiet lanserar flytta-isär-avdraget. Förslaget är korkat. 

Förslaget är korkat av minst fem skäl:
 • det innebär att skattesystemet blir ännu mer komplicerat och vildvuxet - när det istället borde bli mer av renodling
 • det innebär att särskild myndighet lär behöva kontrollera var man övernattar - särskilt när kvällspressen och Uppdrag granskning börjar avslöja hur några föräldrar skriver sig på olika adresser men bor ihop och använder de 9 600 kronorna till en extra Thailandsresa
 • det innebär även att de föräldrar som inte alls lever på det som kallad låg ekonomisk standard ges skattebidrag vilket verkar överkurs i slöseri med skattemedel
 • detta innebär i sin tur att staten subventionerar ökat konsumtionsutrymme för de som redan konsumerar långt över vad planeten tål, vilket gröna politiker borde motverka istället för att subventionera
 • eftersom bidraget/avdraget inte ges bara till dem som lever med det som kallas låg ekonomisk standard innebär MP:s förslag i realiteten en allmän statlig subvention för särboende, vilket innebär ett liknande systemfel som när vi hade sambeskattningen.

Vill man att människor som har små inkomster skall kunna leva på sin lön bör man höja grundavdraget så att ingen skatt betalas för de första 120 000 kronorna man tjänar på arbete.

Det innebär att man varje månad har en skattefri inkomst på 10 000 kronor. Man ska kunna leva på sin lön - vilket är ett bra riktmärke. En sådan reform kan betalas med hjälp av a) breddad skattebas b) höjd inkomstskatt på den del av inkomsten som ligger över medelinkomsten  c) reformering av maxtaxan så att höginkomsttagare får höjt tak d) minskade kostnader för olika former av bidrag när man får större möjlighet att leva på sin lön.

Vill man komma åt barnfattigdom genom ytterligare åtgärder höjer man - inom nuvarande nettokostnadsram - barnbidraget och gör det skattepliktigt, vilket innebär att låginkomsttagare får ut mer än idag och att höginkomsttagare får ut mindre. (Observera att barnbidraget med denna modell fortfarande är generellt och inte vare sig extra byråkratiskt eller behovsprövat).

Imorgon, när också V lagt sin budget, kommenterar jag oppositionens budgetar.

24 kommentarer:

 1. "en allmän statlig subvention för särboende"

  Av energiskäl borde man väl hellre subventionera samboende...

  BA

  SvaraRadera
 2. Lisbeth, dina två komm :
  1)Ang "åsikts-soppan" så är det dags att mobilisera. Vi har rört om länge nog!
  2) Hur ska mänskligheten själv på egen hand kunna styra upp detta?
  Tillåts vi ansvara helt på egen hand över allt levande? Vilken uppblåst tanke?

  .....revolution (1) kontra religion (2) ! Du verkar tvehågsen.
  Det finns en gyllene medelväg, mer human och hållbar, som vi brukar kalla "demokrati".
  Den kräver inte mer mobilisering än att man utnyttjar sin rösträtt.
  /Svenskläraret

  SvaraRadera
 3. Det är dyrare med två hushåll än med ett gemensamt.
  Den kostnaden får inte hindra oss kvinnor att bli fri från heltidsvårdnaden om mannen.
  Kvinnofällor skall bort, såklart.
  Regelmissbruk skall inte hindra utveckling, vi kan alla hjälpas åt att hålla rent kring tillämpningen.
  IQ (tant grön)

  SvaraRadera
 4. IQ, du verkar ju helt surrig. Vi har väl för sjutton ett ansvar som kvinnor att inte lura in oss i några kvinnofällor genom att få barn med män som anser att vi skall heltidsvårda dem. Hur naiv får man vara när man skriver att "vi får alla hjälpas åt att hålla rent kring tillämpningen"? Ska vi införa tjallarsamhället? Ska myndigheterna anlita grannar att spionera? Nej, vet du vad, skärp dig innan du uttalar dig på det sättet!
  L.

  SvaraRadera
 5. Håller med, förslaget är inte alls bra, det måste finnas andra sätt att minska barnfattigdomen än att sänka skatten för höginkomsttagare!

  SvaraRadera
 6. L
  Mannens uttalade värderingar och hur vardagen ser ut stämmer ofta dåligt överens.
  Nej inget tjallarsamhälle, men heller ingen "sportutövning" i vem som utnyttjar reglerna smartast.
  Det kvinnliga ansvaret som du åberopar skuldbelägger oss kvinnor ännu mer.
  För mig får du gärna dyrka den överlägsne mannen.
  IQ

  SvaraRadera
 7. Birger. Kan MP:s idé bottna i det som förr var en vänstertanke, nämligen att kärnfamiljen är pyton som princip?

  Gt

  SvaraRadera
 8. Gt: nej, det tror jag inte alls är skälet - man vill komma åt det som går under begreppet barnfattigdom, det har länge varit i vilja hos MP. Det var nog inte heller så, som du beskriver det, som V uttryckte det faktiskt, tanken var att man borde vara öppen för flera olika familjekonstellationer, att en del invandrande kvinnor inte har det lätt inom sina familjer. Den allmänna synen på större öppenhet vad som utgör relationer och familj delar väl numera nästan alla partier. Historiskt sett var det förresten kritik på temat "dom vill döda kärnfamiljen" när sambeskattningen upphörde, vilket väl måste betraktas som en frihetsreform värd all uppskattning. Vi är ju i första hand individer, inte bara delar i ett kollektiv vare sig i socialisternas bemärkelse eller i kristdemokraternas.

