fredag 7 september 2012

Fredagsgodis

Bilden från http://farbror-sid.se/home/
Fredag. Läser i blaskan att ECB-chefen meddelar att "Euron är oåterkallelig", vilket påminner mig om hur miljöminister Birgitta Dahl försäkrade att beslutet om att avveckla två kärnkraftsreaktorer var oåterkalleligt. 

När det inte blev av så blev hennes förklaring de bevingade orden att ”beslutet var oåterkalleligt när vi fattade det”. Så må man också tolka ECB-chefen. Som för övrigt meddelar världen att "vi måste stå på två ben". 

Ett ben är att trolla fram mer pengar som kan sugas in i EU:s egen lövsug. Inom naturvetenskapen brukar man tala om att "ingenting försvinner, allting finns kvar". Så är icke fallet med det som sugs in i Eurosugen.

När jag åkte bil från tågstationen till bostaden igår eftermiddag såg jag det jag verkligen inte vill se. Det höstgrävdes med spadar i flera trädgårdsland. Det vill säga man högg sönder de som jobbat gratis hela sommaren. Maskarna. Det är grep som gäller i landen, om det nu skall grävas alls. Vilket kan diskuteras, men jag gör det i alla fall eftersom höstgrepningen är en njutning. Doften, höstsolen, myllret av liv i jorden. Och funderingarna om vårens sådd.

I väntan på inspelning av en författarintervju satt jag i tevehuset igår och tappade hakan. Jag såg Ryley Bratt på en teveskärm. Bratt spelar rugby i Australiens landslag. Rullstolsrugby. Det jag såg fick mig att tänka på en kombination av Zlatan och Sigge Parling. Den sistnämnde spelade i Djurgården när jag var ung men inte så grön. Han var halvback. Stor, grym och ingen kom förbi honom. Vill jag minnas.

I övrigt läser jag i Fokus, som kommer med morgontidningen på fredagar, en artikel på temat "var regeringen 55 miljarder till infrastruktur hamnar beror mer på lobbyister än samhällsnytta". Om detta skall jag också berätta en vacker dag. Det är inte så vackert alla gånger. (Nej, jag tycks ha slutat skriva i Fokus, hur som helt har jag inte fått någon förfrågan efter bland annat den här krönikan. Men i oktober ökas krönikeskrivandet med Helsingborgs Dagblad. Som har en kultursida som man inte bör vara utan.)

Fredagsgodis utan Carl Bildt - som twittrar och bloggar fram svensk utrikespolitik sittandes i olika flygplan - blir inte mycket till godis. Idag meddelar han utanför bloggosfären att vi måste tala mer om Europa. Han skriver: "Europapolitik handlar i grunden mindre om dagen än om morgondagen och vad som kommer därefter". Jo, det är väl därför ingen politiker med självbevarelsedrift vill tala om EU, euron och lövsugar. Carl Hamilton (FP) saknar nog sådan - han sörjer att inte Sverige gick med i EMU och hjälper till mer aktivt att a) trycka pengar b) lägga dom i sugen och c) se dom utmana naturlagarna och försvinna i intet. Vem vet, kanske det icke så socialliberala FP också kan försvinna ut i intet så småningom?

Jag brukar hävda att vi lever kvar i såväl stenåldern som järnåldern eftersom vi bryter mer sten och mer järnmalm per capita än man någonsin gjorde på sten- resp järnålderna. Bloggen Courncopia påminner om att vi också - trots att det brukar hävdas att vi ersatt kol med olja -  lever i kolåldern. Mer kol än vad som bryts idag har aldrig någonsin brutits. Trots alla forskarrapporter om det kaos som väntar när utsläppen av koldioxid ökar. Tyvärr tycks vi också leva medeltidens mörker.

Om du ändå är inne och kikar på Corncopias utmärkta redovisning av kolkonsumtionen så passa på att kika på den här analysen av sambandet mellan tillväxt, befolkning och energi. Det är alltid bra med bildning, så slipper man falla offer för den mindre begåvade retorik som tillväxtanhängare titt som tätt hänger sig åt.


27 kommentarer:

 1. Birger, angående idrott minns jag mina duster med Håkan Loob, Thomas Jonsson, Thomas Sandström med flera. Och när det gäller Håkan Loob minns jag hans smidighet med kropp, klubba och puck. Om jag kunde skulle jag föra in mer av smidighet i politikers medvetenhet exempelvis hos Carl Hamilton (FP)som ständigt och jämt tjatar om att Sverige ska gå med i Europakten.

  ECB-chefens uttalande är diktatursfasoner som visar på stelbenthet istället för smidighet. Den som tycker annat kan räcka upp handen.

