söndag 23 september 2012

Jobbpartiet De gröna

Miljöpartiet de Gröna skall på måndag lansera sig som Jobbpartiet de Gröna. Allt enligt en artikel av programansvarig Yvonne Ruwaida och partisekreterare Anders Wallner. Jaha. Det ligger väl i det fat som för tillfället kallas modernt.

Grönt färgad farkost tycks vara på väg mot samma mål som såväl röd som blå farkost. Två av de mer antiintellektuella politiska budskapen har invaderat även MP: "modernt" och "arbetslinje". "Modernt" betyder ingenting annat än att man står för något som är omodernt imorgon. "Arbetslinje" står för idén att hur mycket vi än rationaliserar och effektiviserar så skall vi ändå lönearbeta mer så att vi kan konsumera mer för att kunna producera mer så att vi skall kunna arbeta mer så vi kan konsumera mer.

Det som borde vara De gröna mot De Visionslösa riskerar allt mer att bli olika nyanser av grått.

Blir intressant att läsa förslaget till partiprogram. Förmodligen bygger lanseringen på att man nu vill ta större ansvar inom alla olika sakområden - en lansering som bygger på förvissningen om att minnet är kort hos journalister och ledarskribenter.

Samma retorik har nämligen förekommit vid lanseringen av varje nytt program... Trots att till och med det första idéprogrammet täckte hela det politiska fältet. Och trots att miljöprogrammet faktiskt glömdes bort när partiet redan på 80-talet utarbetade handlingsprogram i alla politiska sakområden.

Vad jag själv ansåg, i samband med ett seminarium som programgruppen hade, framgår av följande lilla upptagning:
När jag ändå surrar om de gröna så kan jag inte undanhålla alla bloggläsare ett grönt ställningstagande inför presidentvalet i USA - där Jill Stein, som jag skrivit om tidigare, är den gröna utmanaren. Det här är bra, att plädera för decentraliserad mångfald också inom näringslivet är, så vitt jag begriper, synnerligen grönt.


15 kommentarer:

 1. Och när dyker ett nytt parti upp som har en vision om en annan - frihetlig, antirasistisk, utvecklingsvänlig men tillväxtkritisk, solidarisk och antimilitaristisk - utvecklingsväg? Har du något i bakfickan?
  L.

  SvaraRadera
 2. L
  Som man ropar i skogen får man svar.
  Om man ropar "jobba mindre-älska mer"
  så lägger man grunden för ett grönt "jobbparti".
  IQ (tant grön)

  SvaraRadera
 3. Kära hjärtanes, vad är mp på väg??? Var har visionen om ett grönt samhälle tagit vägen? Hur kan man överhuvudtaget skriva något så dumt som Jobbpartiet? Skäms man inte?

  SvaraRadera
 4. Kan inte annat än helhjärtat hålla med. Ett "grönt modernt jobbparti" är inget annat än en kapitualtion för den konvention som mer än någon påverkar dagens politiska debatt, som i sig reducerar männsikor till redskap för ett ekonomsikt system utan framtid.

  /Jocke

  SvaraRadera
 5. Absurt. Skitpartiet De gröna. När får vi ett riktigt grönt parti igen?

  SvaraRadera
 6. Birger ,

  Har hört talet förut, men värt att höra om, en fin sammanfattning. Lärarexemplet är bra.
  Du måste vara SÅ besviken.

  Du är inne på i talet att man glömmer den gröna värdegrunden, de centrala frågorna, och "bara" förknippar grönt med miljö. Är det t.o.m så att sprängkraften i "grön" är förbrukad/förvanskad, att man måste döpa om. Är Omställning ett bättre begrepp ? För mig har det fått en både tydlig och positiv klang.

  Eric

  SvaraRadera
 7. Grönt förknippas också med dollar ;)

  SvaraRadera
 8. Vad, tror du, är anledningen till att miljöpartiet numera befinner sig så långt från tankarna på ett utvecklingssamhälle? När inleddes denna process att frångå grundidéerna?