  SvaraRadera
 9. Kan du ursäkta en liten avvikelse?

  Nyss hörde vi på radio att det finns mer konstigheter i Saudiaffären.

  Har vi en regering, eller är den på väg att bli en "regim"?

  Gt

  SvaraRadera
 10. Jaha, men Birger, nog var det väl ett vänsterutrop detta: "Död åt kärnfamiljen!" Eller?

  Gt

  SvaraRadera
 11. Det var i alla fall en programrubrik, innehållet kan man förstås ha olika synpunkter på men kärnan var faktiskt att vi i hög grad värderas socialt och ekonomiskt utifrån en traditionell och stereotyp familjebild, som idag - det var länge sedan Schyman höll höll sitt tal - nästan inget parti ställer sig bakom. Det lustiga i det här fallet var väl snarast att det var det kollektivistiska vänsterpartiet som framhöll individens rätt att vara mer och större än en del i ett kollektiv.

  SvaraRadera
 12. Skilj dig lite lagom, en flyttar hem formellt till morfar och mormor som har övervåningen tom, så fixar mp en gratis Thailandssemster.

  SvaraRadera
 13. Men, är det inte en vänster-idé, att man även kan tillämpa månggifte? envisas...

  ...Gt

  SvaraRadera
 14. Gt, jag vet inte om mormoner historiskt varit att betrakta som vänster, eller om de andra religiösa människor som nyttjar sina skrifter för att kunna tro på månggifte är att se som vänster. Många av t ex Bibelns framstående manliga gestalter ägnade sig åt månggifte.

  SvaraRadera
 15. Vad gäller familjen så kan mani programförslaget (MP) läsa följande:

  "Samhället skall formas utifrån de olika familjekonstellationer som finns. En familj bör bygga på kärlek och respekt, inte på föreställningar om hur det skall vara.".

  En ny tanke, för MP, är att samhället skall formas utifrån familjen, det är i grunden en tanke som annars är kristdemokratisk. Genom formuleringen om att familjer kan se ut på annat sätt än som traditionella kärnfamiljer, så kan det tolkas som att man öppnar upp för månggifte.

  Det är mycket som är slarvigt skrivet i programförslaget, så vad man egentligen menar är svårt att säga.

  SvaraRadera
 16. Hej!
  Nån som vet varför mp slutat med idén om höjt grundavdrag? Det var väl ett jättebra förslag!

  SvaraRadera
 17. Birger Ja det kan tyckas "lustigt" att (V) ser individen och framhåller "individens rätt att vara mer och större än en del i ett kollektiv. Eller att (V) påstår sig se det... Partier består ju av individer som säger sig se mycket. Hur det sedan står till med den saken är en annan femma.

  Kollektivet är det "viktigaste?"?! Inte den enskilda individen. Därför så är det viktigt "att vara mer och större än en del i kollektivet". Vår strävan bör därför vara att försöka gynna hela kollektivet. Att sträva mot Enhet. Då måste vi försöka att vara mer och större? dvs. utvecklas och växa som individer.

  Så ett parti som ser individen bör försöka vara kollektivistiskt?! Vi borde ha fått nog av mantrat, att vi ska utveckla oss enbart i första hand för vår egen skull. Genom evolutionen är det förstås ett måste, att vi till skillnad från djuren ser oss från annat skiljt. Men sedan när vi insett det, så borde det vara lika naturligt att vilja tjäna hela kollektivet.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 18. Har inte sett något vad man kan kalla död åt kärnfamiljen rop men däremot så är man på vänster mer accepterande till att inte alla kan, är eller bör vara i en kärnfamilj. Det är ok att det ser annorlunda ut.

  I övrigt så håller jag med om att förslaget inte är särkilt bra.

  SvaraRadera
 19. Nazityskland ansåg, enligt en källa, att "flocken" var viktigare än den enskilde.

  Eftersom Sovjet hade en liknande inställning, fastän ordet där var "kollektivet",
  så kan man fråga sig varför de var fiender i WW2.

  Gt

  SvaraRadera
 20. Hur mycket ska medelklassen egentligen gödas?
  Efter barnomsorgsgaranti, ROT och RUT, avskaffad arvs- och förmögenhetsskatt, jobbskatteavdrag ,så kommer nu MP med detta.
  Jag blev fullständigt rasande över ett sånt slöseri med resurser. Så ogenomtänkt, så mycket valfläsk och populism, så oförskämt emot låginkomsttagare.
  MP borde be om ursäkt för ett så dåligt genomtänkt förslag.
  Förtroendet för MP och de värderingar som styr partiet är i absolut botten.
  / Gorg

  SvaraRadera
 21. Läskig bild. Eftersom den lyser av henfrånvaro.

  SvaraRadera
 22. Tack! Håller helt med dig Birger.

  /Eschaton

  SvaraRadera
 23. Neoliberal Agendafre okt. 05, 09:35:00 em

  Kors i taket!

  Jag håller med Birger helt.

  Höj grundavgdraget. Staten ska inte driva folk in i fattigdom.

  SvaraRadera
 24. Grundfreibetrag:

  http://de.wikipedia.org/wiki/Grundfreibetrag

  Om det funkar i Tyskland, varför inte här i Sverige?

  Men helst; MEDBORGARLÖN,NU!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.