  Christer

  SvaraRadera
 2. Christer, tycket alltid att Loob var alltför bra när han spelade mot Djurgården.

  SvaraRadera
 3. Birger skrev:
  "Jag brukar hävda att vi lever kvar i såväl stenåldern som järnåldern eftersom vi bryter mer sten och mer järnmalm per capita än man någonsin gjorde på sten- resp järnålderna."

  Kan bara instämma i detta, men samtidigt anser jag att än viktigare är det faktum, som generellt liknar ditt ovanstående exempel, att vi under den era som vi fortsatt befinner oss - alltså det fossila högenergisamhället - så har vi samtidigt som vi använder rent (kol)losala mängder fossil energi, samtidigt OCKSÅ överutnyttjar de utifrån mänsklig tid mer förnyelsebara energislagen &-resurserna som t.ex. vatten, bio, fisk,o.s.v.

  Snacket om-, och inriktningen på energiomställningen är också den tyvär inlåst under villfarelsen fortsatt ekonomisk tillväxt, framför ett mer nycktert konstaterande att vi dels måste ha en ekonomi som isig självt inte behöver växa och öka klyftorna, en sammantaget mycket mindre ekonomi än idag, samt självfallet en mer jämlikt fördelad sådan utifrån det faktum att vi har att använda mycket mindre energi, både fossilt och förnyelsebart (frigöra dammar o.s.v.) och mer kvalitativt nyttja de olika resurserna som vi idag dödar genom vår törst efter energi till att driva industriella processer i tillväxt ekonomin.

  Vgh Tom
  PS När man säger tidigt 70-tal är det många som känns vid Romklubbens rapport om Tillväxtens gränser, men den än viktigare publikationen från 1971 känner tyvär inte lika många till: Environment, Power and Society av H. T. Odum - finns från 2007 i en omarbetad läsvärd upplaga:
  "Environment, Power, and Society for the twenty-first century - the hierarchy of energy"
  Rekomenderas varmast och jag går i god för att kunskap och förståelse ges!

  SvaraRadera
 4. Han har delvis "rätt" vår käre Carl Bildt. "Inte med bästa vilja i världen går det att hävda att vi har en livaktig Europadebatt i Svergie." !

  Varför har vi inte det då? Är han inte själv delaktig i detta? Svenska folket blir inte direkt upplysta om att de är politikernas uppdragsgivare enligt grundlagen. Att vi har rätt att kräva en öppen debatt. Debatten kring EU har varit allt annat än öppen.

  Men nu är det dags för skrämselpropaganda. Nu när allt är så komplext och svårt att förstå. DÅ plötsligt förväntas svenska folket att förstå...

  Demagoger talar till folket som till de idioter, som de anser att de är? Nu kommer skrämselpropagandan om miljö och klimatpolitiken. Han skriver också om säkerhetspolitiken.

  Vad han inte skriver eller upplyser oss om är, att EU är inte och har aldrig varit ett miljö eller fredsprojekt. Det är något vi ska lockas till att TRO. Hur kan man nu komma och säga att vi bör ha en livaktig Europadebatt i Svergie? Måste vi inte ha FÖRkunskap om vad det är vi debatterar? Kunskap hos folket/politiker är väl inte den rädsla som Carl Bildt nu försöker förmedla? Ska världen styras av rädsla/hat?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 5. Vill bara inflika att liknelsen med lövsugaren var helt fantastisk, gav mig dagens första goda skratt!

  SvaraRadera
 6. Älskar lövsugen!

  SvaraRadera
 7. Lövsugen kräver energi "utifrån". Istället för att människokroppen får använda sin egen energi. En gammal hederlig lövräfsa mår både kropp och miljö bättre av. Är allergisk mot alla onödiga energislukare som blir alltfler. Nyligen såg jag en energidriven häftapparat - vojne!!!

  Och en bekant har köpt en bil där man trycker på en knapp för att dragläget ska vara i. Man ska alltså slippa använda lilla benmuskeln till det. Du ljuva förtvinelse. När användning av kroppsenergi/hälsomedvetande och miljövärnande skulle kunna vandra så vackert hand i hand, väljer vi istället att ta ut skilsmässa på område efter område.

  SvaraRadera
 8. Att se, och inte minst höra, en lövblås - som sprider vansinnigt buller över stor arial - får mig att totalt idiotförklara denna tingest och den tidsanda och "ekonomi" som skapat densamma.
  Samtidigt lider jag med de som sätts sådan tingest i sina händer - människor som helt säkert skulle må mycket bättre om de fick räfsa och sopa tillsammans med andra, i en bullerfri arbetsmiljö utan avgaser, vibrationer o.s.v.
  Liksom ej störa halva grannskapet och därav säkert få trevliga blickar och uppskattning tillbaka.

