Saturday, 4 August 2012

Det gäckande målsnöret

I gårdagens SvD meddelar ledarskribenten Claes Arvidsson följande: "EU springer 3 000 meter hinder medan finansmarknaden löper korta häcken. Problemet för euron är bara att de tävlar mot varandra. EU rör sig bara långsamt framåt samtidigt som det på marknaden finns en förväntan om snabb målgång."

Den bild som Arvidsson ger av läget är just den bild som är så förfärande illa genomtänkt och som lätt kommer inför ögonen när man inte inser att man sitter på ett sluttande plan.

Det finns nämligen inte alls någon förväntan från marknaden om en snabb målgång. Det enda marknaden gör är att flytta fram målsnöret gång på gång för att steg för steg vinna alltmer terräng.

SvD ledarsida spelar med i det spel vars syfte är att förminska samhället genom att låta "marknaden" förvandla livet till en produkt vars uppgift är att reducera sig självt till ett endimensionellt verktyg i syfte att nå ökande avkastning mätt i siffror på konton tillhörande rätt individer.

Ledarsidan som varnar för politisk klåfingrighet ägnar sig åt politik långt utöver klåfingrighet.
 

4 comments:

  1. Fjärde stycket är ideologisk hårdvara av klassisk kvalitet.

    ReplyDelete
  2. Birger. När krisen når Sverige kommer även ekologiska närproducerade livsmedel att behöva erbjudas på en (lokalare) marknad om inte Sverige ska pröva något slags icke monetär ekonomi. Det är knappast möjligt att avskaffa pengar. Däremot vore det redan nu fullt möjligt för politiker att erkänna att exempelvis matimporten knappast kan vara tryggad från krisländer./Tobias Wallin

    ReplyDelete

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.