  Läs exempelvis vad Sydsvenska Dagbladet idag skriver i sin ledare "Ännu nyare arbetarpartiet".

  http://www.sydsvenskan.se/opinion/huvudledare/annu-nyare-arbetarpartiet/

  Ett par klipp ur ledaren:

  Det en gång så tillväxtfientliga Miljöpartiet ska bejaka ekonomisk utveckling, förklarar Ruwaida och Wallner. Politiken ska, med en retorisk piruett, inte vara ”en kritik mot utveckling, utan ett rop på utveckling”.

  Nu tycks partiet, precis som moderater och socialdemokrater, vilja triangulera sig starka, alltså lägga sig nära motståndarnas åsikter i frågor där den egna politiken har svårt att vinna stöd.

  SvaraRadera
 9. BS: "Arbetslinje" står för idén att hur mycket vi än rationaliserar och effektiviserar så skall vi ändå lönearbeta mer så att vi kan konsumera mer för att kunna producera mer så att vi skall kunna arbeta mer så vi kan konsumera mer.

  Nåja. Vi får väl se vad för slags "arbetslinje" MP kommer fram till.
  Innan M började definiera om begreppen så betydde arbetslinje bara att man ska erbjuda arbetslösa arbete i st för bidrag i första hand.

  /e/

  SvaraRadera
 10. Pressträffen: kul att journalisten satte mp på pottan genom att fråga vad som egentligen var grön ideologi här.

  SvaraRadera
 11. Och så var "vi" där igen. L skriver "och när dyker ett nytt parti upp..."

  Vad ska vi med ett nytt parti till? Rött, Grönt, Blått...

  Är det inte innehållet i partierna som är det viktiga dvs. människorna och den medvetenhet de besitter. MP visar väl det tydligt nu? Partipolitiken verkar ha spelat ut sin roll? Där makten går in går vettet ofta ut. Alltså är ett nytt parti inte någon lösning? Detta parti skulle också få finna sig i EU:s direktiv. Eller skulle de kunna ha en alldeles egen agenda? Låter det logiskt?

  Det verkar finnas skilda meningar om vad grön ideologi är...!? Hoppas steg 3 fortsätter på den inslagna vägen. Att de på grund av sina olika bakgrunder och partifärger kan sätta dominobrickor i rörelse. För det finns människor som tänker annorlunda, möter dem då och då och de har olika bagrund.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 12. Lisbeth: MP visar väl det tydligt nu?

  Nej. Det är först när det nya partiprogrammet är klart som vi vet vad MP står för.

  BA

  SvaraRadera
 13. BA.

  MP är lika insyltat i EU som övriga partier: Det vet vi! Därmed får även MP finna sig i "EU:s diriktiv! MP:s partiprogram är bara en skrivning, UTAN VÄRDE, för att fiska medlemmar.

  SvaraRadera
 14. Ja Anonym MP är lika insyltade i EU som övriga partier.

  Enligt Expressen så kommer MP att driva kortare arbetstid och större fokus på att fler jobbar. En ny syn på arbete alltså.

  Det är vad vi behöver. Kan man trots allt andas försiktig optimism?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 15. Läser på "partibloggen"

  "Vilket Svergie vill du ha 2025"

  En skribent som satt i riksdagens EU nämnd 2006-10 skriver bl.a. detta.

  "Vi behöver tala klarspråk om EU"
  "Det är något konstigt med svensk EU-debatt. En mycket stor del av våra lagar - enligt vissa sätt att räkna en majoritet kommer från Bryssel. Men när svenska politiker håller tal låter det som om de glömt bort att Svergie är med i unionen. Istället så slänger de glatt ur sig förslag som riksdagen inte har rätt att besluta om. Det beror till stor del på den gamla dåliga traditionen i Svergie att se EU som en del av utrikespolitiken. Gör man det har man inte förstått vad EU är för något."

  Kommer MP att upplysa folket om att EU är vår politik....Det är numera inrikespolitik och ska också betraktas som det.

  Lisbeth

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.