  Vgh Tom

  SvaraRadera
 9. Det är ingen risk att maskiner blir människor. Däremot är risken stor att människor blir maskiner.

  Dagens system ser människor som maskiner. Ut med den som är utsliten och in med en ny mänsklig maskin. Människan utnyttjas till att gynna systemet och den som slits ut kan få ett rent helveta att få hjälp av systemet. Hur korkat kan det vara?

  Christer

  SvaraRadera
 10. Jag som älskade lövsugen älskar inte lövsugar utan bilden av euroförsvaret och lövsugar....

  SvaraRadera
 11. Tänk om Alliansregeringen skulle slukas av en gigantisk solenergidriven Lööfsugare...

  SvaraRadera
 12. Den tanken suger inte.

  SvaraRadera
 13. "Om Alliansregeringen skulle slukas av en gigantisk solenergidriven Lööfsugare..." så skulle de spottas ut igen och ändra form. Fast medvetenheten skulle vara densamma.

  Allt ändrar form så allting som sugs in i EU:s egen lövsug finns kvar? Det spottas ut igen och skattebetalarna får betala notan. ECB:s pengar är egentligen skattebetalarnas pengar.

  Lisbeth

  SvaraRadera


 14. En för alla
  och alla för en
  även tall och en
  på vår egen latitud
  det är vårt sista bud

  när det uppstår tvist
  så löses den med list
  så att när åren gått
  så har alla förstått
  oss som räddar Jorden
  och att även till orden
  satt egen organiserad
  kraft bakom sin fasad
  och tillsammans lever
  så att Jorden fortlever

  Vem kan skapa den brygga
  till framtiden den trygga
  om inte ens vi modiga törs
  bryta med Kapten Konkurs

  ÅTMINSTONE

  SvaraRadera
 15. Bra Lisbeth!

  ECB skapar förmodligen även pengar elektroniskt genom några knapptryckningar via dator som sedan lånas ut till medlemsländerna som därmed blir fortsatt skuldsatta och får betala tillbaka med ränta.

  De skuldsatta länderna som inte kan betala tillbaka får finna sig i att notan måste betalas av folket. Räcker det inte kan lånegivaren lägga beslag på andra tillgångar som landet äger. Kallas utmätning.

  Samma sak gäller när den enskilde individen/familjen tar ett lån och banken genom några knapptryckningar på datorn för över pengar till personens/familjens konto. Kan inte pengarna/lånet som skapats av ingenting betalas tillbaka kan banken ta både hus och andra ägodelar som redan finns.

  Hur kan detta få fortgå?

  Riksdagen har makt att ta tillbaka kontrollen över ekonomin. Det är mycket märkligt att makten över ekonomin ska få fortsätta finnas hos bankerna.

  Christer

  SvaraRadera
 16. Ja Christer "Hur kan detta få fortgå?"
  Med tanke på hur högt belånade de svenska hushållen är så riskerar många att få gå från hus och hem.
  Inte något som gärna diskuteras. Jo på dagtid i riksdagen när de flesta jobbar och inte har tillfälle att se och höra diskuteras det. Sedan är det tyst, knäpptyst. Hur menar du "Riksdagen har makt att ta tillbaka kontrollen över ekonomin." Menar du genom ett utträde ur EU? Carl Biltd verkar väldigt oroad över Storbritannien och ett utträde. Folket där verkar inte vara lika lättledda.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 17. Christer

  Det finns också krafter ovanför bankerna, som är skrämmande.
  Jag tror att vi måste våga se
  det mest skrämmande, om vi
  ska kunna lösa några problem
  över huvud taget. Några namn?

  Undersökning pågår av:
  Bilderberg, Rothshild % Rockefeller.

  MVH Roland  SvaraRadera
 18. Bilderberg & Rothshild & Rockefeller.

  Vår vinning är:
  "Vår tro, vårt hopp och vår Kärlek."

  Vi tror att de flesta människor nu
  har lärt sig av med, att ifrågasätta.
  De har ju sett hur det har gått för
  de flesta.
  Vårt hopp är att ingen ska våga skapa sina egna slantar.

  Om något land ändå skulle
  vara så dumt så finns det
  makter som med kraft kan
  återföra dessa till de underdåniga.

  Det farligaste för Libanon var inte
  deras innehav av olja utan att landet
  hade fräckheten att skapa sina egna slantar och att strävade att föra den
  traditionen vidare till Afrika.

  Nu fungerade Libanon så bra
  att även det neutrala och
  alliansfria Sverige,
  kände sig MANADE
  att kriga där?

  Jag som ingenting begriper, heter

  Roland  SvaraRadera
 19. Ursäkta, men jag har använt både räfsa och lövsug i mitt jobb. Räfsa kan man inte använda i ett helt yrkesliv utan skador.De flesta lövsugar går nu på alkydbensin som är relativt oförargligt miljömässigt. kvar finns oljudet att göra något åt.

  SvaraRadera
 20. Det farligaste för LIBYEN var inte
  deras innehav av olja utan att landet
  hade fräckheten att skapa sina egna slantar och att Basen strävade efter
  att föra den traditionen vidare.
  Det farligaste för Libyen var inte
  deras innehav av olja utan att landet
  hade fräckheten att skapa sina egna slantar och att landet strävade att
  föra den traditionen vidare till Afrika.

  Jag har en otrevlig känsla av att
  vi, genom vår galna regering och
  de små steges tyranni är på väg
  in i ett tredje världskrig genom
  att vi dyrkar girigheten och vårt ekonomiska system som grundar sig
  på hänsynslöshet och girighet !!!

  Kunskapen om och ansvaret för
  vår Jord och vår framtid har
  i alla fall klivit upp på scenen!

  Nu får vi ser hur det går!!!

  Roland

  SvaraRadera
 21. Dionysos

  är den enda Guden som är vaken
  och som leder rakt ner i kloaken

  Om vi känner oss hemma där vi är
  här så kan vi skapa en kultur här

  Män hänger vi oss åt liberal ekonomi är endast De lönsamma här, de som i
  tidens anda förråder sin kultur som i
  kapitalet tecken förstör vår enda Jord.
  De som tillsammans kände sig hemma
  med varandra och med vår Jord förstod
  plötsligt att nya krafter var på gång
  och att dessa krafter var kraftigare än de egna krafterna och kraftigare och dummare än de krafter som någonsin uppstått på denna Jord.

  Nu är Goda Råd dyra!!!

  Roland  SvaraRadera
 22. Hej Roland! I ditt inlägg fre sep 07 08:36:00 em skriver du: "Det finns också krafter ovanför bankerna, som är skrämmande."

  Instämmer, och det är just dessa krafter som äger och styr bankerna.

  Jag känner till att Bilderberggruppen, Rotchild och Rockefeller existerar och det var Amsel Rotchild som med hjälp av sina söner skapade underlaget till de centralbanker som finns runt om i världen.

  Roland, vid flera tillfällen har du nämnt Bilderberggruppen med flera. Det vore intressant om du då utvecklade detta för fortsatt kommunikation här på Birgers blogg. Eller väntar du på att andra ska intiativ till fortsatt utveckling kring dessa krafter?

  Christer

  SvaraRadera
 23. Hej Lisbeth!

  Sveriges riksbank är riksdagens bank och lyder under Riksbankslagen. Det innebär att staten har monopol på utgivandet av sedalar och mynt.

  Tanken med lagen är att staten ska ge ut pengarna. Men nu är det bankerna som har hand om "sedelpressarna". Vad jag förstår är riksdagen fri att ta tillbaka kontrollen över detta.

  Ett utträde ur EU vore det bästa för att Sveriges befolkning ska slippa bli inlurade i Europakten.

  Christer

  SvaraRadera
 24. Hej Christer!
  Tack för ditt svar.
  Instämmer

  Lisbeth

  SvaraRadera
 25. Roland Lidén sa...
  "Det farligaste för LIBYEN var inte
  deras innehav av olja utan att landet
  hade fräckheten att skapa sina egna slantar och att landet strävade att
  föra den traditionen vidare till Afrika."

  Säkert var det så, och så ligger det väl till också i fallet Iran, det är så man skäms för att vara svensk när man nu ser hur svenska banker och politiker antingen kryper eller allierar sig med makten och de Iranska studenterna blir lidande och därmed kvalitén generellt också i de svenska universiteten när värdefulla erfarenheter, insikter, kunskaper och synsätt går förlorade...

  Kanske ändå den största utmaningen är hur ta sig an "mellanleden", alltså de politiker och banktjänstemän m.fl. som går maktens ärenden! Jag tänker att de ömsom förstår, ömsom inte förstår vad de håller på med, sitter fast i förljugen prestige & identitet!

  MEN, kanske det endå är så att det är folkbildning på alla de sätt som är grunden i den förändring vi vill se, att på alla de sätt i våra olika nätverk av sociala relationer sprida insikter om hur sjukt dagens system "fungerar" både för den ekologiska-, som för den sociala dimensionen - samt att utforma alternativ!?

  I den partipolitiska sfären erfar jag det svårt att komma någonstans...

  Vgf Tom

  SvaraRadera
 26. Må denna blogg bli början till en ny folkrörelse med udden mot det förödande försvaret, bankernas ocker och övrigt ruttet.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.